[ Milan Kragujevic @ 25.01.2021. 10:11 ] @
Kupio sam letos (u maju) S9+ nov u Telenoru za sumanutu cifru od oko 85 000 din jer u to vreme nisu imali ništa od telefona osim* Note 10, Note 10 Lite, S10 i S9+. I to sam morao da naručujem taj S9+, nije ga bilo nigde osim na sajtu, čekao sam 2 nedelje.

Taj S9+ sam preuzeo sa praznom baterijom skroz. Neotvorena kutija ali je baterija prazna bila, manufactured date mart 2018.

Video sam već posle 3 dana da mu baterija ne traje duže od 3 sata (krenem iz BG u selu u 15h sa 100% i u autobusu mi se baterija spusti na 25%, dok sam ušao u kuću telefon mrtav). Pošaljem ga na servis, odbiju ("testiranje" trajalo 5 minuta, gledao sam na portalu, posle mi je rečeno da je samo upaljen i iščitana je statistika baterije, nisu ga testirali) i vrate mi telefon kao ispravan. Pošaljem ponovo i isto. Pošaljem ja žalbu Ministarstvu, opomenu pred utuženje Telenoru, kontaktiram Samsung u Rumuniji (jer su oni kao nadležni za naš region) i Samsung odobri da se zameni baterija na telefonu i da se reworkuje ploča i štatijaznam. Odbije Telenor prigovor a ja u međuvremenu pošaljem telefon u drugi ovalšćeni servis i pod blagoslovom Samsunga servisiraju mi oni to. Sa Telenorom raskinem ugovor normalno, jer su mi uvalili neispravan telefon i bili maksimalno bezobrazni svo vreme.

Baterija je posle servisiranja trajala od 8h ujutru do 8h uveče nekog srednjeg korišćenja. Problemi počinju opet negde na jesen, kada baterija počinje opet da se srozava. Sada je došla do toga da traje oko 6 sati srednjeg korišćenja uz 2h screen on time. Ugašeni su mi servisi u pozadini i uključena je optimizacija baterije a rezolucija smanjena na 1080p. Telefon se strašno mnogo greje ponekad, kao da je neki proces zaglavljen i onda moram da ga ugasim i upalim da bi se odglavilo inače pojede celu bateriju. Reinstalirao sam softver više puta, nije pomoglo.

E, sad, ono što mene interesuje je, ako neko ima S9+ sa relativno novom baterijom (dakle ne star 2+ godine), da li ima svrhe da ga opet šaljem na servis, i šta da radim uopšte? Da tražim zamenu za novi telefon? Zamenu za drugi model? Zamenu ploče? Ili je "normalno" da taj telefon ima toliko lošu bateriju, i da trpim to i proklinjem dan kad sam kupio šljamsung.

Poređenja radi Huawei P40 Lite mi izdrži 3 dana (ne zezam se), a P30 Lite dan i po.

* I ako je Note 10 lite bio za par hiljdae jeftiniji, falili su mu creature comforts koje je S9+, kao matori flegšip, imao, pa sam se odlučio da uzmem stari model a ne slabiji novi.
[ mjanjic @ 25.01.2021. 12:42 ] @
Probaj da isključiš Wifi, on ume baš da jede bateriju čak i kad nema Wifi signala, jednostavno sve vreme traži signal...

Drugo, ažuriraj aplikacije i podesi da ti neke od njih ne vrše sinhronizaciju sve vreme (npr. Google photos).
Meni je u jednom periodu na Motoroli Z2 počela baterija da se troši dosta brže nego ranije, mislim da je bilo posle neko ažuriranja Androida i aplikacija, nema šta nisam podešavao, situacija samo malo bolja, za 12 sati npr. Outlook potroši 20% baterije... rešilo se posle nekog vremena, mislim sledećim ažuriranjem, mislim da nije prošlo mnogo vremena do sledećeg ažuriranja, možda jedna sedmica.
[ Milan Kragujevic @ 25.01.2021. 12:54 ] @
WiFi mi je upaljen jer sam u kući i jak je signal jer sam pored rutera, radim od kuće i ne idem nigde, a mobilna mreža mi je ugašena (ne samo DATA, stavio sam na 2G režim).

Sve je ažurirano, i podešen je data saver. Google Photos ažurira po potrebi, ali gledao sam u battery stats i ništa ne troši previše baterije. Ugasio sam privilegije social aplikacijama da rade u pozadini kao i browser-u. Jednostavno katastrofalno loše radi baterija, na drugim telefonima nikad nisam morao da razmišljam o takvim sitnicama...

Ovaj telefon je pred kraj života pa ažuriranja više neće dobijati, a rollback na raniji Android nije moguć nažalost.
[ mjanjic @ 25.01.2021. 15:05 ] @
Nisam ukapirao, baterija je zamenjena, u ovlašćenom servisu?

Vrlo je moguće da ti je serviser uvalio kopiju, a original stavio u džep. Ne kažem da je 100%, ali takvih stvari sam se posebno naslušao za ovlašćene autoservise.
Imajući u vidu da je telefon u garanciji, treba to da isteraš do kraja! Lepo im zapreti da ćeš ih odvesti na sud i angažovati sudskog veštaka, na kraju će morati da ti vrate novac i da plate sve troškove.

Po meni, najbolje rešenje je da ti vrate novac, ali to si trebao da uradiš u prvih mesec dana, odnosno kod novog uređaja nema servisiranja u prvih mesec dana (ili čak 3 meseca, nisam čitao zadnju verziju zakona o zaštiti potrošača), menja se drugim uređajem ako je dostupan, ili ti vrate novac!
Sada malo teže možeš da povratiš novac, mogu telefon da ti uzmu na servis i da ga drže mesec-mesec i po dana, i kad ga vrate da opet imaš isti problem.
[ Milan Kragujevic @ 25.01.2021. 15:24 ] @
> Nisam ukapirao, baterija je zamenjena, u ovlašćenom servisu?

Da.

> Vrlo je moguće da ti je serviser uvalio kopiju, a original stavio u džep.

Ne znam, Samsung se umešao, stigao im je mejl upozorenja da me najave, ne znam baš da li bi se igrali tako.

> Lepo im zapreti da ćeš ih odvesti na sud i angažovati sudskog veštaka, na kraju će morati da ti vrate novac i da plate sve troškove.

Jesam. Pošto ja neću stvarno da ih odvedem na sud, što oni i znaju, rekli su mi da ukoliko smatram da su moja prava u skladu sa ZZP povređena mogu da iskoristim sva dostupna sredstva, i da mi stoje na raspolaganju ukoliko imam daljih pitanja.

> Po meni, najbolje rešenje je da ti vrate novac, ali to si trebao da uradiš u prvih mesec dana, odnosno kod novog uređaja nema servisiranja u prvih mesec dana (ili čak 3 meseca, nisam čitao zadnju verziju zakona o zaštiti potrošača), menja se drugim uređajem ako je dostupan, ili ti vrate novac!

Ne radi to tako, ti nemaš pojma kakvi su to majmuni. Za nov telefon bez traga korišćenja su napisali da ima ogrebotine, otišao kod šop menadžera, on mi ladno kaže "mi to tako radimo, ako ti se ne sviđa nosi ga sam u servis", ja sam napisao žalbu i za to da bi mi posle tačno 15 dana buzdovani odgovorili da im je jako žao zbog neprijatnosti ali da su kolege iz prodavnice kontaktirane i da su potvrdili da je telefon imao ogrebotine :D

Ne znam da li pratiš moje pisanije po forumu i moj blog, ali ako JA nisam uspeo da iskoristim maksimum dostupnih mogućnosti onda niko nije. Bukvalno su nemogući, Ministarstvo se pravdalo i i dalje pravda "korony je, imamo pametnijy posly", a nemam vremena da ih tužim, posebno što rizikujem da ako zabrljamo negde u toku procedura moram posle da im plaćam troškove.

Raskinuo sam ugovor sa buzdovanima debilnim, pritom imao sam 4 ugovora (moj, otac, majka i kućni internet) vrednosti preko 100€ mesečno i nisu hteli kreteni ni da zovu da pitaju zašto sam prebacio brojeve. Stvarno nisam imao strpljenja da gonim i Ministrastvo zato što su lenji propaliteti korumpirani, jer taj telefon koliko god skup bio, ovo je full time posao da se istera kraj.

Naravno garanciju i dalje imam jer sam telefon kupio kod njih a raskinuo ugovor za telekomunikacione usluge, kojom prilikom sam otplatio telefon.
[ Java Beograd @ 25.01.2021. 16:01 ] @
Moje skromno, nestručno ali iskustveno mišljenje je da je sam telfon faličan.


Mala digresija, slična: kupim Casio sat. Ja sam imao Casio ranije, i znam da originalna baterija traje dugo, baš dugo.
Ovaj put se nova, originalna potroši za 3 meseca! WTF. Zamenim ja, i opet se nova, neoriginalna ali kvalitetna baterija potroši za tri meseca.
Jedna reklamacija servisu, pa druga, i na kraju zamene matičnu ploču sata. Zapravo - dobijemo novi sat u starom kućištu.
Dakle, jasno, matična ploča bila falična i cuclala struju
[ mjanjic @ 25.01.2021. 17:32 ] @
Pa, nisi trebao kupovati telefon koji se ne proizvodi bar godinu dana (S10 je izašao u februaru 2019), dovoljno je tih godinu dana da je stajao na polici. A i to čekanje od 2 sedmice... ko zna šta su ti uvalili i odakle im taj telefon, jer ne verujem da bi se oni cimali i tražili od uvoznika da specijalno za tebe uvezu taj jedan primerak (a i odakle da ga uvezu kad ga proizvođač više ne proizvodi, a da ga uvezu od nekog dilera iz inostranstva kome taj telefon stoji 2 godine na polici takođe ne ide), a ne verujem da im je trebalo 2 sedmice da ga dostave iz nekog drugog grada ako je tamo stajao u magacinu.
Meni to najviše liči na varijantu da je neko uzeo "svež" telefon (dakle, onaj star godinu dana), a tebi uvalili taj koji je stajao 2 godine u nekoj radnji, ali ko zna...
A i to "nije otvarano pakovanje"... ako ga je otvorila ona gospođa u Telekom centru pred tobom, nisi ni imao priliku i vreme da proveravaš detaljno da li je otvarano pakovanje ili nije.

Mislim, koja je verovatnoća da je negde na polici ostao neotvoren kao poslednji baš taj feleričan primerak?

Mogao si lepo da uzmeš Galaxy A21s, mnogo manje para, sve će da ti radi maltene isto kao S10, samo što kamera nema optičku stabilizaciju, što je od presudne važnosti za video, ali kad vidim kako ljudi snimaju telefonom držeći ga jednom rukom vertikalno, njima ni najskuplji gimbal ne može da stabilizuje sliku, a kamoli optička stabilizacija u onolicnoj kameri.
[ Milan Kragujevic @ 25.01.2021. 17:42 ] @
@mjanjic

> Pa, nisi trebao kupovati telefon koji se ne proizvodi bar godinu dana

Objasnio sam već. Nisam imao para za bilo šta osim Note 10 Lite i S9+. U tom trenutku su imali ukupno 20 modela telefona ignorišući iPhone modele, i od toga je 5 komada bilo iz 2016 godine (neki Motorola i Sony Xperia modeli, i par Alcatela i Nokia 3310).

> nisi trebao

Na stranu moje pravdanje - jesam. Pitanje i sama tema teme se odnosilo na iskustva korisnika S9+ - jel ovo normalno ili ne, i ako nije šta konkretno da preduzmem po tom pitanju.

> Mogao si lepo da uzmeš Galaxy A21s

Nisam iz 2 razloga:

1) taj telefon je izašao u junu 2020., a ja sam S9+ uzeo u maju 2020.

>Kupio sam letos (u maju) S9+ nov u Telenoru

2) To ne samo da nije flagship nego nije ni flagship lite. Taj telefon košta 19 440 din u Telenoru. To je više od 4 puta manje. Nije ni ulazio u izbor.

A inače sam imao jeftinije Samsung midrange telefone, 2019. u maju opet kupim u Telenoru A50, taj telefon sam toliko mrzeo da sam jedva čekao da ga se otarasim.

Od kako sam kupio Huawei (P40 Lite i P30 Lite - ovaj drugi mi je ispao i pukao je deo ekrana pa sam ga dao majci) vidim kako telefon mora+treba da radi, ali se javlja pitanje šta da radim sa ovim šljamsungom.
[ iculibrk @ 26.01.2021. 12:34 ] @
Citat:
Ugašeni su mi servisi u pozadini i uključena je optimizacija baterije a rezolucija smanjena na 1080p. Telefon se strašno mnogo greje ponekad, kao da je neki proces zaglavljen i onda moram da ga ugasim i upalim da bi se odglavilo inače pojede celu bateriju. Reinstalirao sam softver više puta, nije pomoglo.

Mislim da ne trebaš reklamirati bateriju, nego ovo navesti kao predmet reklamacije.
Reče već @Java:
Citat:
Moje skromno, nestručno ali iskustveno mišljenje je da je sam telfon faličan.

i mislim da je to to.
[ Milan Kragujevic @ 26.01.2021. 12:48 ] @
Ja nisam reklamirao bateriju nego činjenicu da mi baterija ne traje koliko očekujem. Naveo sam sve to.

Probaću ponovo, ali bi mi značilo da se javi neko ko ima S9+ kako bih mogao da znam iz prve ruke kako ovaj telefon funkcioniše. Pošto ne postoji "standardan način rada i trajanje baterije" kod telefona, jer na Huawei P40 Lite nemam problema pa mi baterija traje više od 2 dana.
[ Java Beograd @ 26.01.2021. 13:36 ] @
Neotvarano pakovanje, tj. nekorišćen telefon prosto VRIŠTI koliko je nekorišćen. Ne možeš da se zazneš
Slepljen najlon na svakoj sjajnoj površini, ukljujući ekran, kameru, dugmencad ... Kablići spakovani i lepo smotani, takođe u najlonu, ma ...[ Milan Kragujevic @ 26.01.2021. 13:49 ] @
@Java Beograd ne razumem šta si hteo da kažeš, ali ako misliš na nalepnicu, bila je netaknuta, svakako sam proverio, i proveravam takve stvari i za mnogo sitnije stvari a kamo li telefon od 85 000 dinara.
[ popusicko @ 26.01.2021. 14:04 ] @
Na slici su 2 nalepnice
[ Milan Kragujevic @ 26.01.2021. 14:21 ] @
Sliku sam skinuo sa interneta, i svejedno netaknuta je nalepnica na njoj. Nemam sliku netaknute nalepnice, nisam slikao, da sam očekivao da ću dobiti neispravan telefon ne bih ga ni preuzeo obviously.
[ Java Beograd @ 26.01.2021. 15:55 ] @
Ne, zapravo sam mislio na najlon poput ovog:


Ide isti takav ili sličan najlon i sa prednje strane, pa preko kamere, pa, koliko se sećam i preko punjača i tako redom

Ali, dobro, ne kažem da se VIRGINITY telefona ne može utvrditi i drugim načinima.Razumem te ja Milane, i, kako bi rekao Đoka Balašević "svakom se desi da ispadne šaran".
Jbg, dešava se tako u životu. Dal' su te prevarili, il' si baksuz ... Nisi jedini.
Ništa, koristi to dok se koristiti može, pa onda batali, uzmi neki drugi telefon na rate i zaboravi na stari.
[ Milan Kragujevic @ 26.01.2021. 16:14 ] @
@Java

Ne samo što je imao sve te najlone (i po lajsnama sa strane), nego je preduslov tih najlona i nalepnica na kutiji da nije otvarana sa Samsungovim hologramom. Ako nalepnica nije dirana, ne mogu najloni da nestanu. A ako je nalepnica rekreirana, pa mogu se i najloni rekreirati.

> šaran

Da sam ga kupio na KP za 1/3 cene, pa ajde. Kupio sam kod plavog propelera lažno-Norveškog, evo sad čujem da kopaju sebi grob u partnerstvu sa Telekomom. Neopisiv šljam od kompanije. Najinteresantnije je što znam gomilu ljudi koji su imali neprijatna iskustva oko procedura reklamacije novih telefona, i to najčešće Apple uređaja, gde ih Telenor forsira na servis (rok 30 dana) i popravku - za telefon koji je neispravan od prvog dana, čak i ako se istog dana reklamira. Haos.

Svejedno, nebitno je da li je telefon nov ili ne, diskusija ide u pogrešnom smeru.

Ono što me zanima, od vlasnika S9+ telefona, je: koliko je očekivano trajanje baterija na ovom telefonu i pod kojim uslovima?

>uzmi neki drugi telefon na rate

Jesam, zar nisi čitao? Sad koristim Huawei, ali imam i S9+
[ Nebojsa Milanovic @ 26.01.2021. 16:39 ] @
S9+ imam pune 2,5 godine, telefon je vrhunski i baterija je odlična.

Poslednjih meseci primećujem da je malo oslabila. I dalje može da izdrži ceo radni dan ali je slabija nego na početku.[ Milan Kragujevic @ 26.01.2021. 16:49 ] @
Idem sutra u Telenor da ga šalju na servis. Hvala ti na informaciji.
[ Java Beograd @ 27.01.2021. 09:33 ] @
Citat:
Milan Kragujevic:Neopisiv šljam od kompanije. Najinteresantnije je što znam gomilu ljudi koji su imali neprijatna iskustva oko procedura reklamacije novih telefona, i to najčešće Apple uređaja, gde ih Telenor forsira na servis (rok 30 dana) i popravku - za telefon koji je neispravan od prvog dana, čak i ako se istog dana reklamira. Haos.


Ovde bih se nadovezao malom digresijom.

Šurak pre par meseci kupovao nove telefone deci.
Jeste, deci, 3. i 6. razred, zato što se aktivno koristi aplikacija Google Classroom, i u školi i u muzičkoj školi.
I, sad, razumljivo, čovek ekonomiše, gleda low level telefone i zajbe se, kupi Honor.

Zajbo se ne zato što je Honor toliko loš, nego zato što je to Huawei brand, i NEMA Google servise. Dakle, nema osnove za koje je telefon kupljen, ali mislim i deca bi da pogledaju nešto na YT ...
Što je najgore, šurak, iako nije neki IT maher, pita prodavce u Lelenoru "da li je ovo standardni Android telefon". Kažu mu da ne brine, "Sve to to isto". Zapravo, u startu znaju šta uvaljuju, ali ćute.
Jbg, nije znao za frku sa HW, nije znao da treba da pita "Da li ima Google servise"

Dođe on kući, vidi da nešto tu nije baš "normalno", zove me ... dođe kod mene na rakijicu, ja uspem nešto da instaliram (tražeći instalacione APK po kojekakvim sajtovima) ali, nije to-to.
Ispričam mu frku sa Trampom i HW, i objasnim da je doveden u zabludu, da mu je prodat proizvod sa sakrivenom manom i da se vrati u Lelenor i da traži drugi telefon.

Oni, ga, zamisli, pošalju kod "Agenta za Huawei", koji kaže da sve ima, sve može, sve radi, samo umesto Google Play Store treba da se koristi App Gallery !!!
Kad je opet eksplicitno tražio drugi telefon, umesto ovog (realno) faličnog, prodavci mu rekli da nisu dužni da ga uče kako se koristi telefon ... neće ni da čuju.

Na kraju mu nisu zamenili telefon. Kažu "ne možemo da Vam zamenimo, a vi ako mislite da treba - tužite firmu"

A da ne pričam da je njihov korisnik još od Mobtela, da ima 4 kartice: on, žena, dvoje dece! Ne zna se koliko je para kod njih potrošio godinama unazad!

Dakle, Telenor - šljam i jajare, najgore vrste.
[ Milan Kragujevic @ 27.01.2021. 10:04 ] @
> prodavci mu rekli da nisu dužni da ga uče kako se koristi telefon

Uh to im je omiljeno. Znaju na šta navode ljude, svako može da predvidi šta će se desiti, ali oni se opet foliraju, i onda kad korisnik potpiše ugovor - gotovo je, mrš idi zovi korisnički 0639000. A korisnički ga u prodavnicu. I tako u krug. Customer service vindaloop

Inače, u Telekomu, kad sam uzimao P40 Lite, su mi rekli jedno 5 puta da nema Google servise i da je bolje da uzmem Samsung. A da me ne znaju kao neko ko dnevno donosi štampane prigovore i dumpove parametara modema (i.e. neko ko se razume u tehniku) sigurno bi me jedno 30 puta upozorili. Doduše oni su državna firma i njih ne interesuje ni da li su prodali ni šta su prodali. A u Telenoru imaju mesečne kvote koje moraju da ispune. Kako bi Telekom izgledao da posluje kao Telenor vidi se na primeru Supernove (konkretno njihovih prodavaca).

A kako će Telenor izgledati kad posluje kao Telekom, videćemo
[ mjanjic @ 27.01.2021. 14:38 ] @
Ako se čovek ne razume, trebao je nekog da pita, posebno što je za školu ponekad potrebno koristiti i kameru u kombinaciji sa tim servisima (ako tako zatraži nastavnik, kad se radi kontrolni od kuće i sl.), pa treba zaobići modele koji će da "štucaju" kad se sve to pokrene.

A ovi ga nisu mnogo slagali za "da li je ovo standardni Android telefon", jer se može da jeste "standardni" (posebno kad ga treba nekako prodati, mada na vesti da Huawei telefoni neće imati Google servise mnogi su se u komentarima radovali i obećavali da će da kupe baš njihove modele kako bi se oslobodili Google špijuniranja). Pa, eto, ima Android ;)
A to što nema Google servise... pa, ima Android :)


Što ih nije lepo pitao za Google servise, nego za "standardan Android telefon"? Nisu Google servisi dostupni samo na "standardnim Android telefonima", valjda i oni koji imaju iPhone mogu da koriste Google Classroom, bar ga ima na App Store :)
Takođe, zar nije bila priča da će na Huawei telefone moći naknadno da se doda Google Play?

[Ovu poruku je menjao mjanjic dana 27.01.2021. u 15:54 GMT+1]
[ Java Beograd @ 27.01.2021. 14:48 ] @
Vidi, termin "Google servisi" je poznat meni, tebi i ljudima koji su u struci.

99% korisnika Android telefona uglavnom ne kapira šta je Google, šta je Google account, šta je Chrome, a šta je gmail.
[ Milan Kragujevic @ 27.01.2021. 15:20 ] @
@mjanjic

> Takođe, zar nije bila priča da će na Huawei telefone moći naknadno da se doda Google Play?

Nije.
[ mjanjic @ 27.01.2021. 15:37 ] @
Da, moguće da je bilo za Gmail nalog...


Nego, za Honor možda provati ovo, ako je neko koristio, neka potvrdi da li radi: https://phandroid.com/2020/10/...tore-on-your-honor-smartphone/
[ Milan Kragujevic @ 27.01.2021. 17:06 ] @
To radi samo ako možeš da rollbackuješ softver, što sam radio na P40 Lite, ali je izuzetno bagovito i dosta Google aplikacija ipak ne radi (npr. Maps, Chrome Sync, itd.)
[ Nebojsa Milanovic @ 27.01.2021. 17:54 ] @
Nikako ne kapiram zašto bi se neko mlatio sa tim kinezima bez ovoga ili onoga kada je S9+ savršen a jeftin telefon, bilo nov, bilo polovan.

U narednih nekoliko meseci ću ga zameniti za S20+ samo zato što ovaj želim da poklonim, inače ga ne bih menjao još dugo.
[ Milan Kragujevic @ 27.01.2021. 18:17 ] @
Pa trebalo je tako da bude ali onda mi je zapao neispravan telefon i pakao u Telenoru, a telefon i nakon servisiranja i nekoliko poseta servisu i dalje ne radi kako treba, a ubedili su me da je normalno da radi ovako kako radi.
[ espresso @ 31.01.2021. 10:55 ] @
Zar nisi imao pravo da tražiš novi umesto popravke?
[ Milan Kragujevic @ 03.02.2021. 04:48 ] @
Naravno da sam imao pravo. I izrekao sam svoju nameru da iskoristim to pravo. I dobio sam k***c.Pisao sam Tržišnoj, evo još čekam da se jave đubrad. Pošto je korona još uvek tehnički u toku oni još uvek tehnički mogu da se pravdaju kako su jadni i kako nemaju vremena za moje gluposti.

Na temu trenutne reklamacije, proceduralni problemi su me spopali oko reklamiranja telefona koji je otkupljen a ugovor raskinut, pa sad razrešavam tu zavrzlamu.
[ iculibrk @ 03.02.2021. 21:35 ] @
Ne znam da li si, ali ako nisi kontaktiraj i Potrošački savetnik
Obrazloženje servisa je po meni više nego amatersko. Ne mogu ti reći kakav je telefon, nisam ga imao, u zadnje vreme kod kupovine mi je najbitnija baš baterija, pa uzimam isključivo telefone koje ne punim svaki dan, mada po komentarima navode se problemi koji uzrokuju pražnjenje baterije. Po meni je slaba baterija posledica a uzrok sam već ranije citirao iz posta od člana @Java i taj uzrok bi ti trebao doneti novi telefon ili popravku ovog reklamiranog.