[ zorzj @ 20.02.2021. 06:25 ] @
Potrebna pomoć!

Posedujem Lenovo ThinkCentre M83 brend mašinicu i ona na sebi nosi i5 (neki) i ploču sa Q85 čipsetom.
Naime, kupio sam PCIE m.2 adapter pločicu i m.2 SSD i BIOS mi ne vidi nvme/pcie uređaje kroz Boot sekciju (instalacija WIN ili LIN prođe sasvim uredno i sve je na svom mestu, tj. ssd-u ali yaba kada but sekcija BIOSa ne vidi ssd but). Oradio sam modovanje BIOSa i ubacio u njega "NvmExpressDxe_4.ffs" drajver koji će mi to omogućiti.
Prilikom snimanja modifikovanog BIOS fajla, program na kraju prijavi da je snimljen digitalno nepotpisani BIOS fajl i kada ja pokrenem regularan flešer, ne mogu da ga uflešujem zbog grečke koju flešer prijavljuje da je Secure Write uključen ili tako nekako i tu je kraj
BIOS je AMI varijanta.

Postoji li neki softverski alat (flešer) kojim mogu da Force Flash-ujem ovako modifikovan BIOS na ThinkCentre M83? da bi mi proradio nvme/pcie but???

Hvala unpred!

[ Branimir Maksimovic @ 20.02.2021. 06:46 ] @
Malo mi to neobicno sposoban si da modujes BIOS, a ne mozes da flashujes. Tamo gde si nasao uputsva za modovanje, valjda ima i za to kako se zaobilazi zastita, posto, verujem da je to normalno.
[ zorzj @ 20.02.2021. 07:01 ] @
Ranije sam modovao BIOS za Hackintosh i tako ubacivao drajvere za HFS+ particiju. Sve to je odlično radilo na Gigabyte pločama i ima procedura za takvo flešovanje.
Međutim, za ovo sam našao proceduru za modovanje ali ne i koji flešer da upotrebim (procedura je ista ili slična kao za Gigabyte što se modovanja tiče). Jedino da probam i proceduru flešovanja pa kud pukne da pukne...
[ sdurut @ 20.02.2021. 12:45 ] @
Regularan flasher ima sigurno neku switch opciju /x /y /z da se isključi provera potpisa. Pokreni flasher iz DOS-a flash2.exe /h ili flash2.exe /? da ti izlista sve opcije.
Inače flasher se pokreće za tvoj Lenovo

flash2.exe imagefb.rom /bb /rsmb

Recimo za flashovanje nekih raid kontrolera koristila se skrivena switch opcija koja nije mogla da se izlista u helpu flash.exe /IgNoRe bios.rom

Pre pokušaja flesovanja moj savet ti je da uradiš backup komplet flash-a. Flashevi na novim računarima su particionisani. U jednom delu je Serijski broj, MAC adresa LAN adapteri i svašta nešto. Ako nešto krene po zlu valjalo bi da imaš ceo flash jer ovi moderni flesheri rade parcijalno flešovanje i ne diraju deo sa serijskim brojem, MAC-om, itd..
[ zorzj @ 20.02.2021. 12:56 ] @
Taj flash2.exe izlista samo nesto osnovno i nemere dalje a sa tim opcijama ne mogu FF da odradim.
Znam da su flesevi parcijalni jer kada pokrenem ovaj zvanican fleser on me pita da li zelim zelim da flesujem MAC, LAN i S/N? Kako u originalnom BIOSu pise da na sve to osim na sam BIOS fajl treba odgovoriti sa No...
Nisam pametan
[ zorzj @ 20.02.2021. 13:15 ] @
flash2. exe radi samo iz NT moda i ne zanima ga DOS
Evo kako izgleda pokretanje flesera. Uvek dobijem istu gresku!

[ tox master @ 20.02.2021. 17:26 ] @
A da probas preko hardverskog programatora?
[ zorzj @ 21.02.2021. 06:21 ] @
Pa tako je najlakse ali treba da nadjem nekoga u KS ko ima programator za da moze da se upasuje ovakav cip.

Juce se pokrenuo afuflash (nekako) i odradio deo posla i prijavio gresku i zatrazio reboot. Ja ga restartujem i Hsta La Vista Babe... Ode ploca u vecna lovista. Jedva sam uspeo da je opravim sa Rescue BIOS Boot CD-om koji sam morao kod komsije da pravim i takoOo.
[ tox master @ 21.02.2021. 09:33 ] @
Koja je oznaka bios cipa na ploci?
[ SunnyBoy @ 21.02.2021. 20:34 ] @
Kako pokreces flashovanje? Sa boot USB-ja?
Ja sam radio vise puta tako, i nikada nisam imao problem.
Vidim da ti je prompt na C:, deluje da ga pokreces ispod Win-a.
[ zorzj @ 22.02.2021. 03:02 ] @
Ma jok more.
Ovi fleseri rade iz CMD prompta iz WINa direktno pa se WIN u nekom trenutku restartuje pa nastave iz nekog DOS moda ili sta vec...

@tox master Okacicu sliku BIOS cipa u toku dana.
[ zorzj @ 22.02.2021. 07:41 ] @
Evo slike BIOS chipa:

[ sdurut @ 22.02.2021. 08:06 ] @
Ovo nije bios čip. Ovo je Motherboard kontroler koji je neki 80C51 procesor koji upravlja radom ploče (Winbond ili Nuovoton). Bios je u malom serijskom flešu pored 25Cxx ili 25Pxx ima oznaku koji ima 8 pinova. Na taj mali čip nisu mogli da nalepe nalepnicu pa su stavili na kontroler pored.
[ zorzj @ 22.02.2021. 08:14 ] @
Sd ce i ta slicka.Negoo, ne vidim bas dobro pa ne mogu da dokucim da li se cipcic vadi iz podnozja ili je fiksiran?
[ sdurut @ 22.02.2021. 09:00 ] @
E to je flash za bios. On je SOIC footprint i zalemljen je. E sad može da se flashuje direktno bez odlemljivanja ali mora da proneđeš otpor kratkospojnik koji dovodi +5V i njega da otkačiš. Da ne bi spalio programator jer bi onda sa 5V programatora napojio pola matične ploče.
Onda sa štipaljkom za fleševe zakačiš na fleš i programiraš. Ako nemaš specijalizovan alatAko nemaš ovakav alat onda sa duvaljkom odelmiš čip pa zalemiš na SMD to DIP konvertor ploču i onda ubodeš u programator.

Najveći problem je što flash fajl koji skineš sa sajta računara ili ovaj koji si ti modifikaovao se ne upisuje od lokacije 0. Obično ima neki offset jer na početku su parametri za konfiguraciju South Bridgea, NotrtBridge-a, ACPI tabela za klok i voltažu procesora, MAC adresa LAN kartice i svašta još po nešto.
Flasher fabrički koji radi iz DOS-a radi parcijalno brisanje flasha da bi sačuvao MAC adresu i serijski broj i tačno zna koji je offeset gde se upisuje bios. Pri flešovanje sigurno pregazi ACPI tabelu sa novom.

Za ovakve eksperimente ja obavezno radim dump celog flash-a i sačuvam ga pa ako nešto krene po zlu da mašina može da se vrati na fabričko.

Inače metode koje ti pokušavaš na pipanje i isprobavanje raznih flashera obavezno se završavaju BRICKOM!
E posle se traži neki guru iz NASE da oporavi BRICK-ovan uređaj.
[ tox master @ 22.02.2021. 20:40 ] @
Bas sa ovakvim jeftinim programatorom sam ja upucao bios (2 komada) u mrtvu Z77 mpower plocu i sve je proslo perfektno.
Mislim da je iidentican bios cip u pitanju kao i na mojoj ploci.
Samo meni nije uspelo da ga upucam dok je bio na ploci vec sam morao da ga odlemim i ubacim direktno u programator.
Ploča radi i dan danas.
[ zorzj @ 23.02.2021. 01:42 ] @
Videcu kako da ga preflesujem.
Morace preko programatora...
[ sdurut @ 24.02.2021. 10:54 ] @
Pogledaj na sajtu AMI-ja koji sve alati postoje za modifikovanje BIOS-a. Obrati pažnu na AMI UEFI ROM Dissect Tool (AMIRDT).

AMI BIOS tools
[ zorzj @ 24.02.2021. 11:16 ] @
Poenta je u sledecem.
MMT prilikom ubacivanja nvme uefi drajvera snimi unsigned BIOS fajl i tu je . Ne moze da se ucita nepotpisan BIOS fajl
Kako sam uspeo da brikujem plocu pre neki dan ni sam ne znam. Pokrenuo se neki AMI GUI fleser, upisivao nesto 5-6s, prijavio gresku i zatrazio reboot. Nakon toga BRICK pa ozivljavanje i sada sve radi...
Meni treba ami fleser koji ce da odradi FORCE FLASH BIOS fajla. Probao sam verziju 3.5.0 koji preporucuju (jer na novijim verzijama ne radi /GAN) ili kako vec ali na win10 nece i prijavljuje gresku o nepostojanju bios fajla (jedino ta, neka, verzija podrzava neku /GAN komandu koja radi FF ali avaj, NE-CE)