[ bekic.bb2 @ 05.02.2021. 11:00 ] @
Izvor: "Politika" ( http://www.politika.rs/scc/cla...ostaje-novi-kablovski-operater )


INTERVJU: GORAN VASIĆ, strateški savetnik za razvoj poslovanja generalnog direktora „Telenora”
„Telenor” postaje novi kablovski operater
Nemamo nameru da gušimo ni slobodne ni bilo koje druge medije, reč je o uobičajenoj poslovnoj saradnji u kojoj od „Telekoma” iznajmljujemo slobodne kapacitete optičkih kablova


Žestoka rasprava zbog saradnje „Telekoma” i „Telenora” toliko se zahuktala da im SBB, uz pomoć svojih televizija N1 i Nova S, na dušu stavlja „gušenje slobodnih medija”. U toj baražnoj vatri saopštenjima „Telekom” spočitava SBB-u nervozu zbog ekspanzije konkurencije i zloupotrebu svojih medija, dok „Telenor” odbacuje sve što mu SBB stavlja na teret i poručuje „Junajted grupi” da radi u skladu s principima slobodnog tržišta. U delu opozicionih medija sukob je dobio i međunarodne razmere, pa je kao zainteresovan za navodni slom SBB-a naveden i Viktor Orban, iako priznaju da im „nije jasno koji je osnov zainteresovanosti predsednika Mađarske”.

Kakva je uloga „Telenora” u ovom kablovskom trouglu za „Politiku” otkriva Goran Vasić, strateški savetnik za razvoj poslovanja generalnog direktora „Telenora”.
Da li, uz pomoć „Telekoma”, gušite slobodne medije u Srbiji?

Ne. Nemamo nameru da gušimo ni slobodne ni bilo koje druge medije. Reč je o uobičajenoj poslovnoj saradnji u kojoj od „Telekoma” iznajmljujemo slobodne kapacitete optičkih kablova. Takve ugovore trenutno imamo i sa VIP-om, „Orionom”, kao i sa SBB-om. Ta infrastruktura nam je potrebna jer ulazimo na tržište distribucije TV kanala.

Da li to znači da „Telenor” postaje nov kablovski operater?


Upravo tako. Naša ambicija je da budemo nov igrač na tom tržištu. I kako „Telenor” kao neko ko trenutno ima nula odsto učešća na tom tržištu može da sabotira i guši nekog ko, prema analizi RATEL-a, na tom istom tržištu zauzima 46,1 odsto. Ovde se radi o nelojalnoj konkurenciji, o želji da se spreči pojavljivanje novog operatera i pričom o nekakvoj sabotaži medija utiče na odluku Komisije za zaštitu konkurencije. To im, nadam se, neće poći za rukom.

Medijski zakoni omogućavaju operaterima i da distribuiraju i da proizvode program, da li planirate da pokrenete svoju televiziju?

Tek ulazimo u ovu oblast, tako da ne razmišljamo o proizvodnji svojih kanala i sadržaja. Ta ideja je trenutno daleko od nas.

Da li će „Telenor” kao nov kablovski operater svojim gledaocima ponuditi i N1 i K1? Da li će vaši korisnici, metaforično rečeno, moći da gledaju i Minju Miletić i Jovanu Joksimović?

To je naša namera, da težimo što raznovrsnijoj ponudi. U interesu korisnika je da ima što veći izbor kablovskih operatera. Nažalost, u ovom ratu se ne govori o tome šta je dobro za korisnike, odnosno da je za kvalitetnu uslugu i niže cene dobro imati konkurenciju. Razgovaramo sa svim medijskim kućama i operaterima, a s nekima smo to već i obavili.

Da li ste razgovarali s „Junajted grupom”?

Jesmo.

I?

Odbili su nas, za sada. Nadamo se da će ponovo razmotriti naš predlog i pristati na saradnju po komercijalnim uslovima, a to su uslovi koji važe i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

„Telenor” i SBB su 2016. godine sarađivali slično kao što to danas čine „Telenor” i „Telekom”, vi ste tada bili u timu SBB-a. Da li je tada bilo reči o gušenju državnog operatera?

Ni tada ni sada nije bio cilj gušenje konkurencije. Samo što sada imate jednog operatera koji je dugo bio dominantan na tržištu i navikao se na tu poziciju.

Medijskom čaršijom kruže priče da se „Telenor” ugovorom obavezao da će morati da traži odobrenje od „Telekoma” ukoliko dođe do njegove prodaje...

To nije tačno. Ugovor nije restriktivan ni po jednoj odredbi.

Nije tajna da su investicioni fondovi tu da bi zaradili, a kada se to desi, prelaze na neka druga tržišta. Ima li češki investicioni fond PPF, u čijem je vlasništvu „Telenor”, izlaznu strategiju?

Ispravka, PPF je privatna investiciona grupa, a razlika je u tome što u poslovanju koriste isključivo svoj novac. A novac koji ulažu ne samo u Srbiji već i u regionu pokazuje da veruje u ovo tržište. Odluka da uđemo u distribuciju TV sadržaja je grupna, u mobilnoj telefoniji imamo lidersku poziciju, a ovo tržište nije tako malo. Tu smo...
[ bekic.bb2 @ 05.02.2021. 11:12 ] @
Opticka mreza ima toliku prpopusnu moc da ce za dugi niz decenija imati vise kapaciteta nego sto su ukupne potrebe korisnika.
Gledajuci po zgradama pravi rshum od kanalica i kablova raznih provajdera ( ponegde i po 4-5), uvek sam se pitao zasto ne bi bio samo jedan jedini opticki kablic, lepo uklopljen ili cak nevidljiv u uzidanoj instalaciji, a savrseno kvalitetan.

Tako bi svi provajderi mogli kroz jedan kablic, placali bi nesto sitno za koriscenje mreze a ponuda bi bila raznovrsna i jeftinija a odrzavanje besprekorno.

Sa Telekom optickom mrezom i pocetkom iznajmljivanja iste, ta ideja izgleda postaje stvarnost. Sto se mene tice - ja zadovoljan. Nek im je sa srecom

[ Java Beograd @ 05.02.2021. 11:48 ] @
Najsmešnije mi je da SBB sam sebe naziva "slobodnim".

Slobodan?!? Od koga? Slobodan je od Sputnjika, ali od CNN-a svakako nije.
[ ademare @ 05.02.2021. 12:51 ] @
Detalji ugovora iz nezavisnih izvora nisu poznati , i verovatno nece nikada ni biti .

Sve sto radi vlast je Nekakva tajna!

Spomenik , za otkrivanje cene javnosti , ne da saglasnost Vajar ??

Ima li Glupljeg obrazlozenja !


Za sada je dostupan info da je MTS Ulozio 500 MIliona Eur , nasih para , gradjana Srbije u optiku . Ti kapaciteti mahom zvrje prazni jer nisu u stanju da rade , nikada nisu ni znali .

Sada se iznajmljuje Telenoru Cela mreza No Limit , koliko god moze da zauzme , za 17 miliona Eura na 15 godina ?!


Znaci platis 500 i poklonis za 17 ?

Dobar biznis , za koji svi treba da budemo odusevljeni , sto je Ukradeno 500 Miliona Eura Opet ??

[Ovu poruku je menjao ademare dana 05.02.2021. u 14:03 GMT+1]
[ ademare @ 05.02.2021. 12:56 ] @
Inace Orban je Premijer , a ne Predsednik .

Panika je uhvatila SBB , pa ne znaju ni sta pisu .


Nepismena "Politika " je nepismena uvek . Ako Telenor iznajmljuje optiku , kako postaje kablovski Operater ??

Preko optike ide internet , i Tv signal je internet .

Kablovska TV je nesto drugo .

[ calexx @ 05.02.2021. 16:27 ] @
Postaje kablovski operater koji koristi optičke kablove? Zašto bi jedino koaksijalni kablovi bili kablovi?
Citat:
Java Beograd:Najsmešnije mi je da SBB sam sebe naziva "slobodnim".

Slobodan?!? Od koga? Slobodan je od Sputnjika, ali od CNN-a svakako nije.
To je već odomaćen način da se jedna strana predstavi slobodnom a druga je diktator i jahač slobodnih. Da li je SBB bio slobodan dok je vlast bila sa njihove strane i na njihovoj strani?
[ ademare @ 05.02.2021. 16:58 ] @
Kod mene u zgradi , na svakom medju spratu , takva je zgrada , kutija MTS , optika .

Niko u zgradi sa 30 + stanova nije uzeo Optiku !

Sad kada to iznajme Telenoru , kakav ce on kablovski operater da bude bez kablovske TV ? Optika je do svakog stana .


Supernova ostaje MTS , tu nema nikakvih promena . To je Kablovska TV i kablovski operater .

Nece Telenor da vuce nikakve kablove , koaksijalne !

Da je hteo vukao bi odavno .

Sto je lud ulaze milione Eura , kada sve dobija za 17 ?


Teoretski i opticki kabl je kabl , pa se moze reci kablovski operater


Cela frka je oko tzv. medijskih sadrzaja ! Ja uopste ne gledam TV . Mene to ne zanima . Medjutim svima njima je to glavno ?

I MTS-u i Telenoru i SBB-u .
[ Branimir Maksimovic @ 05.02.2021. 17:22 ] @
ademare:"Supernova ostaje MTS , tu nema nikakvih promena . To je Kablovska TV i kablovski operater ."

Meni je covek iz mts-a rekao da nisu ista firma i da ne mogu da koristim mts optiku, a da ostanem na supernovi,
kada me je pitao za potpis, da mts uvede optiku u moju zgradu...
[ ademare @ 05.02.2021. 17:30 ] @
Oni su vlasnici . MTS je vlasnik Supernove .

Mogu da budu registrovani kao 6 firmi , ali to ne menja sustinu .

To se u zakonu nasem , zove " Povezana lica " . Misli se na pravna lica .
[ Branimir Maksimovic @ 05.02.2021. 17:40 ] @
Hm, pa sto onda zezaju da ne moze optika? Nemam nameru da menjam provajdera zbog toga....
[ Milan Kragujevic @ 05.02.2021. 17:57 ] @
@ademare: >Sad kada to iznajme Telenoru , kakav ce on kablovski operater da bude bez kablovske TV ? Optika je do svakog stana .

Kablovski operater zapravo posluje kao distributer medijskih sadržaja što može biti OTT, IPTV, DVB-C (CATV), DVB-S (SATTV), DVB-T (OTA), itd.

Svejedno, kroz koaksijalni kabl se može "progurati" i DVB-C televizija, što radi Supernova, a što bi mogao i Telenor. Telenor zakupljuje i vlakna i ethernet bitstream pristup, a vlakna imaju dovoljno kapaciteta da budu deljena sa više operatora. Bitstream pristup je preprodaja na IP sloju, slično xDSL preprodaji kod Telekoma sada.

@Branimir: > Hm, pa sto onda zezaju da ne moze optika? Nemam nameru da menjam provajdera zbog toga....
Vidi ovako, kad Supernova uvede Supernova optiku, moći ćeš da pređeš uz nov ugovor na 24 meseca kao postojeći korisnik uz 1 mesec po dinar.

Telekom Srbija ad Beograd je celokupni vlasnik Moja Supernova doo Novi Beograd, ali to nema nikakve veze.

Isto kao kad bi zaključio da pošto je Telekom Srbija ad Beograd vlasnik Telekom Srpske ad Banja Luka, to znači da možeš da pređeš sa MTSa na MTEL.
[ mrkabrka @ 05.02.2021. 21:10 ] @
E pa sad kako stoje stvari ,niko me nikada nije pito što će pijem ni kakvo će pijem - u prevodu, pa bato, oću gledam taj i taj kanal ili ti više program od 100 pa na gore ili na dole..al đjaba plati bato paket...jbmmm.sve po....
[ DUSKEZ @ 06.02.2021. 18:44 ] @
Bice kuce od cokolade i prozori od marmelade.Dovljno su mi se smucili sto jos umnozavaju kanale raznim kamerama za rijaliti to jest live2 live3 sve isto a sustina toga je da ne da mi je muka nego cim stanem na taj kanal(e) begam tipkam po digitronu ko poludeli da izadje iz lubenice (ludnice) al stro se vise opires vise ti zaslade zuc.
[ bordzija @ 07.02.2021. 07:02 ] @
Tv program je inače bagatela u srbiji tj krš ali kada pogledaš onih 200-300 pink vhs programa možeš slobodno da se ispovraćaš. Očigledno je da na sve moguće načine pokušavaju da unište SBB i uspeće kad tad jer sbb ne poštuje stare korisnike.

Nema nikakve modernizacije a onima kojima radi jadno radiće i narednih sto godina isto.
[ Branimir Maksimovic @ 07.02.2021. 07:09 ] @
Offer Telenor can't refuse. Za 17 milki bagatela a mozes da zaradis 10 puta vise :P
[ Java Beograd @ 07.02.2021. 11:19 ] @
Citat:
bordzija:... sbb ne poštuje stare korisnike. Nema nikakve modernizacije a onima kojima radi jadno radiće i narednih sto godina isto.

Upravo tako. Godinama sam korisnik, i ni jednom nisu dozvolili ni dinar popusta kod obnavljanja ugovora.
[ ademare @ 07.02.2021. 12:18 ] @
Bilo je kod SBB-a akcija za stare korisnike .

Ali je valjda uslov bio da se uzme jaci paket.

Ja kada je SBB kupio IKOM , i kada su pokusali da me privole da potpisem ugovor , nisam pristao jer Suprotno odluci drzavne Antimonopolske komisije ( na koju sada apeluju i vrse pritisak da ih Zastiti ) Nisu hteli da mi priznaju ni status novog ni status starog SBB korisnika !!

Tada su davali tablet i slicno kao akciju ko na primer ima Silver , a uzme Gold paket na novi ugovor .

Za nas sa IKOM-a nisu nidili nista normalno , osim da se uzima jaci paket , a ostane niza IKOM cena nekoliko meseci ?

I u zgradi su Svi potpisali te nepovoljne Uslove ! Osim mene naravno
[ bordzija @ 07.02.2021. 12:43 ] @
To sa tim tabletima i mobilnim telefonima sam iskušao u T-comu uglavnom ti uređaji su u startu bili felerični i pokvareni. Recimo LG mobilni telefon koji je crkavao sistem svakih 10-15 dana.
[ mjanjic @ 07.02.2021. 15:32 ] @
Ko ima uslove, a nije mu toliko bitan određen sadržaj (npr. sportski kanali) treba da menja distributera nakon svakog isteka ugovora, ode kod drugog pa dobije 6 meseci za dinar. Kad istekne ugovor, ako nema popust ili 3 meseca za dinar, ode opet kod drugog operatera, i tako u krug.
Onda će na kraju valjda svi da se opamete i unormale cene, tako da neće ni imati računicu da daju bilo šta za dinar.
[ Branimir Maksimovic @ 07.02.2021. 15:45 ] @
mjanjic:"Kad istekne ugovor, ako nema popust ili 3 meseca za dinar, ode opet kod drugog operatera, i tako u krug."

Genijalna ideja, zapravo. Tako uzmes na godinu dana,promenis pa na dve godine imas godinu/ pola godine besplatno :P

edit:
nego sta ako pogledaju da si vec bio kod njih pa ne daju 6 meseci dz?
[ bordzija @ 07.02.2021. 16:38 ] @
Malo sutra uvek imaju nekih komplikacija pa budeš 15 dana BEZ ikakve usluge, dobro da zapamtiš. To rade jedni i drugi i treći NAMERNO i uigrano.

Ovi paketise isplate za nekoliko stanova ako se dogovore ili za nekoliko porodica u kući pa bude crvena po stanu. Davati 4-5 hiljada dinara je pravi bezobrazluk.

Ja sam pre par godina u parizu plaćao 20 evra trio paket optika.
[ DUSKEZ @ 11.02.2021. 20:58 ] @
Samo nek se trude trose milke i eurokremice i sto jace ulazu narodu koji je em bez para i em bez prejake motivacije da ca i da ima vremena trosi sebe na trovanje kablovskom koju usputnicom receno pa i kazano mogu i ja da imam al mi nepada na pamet nek visi nauli ci na banderioni do sudnjega dana nemogu da postigem ni pola poslova u toku dana kamoli da se nakrasavam sa kablovskim psihopatama i raznim drugim tupim burgijama :) a net je drugo,to stoji.
[ blaki @ 12.02.2021. 14:08 ] @
Da li će Telenor dati neku ponudu do početka marta ili je to suviše rano za očekivati? Naime 13. marta mi ističe ugovor sa Telemarkom Čačak, a nešto nisam baš raspoložen da potpisujem novi sa Supernovom koja je kupila pomenutog kablovskog operatera.
[ Milan Kragujevic @ 12.02.2021. 14:18 ] @
@blaki Da uskočim samo da kažem da ne moraš da potpišeš nikakav novi ugovor. Ističe ti ugovorna obaveza, a ugovor je na neodređeno vreme. Nastavi da koristiš bez ugovorne obaveze i kad se pojavi Telenor na tržištu (za godinu-dve-tri-pet-deset-nikad), potpiši kod njih a raskini Telečvarak/Supers*nje A usput možda dobiješ ponudu koja se ne odbija od SuperTeleČačka ako se praviš "hard to get"
[ blaki @ 14.02.2021. 11:24 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: @blaki Da uskočim samo da kažem da ne moraš da potpišeš nikakav novi ugovor. Ističe ti ugovorna obaveza, a ugovor je na neodređeno vreme. Nastavi da koristiš bez ugovorne obaveze i kad se pojavi Telenor na tržištu (za godinu-dve-tri-pet-deset-nikad), potpiši kod njih a raskini Telečvarak/Supers*nje ;) A usput možda dobiješ ponudu koja se ne odbija od SuperTeleČačka ako se praviš "hard to get" :D


Vidim sada da i Telekom nudi svoju optiku u posebnim paketima, ne preko Supernove, daju i do 12 meseci po jedan dinar za razliku od Supernove koja daje 6, čak i paket malo jeftiniji, malo ali ipak jeftiniji. Optika u zgradi pa me vuče želja da probam i to. Slučajno (razgovarajući sa monterom koji se tu slučajno zatekao iz konkurentskog SBB-a, zamislite) otkrih šta im znači to: do 12 meseci po jedan dinar. Kaže čovek, ako ideš preko akvizitera daju ti 12 meseci, ako odeš u poslovnicu ako izvučeš do 8 "puna kapa"? Mislim šta reći, čovek se uči dok je živ, a umre glup.
[ Milan Kragujevic @ 14.02.2021. 11:38 ] @
@blaki Nije tačno. Dezinformacije. Molim te proveri sve informacije na sajtu Telekoma. https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX-2/FIKSNA-NET (klik na "Dodatne informacije")

Telekom Srbija daje 12 meseci po 1 dinar za sve nove korisnike i postojeće koji imaju samo fiksni telefon (nevezano za mobilne brojeve). To je ponuda u poslovnici.

Otišao si kod konkurencije da se raspituješ o ponudi Telekoma, i očekuješ tačan odgovor

Supernova i Telekom su odvojene firme, osim što je vlasnik Supernove Telekom. Supernova infrastruktura nema veze sa Telekomovom, i oboje prodaju optičke pakete koji su potpuno različiti i koriste različitu [ali sličnu] opremu. Telekom optiku nudi ograničeno od 2012. godine u Belville, a generalno od 2016. godine, dok Supernova postoji od 01.04.2019. godine, a objedinjenu ponudu ima tek od septembra 2020. godine.

Supernova daje 6 meseci za nove korisnike "zvanično" i do 12 meseci preko akvizitera. Telekom daje 12 meseci za nove korisnike kako god okreneš i gde god otišao. Naravno samo za optičku infrastrukturu.

Ironično je što SBB daje maksimalno 6 meseci (ako uzmeš sve 3 usluge, a uz EON Duo dobiješ 3 meseca) po dinar, a skuplji su od Telekoma poprilično, pa je sam komentar tog montera smešan.
[ blaki @ 14.02.2021. 17:20 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: @blaki Nije tačno. Dezinformacije. Molim te proveri sve informacije na sajtu Telekoma. https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX-2/FIKSNA-NET (klik na "Dodatne informacije")

Telekom Srbija daje 12 meseci po 1 dinar za sve nove korisnike i postojeće koji imaju samo fiksni telefon (nevezano za mobilne brojeve). To je ponuda u poslovnici.

Otišao si kod konkurencije da se raspituješ o ponudi Telekoma, i očekuješ tačan odgovor :D

Supernova i Telekom su odvojene firme, osim što je vlasnik Supernove Telekom. Supernova infrastruktura nema veze sa Telekomovom, i oboje prodaju optičke pakete koji su potpuno različiti i koriste različitu [ali sličnu] opremu. Telekom optiku nudi ograničeno od 2012. godine u Belville, a generalno od 2016. godine, dok Supernova postoji od 01.04.2019. godine, a objedinjenu ponudu ima tek od septembra 2020. godine.

Supernova daje 6 meseci za nove korisnike "zvanično" i do 12 meseci preko akvizitera. Telekom daje 12 meseci za nove korisnike kako god okreneš i gde god otišao. Naravno samo za optičku infrastrukturu.

Ironično je što SBB daje maksimalno 6 meseci (ako uzmeš sve 3 usluge, a uz EON Duo dobiješ 3 meseca) po dinar, a skuplji su od Telekoma poprilično, pa je sam komentar tog montera smešan.


Ma nebitno uopšte! Ajmo redom:

1. Link ti je loš jer meni treba i kablovska i internet, a oni uslovljavaju da imam i fiksni (koji sam odjavio pre tačno dve godine) jer kako mi objasniše preko telefonske centrale ide signal na optiku, dakle treba mi DUO 3 paket, i na linku piše DO 12 meseci što je i bio povod da napišem prošlu poruku, evo i tačan link
https://mts.rs/Privatni/BOX/BOX-3/FIKSNA-TV-NET

2. Uopšte nisam išao nikuda, izašao iz stana vidim neki ljudi prčkaju po razvodu kablovske, pitam ih koji su, oni kažu iz Setup firme rade za SBB i tako u razgovoru rekoše i ono što sam napisao, meni bilo zanimljivo i napisah to i ovde na forumu.

3.Ovo da Supernova daje i do 12 meseci preko akvizitera nisam pojma imao jer to nigde ne piše na njihovom sajtu, a ja nisam detaljno proveravao jer sam već rekao: citiram "...nešto nisam baš raspoložen da potpisujem novi sa Supernovom koja je kupila pomenutog kablovskog operatera" završen citat.

4. SBB nije ni u jednoj mojoj kombinaciji, godinama ranije sam bio kod njih samo zbog Sportklub-a, i plaćao najskuplje u državi. Više nikad, makar TV gledao preko zemaljske antene, a internet imao preko mobilnog telefona.
[ Milan Kragujevic @ 14.02.2021. 17:52 ] @
@blaki

> Link ti je loš jer meni treba i kablovska i internet
Otkud ja znam šta tebi treba, uslovi su isti za sve.

> i na linku piše DO 12 meseci
Da, i onda kad klikneš na "Dodatne informacije" vidiš:

Citat:

* Uslovi BOX 3 promocije:

• prvih 12 meseci po 1 dinar – za nove korisnike koji nemaju mts usluge ili koji imaju samo uslugu fiksne telefonske linije a odluče se za uvođenje BOX 3 paketa preko optičke infrastrukture,
• prvih 6 meseci po 1 dinar – za korisnike koji uvedu optičku infrastrukturu i odluče se za uvođenje jedne nove usluge, kao i za korisnike koji zadržavaju postojeću infrastrukturu a odluče se za uvođenje dve nove usluge (Fiksna + Net + iris TV), uz ugovornu obavezu na 24 meseca za BOX 3 paket,
• prva 3 meseca po 1 dinar – za korisnike koji uvedu optičku infrastrukturu uz potpisivanje nove ugovorne obaveze na 24 meseca za BOX 3 paket, kao i za korisnike koji zadržavaju postojeću infrastrukturu a odluče se za uvođenje jedne nove usluge uz ugovornu obavezu na 24 meseca za BOX 3 paket,
• prvi 1 mesec po 1 dinar – za korisnike koji već koriste sve usluge BOX 3 paketa, uz ugovornu obavezu od 24 meseca.


Dakle, pošto ispunjavaš sve uslove iz tačke 1, dobijaš 12 meseci po 1 dinar.

Šta tu nije jasno? Bukvalno piše, i napisao sam ti u prvom postu da klikneš na "Dodatne informacije".

> Uopšte nisam išao nikuda
Pa tehnički jesi otišao, barem u figurativnom smislu, jer se informišeš o ponudi Telekoma i Supernove kod SBB-a. Kao kad odeš kod Telekomovog montera da slušaš o SBB ponudi.

> jer to nigde ne piše na njihovom sajtu
Da ali se vuče po ovom forumu već godinu i po dana koliko i traje ta nezvanična akcija.

> jer sam već rekao: citiram "...nešto nisam baš raspoložen da potpisujem novi sa Supernovom koja je kupila pomenutog kablovskog operatera" završen citat.
Nije relevantno, napomenuo sam ti kao primer u kontekstu toga da kod Telekoma nije tako, već svi novi korisnici zvanično svuda i uvek, na svim prodajnim kanalima, bilo kiša, sneg, led, toplo, armagedon, dobijaju iste prodajne uslove.

> SBB nije ni u jednoj mojoj kombinaciji
Dobro. Ne vidim relevantnost, ali ću pojasniti moju tvrdnju - konkretno, poredio sam to što su monteri rekli kako Telekom "jedva" daje "8" meseci, i podsmeh tome "do 12", sa SBB-ovom ponudom "6 meseci za trio i 3 meseca za duo, a za TV-only 0 meseci" koja je lošija u svakom pogledu pa je smešno da se oni podsmevaju Telekomu a njihova kompanija daje maksimalno 6 a minimalno 0. A Telekom daje minimalno 12 i maksimalno 12. Naravno pričamo o novim korisnicima. Kod SBB-a postojeći dobijaju 0, a kod Telekoma između 1 i 3 meseca, osim ako prelaze na optiku i povećavaju BOX paket - onda je 6 meseci.
[ NikolaMarinkovic @ 19.02.2021. 12:35 ] @
Meni su svi operateri do sad bili "isto beeep, drugo pakovanje". Na smenu imau dobre ponude i tako rotiraju klijente.
[ bordzija @ 26.02.2021. 18:49 ] @
Jedino u ovakvim ubogim državama savetnici i menadžeri služe za to da se usluga sroza što niže a korisnici izmuzu brže, bolje, jače. Kroz infrastrukturu iz doba napoleona bez i najmanjih ulaganja uzeti svakom 50 evra mesečno. Kada se sve raspadne jednostavo proglasiti bankrot zbog nerentabilnosti.
[ bekic.bb2 @ 12.03.2021. 19:31 ] @
Nesto ne verujem da zakupac moze dati povoljniju ponudu od vlasnika infrastrukture ( Telekom ) ali nije bas potpuno nemoguce. Vip je koristio takodje MTS bazne stanice pa je cesto imao povoljnije pakete i od MTS-a

Mada, Telenor tesko da moze ponuditi bolju cenu od cca 1500 din za savrseni opticki net i 100+ kanala ( Telekomova ponuda kad se obracuna 12 meseci besplatne usluge).

U svakom slucaju, ako imate optiku u zgradi - kachite se o'ma i zaboravite praistorijsku koaksijalu, njene shumove na TV kad pada kisha i usporenje neta u vecernjim terminima. Bakar ostavljam skupljacima sekundarnih sirovina a optika je vec i sadasnjost a pogotovo buducnost


Sto se politike tice, u to ne ulazim jer jednako ne gledam ni Pink-stere ni cnN1
[ Milan Kragujevic @ 13.03.2021. 09:34 ] @
Telenor može da bude agilniji i da nudi usluge jeftinije od Telekoma jer je Telekom ogromna firma koja 1) ima previše zaposlenih 2) nema dovoljno stručnog kadra 3) kao velika kompanija (i to još državno AD) jako sporo reaguje na tržište.

Telenor će infrastrukturu dobiti po povoljnim uslovima, i moći će da nudi usluge za cenovno-osetljive korisnike.

Telekom svoje cene formira na osnovu bakra, a onda na optici samo stavi veće brzine, pa ne može baš puno da bude fleksibilan sa ponudom, a Telenor kao neko ko ima dosta mobilnih pretplatnika može da pravi svoje verzije BOX paketa, ali dosta agilnije od Telekoma.

Kao što je navedeno u Ugovoru, a što je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potvrdio u gostovanju na TV K1, Telekomu je cilj da svoje usluge distribucije medijskih sadržaja i sopstvene kanale proširi kod većeg broja korisnika koji iz XYZ razloga nisu želeli ili nisu mogli da budu korisnici Telekoma.

Lučić isto tako navodi da ako operator sa značajnim tržišnim udelom, Telekom bi svakako bio prisiljen da iznajmljuje bitstream pristup na svojoj GPON infrastrukturi, kao što to radi na xDSL infrastrukturi.
Ovim potezom će Telekom moći da jedno kratko vreme diktira uslove saradnje, jer će nakon toga sve biti obuhvaćeno Standardnom ponudom, koju regulišu RATEL i MTTT u skladu sa ZEK.

Moju analizu imate na mom sajtu: https://milankragujevic.com/da...ako-telenor-i-telekom-udruzuju

A intervju Lučića na K1 imate ovde: https://www.youtube.com/watch?v=EL2Zw5vh-Qc
[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 10:08 ] @
@Milan Kragujevic

Po kojoj logici je opticka infrastruktura "spora reakcija" ?
Mozda neki laik cita ovo pa treba pojasniti : poredjenje opticke mreze (Telekom) i koaksijalne mreze ( SBB) je poredjenje formule i fijakera i ko god kaze suprotno vala - ili ne zna sta prica ili prica po narudzbini a ne po savesti.
Zato se i cupaju koaksijalni kablovi sirom razvijenog sveta i ugradjuje optika a nekim cudom, mi smo najzad bar u necemu deo razvijenog sveta.

Nije SBB, nego je upravo Telekom sproveo modernizaciju u ovoj zemlji jer je uveo i omasovio optiku ( iako je SBB 20 godina bio monopolista sa cenama kao u Srednjoj Evropi).

Tako da...nosilac napretka apsolutno jeste Telekom i to je jasno svakome ko hoce da vidi.
Politicki razlozi su drugo ali Boze moj... Nekome treba net konekcija koja godinama niti puca niti usporava ( moje iskustvo kao korisnika Telekom optike ) pa ce sve informacije sam da nadje na netu.

A nekome treba da blene u TV kutiju, u tacno odredjen kanal koji ce da mu govori sta da misli a on ce da se oseca samozadovolljno i pametnije od drugih jer je poslusao kutiju :) i aplaudirao TV voditelju :)
To jednako vazi i za RTS/PINK kao i cnN1 ekstremiste


Zato je Telenor dobro resenje. Ima svoju bazu korisnika, nema "politicku obojenost" a ima odlicnu opticku infrastrukturu i eto... Srecan im rad i dabogda gazili i unistavali SBB sve dok ne spakuju kofere ( i Soroseve postere) ili dok ne otvore kasu i svoje blentave ali odane korisnike pocaste optickom mrezom. U svakom gradu i svakom selu, bas kao sto Telekom radi.
[ Milan Kragujevic @ 13.03.2021. 10:36 ] @
Molim te pročitaj moj tekst u celosti i sa razumevanjem i odgledaj intervju sa Lučićem i biće ti jasno 1) da i ti i ja pričamo sličnu stvar i 2) da moja analiza u potpunosti odgovara tržišnoj situaciji.

I pročitaj moj savet SBB-u na dnu teksta.
[ ademare @ 13.03.2021. 11:12 ] @
Stanje SBB infrastukture Nije svuda isto !

Prica o formuli i fijakeru je Deplasirana ! Zato sto i da jeste tako , niti Telekom svakome nudi formulu niti svakom treba formula !!

Ja sam se prebacio kod SBB-a i nikakvih ni najmanjih problema nema!

2019 . celokupna mreza je zamenjena ! Naravno i dalje su koaksijalni kablovi, ali to se ne primecuje .

Ne postoji nikakvo usporavanje uvece ni vikendom u podne , TV slika nema sumova od kise ili ne znam cega !


Naravno da SBB infrastruktura nije svugde ovako dobra , ali to oni treba da resavaju , jer od toga zive .
[ bachi @ 13.03.2021. 11:23 ] @
Citat:
bekic.bb2:
@Milan Kragujevic

Po kojoj logici je opticka infrastruktura "spora reakcija" ?
Mozda neki laik cita ovo pa treba pojasniti : poredjenje opticke mreze (Telekom) i koaksijalne mreze ( SBB) je poredjenje formule i fijakera i ko god kaze suprotno vala - ili ne zna sta prica ili prica po narudzbini a ne po savesti.
Zato se i cupaju koaksijalni kablovi sirom razvijenog sveta i ugradjuje optika a nekim cudom, mi smo najzad bar u necemu deo razvijenog sveta.

Nije SBB, nego je upravo Telekom sproveo modernizaciju u ovoj zemlji jer je uveo i omasovio optiku ( iako je SBB 20 godina bio monopolista sa cenama kao u Srednjoj Evropi).

Tako da...nosilac napretka apsolutno jeste Telekom i to je jasno svakome ko hoce da vidi.
Politicki razlozi su drugo ali Boze moj... Nekome treba net konekcija koja godinama niti puca niti usporava ( moje iskustvo kao korisnika Telekom optike ) pa ce sve informacije sam da nadje na netu.

A nekome treba da blene u TV kutiju, u tacno odredjen kanal koji ce da mu govori sta da misli a on ce da se oseca samozadovolljno i pametnije od drugih jer je poslusao kutiju :) i aplaudirao TV voditelju :)
To jednako vazi i za RTS/PINK kao i cnN1 ekstremiste


Zato je Telenor dobro resenje. Ima svoju bazu korisnika, nema "politicku obojenost" a ima odlicnu opticku infrastrukturu i eto... Srecan im rad i dabogda gazili i unistavali SBB sve dok ne spakuju kofere ( i Soroseve postere) ili dok ne otvore kasu i svoje blentave ali odane korisnike pocaste optickom mrezom. U svakom gradu i svakom selu, bas kao sto Telekom radi.

Uh bre. Pa ne stiče se šira slika tako što se gleda prethodne dve godine.

Dok je SBB uvodio kablovsku mrežu i uvodio flat net paket tamo neke ~2003 godine (flat 64Kb/s je bio moj prvi paket kod SBBa i bio sam presrećan, ostvario mi se san da mi računar može biti 24/7 konektovan na internet bez zauzeća telefonske linije i plaćanja ogromnog telefonskog računa), Telekom se hvalio SMIN mrežom :) :) :) gde, pazi sad, bilo odakle u Srbiji kada pozoveš jedan isti broj, svuda je ista cena interneta, odnosno telefonskog računa. :) :) :)

Dok je SBB unapređivao svoju mrežu, pokraj Interneta, nudio i odvojeni lokalni protok, pa su procvetale lokalne file sharing zajednice, telekom je kao jedini vlasnik bakarne infrastrukture krenuo da izbacuje ostale ADSL provajdere, nudeći krajnjim korisnicima ADSL priključak. Pa tako ako bi korisnik preko provajdera xyz pitao da li ima slobodnog ADSL porta u centrali, dobio bi odgovor da nema, a kada bi pitao direktno Telekom, dobio bi odgovor da ima.

I tako je raspali Telekom furao raspali ADSL do dana današnjeg, gde si o uploadu većem od čitavih 1Mb/s mogao samo da sanjaš osim ako kampuješ pored centrale.

Manite me ljudi Telekoma, to je najveće zlo u vezi telekomunikacija koje je zadesilo ovu državu.
[ Milan Kragujevic @ 13.03.2021. 11:37 ] @
Citat:
Dok je SBB uvodio kablovsku mrežu i uvodio flat net paket tamo neke ~2003 godine


ALI BAČI TO SU ŽUTI RADILI!!!!11111 /s

Citat:
gde si o uploadu većem od čitavih 1Mb/s mogao samo da sanjaš osim ako kampuješ pored centrale


Ako kampuješ pored centrale dobiješ duplo veći upload od čak 2 Mbps!

* ne zaboravimo da su tek 2018 godine uveli VDSL pakete koji imaju upload veći od 2 Mbps. Do tad je bilo 10/2, 20/2, 50/2 i 100/2

Citat:
Manite me ljudi Telekoma, to je najveće zlo u vezi telekomunikacija koje je zadesilo ovu državu.

❤️
[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 11:43 ] @
@Bachi:

A sta treba da se gleda ako ne aktuelno stanje ? Istorija?

Pa upravo prema istoriji, SBB je na kriminalni nacin usao u ovu zemlju, na silu i prevaru ( tada je vlasnik bio Soros a posle njega CIA general) izbacio najstarijeg kablovskog operatera u Srbiji ( PTT-KDS jos od 90ih) koji je prirodno trebao da dobio posao uvodjenja kablovskog neta u drzavi Srbiji.


Samo sto se istorija tu ne zavrsava sto se SBB-a tice. Jer, istu tu zastarelu "istorijsku skalameriju" koju su montirali 2004. godine koriste i dan danas i normalno je da im kvalitet mreze pada.

Zato vam net i usporava u vecernjim satima jer je prevazidjena koaksijalna mreza vec sada na maksimumu svojih kapaciteta a optika se nije cak ni "ugrejala" i ima kapacitete za terabitne protoke, sto ce reci - aktuelna je danas a bice i narednih decenija.

A price o "perfektnom kablovskom SBB" netu moze da guta samo neko ko bas pojma nema o mreznom racunarstvu i prenosu, ili neki politicki aktivista.

Probajte da posetite "speedtest" vise puta u toku dana pa se uverite licno (ukoliko zelite argumente i istinu). Na Telekom optici ( verovatno i kod drugih optickih provajdera), ping i brzina prakticno ZAKUCANI a na nesrecnom SBB kablu varira u toku dana u zavisnosti od broja onlajn korisnika kao u ADSL/Dial up eri.

Takodje, na Telekom 5GHz WIFI, platis 100mb/s konekciju a toliko i dobijes.
A koliko na SBB-u ? :) Kako ono bese..20% manje, 30% manje ? :)

Nije samo da sam bio korisnik SBB-a 15 godina ( silom prilika), nego sam i saradjivao sa njima
[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 11:50 ] @
Citat:
Milan Kragujevic:
Citat:
Dok je SBB uvodio kablovsku mrežu i uvodio flat net paket tamo neke ~2003 godine


ALI BAČI TO SU ŽUTI RADILI!!!!11111 :p :D /sNisu.
"Žuti" su preko KablProjekta ( jedan od podizvođača) sprovodili akciju premrežavanja Srbije upravo sa PTT-KDS provajderom...a onda je čika Soroš bacio oko i "dao ponudu koja se ne odbija". I to je bilo nakon atentata.

A znaš kako to znam?
Pa zato jer sam bio ( i ostao) "žuti" onda kad su neki drugi lepili Sloboleonove plakate ( pre nego što su preleteli u pobedničku partiju).

Samo, u to vreme smo u stranci imali mentorstvo. Iskusnije demokrate koje su duže sarađivale sa Zoranom su širile dalje znanje koje su od njega stekli. Učili su nas da demokrata mora da bude objektivan, elokventan i temeljno informisan o temi u kojoj učestvuje.
Baš zato da bi se razlikovao Demokrata od pukog partijskog bota...

A neki drugi nek izbegavaju proveru ( speedtest) , neka se tapšu, gurkaju ispod stola, šalju srca i "spontane aplauze" ali to nisu ni demokrate ni ljudi otvorenih očiju :)
[ Milan Kragujevic @ 13.03.2021. 12:26 ] @
@bekic.bb2

Citat:
A price o "perfektnom kablovskom SBB" netu moze da guta samo neko ko bas pojma nema o mreznom racunarstvu i prenosu, ili neki politicki aktivista.


PREKLINJEM te idi pročitaj moj tekst. Evo citiraću ti:

Citat:
SBB je napravio jednu kobnu grešku kojom je sebi iskopao grob. Pitanje je samo da li će u taj grob upasti.

Konkretno, kompanija SBB žestoko promoviše superiornost svojih TV servisa i usluga distribucije medijskih sadržaja (EON, D3, kablovska televizija, Total TV), kao i sopstvenih medija (N1, Nova S, Sport Klub, itd.), i istovremeno neosnovano potencira superiornost svoje zastarele koaksijalne infrastrukture, koja na dosta lokacija nije ni redovno održavana.

SBB čak odbija da učini minimum truda i da migrira svoje korisnike na DOCSIS 3.1 infrastrukturu, ukoliko već ne žele da napuste istruleli i zastareli koaksijalni kabl, već promoviše tzv. “GIGA mrežu” koja predstavlja nulti pomak sa postojeće infrastrukture i tehnologija koje su koristili godinama.

SBB na “GIGA mreži”, zbog digitalizacije (čime su oslobodili oko 60 kanala na kablu) koristi 24 Downstream kanala na DOCSIS 3.0, dok su ranije koristili 16 Downstream kanala. Sama tehnologija je ostala ista, kao i svi problemi koji dolaze sa njom. Istovremeno SBB zapostavlja i opremu koju dodeljuju korisnicima, što izaziva veliko nezadovoljstvo korisnika Interneta.

U današnje vreme sve veći broj korisnika okreće leđa linearnoj televiziji i odlučuje se na “striming servise” (Netflix, HBO GO, YouTube, Amazon Prime Video, Hulu, itd.), i same navike gledalaca se menjaju. Internet postaje najbitnija stvar u domaćinstvu, i polako zamenjuje mesto televizije.

Na ovakvom tržištu, tradicionalni kablovski operater kao što je SBB ne može da opstane bez drastičnih promena u ponudi, na koje oni nisu spremni.

Bitno je istaknuti i da svi operatori u svetu i kod nas, bilo “državni” ili “privatni”, agresivno nastupaju na tržištu sa next-gen-access tehnologijama i unbundled paketima koji nude samo Internet usluge, uz velike brzine i bez restrikcija, tako da se situacija sa kojom se susreće SBB, bez samog entiteta “državnog Telekoma” naravno, odvija istovremeno i na Zapadu, i ima slične kobne rezultate po tradicionalne kablovske operatore.


"Da li se - i kako - Telenor i Telekom udružuju"

Citat:
Pa upravo prema istoriji, SBB je na kriminalni nacin usao u ovu zemlju, na silu i prevaru ( tada je vlasnik bio Soros a posle njega CIA general) izbacio najstarijeg kablovskog operatera u Srbiji ( PTT-KDS jos od 90ih) koji je prirodno trebao da dobio posao uvodjenja kablovskog neta u drzavi Srbiji.


Ovde grešiš. Nigde u svetu ILEC nije uvodio kablovsku, već su CATV provajderi postali internet provajderi. Dakle, svuda u svetu ILEC (državni telekom operater, bilo AT&T ili PTT) je jedini nudio usluge interneta kao DialUp pristup, a televizija je bila OTA i preko kabla - CATV. Dobro, i satelitska, ali to je nebitno. Onda su CATV provajderi postali ISP-jevi kada se razvio DOCSIS. U svetu DOCSIS 1.1, kod nas EuroDOCSIS 2.0. ILEC-i su podeljeni i rasprodati (privatizovani) ili razdvojeni, i počeli su da nude xDSL a kasnije i GPON. Primer imaš i kod Telekoma i u Americi sa AT&T U Verse (u poređenju sa Comcast Xfinity). I isto kao kod nas, U Verse ima mnogo bolje brzine nego Xfinity jer je GPON a ne DOCSIS, i isto kao kod nas - nema ga svuda, i isto kao kod nas veći broj AT&T korisnika može samo ADSL da ima, pa se zato opredeljuju za kablovski Comcast.

Citat:
Takodje, na Telekom 5GHz WIFI, platis 100mb/s konekciju a toliko i dobijes.
A koliko na SBB-u ? :) Kako ono bese..20% manje, 30% manje ? :)


Ovde grešiš isto. Da se ne ponavljam evo ti link: https://milankragujevic.com/za...nu-brzinu-interneta-preko-wifi
MOLIM TE, nemoj da me grupišeš sa ljudima koji botuju za SBB, i koji obožavaju koaksijalni kabl. Pretraži na internetu koliko puta sam napisao "raspala koaksijala". Molim te. Videćeš da je više puta nego "državna telekoma".

Pričamo o Telenoru i Telekomu, i to kako Telenor može da bude agilniji od Telekoma i da na Telekomovoj GPON infrastrukturi ponudi jeftinije usluge. Ko je spomenuo SBB prvi - ja nisam.

I pročitaj molim te i ovo, kad si već tu: https://milankragujevic.com/pr...njenje-racuna-za-korisnike-sbb
[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 12:30 ] @
@Milan Kragujevic

Naravno, ja puno gresim ali znam da koristim logiku, svoje oci i speedtest

Preporucujem i drugima
[ ademare @ 13.03.2021. 12:32 ] @
Covece ostavi se Politike , na tehnickom delu foruma !

Izvesni Predsednik Republike Srbije (sadasnji) Prima svake godine u posetu zvanicnu Sorosevog sina !!!

Soros matori je suvise mator da bi putovao , pa salje sina , koji je kod Predsednika docekivan kao CAR !!

https://www.blic.rs/vesti/poli...rosev-sin-hvala-vucicu/x92mtjq


Kako kad je po tebi i ostalim Botovima Predsednik borac protiv Sorosa ??

Pre ce biti da je glavni Sorosev saradnik na Balkanu !!

Osim Sorosa tu je Bler , licni savetnik Predsednika !

Secas se Blera Bombardera ??

Otkud on godinama savetuje Predsednika ?

Pa Bombarder Sreder ??


Otvori oci , sendvici su Bajati i zaglupljuju
[ Milan Kragujevic @ 13.03.2021. 12:39 ] @
Da, da, ovo:

"Žena Tonija Blera zastupa Vladu Srbije protiv United group" - Nova.rs portal

Citat:
Vlada Republike Srbije unajmila je advokatsku kancelariju Šeri Bler, supruge Tonija Blera, kako bi pomogla u savetovanju zbog optužbi da država guši nezavisnu televizijsku i internet kompaniju "Junajted grupu", piše londonski list Telegraf.


United Grupa i dve njene kompanije podnele arbitražni zahtev protiv Srbije

Citat:
United Grupa i dve njene kompanije podnele su arbitražni zahtev protiv države Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

United Grupa, sa sedištem u Holandiji, tvrdi da je Srbija prekršila nekoliko obaveza bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom – vezanih za podsticaje i uzajamnu zaštitu investicija između dve zemlje.


[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 12:40 ] @
@ademare

SBB je ocigledno postao politicka figura, ali speedtest.nije ;)

A te sendvice nisam okusio, za razliku od mnogih koji tvrde da se zdravo hrane...ali se zapravo truju sendvicima samo iz druge menze.

Ja sam uvek za proveru i argumente a za botovanje i mantranje mozete i medjusobno.
Malo vas je, ali vama lepo pa da vam ne kvarim :)
Kad budete za speedtest i meritokratiju - tu sam.


[ SASA M. @ 13.03.2021. 13:40 ] @
hmm meni je speedtest savrshen na SBB u bilo koje doba dana da testiram, ali mi net ne radi iz nekog razloga zadnjih par meseci kao ranije. Desava se da se npr trazim nesto kroz google da mi vrati poruku da ta stranica ne postoji, ili kada bacim neku sliku kroz lightshot da napishe da ne moze da je posalje pa da probam ponovo. svaki put kada vidim neko tako usporenje, speedtest je kakav je svih ovih godina, maxx up i dl za moj paket. Instalirao sam i desktop app za speedtest ali sve deluje ok. Tako da nije za pouzdanost konekcije dovoljan samo speedtest.
[ Branimir Maksimovic @ 13.03.2021. 13:42 ] @
Sasa:"Desava se da se npr trazim nesto kroz google da mi vrati poruku da ta stranica ne postoji,"

Problem sa DNS ? Probaj neke druge,
[ SASA M. @ 13.03.2021. 14:17 ] @
Tako deluje, pokretao sam ranije komandu flush /dns i sl ali bez nekog napretka, pingovao sam neke servere kroz neke web stranice koje nude tu uslugu i deluje mi ok, nema onih izgubljenih paketa ili sl. ali za google pretrazivac se precesto desava u poslednje vreme da mi vrati poruku kao da ne postoji, kad odaberem "pokusaj ponovo", otvori u sekundi. Nisam pokusavao druge jer se desava da otvorim neku drugu stranicu i da predugo pokusava da joj pristupi i ne uspe, pa moram refresh ili da je otvorim u drugom tabu i obicno bude bolje tad. Kazem, speedtest kao i neki drugi koji se nude bez greske. Mozda je nesto i do mene, komp-a, ali nisam siguran sta.
[ Branimir Maksimovic @ 13.03.2021. 15:44 ] @
Sasa:"Mozda je nesto i do mene, komp-a, ali nisam siguran sta. "

Nije do tebe, nego ti DNS trakira povremeno. Desava se i kod mene zato sto ja koristim dnscrypt i desetine DNS-ova pa se desi da poneki put
dva puta mora upit, ne znam kako ide ta heuristika sa switchevanjem. Razmisljam mozda da se oslonim na DNS od VPN-a, tad bi bio samo jedan server.
[ bekic.bb2 @ 13.03.2021. 16:25 ] @
Citat:
SASA M.:
hmm meni je speedtest savrshen na SBB u bilo koje doba dana da testiram, ali mi net ne radi iz nekog razloga zadnjih par meseci kao ranije. Desava se da se npr trazim nesto kroz google da mi vrati poruku da ta stranica ne postoji, ili kada bacim neku sliku kroz lightshot da napishe da ne moze da je posalje pa da probam ponovo. svaki put kada vidim neko tako usporenje, speedtest je kakav je svih ovih godina, maxx up i dl za moj paket. Instalirao sam i desktop app za speedtest ali sve deluje ok. Tako da nije za pouzdanost konekcije dovoljan samo speedtest.Mislim da nisi dovoljno cesto pokusao testiranje svoje konekcije ili si zaboravio. Koaksijalna mreza je dosla do kraja svojih tehnoloskih kapaciteta ( mada, dosta je kapaciteta i oslobodjeno jer korisnici prelaze na druge provajdere) pa cestro trokira i usporava spram broja korisnika ( jedino ako si bas prva zgrada nakon cvorista i silaska sa optike na bakar).

Probaj da izmeris brzinu sada (18h) pa u 19h i 22h i uporedi sa nedeljom i ponedeljkom u 11h ( primera radi) pa se uveri u razliku. Meni je recimo redovno trokiralo oko 21-22h i tako godinama.


Sto se stranice tice, mozda je do tvog pretrazivaca, moze biti i do samog sajta ( ukoliko je jedan te isti problematicni) ali i do SBB-ovog DNS servera (pretrazivac prvo od provajdera trazi adresu pa tek onda pokusava dalje) ako ga ne azuriraju redovno.

[ ademare @ 13.03.2021. 17:04 ] @
Obicno je savet za takav problem da se koristi Googlov DNS . Ukuca se njihova IP u podesavanja .

Posebno ako se desava samo posle google pretrage , ne bi bilo lose pokusati .

Probaj pa javi to je minut izmena , naravno testiranje moze da potraje , da li ima razlike .


Znaci odes na podesavanje mrezne kartice , pa onda kada se pojavi ekran za podesavanje , na Internet protocol version 4 . Properties .

I na novom ekranu obelezis DNS i ukucas adresu .

8.8.8.8; ili 8.8.4.4
[ SASA M. @ 13.03.2021. 22:49 ] @
@Branimir Maksimovic
Meni je oduvek na auto, nikad nisam imao potrebu da koristim vishe razlicitih.

@bekic.bb2
Uvek kada sma testirao tokom godina brzina je uvek bila maxx za moj paket, dakle ni jednom mi speedtest ili sl nisu prikazali manju ili bar ne drasticno manju od maxx za paket. Naravno uglavnom ti testovi nisu bili drugi, par puta ponavljanja i to je to, ali do sada se ne secam ovakvih problema. Mislim da sam prve video kada su ljudi u vecem broju radili od kuce (uslovno receno). Tada je najcesce uvece bio prob sa slanjem slike kroz lighstshot, dok u samom radu kroz pretrazivac nikakav prob. To je trajalo neko krace vreme i posl ese stabilizovalo. Sada ovo sa otvaranjem pretrage kroz google.. Malo pre stavio upit i google je trebalo skoro 10 sec da prikaze rezultate. Taman sam mislio da ce opet da bude time out, medjutim prikazao je, nakon toga svaki sledeci je prikazao u delicu sekunde kao sto inace svih ovih godina radi.

@ademare
Mogu da probam, znam gde se to podesava, ali kao sto sam napisao Branimiru, nikad nisam imao potrebe da dodatno podesavam parametre za mreznu kartu.

@All
Izvinjavam se sto smo otisli od teme

Prob. sam prvo primetio kada trazim nesto kroz google, ali i ka drugim sajtovima. Lakshe bi bilo da je to ponasanje konzistentno. Ovako se neki put se sajtovi otvore normalno, npr otvorim 3-4 linka istovremeno i poneki se neki put uopste ne otvori, kad uradim refresh onda se otvori. Medjutim ni taj refresh ne mogu da uradim odmah vec ff pokusava da otvori i to stoji tako sigurno 10-tak sekundi dok ne kaze da strana ne postoji, ili ga otvori. Ne moze da se nasilno uradi refresh preko dugmeta reload u gornjem levom uglu jer sve dok ne javi sta je uradio sa tim otvaranje, tu stoji "x". Tad mi preostaje da li da cekam da vidim sta ce biti ili da ponovo otvorim link.

Nisam bash da nista ne znam oko podesavanja, proveravao sam ih i deluju mi ok, ff sam resetovao na fab podesavanja radi testa, nisam pokusavao da koristim neki drugi pretrazivac jer mi je ff ok, koristim ga sa istim podesavanjima unazad par god minimum, mozda i duze.
Sa drugog racunara ne mogu da kazem da li ima problema ili jer ga redje koristim. U virtuelnoj masini imam trenutno samo ubuntu, ranije imao nekoliko raznih linux verzija kao i win 7 i 10, ali mi prifalilo prostora pa sam ih maknuo, pa i tu u samom Ubuntu nisam nesto pametno primetio.
Naravno testirao i na viruse, sa nekoliko raznih programa. Nisam bash prosecan korisnik sto se tice racunara, druzim se sa njima poslednjih milion godina i privatno i profesionalno.
[ Milan Kragujevic @ 14.03.2021. 08:40 ] @
@SASA M.

Koji modem imaš? Verovatno imaš mikroprekide na modemu. Traži od SBB-a da ti zameni modem sa Technicolor CGA2121.
[ bekic.bb2 @ 14.03.2021. 11:09 ] @

@SASA M.

Meni su problemi sa SBB poceli pre 4-5 godina da bi ih otkacio pre oko 2 godine jer nisu resavali problem vec se pravili blesavi kad god ih zovemo (a hvale se da odmah dotrcavaju, resavaju kvar i usput ti skuvaju rucak). Znali su da se tu ne moze nista jer im je mreza u ovom delu grada jos gora (i starija) nego u drugim.

I to je ispalo sjajno jer sam zbog toga presao na Telekom Optiku pa mi supruga sada radi od kuce i treba joj stabilna i brza konekcija. Od proslog marta ( od kada radi od kuce) NIJEDAN prekid internet signala, nijedno kocenje i usporenje!
U toj aplikaciji u kojoj rade, imaju sa desne strane spisak svih ulogovanih radnika. Kad vidis da odjednom nestane njih 30-50, odmah znas da je SBB negde puk'o (nisu samo Bg korisnici). A nasa Telekom optika k'o singerica (pu pu pu).


Sto se merenja tice, probaj onako sistematicno kako sam predlozio (odredjeni periodi dana i veceri) a ne "po inspiraciji" pa ces videti razliku.
Koaksijala je jednom nogom vec u istoriji a drugom na banani i to je zakon fizike ( "ne mozh slonche u lonche") i bice sve izrazenije kako internet brzine kod optickih provajdera budu rasle, jer SBB koaksijala ne da nece moci da ih stigne, nego ni da pokusa da "potrci".

Za povremena usporenja koja imas, siguran sam da je problem SBB-ova zastarela infrastruktura (isto kao kod mene sto je bilo).
Ali ako odredjenom sajtu ne mozes da pristupis povremeno - bice verovatnije da je do tvoje mashine.
Probaj drugi pretrazivac, pc, tel... Ako sa njima moze, nasao si krivca[ Java Beograd @ 14.03.2021. 11:32 ] @
Ma koliko neko bio ljut i nadrkan na Telekom (telekom -> država -> Vučić -> Ua !!!) ja, generalno uzevši, imam pozitivno iskustvno, dugogodišnje sa njima.

Kvalitet - OK,
Odziv, rešavanje problema - OK.

Da li može bolje? Može.
Kakvi su u odnosu na ostale? Odlični

Nego, jbg, u mom kraju ne može da se dostavi više od 10 Mb/sec, pa sam dodao Supernovu internet,

Supenova mnogo češće puca, ispada i ima probleme od Lelekoma.
[ bekic.bb2 @ 14.03.2021. 11:41 ] @
@Java Beograd

Ljudi ne veruju Telekomu jer su ranije mnogi imali losa iskustva sa ADSL a koji je morao da bude los jer su telefonske instalacije stare i naravno jos grđe od SBB koaksijale i nisu za 21. vek. Sve je to proslost a optika je sadasnjost i buducnost

Iskreno, ja sam 2-3 godine trpeo zulum SBB-a, los kvalitet i ceste prekide neta a placao kao da sam u Sloveniji. Tek kad je dogorelo presao sam u Telekom i to samo zato jer trecu opciju nismo imali u zgradi.
Ali eto, sreca u nesreci - sve je ispalo super a optika preko Telekoma se pokazala kao san snova.

Nego..nije mi jasno kako ti imas 10Mb/s konekciju preko Telekoma kad im je minimalna brzina 100Mb/s za DL i 20 Mb/s za UL ?

Supernovu ti ne bih preporucio jer koliko znam, oni koriste koaksijalnu mrezu, isto kao SBB ... a to ne moz' da izadje na dobro. Mada, mozda i posluzi koju godinu s obzirom da su novajlije pa im i mreza nova ?
[ zivanicd @ 14.03.2021. 15:54 ] @
.... sta sve ne procitah...
[ Java Beograd @ 14.03.2021. 16:49 ] @
Citat:
bekic.bb2:Supernovu ti ne bih preporucio jer koliko znam, oni koriste koaksijalnu mrezu, isto kao SBB ...

Nema tu šta posebno da se preporučuje.
Ovde, u kući, gde stanujem je ili-ili: Lelekom, BOX uz 10MB/s ili Supernova, naravno koaksijalac. Uzmi ili ostavi. Čuj "preporuka".

Ali, imam jedan stan na Dorćolu, "krug dvojke". Pomislio bi neko "centar prestonice". Internet piči 200 na sat, 1000 MB/s ...
SVE operatere sam zvao, tražio ponudu i NI JEDAN ne može da mi pruži uslugu optičkog neta (+ TV, +ostale usluge). Kobaja!
[ zivanicd @ 14.03.2021. 17:03 ] @
Kroz Francusku ti ide optika i od Telekoma i od Oriona...

Istrolovali ste ovu temu samo tako... najmanje se prica o Telenoru.

Ostavite MTS/Supernova/SBB prepucavanja za drugo mesto.

Sto se tice kvaliteta interneta, svaki operater koji ce da dodje sa optikom do zgrade/stana moze da pruzi ULTRA kvalitetnu uslugu. Makar bio i mali kao sto smo mi.

Jednostavno optika je neuporediva sa drugim tehnologijama. I tu je kraj bilo kakve rasprave.

Cena kablova i opticke opreme je sad mnogo jeftinija od bakra (1km drop kabl do korisnika kosta 70ak eur).

[ Java Beograd @ 14.03.2021. 17:14 ] @
Citat:
zivanicd: Kroz Francusku ti ide optika i od Telekoma i od Oriona...

Ne ide meni optika nigde. A da kojim slučajem imam stan u Francuskoj ulici, veovatno ne bih napisao post koji sam napisao.
[ SASA M. @ 14.03.2021. 17:31 ] @
@Milan Kragujevic
EPC3928S EuroDocsis 3.0 2-PORT Voice Gateway
Do sada nisam imao problema sa ovim trenutnim, bio je jednom prob sa proslim ovakvim modelom, pregrevao se pa je umeo da na sat vremena da obustavi internet. Nakon ubedjivanja sa podrskom, zamenili su ga i to je bilo pre mozda 4-5god. Od tada nikakav problem do ovog sa ovim sporadicnim kocenjima. Primetio sam isto sa drugim google servisima da sam video slicno da se desava, npr otvaram gmail i dobijem istu poruku kao preko google pretrazivaca da adresa ne postoji. Nakon refresh-a stranice, otvori gmail i radi normalno.

@bekic.bb2
Kazem, stvarno nisam imao loshih iskustava, ne kazem da ne moze bolje, ali za mene do sad je sve islo ok sa njima. Njihov korisnik sam skoro od pocetka od kada su postavili kablove ovde na Dorcolu. Imam u zgradi i Telekom optiku, ali na prelazak ne pomisljam jer mi ne odgovaraju tv kanali koji nude (ne koristim samo ja tv).
Videcu da nadjem onda neki program koji moze da radi u pozadini da testira, imam i neki strari lap koga ne koristim, mogu i na njemu da stavim nesto da testira.

Ako neko ima neku preporuku za neki program, mogu da probam, neke sam koristio ranije ali se ne secam koje jer mi je to retko trebalo. Moj komp ne gasim skoro nikad, uvek je na net-u i do sada nisam imao problema sa ovom konfiguracijom bilo ovde direkno kada radim na njemu, bilo remote kada mu pristupam. I sada osim ovih problema nisam nikad primetio nista drugo. Maticna ima na sebi ugradjen wifi, mogu da iskljucim zicu i njega da aktiviram, pa da testiram kroz wifi, ali za sada bih probao ovako.

@ademare
Kratko sam drzao gogle dns kao fiksni, ali sa njim je jos gore, sve je znatno usporenije skoro da svaki sajt koji zelim da otvorim sada se ponasa kako sam opisao samo 10x gore, pa sam vratio da sam uzima kao sto je i bilo.
[ ademare @ 14.03.2021. 18:11 ] @
Meni je pomagalo kada sam imao IKOM . Al to davno bese pre 4-5 godina .

Ajd stavicu sada kod mene na SBB da vidim kako radi .
[ Milan Kragujevic @ 15.03.2021. 06:34 ] @
@SASA M.

Da, to je Cisco šporet. Traži zamenu modema za Advanced Home Gateway.
[ ademare @ 15.03.2021. 07:59 ] @
Probao sam Google DNS i jeste sporije prepoznavanje adrese .

Ne bas 10 X ali 1/3 svakako .

Tako za nestrpljive nije
[ Branimir Maksimovic @ 15.03.2021. 09:02 ] @
Koliko milisekundi? Ovaj dnscrypt kod mene u proseku 130ms, mada dnsmasq kesira vecinu toga ako se radi upit drugi put.
[ ademare @ 15.03.2021. 09:41 ] @
Ovo je bila odokativna procena .

Sada kada sam merio , originalni SBB-ov je oko 150 ms , Googlov oko 180 . Znaci oko 20 % je sporiji po merenjima . Odokativno oko 30 %
[ Milan Kragujevic @ 15.03.2021. 11:27 ] @
Bre ne znam, meni na SBB-u 8.8.8.8 vraća odgovor za 30-50ms, a ping mi je 15ms ka njemu. A 1.1.1.1 na Telekomu odgovor vraća za 10-15ms, ping mi je 5ms, i to na bakru.

Jedno vreme sam bio opsednut brzinom DNS-a, ali se ispostavilo da sam probleme imao zbog packet loss-a, pa su određeni zahtevi jednostavno bili "progutani u crnu rupu", pa bi morao da sačekam timeout.
[ Branimir Maksimovic @ 15.03.2021. 11:36 ] @
Milan:"Bre ne znam, meni na SBB-u 8.8.8.8 vraća odgovor za 30-50ms, a ping mi je 15ms ka njemu. A 1.1.1.1 na Telekomu odgovor vraća za 10-15ms, ping mi je 5ms, i to na bakru."

Meni to preko VPN, ping go tamo je jedno 50ms, pa odatle sta ide.
[ Milan Kragujevic @ 15.03.2021. 11:43 ] @
Hostuj VPN u Srbiji

Mogu da ti preporučim UNLIMITED.RS
[ bekic.bb2 @ 15.03.2021. 12:04 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ovde, u kući, gde stanujem je ili-ili: Lelekom, BOX uz 10MB/s ili Supernova, naravno koaksijalac. Uzmi ili ostavi. :D Čuj "preporuka".Ti nigde ne reče, ali očigledno je da imaš ADSL prikljucak a ne optiku (na optici manje od 100 Mb/s nema).
Zato i imaš samo 10Mbs što za centar grada i nije tako loše jer imate najstarije tel instalacije u gradu. Viđao sam i slučajeve sa 4-5Mbs DL

Telekom ADSL i Telekom optika - dva univerzuma razlicita.
Ali ako stvarno nema optike u zgradi ( a to je moguce samo ako su stanari/upravnik bili protiv, ili je neka zapetljancija oko vlasnistva ) - onda ce i coax Supernova biti dobra.
[ bekic.bb2 @ 15.03.2021. 12:07 ] @
Citat:
zivanicd:

Jednostavno optika je neuporediva sa drugim tehnologijama. I tu je kraj bilo kakve rasprave
Amin

Ali.... neki ipak tvrde neke neverovatne stvari. Npr da je kabl bolji ( gde je smajli koji se krsti levom i desnom?)
[ dr0id @ 15.03.2021. 12:45 ] @
Ne znam ko tvrdi da je kabl bolji od optike ali u Srbiji je u proseku kabl (SBB, Supernova) bolji (brzi) od Telekom ponude
Citat:
bekic.bb2:
Ljudi ne veruju Telekomu jer su ranije mnogi imali losa iskustva sa ADSL a koji je morao da bude los jer su telefonske instalacije stare i naravno jos grđe od SBB koaksijale i nisu za 21. vek. Sve je to proslost a optika je sadasnjost i buducnost

ADSL/VDSL nikako nije proslost a optika sadasnjost posto ni 10% Beograda (a ne Srbije) nema optiku
[ Branimir Maksimovic @ 15.03.2021. 12:50 ] @
Citat:
Milan Kragujevic:
Hostuj VPN u Srbiji :D

Mogu da ti preporučim UNLIMITED.RS :)


Ima proton i u Srbiji, ali uk serveri mi vise odgovaraju...
[ bekic.bb2 @ 17.03.2021. 12:34 ] @
Citat:

ADSL/VDSL nikako nije proslost a optika sadasnjost posto ni 10% Beograda (a ne Srbije) nema optiku


Pa i ne bih se slozio sa tim procentima a posebno ne sa tom logikom.
Licno, mogao bih da "prezivim" sa nekih 20Mb/s konekcijom ali tim nacinom razmilsljanja, ni sporet smederavac nije proslost jer ga jos uvek poseduje bar 30% Srbije. I sta s tim? Pa nista, nuzda ih naterala...struja skupa, gas i CG nisu u ponudi i eto.

Ali da je zastarelo ne zavisi od toga sta "vecina ima" nego sta se nalazi u ponudi.

Hvala prethodnicima ali optika i 5G su nekima sadasnjost a svima skorija buducnost

[ Java Beograd @ 17.03.2021. 12:40 ] @
Nije tačno, bar što se Smederevca tiče. Ljudima je Smederevac i peć za grejanje, i šporet, sve u jednom. Ima on svoje prednosti. Iako već svako domaćinstvo ima struju - smederevac je nezamenljiv.

http://www.etazgrejanje.com/ka...ernom-snage-9-kw-smederevac-9/
[ Milan Kragujevic @ 17.03.2021. 16:12 ] @
@bekic.bb2 Stvarni procenat korisnika na optici je manji. Oko 5%, i naravno zavisi od lokacije. Podatke imaš u kvartalnom izveštaju o stanju na tržištu interneta u Srbiji na sajtu RATEL.
[ B3R1 @ 17.03.2021. 17:04 ] @
Citat:
bekic.bb2:
Hvala prethodnicima ali optika i 5G su nekima sadasnjost a svima skorija buducnost
...
Ljudi ne veruju Telekomu jer su ranije mnogi imali losa iskustva sa ADSL a koji je morao da bude los jer su telefonske instalacije stare i naravno jos grđe od SBB koaksijale i nisu za 21. vek. Sve je to proslost a optika je sadasnjost i buducnost
...
Koaksijala je jednom nogom vec u istoriji a drugom na banani i to je zakon fizike ( "ne mozh slonche u lonche") i bice sve izrazenije kako internet brzine kod optickih provajdera budu rasle, jer SBB koaksijala ne da nece moci da ih stigne, nego ni da pokusa da "potrci".

Tehnologije ne dolaze i ne odlaze tek tako preko noci. Kao sto nije bas ni tako jednostavno niti jeftino izgraditi oticku mrezu koja bi pokrila teritoriju cele drzave. Kao sto vec ljudi rekose gore, Telekomova optika pokriva 10-20% teritorije Srbije. Ni u Beogradu taj servis nije svuda dostupan.

A sem toga:

1. 5G jeste buducnost (nekim retkima i sadasnjost), ali mnogima ce 2G (voice only, cak i bez GPRS-a) i dalje ostati surova realnost jos dugo vremena. A cak i u Nemackoj - zemlji koja je ideal mnogim Balkancima imas mnogo mesta gde na telefonu samo vidis "No Service" ... i mozes samo da places. U mnogim delovima Francuske skaces od srece kada ugledas "3G" ikonicu na telefonu. I tako dalje ...

2. xDSL tehnologije jesu na zalasku, ali opet mnogi su srecni ako imaju i to. Imam ortaka, zivi u Kaliforniji, pomislio bi da svi tamo imaju 100 Gbit/s do kucnog praga. Pa imaju, ali oni koji zive u Silicijumskoj dolini, ali van toga ... realnost je daleko tuznija. On ima 4Mbit/s ADSL i srecan je ako mu modem izgura i 3Mbit/s. U 2021. godini. I u zemlji koja je na neki nacin lider novih tehnologija.

3. Koaksijala, tacnije HFC, je daleko od "penzije". DOCSIS 3.1 ili 4.0 se uveliko koriste u Evropi, omogucava download od 10Gbit/s. Ok, teorijski ... u praksi, kablovski operateri u razvijenijim zemljama trenutno nude od 1Gbit/s po HFC. Ali dobar deo operatera je jos uvek zaglavljen na DOCSIS-u 3.0. Ne zato sto to zele, vec zato sto upgrade kosta. To je znatna investicija. I ujedno i momenat kada kablovski operater stavi prst na celo i razmislja o tome da li im se vise isplati da idu na DOCSIS "upgrade" ili na optiku. Moja bivsa firma je bila veliki evropski kablovsi operater i tu je bila bas takva dilema - ici na DOCSIS 4.0 ili na optiku. Na kraju je primenjen pragmatican pristup - negde 2014. prestalo se sa daljim sirenjem HFC mreza i preslo se na optiku do kuca, dok je postojeca mreza upgrade-ovana najpre na DOCSIS 3.1, pa prosle godine na 4.0.
[ ademare @ 17.03.2021. 17:59 ] @
Pa da . Daleko je 5G od realnosti u Srbiji .

Mada ima to i dobrih strana Kada je krenula ona kampanja po netu , da Korona nastaje od 5 G , kod nas nema 5 G a ima Korone .

Tacnije ima jedna bazna stanica malog dometa u Beogradu i to je sve sto ima u Srbiji za 5 G.


A sto se tice optike , juce je i SBB najavio da ce sa Nokiom da uvodi optiku na trzistima gde posluje .

Za sada ostaju na DOCSIS 3.0 , a gde njih nema ni kabla Supernove onda xDSl , MTS . Ipak je kabl bolji od xDSL-a preko fiksnog telefona .
[ bekic.bb2 @ 17.03.2021. 21:40 ] @
Politika se isprecila 5G mrezi jer moja bivsa firma je postavila probne i uveliko se spremala da postavlja komercijalne 5G antene (kineske proizvodnje).
Da nije bilo "spoljnih pritisaka", veci gradovi bi vec bili na 5G ( dobro ili lose - ne znam ni sam).


Ali o optici i smedervcima mislim da ne vredi raspravljati :) Jbg ljudi, ubili biste i slona vasim "entuzijazmom" za starudijom koja se (uprkos lazima SBB-a koji takodje prelazi na optiku u tisini, oborenog nosa) uveliko cupa i baca - po celoj Skandinaviji, Holandiji, Madjarskoj i svuda gde se odresi kesa. Da li to radite iz puke navike, odanosti SBB partiji ( to vise provadjer nije) ili u SBB i radite - to znate samo vi.

Sto se mene tice, hvala Telekomu i kinescicima sto nas uvedose u 21. vek. Bakar je za skupljace sekundarnih sirovina, a na optici se surfuje. Koaksijala me videti vise nece (kineska, soroseva svejedno) :)
[ Milan Kragujevic @ 18.03.2021. 02:33 ] @
@ademare meni je samo nejasno kako to SBB navodno tek sad uvodi optiku kad je imaju godinama. FTTH sa Calix ONT-om.

Ovaj press release je pre svega na nivou United Grupe i obuhvata Telemach, Vivacom i SBB, tako da vam preporučujem da malo smanjite entuzijazam kako ne biste bili razočarani kad ispane da se u Bugarskoj uvodi XGPON optika
[ Java Beograd @ 18.03.2021. 07:48 ] @
bekic.bb2
Pišeš kao da su do svake i kuće i stana u Srbiji dovedena bar dva-tri optička kabla različitih provajdera, i još desetak koaksijalnih, pa sad, svako od nas može da bira šta mu je po volji.
I eto, mi glupi, uporno biramo SBB koaksijalni kabl, a Lelekom optika bolja i jeftinija.

Verujem da je i danas u Evropi znatno veći procenat stanovništva povezan koaksijlnim kablom nego optikom.
[ whitie2004 @ 18.03.2021. 08:17 ] @
*** Milan >> Kazu da su nasi spucali 27M ovi pricaju o 400M tako da verujem da nece biti samo za Bugarsku ;-) Da spomenem da se obadva tabora mangupisu sa sretstvima iz podsticajnih fondova EU. Nisu to njihove pare.

*** bekic.bb2 >> "ubio bi i slona tvojm "entuzijazmom" za telekomovu optiku". OK, shvatili, ne volis SBB i kabl. Nesto ti se zamerili. Sve ok. Razumemo te. Razumi i ti druge. Znas kakav je osecaj kad svakodnevno na AWS (S3 / EC2) guras 25G. Pa ti bude malo pa dignes drugu, trecu ... desetu instancu. Ponese te. A onda ovi iz gradskog zelenila rese da malo sisaju grane na drvecu i ostave pola grada bez struje. I 'odose' tvoje konekcije ka SBB i Telekomu. I super si srecan sa "uteras, ukljucis, kucni net" tehnologijom ... Kraj toliko Amerikanaca koji gluvare po ulicama, biju se sa nedacama na Aljaski meni zapalo da radim bas sa ovim sto ima bekap napajanje za komplet klimu u zgradi. Nece uopste da raspravlja o struji i ovim nasim smederevcima....
[ B3R1 @ 18.03.2021. 10:09 ] @
Citat:
Java Beograd: bekic.bb2
Pišeš kao da su do svake i kuće i stana u Srbiji dovedena bar dva-tri optička kabla različitih provajdera, i još desetak koaksijalnih, pa sad, svako od nas može da bira šta mu je po volji.
I eto, mi glupi, uporno biramo SBB koaksijalni kabl, a Lelekom optika bolja i jeftinija.

Verujem da je i danas u Evropi znatno veći procenat stanovništva povezan koaksijlnim kablom nego optikom.

Hehehe ... podseca me na onu staru: narode, ako nemas 'leba, ti jedi kolace ...

Ja koristim kablovsku i koliko sutra bih to zamenio za optiku iz vise razloga, samo da mogu. Ali ne mogu, ovde gde zivim osudjen sam na tog kablovca, jer optike u ovom kraju nema, iako je to u toj razvijenoj Evropi i to ne bas u nekoj selendri. Ne zalim se, dobar je protok, ali recimo ne mogu da uzmem cist Internet bez tv i fiksnog telefona. Mora paket! Meni fiksni ne treba, bacio sam ga u kantu jos pre 5 godina, jer su me na taj broj zvali samo dosadni telemarketari. A ovdasnja linearna tv je smor, podseca na onu Springstinovu "57 channels and nothing on". Hocu "zicu" i kraj. Radije cu sam uzeti Netflix ili nesto slicno za ono sto mi se gleda. Ali ne moze. Mora paket.

U Beogradu u zgradi gde zivi moja majka postoji SBB i Telekomova optika. Ona moze da bira. Ali recimo, dobar deo mojih drugara koji zive i rade tamo su srecni ako ubodu nekog drljavog Ikoma, Supernovu ili PTT KDS, ne znas sta je gore od goreg. I mogu samo da sanjaju o SBB ili MTS optici. A u pitanju je Beograd, siri centar, ne Mirijevo ili Kaludjerica. Ok, Ikom je kupljen od strane SBB, ne znam da li su ovi sto su bili na Ikomu sada u nesto boljoj poziciji, ali pre 3 godine je to bio ocaj zivi.
[ ademare @ 18.03.2021. 11:46 ] @
Ja sam bio na IKOM-u i nije bilo nikakvih problema , mada su i tada pre X godina brzine bile manje .

Posle je SBB kupio IKOM .

Ocigledno da je IKOM infrastruktura bilo nedovoljna za vece brzine , pa su 2019 , menjali bukvalno sve ! Kopali kablove , gde moze stavljali bandere itd . Do zgrade sve novo .

Moj paket nije nesto EON light 150/15 , ali dovoljan za moje potrebe . Kome treba brzi ima i to u ponudi , ali meni ne treba .

Juce je bio neki prekid jedno 5 sati , predpostavljam da ceo Beograd nije imao ! Jer na call centru bila nasnimljena poruka , pa ko kod se javi , makar nije korisnik uopste , dobije info nemate signal , stici ce itd .


Brzina je stabilna . Samo sam morao da promenim kabl , sto je Milan pisao vise puta . 5E ali nije hteo preko 100 MB . Imao sam drugi takodje 5E i on moze preko 100 .

Nema usporenja uvece kada svi gledaju TV i NET , nema sumova kada pada kisa , juce je bar bilo kise ceo dan itd .

SBB ne daje nikakve mrezne kablove , vec to svaki korisnik mora sam da obezbedi . Imaju samo patch od 1.5 metra izmedju rutera i D3 2100 za vracanje TV kanali i ostalo .

Dosta bolje nego ubogi xDSL koji sam imao do tada !
[ ademare @ 18.03.2021. 11:49 ] @
Ja sam bio na IKOM-u i nije bilo nikakvih problema , mada su i tada pre X godina brzine bile manje .

Posle je SBB kupio IKOM .

Ocigledno da je IKOM infrastruktura bilo nedovoljna za vece brzine , pa su 2019 , menjali bukvalno sve ! Kopali kablove , gde moze stavljali bandere itd . Do zgrade sve novo .

Moj paket nije nesto EON light 150/15 , ali dovoljan za moje potrebe . Kome treba brzi ima i to u ponudi , alimeni ne treba .

Juce je bio neki prekid jedno 5 sati , predpostavljam da ceo Beograd nije imao ! Jer na call centru bila nasnimljena poruka , pa ko kod se javi , makar nije korisnik uopste , dobije info nemate signal , stici ce itd .


Brzina je stabilna . Samo sam morao da promenim kabl , sto je Milan pisao vise puta . 5E ali nije hteo preko 100 MB . Imao sam drugi takodje 5E i on moze preko 100 .

Nema usporenja uvece kada svi gledaju TV i NET , nema sumova kada pada kisa , juce je bar bilo kise ceo dan itd .

Dosta bolje nego ubogi xDSL koji sam imao do tada !
[ calexx @ 18.03.2021. 11:49 ] @
Meni se čini da je najveći SBB problem cgnat, naročito za one koji znaju šta je to i smeta im u bilo kom delu. Da nema toga, bili bi sasvim ozbiljni i ne bi moglo mnogo da im se zameri.

Sećam se od pre par decenija, ovde je krenuo kablovski tu i tamo a i mnogi su imali solidno brz dial-up i na nekom američkom sajtu čitam pisma posetilaca. Neko od njih je napisao da živi u pristojno velikom gradu (koji nije NY, LA, SF i još par sličnih) i on je srećan kada mu internet ide 2400 dok retko ko u tom kraju ima 28800 ili više. A ovde su svi hteli 2 megabita. Pre nekoliko godina, kada je meni SBB pustio nešto reda 70Mbps, lik iz zapadne komšijske evropske države se hvalio da konačno ima 4/1 i da to radi odlično.

Kod nas sve zavisi na koji kraj je neko bacio oko, mada konkretno u Nišu ima ispletene optike u svakom kraju. A najmanje mts koji se brzo šire, mada u moj ruralni deo grada još nisu stigli. Za utehu mi je ovaj provajder koji je od skoro pod *S ali sve radi kao i pre.
[ B3R1 @ 18.03.2021. 12:20 ] @
Citat:
calexx: Meni se čini da je najveći SBB problem cgnat, naročito za one koji znaju šta je to i smeta im u bilo kom delu. Da nema toga, bili bi sasvim ozbiljni i ne bi moglo mnogo da im se zameri.

Mislim da svaki operater pre ili kasnije mora da predje na CGNAT ... ili na IPv6 plus neki IPv6/IPv4 mehanizam (NAT64/DSLite/464XLAT ...). IPv4 adrese su na globalnom nivou skoro sve potrosene. Jedino oni malecki, tipa Sokobanja Neta ili kako se vec zove, cija korisnicka baza nece preci sadasnje cifre ni za sledecih 50 godina, mogu da solidno prezive sa adresama koje trenutno imaju. Svi ostali su prinudjeni na ta NAT-rugla.

Kako je Telekom resio to?
[ ademare @ 18.03.2021. 12:29 ] @
Sa CG - NAT-om

Ja sam na xDSL imao , imam ga i sada na SBB-u . Znaci isto .

I jedni i drugi nude doplatu za staticke adrese , sto mi ne treba .

Capche sam kucao na MTS 3 puta za 2 godine , sada jednu u 15 dana . Na google .com
[ Milan Kragujevic @ 18.03.2021. 13:10 ] @


Nema *svako* na SBB-u CGNAT, kao što nema svako na Telekomu javnu dinamičku IP adresu.

Supernova je recimo NATovala >90% svojih korisnika, i Telekom je pre mesec-dva naknadno NATovao nekih 20% svojih korisnika. Ali istovremeno budale daju javnu IP adresu na HSI interfejsu korisnicima koji imaju hibridni modem, i koji su CGNAT-ovani na samom hibridnom interfejsu. Znači ta IP adresa je zauzeta za džabe jer korisnik nikad neće moći da je koristi pošto mu saobraćaj ide kroz tunel a HSI i MBB se koriste samo kao dve putanje za agregaciju.

I naravno svi će biti NATovani kada se uvede DS Lite. Zašto? Zatrebaće IPv4 adrese za cloud, itd., a korisnici će imati IPv6 opsege za sebe i CGN Gateway za IPv4 saobraćaj. Tako je npr. u Americi na mobilnoj mreži (a kod nas smo samo CGNAT-ovani na mobilnoj a IPv6 adrese nemamo )

* SBB-ov problem je loš kvalitet DOCSIS mreže na dosta lokacija, veliki broj korisnika po HFC nodu, i degradirane instalacije do korisnika (last mile) koje izazivaju prekide, smetnje i lošu brzinu. Istovremeno većina korisnika ima na to sve još i modeme koji imaju 8/4 kanala i koji na tako krš mrežama ne mogu da "opstanu" uopšte.

P.S. to što vi u Beogradu imate HFC node u zgradi ne znači da neko npr. u Požarevcu ne vuče coax preko krova 5 zgrade, ili da neko u Kostolcu vuče fiber iz Požarevca nekih 9-10km, pa posle još coax preko 7-8 zgrade, a negde na sredini pukne nosač i kabl se "oklimbesi".Ili bude neka veća oluja i drvo zakači i pokida kabl, i dom zdravlja ostane bez interneta i televizije

[ calexx @ 18.03.2021. 13:37 ] @
Citat:
B3R1:Mislim da svaki operater pre ili kasnije mora da predje na CGNAT ... ili na IPv6
To jeste tačno, bar dok ne krene v6 ali može i bolje da se izvodi. Recimo da uvode natovanje ali da svakome ko traži, a mislim da će takvih da bude par procenata, vrate javnu. Oni idu obrnuto, znaju da će oni kojima natovanje ne odgovara da plate fiksnu adresu i eto bar malo dodatnih para. Za neku siću kvare svoj imidž.

Moj provajder je pre neku godinu dokupio IPv4 adrese iz Rumunije da ne bi došao u situaciju da natuje, za to vreme ostali prodaju svoje adrese drugima jer dobiju i za to kintu a korisnike gurnu iza nata pa dupla para i od fiksnih. Sada je to otišlo pod *S i vrlo je verovatno da će uskoro i kod nas da počne natovanje. O tome ću da razmišljam kad dođe vreme, vrlo moguće rešenje će da mi bude prelazak na najniži paket i fiksna, sve će da me košta mnogo manje nego što sada plaćam, ionako mi ove brzine nisu preko potrebne a ako ni njima moje pare nisu važne, taman da uštedim.

Što se samih SBB instalacija tiče, dok sam ih koristio je rađeno nešto u mom kraju, dovukli su optički kabl u susednu zgradu i odatle dalje krovovima, kako je i bilo. Ipak, bolje da je optičko čvorište na 50m od mene nego na 2km kako je bilo pre toga. Pretpostavljam da su po celom gradu razvukli optiku do nekih čvorišta što sigurno poboljšava kvalitet. Veći problem SBB-u je što se uz njihovu optiku provlači još 3-4 optičkih kablova ostalih koji, za razliku od njih, nude FTTH i to po nižim cenama.
[ Milan Kragujevic @ 18.03.2021. 13:57 ] @
@calexx

Najniži paket je 150/10 i košta 2999 din mesečno A statička je 699 din

Jer sad moraš *Super pakete da gledaš, čim budete prosuti u *Super Core mrežu, sa CGNAT-om dolazi i potpuno brisanje Ehe identiteta pa i paketa
[ calexx @ 18.03.2021. 16:02 ] @
Dok može, koristim ovo što trenutno imam. Ako budem morao da menjam, idem na Super Exe par dok i to postoji. Kada i to ukinu, videću kako dalje, ili neki njihov paket u akciji sa dugačkim 1 dinar delom ili SBB ili šta već bude bilo u ponudi. Možda i ostali optičari mogu da dođu.

Sad gledam cenovnik, najniži Super Exe par je 2.340 za 100/40 dok je najmanji Gpon Super Par Start 2.699 za 150/10. Gledam Par pakete jer me fiksna baš i ne zanima. Ako ponude dovoljno meseci po dinar, mogu da razmislim.
[ Milan Kragujevic @ 18.03.2021. 17:06 ] @
Ja sam lepo naveo, kada budete CGNAT-ovani, nestaće Super Exe paketi. Bićete deo Supernove, i svi tragovi prethodnog operatora će biti obrisani.
[ calexx @ 18.03.2021. 20:17 ] @
Ja sam lepo odgovorio, dok bude kako jeste ili bar slično, nastavljam, kada krenu sa brisanjem tragova, biću vrlo konkretan u odgovoru. Zato se nisam ni javio kada su me zvali, ne produžavam UO i ostavljam mogućnost lakog odlaska.
[ Milan Kragujevic @ 19.03.2021. 13:31 ] @
Nisi lepo odgovorio, rekao si

> Sada je to otišlo pod *S i vrlo je verovatno da će uskoro i kod nas da počne natovanje. O tome ću da razmišljam kad dođe vreme, vrlo moguće rešenje će da mi bude prelazak na najniži paket i fiksna, sve će da me košta mnogo manje nego što sada plaćam, ionako mi ove brzine nisu preko potrebne a ako ni njima moje pare nisu važne, taman da uštedim.

I ja sam te ispravio da je minimalna cena 3698 din (super par + statička), ne znam koliko plaćaš sad u EheNjetu ali ne znam da je nešto više. Ovo je već SBB-pricing teritorija.

Kada si mi odgovorio i spomenuo Super Exe pakete, ja sam pojasnio:

> kada budete CGNAT-ovani, nestaće Super Exe paketi
[ calexx @ 19.03.2021. 13:58 ] @
Zato sam i pomenuo super par pakete i najniži 2.699 pa uz fiksnu adresu košta malo više nego što sada plaćam. Ali ako u sve uračunam što više meseci po dinar, onda u zbiru izađe manje. Sve to kada se desi ovaj loši deo priče a onda ću da uzmem u razmatranje i *S i SBB i šta god bude moglo da dođe do mene. Možda neki treći optičar krene da pokriva uništene exe korisnike.
[ Branimir Maksimovic @ 19.03.2021. 14:09 ] @
Posto vec imas optiku, supernova nudi povecane brzine ko ima optiku. Verovatno ce te exe pakaete pretabati na svoje.
No u bilo kojoj varijanti su jeftiniji od SBB-a. Ako ti je dobar net kod exe-a tu se nista nece promeniti.
[ calexx @ 19.03.2021. 14:21 ] @
Zato sam i gledao *Gpon pakete. Kada jednom ukinu exe pakete i ponude samo svoje, onda ću da uporedim sve što se nudi, znam da je SBB prilično skuplji ... hm, gpon par 150/10 je 2.699, SBB EON light duo 100/10 je 3.099 što i nije neka velika razlika mada jeste i uz manju brzinu. Pa još i kabl, ne optika. Šta znam, mislim da će na optici da bude lakše da se poveća upload a i *S bi morao da razmišlja o exe korisnicima koji su imali veće vrzine.

I u celu priču će da se uključi akcija, ko ponudi najviše dinar-meseca, moža da pobedi.
[ Branimir Maksimovic @ 19.03.2021. 14:35 ] @
Ne mogu exe da menjaju infrastrukturu, mogu samo ponuditi isto prepakovano u svoje pakete. Tako je bilo kod mene.
Tek posle godinu i po dana su svoje servere uveli, dok su koristeni oni od AVcoma.
[ calexx @ 19.03.2021. 14:49 ] @
Mislio sam da bi prelazak na SBB bio prelazak na kabl pa je *S i dalje u prednosti zbog toga. Optika je tu i nema razloga da ne ostane, makar i pod drugom firmom. Nadam se da će to da se desi što kasnije.
[ Milan Kragujevic @ 19.03.2021. 14:54 ] @
Naravno da će ostati optika, pa Supernova radi optiku na svim novim lokacijama. Nigde ne rade nove coax instalacije osim ukoliko podprovajder nije već imao to u planu pre nego što ih je pojeo Telekom.

Jedna ispravka:

> Zato sam i pomenuo super par pakete i najniži 2.699 pa uz fiksnu adresu košta malo više nego što sada plaćam.

Jeste, upravo tako.

Zato sam odgovorio ovo:

> I ja sam te ispravio da je minimalna cena 3698 din (super par + statička), ne znam koliko plaćaš sad u EheNjetu ali ne znam da je nešto više. Ovo je već SBB-pricing teritorija.

Jer su u inicijalnom postu napisao:

> prelazak na najniži paket i fiksna, sve će da me košta mnogo manje nego što sada plaćam

Izvini što teram mak na konac, ali to radim da sve stavim u kontekst i da bude jasno zašto sam uopšte uzeo da vrtim ovu priču oko utapanja Exe paketa u standardnu ponudu.
[ calexx @ 19.03.2021. 15:03 ] @
Zaboravio si na detalj sa mesecima po dinar. ;) Ma nebitno, imam veće probleme nego što su paketi. :(
[ Milan Kragujevic @ 19.03.2021. 15:22 ] @
Zvanično - nećeš ih dobiti. Odnosno dobićeš jedan mesec za obnovu ugovora ili 2 ako pređeš na paket sa tri usluge. Sada si korisnik *supernove. Ti i tvoji ukućani kao i bračni partner i deca nemate pravo na promo akciju, isto kao kod SBB-a. Da li ćeš dobiti ili ne nije relevantno, isto kao što nije relevantno što u Nišu SBB daje 12 meseci po dinar, jer u ostatku Srbije daje 6 meseci.
[ blaki @ 19.03.2021. 16:02 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: Zvanično - nećeš ih dobiti. Odnosno dobićeš jedan mesec za obnovu ugovora ili 2 ako pređeš na paket sa tri usluge. Sada si korisnik *supernove. Ti i tvoji ukućani kao i bračni partner i deca nemate pravo na promo akciju, isto kao kod SBB-a. Da li ćeš dobiti ili ne nije relevantno, isto kao što nije relevantno što u Nišu SBB daje 12 meseci po dinar, jer u ostatku Srbije daje 6 meseci.


Čitam sve ovo pa mi malo zasmetalo " bračni partner i deca". Mislim da je pravilnije reći oni koji žive na istoj adresi jer jedino preko adrese to mogu da prate, dao bih im podatke o mojoj ženi i deci ili bi im dozvolio da se na to pozovu jedino "da potpuno pomerim pameću".
[ Milan Kragujevic @ 19.03.2021. 16:17 ] @
Ne, bukvalno to. Taj izraz se koristi.

To što je takva odredba ništavna i protivpravna nije bitno jer je to promocija pa mogu da te voze koliko hoće. Naravno, da ih tužiš, išlo bi na vansudsko poravnanje gde bi ti dali xyz meseci po dinar ili bi te cedili dok ne bankrotiraš.

Štaviše to sa adresom nema smisla jer onda podstanari ne mogu da dobiju mesece po dinar, i ako su novi korisnici, jer je par meseci ranije bio aktivan ugovor na toj adresi. Tu praksu primenjuje SBB, lično sam video to više puta.

Ali SBB dodatno primenjuje i praksu za porodicu. Jer eto, može im se. Naravno, oni nikako ne mogu da znaju to, ali mogu da provere adresu iz L.K. osobe kao i prezime. I tako "pokriju" >70% pokušaja "žena/sin/ćerka/majka/otac će da uzmu novi paket". A dodatno proveravaju istoriju paketa na adresi.

To radi i Supernova, zato što su im samo oni prvi bitni. Naravno zavisi i od toga gde se nalaziš tj. koliko provajdera imaš dostupno. Većina korisnika će tek sada sa Telekom ADSL-a preći na Supernova optiku, i ta "dva" provajdera su im "jedini" izbora. Pa onda mogu da ih šetaju kako hoće.
[ bekic.bb2 @ 20.03.2021. 13:32 ] @
Citat:

Mislim da svaki operater pre ili kasnije mora da predje na CGNAT ... ili na IPv6 plus neki IPv6/IPv4 mehanizamZa boldovano ne moraš da brineš. To isto što si ti rekao, stoji u udzbenicima o mrežnom računarstvu i to štampanim 2004. godine.
Još tada se pisalo o neizbežnom uvodjenu optike i IPv6 ali cinjenica je da IPv4 je i dalje aktuelan standard.

A ja mogu da dodam da ce tako jos dugo ostati jer jos dugo mogu da se hijerarhijski ukrupnjavaju IPv4 adrese ( npr natovanjem, kombinovanjem velikih privatnih mreza iza istog "pozivnog broja" odnosno javne IP provajdera).

Sta bi se desilo uvodjenjem IPv6 ?
Pa svako bi imao svoju javnu IP ( "IPv6 adresa ima za svako zrno peska na svim plazama sveta") a onda nema naplate za javnu ili staticku IP a jos vaznije - nema ni monopola nad DNS serverima. Sta bi onda radili Soros i drugari ? Kako da prete iskljucivanjem interneta "neposlusnim drzavama"?


E, zato ce IPv4 i DNS pod iskljucivom kontrolom SAD ( i par najposlusnijih saradnika) jos dugo biti prisutne ili bar dok ne smisle nacin da svi imaju javne IPv6 adrese a da "drugari" ipak imaju monopol i kontrolu.
[ calexx @ 20.03.2021. 14:08 ] @
Citat:
bekic.bb2: a onda nema naplate za javnu ili staticku IP
Jedno vreme je statička adresa bila vrlo tražena što zbog hostovanja što zbog problema sa povremenim menjanjem adresa a sada je u ponudi uz neku doplatu ali svi sada hoće bar javnu, ne mora ni da bude statička. ;)

Što se mene tiče, više mi ništa nije potrebno, ne hostujem, ne skidam ceo internet, jedino ako prečesto budem morao da ukucavam slovca ili tramvaje ... internet mi je toliko malo potreban da bih prihvatio bilo koji oblik za malo para.
[ B3R1 @ 20.03.2021. 14:28 ] @
Citat:
bekic.bb2: Za boldovano ne moraš da brineš. To isto što si ti rekao, stoji u udzbenicima o mrežnom računarstvu i to štampanim 2004. godine.
Još tada se pisalo o neizbežnom uvodjenu optike i IPv6 ali cinjenica je da IPv4 je i dalje aktuelan standard.

Ispeci, pa reci ... :-) Bilo bi dobro da se o nekim stvarima u koje nisi upucen do kraja najpre informises malo bolje pre nego sto se blamiras. IPv6 ima status vazeceg standarda jos od 1995 (RFC1883), a trenutno je u upotrebi treca revizija tog standarda - RFC8200. Koriste ga uveliko mnogi operateri u svetu, a puni zamah je poceo 06.06.2012. (IPv6 Day), kada su izmedju ostalih FB i Google aktivirali IPv6 u svojim mrezama i ponudili svoje sajtove paralelno na IPv4 i IPv6. Trenutno se u globalnoj tabeli rutira oko 120,000 IPv6 mreza (vidi link ovde).
Citat:
A ja mogu da dodam da ce tako jos dugo ostati jer jos dugo mogu da se hijerarhijski ukrupnjavaju IPv4 adrese ( npr natovanjem, kombinovanjem velikih privatnih mreza iza istog "pozivnog broja" odnosno javne IP provajdera).

NAT ima svoje granice. U dobra stara vremena, kada je svaki korisnik dobijao po jednu javnu adresu, svako je imao na raspolaganju pun opseg TCP/UDP portova (1025-65535). Sada, kada M javnih adresa koristi istovremeno N korisnika (gde je ocigledno N > M) tada svakom korisniku ostavljas po ~64000*M/N. Primera radi, ako jednu javnu adresu koristis za 200 ljudi tada svakome od njih ostaje oko 320 portova. U principu, neki penzioner bi bio mozda zadovoljan i sa 20 TCP portova jer mu se aktivnost na mrezi svodi na citanje citulja ... ali neki gejmer ce itekako osetiti da nesto nije u redu i pocece da vristi. Naravno, postoje razne tehnike koje dinamicki odredjuju broj portova po korisniku na CGNAT ruteru, to mozes lepo da se konfigurise ... ali preko odredjene granice ne mozes da ides. A broj korisnika samo raste.

Primera radi, SBB i Telekom imaju svaki po oko milion adresa. Kako sam to saznao?
Code:

$ whois -h whois.ripe.net -i origin AS31042 | grep route: | sed -e 's/^route:\s*//g' | aggregate | gawk -F/ '{ sum += 2**(32-$2) } END { print sum }'    # SBB
520448
$ whois -h whois.ripe.net -i origin AS8400 | grep route: | sed -e 's/^route:\s*//g'  | aggregate | gawk -F/ '{ sum += 2**(32-$2) } END { print sum }'    # TELEKOM
715520
$

Javni podatak, dostupan svima. :-) I to su SVE adrese, koje se koriste i za njihov private cloud, intranet, datacentre, poslovne korisnike (firme) ... i kucne korisnike. Telekom svoje adrese trosi i za mobilnu. To je tek potrosac, ohoho. Pola miliona adresa i nije bas toliko mnogo. Koliko je vec sada u upotrebi, a koliko je na "lageru" - nemam pojma. To ne mogu da procenim. A broj korisnika samo raste, bez obzira sto ljudi odlaze iz Srbije. Mnoga naselja tek sada dobijaju broadband. Znaci, hteli ne hteli, moraju da natuju ... a nove IPv4 adrese nece dobiti, jer ih nema. Osim ako ne kupe na crno od mnogih adresnih brokera ... ali ni tu bas nije sjajna situacija.
Citat:
Sta bi se desilo uvodjenjem IPv6 ? Pa svako bi imao svoju javnu IP ( "IPv6 adresa ima za svako zrno peska na svim plazama sveta") a onda nema naplate za javnu ili staticku IP

Nema, mada na Internetu ima jos mnogo sajtova koji ne podrzavaju IPv6 ... i gde za pristup IPv4 sajtovima moras da koristis de facto NAT (DSLite je ispod haube zapravo NAT za IPv4, dok IPv6 ide transparentno). Ok, u danasnje vreme gde vecina izjednacava Internet sa FB/Instagramom i ostalim (a)socijalnim mrezama ljudi verovatno nece primetiti nista, jer FB podrzava IPv6 ... ali recimo ako firma za koju radis (od kuce) ima IPv4-only SSL Gateway, sve sto radis ici ce kroz zajednicki centralni CGNAT ... i ako aplikacija koju koristis otvara mnogo portova stvari ce poceti da stucaju.

Takodje, ta naplata statickih adresa i nije neki biznis model od koga ce se operateri obogatiti. Jadni su ti operateri ako to vide kao neku posebnu zaradu. Mislim da je ta naplata pre neka vrsta kazne za one koji uzimaju staticke adrese, kako ta pojava ne bi bila masovna, jer zahteva dodatno cimanje s njihove strane.
Citat:
a jos vaznije - nema ni monopola nad DNS serverima. Sta bi onda radili Soros i drugari ? Kako da prete iskljucivanjem interneta "neposlusnim drzavama"?
E, zato ce IPv4 i DNS pod iskljucivom kontrolom SAD ( i par najposlusnijih saradnika) jos dugo biti prisutne ili bar dok ne smisle nacin da svi imaju javne IPv6 adrese a da "drugari" ipak imaju monopol i kontrolu.

IPv6 koristi iste (ICANN-ove) root DNS servere, tako da uvodjenjem IPv6 s tog stanovista ne dobijas nista. Takodje, IPv6 adrese administrira isti onaj ko drzi i IPv4 "katastre".

Kao sto rekoh, malo edukacije na tu temu ti ne bi skodilo ... :-)))

[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 20.03.2021. u 16:10 GMT+1]
[ bekic.bb2 @ 20.03.2021. 15:39 ] @
@B3R1

Meni podatak o nekih 120 000 Ipv6 mreza deluje smesno i simbolicno ( cak i da je istinit i proveriv).
Koja je tvoja Ipv6 adresa? Koja je moja?

Kome pripadaju te Ip6v mreze o kojima pricas i kakve to veze ima sa milijardama ljudi koji koriste internet ( preko Ipv4 adresiranja naravno) ?


I kojom prevarom ces postici jednaku tajnovitost DNS servera u Ipv4 slucaju i IPv6?
Meni "neupucenom" to deluje kao glupost na kvadrat je u Ipv4 slucaju, cak i da si danas "svukao" ama bas svaki podatak sa DNS servera - nemas nista zapravo jer je voljom "gospodara interneta" ( neoliberalna ekipica naravno) moguca je brza prenamena IPv4 adresa koju ce moci da isprate samo vlasnici DNS servera ( opet neoliberalna ekipica, ljubi ih cika Soros). Ako nisi dobar sa neoliberalima - nema za tebe pristupa njihovim DNS a samim tim ni internetu.

A u slucaju pravilne upotrebe Ipv6 ? Svakom svoja Ipv6 adresa zauvek? Teze muljati je l' da, pa je teze i objasniti "tajnovitost DNS servera"


[ Branimir Maksimovic @ 21.03.2021. 03:20 ] @
Beri:"NAT ima svoje granice. U dobra stara vremena, kada je svaki korisnik dobijao po jednu javnu adresu, svako je imao na raspolaganju pun opseg TCP/UDP portova (1025-65535). Sada, kada M javnih adresa koristi istovremeno N korisnika (gde je ocigledno N > M) tada svakom korisniku ostavljas po ~64000*M/N. Primera radi, ako jednu javnu adresu koristis za 200 ljudi tada svakome od njih ostaje oko 320 portova. U principu, neki penzioner bi bio mozda zadovoljan i sa 20 TCP portova jer mu se aktivnost na mrezi svodi na citanje citulja ... ali neki gejmer ce itekako osetiti da nesto nije u redu i pocece da vristi. Naravno, postoje razne tehnike koje dinamicki odredjuju broj portova po korisniku na CGNAT ruteru, to mozes lepo da se konfigurise ... ali preko odredjene granice ne mozes da ides. A broj korisnika samo raste."

Lek za to je VPN, na koji sam silom prilika presao.
[ bekic.bb2 @ 21.03.2021. 18:02 ] @
Nazalost, jos dugo ce se vuci Ipv4 i hibridni Ipv4 + Ipv6 sistemi.


Logika je prosta , prelaskom na cist Ipv6 sistem, smanjuje se (mada ne krucijalno) monopolisticki potencijal "zapadnih partnera" a plus bi morali i da se isprse za kintu i prebacivanje gvozdjurije na Ipv6

Neke ce kompanije prelaziti na Ipv6 i oslobadjati svoje IPv4 adrese (videh na IANA sajtu da cak i moja bivsa firma ima 2^10 ili 2^11 IPv4 adresa) pa ce ih verujem biti cak i vise nego danas sto ima.

Ali za potpuni prelazak na Ipv6 cemo se nacekati. Nekome odgovara muljaza i tajnovitost.
Internet nije mesto slobode i otvorenosti, nazalost
[ Branimir Maksimovic @ 22.03.2021. 03:27 ] @
bekic:"Internet nije mesto slobode i otvorenosti, nazalost "

Ako si u Kini i SK, da.
[ Milan Kragujevic @ 22.03.2021. 07:12 ] @
@bekic.bb2

Ja nigde do sada nisam video da su IP adrese problem kod inovacije i razvoja. Uvek je veći problem negde drugde u tech stack-u, ili je stvar novca radi ljudskih ili drugih resursa.

IPv4 status quo održava lenjost i pasivnost. To je sve.

Na kraju krajeva, uvek može IPv6 da se naplaćuje kao dodatak, u fazonu "CGNAT-ovan si svakako, ali ako hoćeš možeš za 699 din javnu statičku IPv4 ili za 199 din javni opseg IPv6".

To je tek čist profit, jer IPv6 adresa ima kol'ko hoćeš.
[ bachi @ 22.03.2021. 09:54 ] @
Ko će da plaća ipv6 adrese. :D :D :D :D

IPv4 na berzi je košta 1€ čini mi se po adresi, a SjBB i Telekonj bi leba preko pogače pa i fizičkim licima uvaljuju statičku za 5€ mesečno. Nek iznajmljuju dinamičku za 1€ mesečno i to je sasvim ok cena, 600 kinti je ipak mnogo.
[ calexx @ 22.03.2021. 13:06 ] @
Njima nikad nije mnogo, da mogu prodavali bi je za 10 ili 100€ ali su procenili da je i 5 dovoljno.

A možda oni i dokupljuju po 1 pa prodaju po 5?
[ Milan Kragujevic @ 22.03.2021. 13:15 ] @
Citat:
bachi: Ko će da plaća ipv6 adrese. :D :D :D :D


Oni kojima je mnogo da daju 5.95€ za javnu statičku IPv4 a treba im javna adresa jer su iza ciganata, imaju jednog operatora (npr. *Super), i taj operator nudi IPv6 na zakup samo.

Precenjuješ principijalnost očajnih ljudi bez izbora. Na kraju krajeva, očaj nas je doveo u ovo stanje u državi, nemoj da misliš da je ICT tržište nešto drugačije ;)
[ B3R1 @ 22.03.2021. 13:50 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: Oni kojima je mnogo da daju 5.95€ za javnu statičku IPv4 a treba im javna adresa jer su iza ciganata, imaju jednog operatora (npr. *Super), i taj operator nudi IPv6 na zakup samo.

Dva dinara, druze ... Sta reci, kad citam sve ovo dodje mi samo da ih pitam: kol'ko kosta kad unutra placem ... jer im je biznis model prilagodjen bas doticnoj pesmi.
[ SASA M. @ 23.03.2021. 22:33 ] @
Evo nekog testa koji je radio non-stop 1 dan. Na zalost ne umem da proumacim rezultate. Nisam stigao ranije, a i nisam znao koji program da pokrenem, ovaj sam nasao slucajnim izborom.[ Branimir Maksimovic @ 23.03.2021. 23:22 ] @
Ne kapiram tu pise samo 2mb/s.
[ SASA M. @ 24.03.2021. 00:46 ] @
To je neki limit, prvi put kada sam pokretao pisalo je 10Mbps za dl, 2 za up... Tada sam testirao 10-20 min i nista mi nije izgledalo neregularno, ali sam morao zbog neke deinstalacije da restartujem komp, pa kada sam pokrenuo ponovo, posle nekog vremena sam pogledao i video da pishe 2Mbps up i dl, ali nisam hteo da ga stopiram i menjam, pa je zato ostalo ovako. :) Evo kako bi trebalo da izgleda "default".

[ Branimir Maksimovic @ 24.03.2021. 01:43 ] @
Meni nije jasno sta meris? Brzinu u lanu ili imas negde na netu server sa kojim meris brzinu? Inace najbolji test za brzinu je iperf(3) i on ti odmah sve kaze u roku od minit.
E sad treba da imas startovano i server i pokreces klijent sa drugog uredjaja. Ja recimo merim tako brzinu wifi-ja sa telefona do svog desktop-a.
[ SASA M. @ 24.03.2021. 19:58 ] @
Pa ono, kao hteo sam da vidim da li mogu da testiram pouzdanost moje internet konekcije, uzevshi u obzir probleme koje sam primetio u radu. Jos uvek nisam odlucio da promenim npr. pretrazivac da bih bio sigurniji gde nastaje problem, pa da testiram iz drugog okruzenja iste web strane ili servise.
[ bekic.bb2 @ 25.03.2021. 10:44 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
bekic:"Internet nije mesto slobode i otvorenosti, nazalost "

Ako si u Kini i SK, da.


Blago onima koji uprkos svemu i dalje imaju taj utisak.
[ calexx @ 25.03.2021. 11:13 ] @
Pa tako piše CNN, nije valjda da njima ne veruješ. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 25.03.2021. 11:25 ] @
Citat:
bekic.bb2:
Citat:
Branimir Maksimovic:
bekic:"Internet nije mesto slobode i otvorenosti, nazalost "

Ako si u Kini i SK, da.


Blago onima koji uprkos svemu i dalje imaju taj utisak.


Onog momenta kad ti uspori net kao u Turskoj ili ti onemoguce izlaz, ili blokiraju sajtove,
mozemo pricati o tome.
[ bekic.bb2 @ 29.03.2021. 13:52 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Onog momenta kad ti uspori net kao u Turskoj ili ti onemoguce izlaz, ili blokiraju sajtove,
mozemo pricati o tome.


A ako mi blokiraju FB nalog jer sam napisao par lepih objava o Asanzu?
Ili ako mi iskoci upozorenje jer sam lajkovao brata Trampa na Tviteru?

To se ne racuna ?
[ Branimir Maksimovic @ 29.03.2021. 14:05 ] @
Ne, to su privatne mreze i mogu da rade sta hoce. Nikakve veze sa slobodama i pravima.
[ Milan Kragujevic @ 29.03.2021. 14:14 ] @
Upravo tako. Internet nije walled garden već mreža koja omogućava međupovezivanje učesnika na istoj. Možete drugar i ti da pričate direktno, slanjem paketa na IP adrese, tako da ne vidim mogućnost da se Internet proglasi ne-slobodnim. Barem za sada.
[ ademare @ 29.03.2021. 16:16 ] @
Vlasnik Telenora je juce poginuo na Aljasci !

Videcemo da li ce to imati neki uticaj na kompaniju , jer je firma bila one man show .

On je bio vlasnik vise od 95 % kapitala , tako da je sve odluke on donosio !
[ Java Beograd @ 29.03.2021. 16:19 ] @
Haos u najavi!
[ B3R1 @ 29.03.2021. 16:20 ] @
Citat:
bekic.bb2:
A ako mi blokiraju FB nalog jer sam napisao par lepih objava o Asanzu?
Ili ako mi iskoci upozorenje jer sam lajkovao brata Trampa na Tviteru?

To se ne racuna ?

Ako ti se desi takva stvar ti se onda lepo uclanis na VKontakte i tamo siris antizapadnu propagandu do mile volje. Ne samo sto ti nece obrisati nista, vec ti mozda bacuska Putin udeli i koje ordence, kao onom Bikovicu. Istina, moras da znas ruski da bi koristio tu socijalnu mrezu ...
[ bekic.bb2 @ 03.04.2021. 11:44 ] @
Citat:
B3R1: Ako ti se desi takva stvar ti se onda lepo uclanis na VKontakte i tamo siris antizapadnu propagandu do mile volje.


Sta to bese antizapadna proganda?

To je ono kad kazem "Bas me briga za LGBT prava" i "Dzulijan Asanz je moderni heroj" ?

Ili ako spomenem nesto poput:
- PRYSM
- NSA
- GCHQ
- BLARNEY
- SIGAD MAINWAY
- NUCLEON
- STORMBREW
- SPINARRET
- SHELLTRUMPET
- KARMA POLICE
- MOONLIGHTPATH

Ovo je skraceni spisak aplikacija i sluzbi ( americke i britanske) koje se koriste za prisluskivanje telefona i internet saobracaja.
Po svedocenju upravo pripadnika CIA i NSA - gospodina Snoudena.

[ bekic.bb2 @ 03.04.2021. 11:52 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: Upravo tako. Internet nije walled garden već mreža koja omogućava međupovezivanje učesnika na istoj. Možete drugar i ti da pričate direktno, slanjem paketa na IP adrese, tako da ne vidim mogućnost da se Internet proglasi ne-slobodnim. Barem za sada.


Nije ali samo prividno, za sada.
Jer, za sada im vise odgovara da ljudi misle da su na plazi pa da se malo opuste i daju sto vise podataka...

Sluzbe i tehnike prisluskivanja ce obaviti ostalo.
Cak i ZVANICNO, Majkrosoft, Jahu, Gugl, fejsbuk, Paltak, Jutjub, AOL, Skajp, Epl - stavljaju u potpunosti svoje servere i podatke na raspolaganje sluzbama.
Doslo dotle da na Gugl serverskim farmama instaliraju NSA opremu.

Ponovo - izvor je NSA & CIA agent a cujem i Angela Merkel se zalila da joj neko vrslja po telefonu...
[ bekic.bb2 @ 10.08.2021. 11:29 ] @
Nažalost, još ništa od Telenor optike.
Iako radim u tom polju, Telenor optika je još na dugačkom štapu iako sam dobijao (navodne) info i gde su i koliko splajsera kupili itd.

SBB koaksijala ne dolazi u obzir (ubedljivo najruznija kucna instalacija, skuplji od konkurencije a internet lošiji).
Telekom Optika mi je tehnicki savrsena ali me iritiraju njihovi lazni oglasi i rodjacko zaposlavanje i politicki aktivizam (ovog drugog doduse ne manjka ni SBB-u).

Nadao sam se dolasku Telenora ili mozda cak i Orion optike u zgradu ali izgleda od toga nema nista u dogledno vreme.
Ipak, po savetu nekog bas sa ovog foruma, moguce je (kroz planski napravljenu rupu u sistemu) obnoviti UO sa Rodja-Lelekomom pa dobiti opet 12 meseci gratis. Presudice popust od 50% kad vec idealnog ponudjaca nema
[ MrGospodin @ 01.09.2021. 15:56 ] @
Moju zgradu je juče posetio čovek iz Telenora da traži saglasnost od upravnika da Telenor ponudi stanarima njihove usluge preko MTS optike.
Kaže za dva meseca bi trebalo da izađu javno sa ponudom.
[ flighter_022 @ 06.12.2021. 14:28 ] @
Citat:
bekic.bb2:
Cak i ZVANICNO, Majkrosoft, Jahu, Gugl, fejsbuk, Paltak, Jutjub, AOL, Skajp, Epl - stavljaju u potpunosti svoje servere i podatke na raspolaganje sluzbama.
Doslo dotle da na Gugl serverskim farmama instaliraju NSA opremu.


Tako old prilike, samo malo gore.

Kod prethodnog psolodavca sam se bavio, izmedju ostalog, i sa GDPR pa nam je recemo da, na primer, americki servis provajderi (nebitno da li je to hosting, pristup internetu ili sta vec), ne samo da ne moraju da nas obaveste kada troslovne sluzbe traze pristup podacima ili komunikacijama, vec da NE SMEJU da nas obaveste (nas ili nase klijente).