[ deltarj @ 09.01.2021. 16:45 ] @
Nemam neko preterano iskustvo, smatram sebe entuzijastom sa nesto alata, ali mi ova masina bas zadaje glavobolju! Pre svega sto ne mogu bre da shvatim! :P

Elem, uzeh je od druga i reko mi je da je super, al samo "malo lupa", ostalo je ekstra... Par meseci kasnije zamenih amortizere (preventivno, naso u "Loren"-u za oko 500din. par), cetkice (par ulozaka oko 300 din), cistio bravicu jer se javljala greska a nova je skupa ko petra kajgana...
Prilikom zamene amortizera i cetkica, resih da je probam otvorenu (desno krilo) pre nego zatvorim sve, i na centrifugi, na 400 o. provalim da PRAZAN bubanj osciluje ko blesav! To nikad ne bih video da nije otvorena strana. Dakle, bez vode, vesa, praska... bez icega! Zaustavim program, otvorim vratanca gore lepo i zavrtim bubanj prstom.. al on se veselo vraca u taj neki polozaj da vratanca bubnja padnu dole. Skinuo sam kais da oslobodin bubanj i onda jos ociglednije provalim da je bubanj totalno van balansa!

Sam bubanj tog modela masina ima tri plasticna "pera" ali su za razliku kod nekih masina ova pera potpuno identicna, sva tri su po 160g tezine, a znam da kod Gorenja to donje pero nasuprot vratima bude prilicno tesko..

Resih da probam da improvizujem pa kupim neke tegice kod komse vulkanizera i dodjem do cifre od 505g (!!!) na tom naspramnom peru a da se bubanj konacno vrti "opusteno"..

Jel neko ima ideju sta se desava sa ovom sirotom masinom?


Ja planiram da ubacim neku olovnu stanglu u to pero, cisto da ne moram da vezujem lancem masinu! :D ...ali bih voleo da znam kako je moguce da se ovo desava. Inace, jos cudnije, masina uredno vrti sve brzine centr., nista senzori, nista logika..
[ test1234 @ 10.01.2021. 07:08 ] @
To treće ”plastično pero” koje je naspram vrata/otvora kroz koji unacuješ veš, fabrički u sebi treba da ima teg. Movuće je da je neko zamenio taj original sa jednim ovim običnim, bez tega, jednostavno izvadio iz neke rashodovane iste takve mašine.

Žabice koje nose ta “plastična pera” često propadaju pa se stavlja šta se ima.

Ja sa unutrašnje strane stavljam metalni teg zaliven u silikonom onim mlečno belim za 300*C, metalni valjak, pun presek.
[ deltarj @ 10.01.2021. 14:00 ] @
Citat:
test1234: To treće ”plastično pero” koje je naspram vrata/otvora kroz koji unacuješ veš, fabrički u sebi treba da ima teg. Movuće je da je neko zamenio taj original sa jednim ovim običnim, bez tega, jednostavno izvadio iz neke rashodovane iste takve mašine.

Žabice koje nose ta “plastična pera” često propadaju pa se stavlja šta se ima.

Ja sa unutrašnje strane stavljam metalni teg zaliven u silikonom onim mlečno belim za 300*C, metalni valjak, pun presek.Hvala na brzom odgovoru gos'n Bane! Pretpostavio sam da tako mora da bude, al prosto nisam verovao!
I hvala za ideju za silikonski termo lepak, ja sam mislio da to odradim dvokomponentnom epoksi smolom, ali ovo deluje kao jos pametnije! :)
Cekam da mi stignu stanglice olova pa cu da se zanimam... :D