[ ksrele @ 26.01.2021. 08:40 ] @
Situacija je takva da je potrebno korisnicima obezbediti da pojedine dokumente koji se nalaze na lokalnom File Serveru (Samba na Ubuntu) mogu da otvore sa svojih Android tableta.

Moram da naglasim da su korisnici prilično nevešti sa tabletima, nemaju volje da uče i obavljaju komplikovane operacije na tabletu pa samim tim podešavanje VPN konekcije i instaliranje neke aplikacije koja bi pristupila File Serveru direktno nema smisla, a i ja razmišljam o sigurnosnom aspektu šta bi se desilo ako bi izgubili taj tablet ili im ga neko ukrade onda bi treća lica imala pristup svim našim poverljivim poslovnim podacima.

Na istom serveru se nalazi i javni Web (PHP) server pa sam razmišljao da im napravim neku web stranicu preko koje bi downloadovali dokumente na svoj tablet pa ih tamo u lokalu otvarali. Ovo mi nije problem da napravim ali mi je onda pala na pamet sledeća situacija:
Obzirom da su u pitanju uglavnom po neka slika i PDF dokument (ovo se lako prikazuje direktno u browser-u) a da je većina fajlova Office dokumenti tražim način kako i njih da odmah prikažem u Browser-u.
Na pamet mi pada Online verzija Word-a i Excel-a pa me zanima da li neko zna kako da im pozadinski (serverski) pošaljem određeni file da se prikaže online u browser-u? Da li je to neko radio?
[ bokinet @ 26.01.2021. 10:22 ] @
- MS Office 365 ili Google Work za online work and collaboration

- Za kontrolu uredjaja i sl. najbolje naci neko MDM resenje kao sto je recimo Microsoft Endpoint Manager, BlackBerry UEM, Samsung KNOX, VMWare Workspace ONE UEM, Citrix Endpoint Management i sl.
Kod BlackBerry UEM i Samsunga KNOX postoji mogucnost da se napravi private i work deo na uredjaju.
Vecina ovih resenja podrzava i daljinsko zakljucavanje i brisanje sadrzaja ako dodje do gubitka uredjaja.

Ova druga je malo ozbiljnija stvar i treba tacno napraviti koncept sta se se hoce.
[ ksrele @ 26.01.2021. 10:41 ] @
Hvala puno na profesionalnom odgovoru.
Jasno mi je da je ovako kako si napisao najbolje rešenje, ali ja bih za sada da sve bude mnogo opuštenije. Situacija je takva da sam ja jedini u IT-u u firmi pa bi mi bilo malo previše da se i ovim bavim. Tako da mi je za sada u planu neko PHP rešenje u vidu neke HTTPS web stranice gde bi se korisnici prijavljivali lozinkom (zabraniću im da se lozinka sačuva u browser-u).

Na PC računarima na kojima se kreiraju dokumenti se ne koristi MS Office paket, odnosno ne postoji nikakava pretplata na MS rešenja.

Analozom problema došao sam do sledećih potencijalnih rešenja:
1. https://github.com/PHPOffice/PHPWord i https://github.com/PHPOffice/PhpSpreadsheet
2. https://stackoverflow.com/ques...sed-document-management-system (preko iframe-a i google docs-a)
3. Free MS Teams
[ mjanjic @ 26.01.2021. 19:06 ] @
Teams jeste besplatan, ali pod određenim uslovima i/ili vremenskim ograničenjima. To što je besplatan za obrazovne institucije bez vremenskog ograničenja (za sada), ne znači da je besplatan za firme pod istim uslovima.
Drugi problem je što je besmisleno da zaposleni koriste privatne MS naloge. A da bi im napravio kompanijske MS naloge, morate da imate Office 365 pretplatu sa nekim domenom za mejlove. To je u principu najjednostavnije rešenje, za većinu zaposlenih platite E1 licencu, a za one kojima trebaju i desktop aplikacije (Word, Excel, PowerPoint) možete da uzmete E3.
Za veći broj zaposlenih se nakupi, ali se dobija na efikasnosti.

Sa druge strane, možete da koristite i Google, ali i to treba da se plati.


Recimo, kod O365 admin ima opciju da korisnika izloguje prisilno sa svih uređaja, potom mu promenite šifru, i sa ukradenog tableta niko neće moći da pristupi nalogu.
Kod O365 možete da koristite Sharepoint online za upravljanje dokumentacijom, Teams za sastanke, na Android uređajima mogu da se instaliraju aplikacije za mejl (Outlook), poslovnu društvenu mrežu (Yammer), Teams, OneNote, itd.

E, sad, koliko para, toliko muzike, ako naginjete ka besplatnim rešenjima, onda zaobiđite Excel format.