[ VMilos @ 10.12.2020. 09:15 ] @
| Pravim Automatska vrata za kokosinjac pomocu el. motora podizaca prozora i dva automobilska releja, senzora dan/noc i dva mikro prekidaca. Dobio sam da se, kada je dan motor pokrene u gornji polozaj, u kome prekidac iskljuci motor, ali kad je mrak i kad treba da krene u donji polozaj nista se ne desava.
Shema:
https://www.4shared.com/photo/zH-AUdxAiq/Atomatika1.html
Video:
https://www.4shared.com/s/fzIVge_Xpea
Prilozio sam shemu po kojoj je sve to povezano i video, pa ako neko moze da pomogne, bio bih mu zaista zahvalan.
P.S. Za moderatora: Mozda temi nije mesto ovde, pa molim da je ukoliko nije problem premesti gde vise odgovara.
Ja sam stavio ovde jer je vezano za poljoprivredu.
Hvala svima unapred i cuvajte se korone
Pozdrav, Milos |
[ puntoo @ 10.12.2020. 14:02 ] @
Veži paralelno krajnim prekidačima po snažnu diodu,obrati pažnju na polaritet.
[ VMilos @ 10.12.2020. 15:23 ] @
Upravo sam to uradio i resio sam poroblem. Hvala svima koji su odvojili vreme da pogledaju o cemu je rec,
a posebno i OGROMNO HVALA za PUNTOO-a, koji mi je odgovorio.
Doradicu shemu i ponovo je okaciti, jer mozda jos nekome pomogne, obzirom da ovo nije resenje samo za kokoske vec moze imati i siru namenu.
[ branko tod @ 10.12.2020. 16:06 ] @
Sada sam video ovu temu, i interensantna je. Ali mi se šema nedopada.
Problem je u tome što su relei u poziciji dan ili noć stalno privučeni, pa
12 sati prazne akumulator, bezveze trošeći 100-200 mA.
[ yz7myg @ 10.12.2020. 17:20 ] @
[ aca_punk @ 10.12.2020. 17:34 ] @
Tako nesto sam ja hteo da pravim za plastenik. I jos dosta senzora zbog navodnjavanja, ventilatora za hladjenje, ili pa grejnog tela za rasad! :)
Pretpostavljam da moderni plastenici imaju svakojake opcije!?
[ VMilos @ 14.12.2020. 10:47 ] @
Citat: branko tod:
Sada sam video ovu temu, i interensantna je. Ali mi se šema nedopada.
Problem je u tome što su relei u poziciji dan ili noć stalno privučeni, pa
12 sati prazne akumulator, bezveze trošeći 100-200 mA.
Da i ja sam primetio da se motor greje kad je u stanju mirovanja. Cuje se u motoru kao da cakce nesto svakih par sekundi. Neki predlog kako da resim taj problem ???
Hvala unapred, pozdrav i CUVAJTE SE KORONE ;o)
[ puntoo @ 14.12.2020. 15:46 ] @
Izmeri napon na motoru u stanju mirovanja
[ branko tod @ 15.12.2020. 09:15 ] @
Probaću da iscrtam neku šemicu.
[ VMilos @ 16.12.2020. 18:44 ] @
Izmerio sam sledece vrednosti motora u mirovanju:
Vrednost DCV: 11.90V u gornjem polozaju tj, kada je senzor dobio svetlo.
Vrednost DCV: 00,00V u donjem polozaju, tj. kada je senzoru iskljuceno svetlo.
Vrednost ACV: 25,00V u gornjem polozaju tj, kada je senzor dobio svetlo.
Vrednost ACV: 00,00V u donjem polozaju, tj. kada je senzoru iskljuceno svetlo.
Hvala svima na zalaganju.
Pozdrav i cuvajte se Korone
[ puntoo @ 17.12.2020. 08:44 ] @
Na motoru u krajnim položajima napon mora bito 0 volti mereno direktno na motoru.
Razumeo sam da sve to napajaš sa 12v iz akumulatora,otkud ti neizmeničan napon od 25v.
[ VMilos @ 17.12.2020. 10:58 ] @
Napajam sa napajanjem od racunara prepravljenim da izigrava ispravljac ;o), a odakle tih 25V nemam pojma.
[ puntoo @ 17.12.2020. 11:15 ] @
Tu nešto nije uredu,spoji akumulator pa prboaj.
[ VMilos @ 17.12.2020. 12:43 ] @
Probacu sa akumulatorom pa javljam
[ veselinovic @ 17.12.2020. 15:45 ] @
Citat: VMilos:
Napajam sa napajanjem od racunara prepravljenim da izigrava ispravljac ;o), a odakle tih 25V nemam pojma.
A ni odakle AC?
Mozda je to rjesenje 25V
[ VMilos @ 18.12.2020. 08:12 ] @
Ajde da zanemarimo moju shemu. Moze li neko da postavi shemu kako bi to trebalo da se poveze i da radi
Hvala svima unapred na vremenu i zalaganju.
CUVAJTE SE KORONE
Pozdrav
[ branko tod @ 18.12.2020. 09:23 ] @
Ovo je najprostije, rele je privučen noću.

[ VMilos @ 18.12.2020. 09:30 ] @
Zahvaljujem Branko Tod. Probacu popodne tako da povezem.
[ VMilos @ 18.12.2020. 12:17 ] @
gde se povezuje senzor Dan/Noc ?
[ puntoo @ 19.12.2020. 11:44 ] @
Senzor poveži na upravljačke kontakte releja,on uklučuje i isklučuje releje
[ VMilos @ 22.12.2020. 09:02 ] @
PUNTOO, zahvaljujem se na ovoj shemi.
Pozdrav
[ Stefan Pavlović @ 04.07.2024. 08:39 ] @
Pozdrav svima. Nov sam na forumu, pa ne zamerite ako nešto budem "lupao".
Naime, i sam sam se namerio da pravim automatska vrata za kokošinjac, ali od motora aku bušilice (recimo da sam napravio linearni aktuator od motora aku bušilice). Ali javlja mi se drugi problem. Kada povežem struju sa laptop adaptera na + i - gde je inače konekcija sa baterijom, i kada pritisnem dugme aku bušilice, ona se zavrti. Međutim, kada povežem direktno žice sa adaptera na motor, jer da bi mi ovo radilo mora tako ići zbog releja, tajmera i ostalog, neće da zavrti motor u punoj snazi nego radi na prekide, cak... cak... cak... cak... cak... Zna li neko šta mi je potrebno da ubacim da bi zavrteo motor, povezan direktno na žice, dakle bez pritiskanja prekidača. Pretpostavljam da prekidač da malu početnu struju što motoru omogućava da se zavrti, a kad dam direktno kontakt neće. Pa ako može pomoć... i još jednom pozdrav svima koliko vas ima
[ vucko47 @ 04.07.2024. 09:37 ] @
Verovatno ti treba jače napajanje jer ti motori znaju baš da povuku struju. Za bateriju to nije problem al za napajanje od laptopa jeste i odreaguje zaštita.
Možda je bolje da koristiš neki drugi motor.
[ scoolptor @ 04.07.2024. 09:53 ] @
Imas na Aliju elektricne linearne aktuatore razlicitih napona napajanja 6V pa navise, razlicitih brzina rada, razlicitih snaga i razlicitih puteva, te sigurno mozes naci resenje za svoj projekat.
[ Stefan Pavlović @ 04.07.2024. 13:02 ] @
Citat: vucko47:
Verovatno ti treba jače napajanje jer ti motori znaju baš da povuku struju. Za bateriju to nije problem al za napajanje od laptopa jeste i odreaguje zaštita.
Možda je bolje da koristiš neki drugi motor.
Hvala vucko47.
Pa kontao sam da iskkoristim to što već imam, s tim da sam kupio relej za obrtanje polariteta (zbog zatvaranja i otvaranja, kao i mikro prekidače), a rekoh da probam prvo da napravim sam aktuator ako bude hte da radi (ipak je veće zadovoljstvo sam nešto napraviti nego kupiti gotovo, jel tako? :-)
Imam još jednu opciju, a to je da umesto laptop adaptera iskoristim staro napajanje za PC pa da napravim željenih 18V. Ako ni to ne bude radilo, kupujem aktuator, šta sad... Bar sam probao
[ Stefan Pavlović @ 04.07.2024. 13:04 ] @
Citat: scoolptor:
Imas na Aliju elektricne linearne aktuatore razlicitih napona napajanja 6V pa navise, razlicitih brzina rada, razlicitih snaga i razlicitih puteva, te sigurno mozes naci resenje za svoj projekat.
Hvala scoolptor. Video sam, ima ih i kod nas da se kupe, malo su skuplji nego na aliex, ali se bar ne čeka dugo dok stigne sa dalekog istoka. Probaću još ovu varijantu pa ako ne uspe kupujem lin akt.
[ Stefan Pavlović @ 04.07.2024. 13:26 ] @
A da li bih mogao (opet napominjem da sam amater za elektroniku) da ubacim nešto između pa da smanjim taj početni udar koji motor povuče? Jer on na prekidaču aku bušilice zavrti, zato što počne sa manjom strujom nego kad je direktno povezan pa povuče u startu 100%. Ne znam, razmišljam...
[ pctel @ 06.07.2024. 12:30 ] @
Pravi to na 12V i verovatno će da radi.
Ja sam godinama aku bušilicu od 18V napajao sa automobilslog akumulatora i bušio, šrafio, odvrtao i zavrtao bez problema. Kada oboriš napon za trećinu, ta udarna struja bi trebala da se obori takođe najmanje za trećinu, a i PC napajanje je jače od laptopovog, pa će to sve na 12V da radi kao švajcarski sat.
[ Stefan Pavlović @ 08.07.2024. 07:58 ] @
Probam pa javljam. Mada akumulator ima znatno jaču amperažu od punjača, ali svejedno probaću večeras pa javljam. Inače, napajanje mi ne radi tako da ta opcija otpada, ali imam druge 12v punjače pa ću probati sa njima
[ Stefan Pavlović @ 09.07.2024. 08:25 ] @
Evo da javim, neće ni na punjač od 12v, štaviše još slabije se ponaša. Nazad u laboratoriju...
[ vucko47 @ 09.07.2024. 09:00 ] @
Ako imaš amper klešta koja mogu da izmere dc udarnu struju lako ćeš videti šta je problem.
[ Stefan Pavlović @ 09.07.2024. 11:18 ] @
Nemam ih još, ali verujem da si u pravu što se tiče povlačenja struje motora i aktiviranja zaštite punjača. Da je motor slabije snage verujem da bi radilo, ovako... Ima još jedna varijanta koju nisam probao a mislio sam o tome, a morao bih kupiti drugi relej na 12v i jedan digitalni tajmer na 12v, i morao bih "žrtvovati" malu aku bušilicu na 12v sa sve baterijom, pa da od toga sklopim što sam imao u planu, samo bih morao da dopunjavam bateriju s vremena na vreme ili da je priključim da stalno bude na punjaču, ali ću je onda malo ranije ishabati
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|