[ AcoSarajevo @ 22.02.2021. 20:49 ] @
Pozdrav svima,

Koliko vidim odavno niko ništa ne piše o VoIP-u, sticem utisak da su svi sve naucili samo sam ja ostao neznalica.U ovo doba kada ste najviše pisali o VoIP-u ja sam još uvijek "gurao" analogne, digitalne i ISDN centrale. Zadnjih nekoliko dana citam stare teme i ne pronalazim ono što mene zanima.

Situacija je sledeca:

U firmi za koju radim imam Panasonic NS1000 centralu sa dvije NS500 i 4 komada NS520. Sve je to svezano u ONE LOOK mrežu pa se sva podešavanja rade na NS1000. Doveo sam SIP trunk preko rutera na NS1000. Tu je podešen SIP nalog, DIDovi i sve ostalo što treba.
Problem je u tome što imam licencu samo za jednu virtuelnu SIP trunk karticu sa 16 kanala. A mi Telekomu placamo 30 kanala. (kao što smo nekad imali PRI karticu na TDA200)
Nemam licencu ni za jedan SIP lokal, niti za bilo šta drugo.(Ili po defaultu imam a ja ne znam?)

Ideja je sledeca: Instaliram Asterisk centralu, na nju dovedem SIP trunk od telekoma i takođe na nju spojim Panasonic NS1000 (odnosno komplet ONE LOOK mrežu) koja ce mi biti kao Gateway za analogne lokale. Onda mogu da se igram sa Asteriskom i pravim Queue, IVR i snimanje razgovora...
Pošto sam imao neki server viška odlucim da krenem u realizaciju. Nakon par dana uspijem instalirati Ubuntu server i Asterisk. Podesim par sip naloga, lokale, i sve što je potrebno da se poziv obavi izmedu dva SIP lokala koji su registrovani na tu centralu. To mi sve radi bez problema, instalirao sam Zoiper na racunar, android telefon, podesio i VPN. Sve mi to radi i u lokalu i kada sam van mreže preko VPN-a.
Sada je vrijeme da povežem ova dva sistema u jedno. Problem broj 1 je najvažniji što ne smijem praviti veliki prekid na telekomunikacijama zbog prirode posla firme.
Koliko sam shvatio citajuci po net-u da bih trebao na Panasonic-u umjesto SIP trunk virtuelne kartice promijeniti u VoIP Gateway, (licenca od 16ch bi trebala da je ista - bar tako piše u Panasonic manualu).
Recimo na Panasonic-u cu ostaviti numeraciju lokala 3XX i 4XX a na Asterisku cu staviti sa 5XX i 6XX. Pa cu inbound rule napraviti na Asterisku ako poziv treba da dođe recimo na lokal 300 da ga proslijedim na Panasonic.
Interesuje me da li je neko radio nešto slicno i da li je dobar put kojim idem? Svaki savjet je dobrodošao. Ne tražim da neko uradi nešto za mene ali ako je voljan da podijeli iskustvo rado cu prihvatiti.

Hvala!


Aco