[ flighter_022 @ 20.03.2021. 14:37 ] @
Supruga u radnji treba da ima racunar. Vrtece se na Linuxu. Koji remote access tool preporucujete, u fazonu AnyDesk, a da je free ili ima free opciju?

U ovom momentu mi je svejedno da li ce biti Mint, Ubuntu, Debian ili sta vec deseto.

Samo da dodam, nismo na istoj lokaciji, dakle treba da radi slicno nacinu na koji rade AnyDesk, TeamViewer itd.

[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 20.03.2021. u 15:59 GMT+1]
[ calexx @ 20.03.2021. 17:33 ] @
TeamViewer?
[ Branimir Maksimovic @ 20.03.2021. 17:50 ] @
AnyDesk?
[ djoka_l @ 20.03.2021. 18:25 ] @
Ja na Ubuntu koristim Remmina.
Nije plod detaljne pretrage, to je prvi RDP klijent koji mi je iskočio na pretrazi i koristim ga već 4 godine.
[ SlobaBgd @ 20.03.2021. 21:21 ] @
Citat:
calexx:
TeamViewer?

TeamVewer godinama koristim (doduše između Windows kompjutera), i do pre par meseci bio sam izuzetno zadovoljan. Međutim, od skoro, taj program je postao neviđeno đubre! I dalje je odličan dok radi. Dok radi! Ali malo - malo pa puca veza (tek uspostaviš sesiju, posle 10 sekundi pukne veza), stalno stižu upozorenja da je verzija koju koristimo ja (server) ili klijent (klijent verzija Quick Support), nije up-to-date, pa onda da nam (klijentu i meni) nisu uparene verzije pa ne možemo da se konektujemo (a updateovane su u razmaku od maksimalno mesec dana), pa onda da bih ostvario konekciju (nenadgledanu ili nadgledanu, svejedno) klijent mora da odobri pristup (iako m je već poslao unikatni password), pa da zatim dozvoli da mu vidim ekran, pa na kraju da dozvoli da mogu da manipulišem klijentovim TeamViewerom (da uklonim onaj chat prozorčić dole desno na ekranu)... I kad sve to prođemo, konekcija pukne nakon sledećih 5-10 sekundi, u najboljem slučaju posle minut ili dva!

Pun je njihov forum žalbi na takav rad programa, čak i kod korisnika sa plaćenim licencama! To oko plaćanja i trajanja licenci je posebna zaiebancija, dešavalo se da ljudi plate ozbiljne pare za lifetime trajanje programa, a da kompanija TeamViewer AG posle mesec dana tu verziju ugasi i prestane da je omogućava da radi! Vraćanje para? Nein! Značajan popust pri kupovini nove verzije? Nein! Garancija da će kupljena verzija biti važeća i funkcionalna godinu ili dve? Nein!

Dakle, teška srca moram da savetujem da se ne pouzdate u TeamViewer, jer je takva njihova politika nedopustiva. Ali da ponovim, kad radi, radi ko zmaj!

I ja sam u potrazi za pouzdanim Remote Support rešenjem, besplatnim i što jednostavnijim za klijenta. Bilo bi dobro da neko preporuči neki program (multiplatformski ili samo za Win/Linux), ali iz ličnog iskustva. Nabrajanje rešenja koja postoje na Internetu nema smisla, svako od nas zna da googla.
[ calexx @ 20.03.2021. 21:44 ] @
Citat:
SlobaBgd: TeamVewer godinama koristim (doduše između Windows kompjutera), i do pre par meseci bio sam izuzetno zadovoljan. Međutim, od skoro, taj program je postao neviđeno đubre!
Moguće, koristio sam ga pre više godina i radio je, čak sam se mobilnim kačio na komp i radio nešto ... ali odavno nisam. Već dugo gasim komp kad izlazim, ne smem da ostavim ništa uključeno jer nema nikoga u stanu i tako, odvikao sam se od toga. Niti mi je to potrebno jer više tamo gde radim nemam ni prilike ni vremena a ni potrebe da se konektujem.
[ flighter_022 @ 20.03.2021. 21:45 ] @
Po nekoj mojoj inerciji namestim Mint, skinem TamViewer, kaye installer da je skinuta veryija incompatible. Nema veze, brz je SSD, stavim Ubuntu, skinem prvo TamViewer, pa onda AnyDesk, za oba mi kaze da je skinuti paket incompatible, iako je na Ubuntu skinut paket za Ubuntu, poslednja verzija Ununtu-a, poslednja verzija TV ili AnyDesk-a, pa reko da ne lutam, bolje da pitam.
[ B3R1 @ 21.03.2021. 16:23 ] @
Nekada davno sam koristio VNC, a pre par godina i TightVNC. Prednost je sto je to prilicno stari softver, prve verzije su se pojavile pre 10 godina, regularno se odrzava, open source, postoje klijenti za Windows i Linux, a ima i nekih aplikacija za mobilne telefone (to nisam pokusavao). Na Ubuntu bi trebalo da se instalira standardno, sa apt-get ...
[ madcama @ 21.03.2021. 17:13 ] @
Teamviewer je odlično parče softvera za povrmeno kačenje na udaljeni računar. Ako proizvođač proceni da se non-stop koristi aktivira se neki mehanizam koji ograničava sesije. Za non-stop pristup samo neka VNC rešenja. Eventualno RDP, ali treba malo da se preznoji da bi radilo na Linuxu. Naravno i VNC i RDP su laki z akonfiguraciju ako je pristup kroz neki VPN.
[ djamsi @ 27.01.2022. 02:58 ] @
Ono sto ja koristim je ULTRAVIEWER. Mogu reci da 95% je slican na TEAMVIEWER koji sam go puno koristio dog nisu poveli so web sesija i ogranicinje na minut dva. Jedini problem kod ULTRAVIEWER-a je sto nema podrsku za LINUX ali za Windows masine nemam reci radi i to odlicno bez nikakvih problema i prekida oko sesijae. Jedino prekidanje je slab internet.
[ Space Beer @ 29.01.2022. 08:36 ] @
Ja koristip RDP, uz ZeroTier umesto VPN-a (da bih imao "statičku" IP adresu)
[ madcama @ 30.01.2022. 14:52 ] @
Citat:
djamsi:
Ono sto ja koristim je ULTRAVIEWER. Mogu reci da 95% je slican na TEAMVIEWER koji sam go puno koristio dog nisu poveli so web sesija i ogranicinje na minut dva. Jedini problem kod ULTRAVIEWER-a je sto nema podrsku za LINUX ali za Windows masine nemam reci radi i to odlicno bez nikakvih problema i prekida oko sesijae. Jedino prekidanje je slab internet.

Teamviwer nije ograničen na minut dva za sve besplatne korisnike.
[ SlobaBgd @ 30.01.2022. 15:39 ] @
Jeste, čak i na kraće vreme, bar kada sam ga ja koristio.
Možda su u poslednjih godinu dana nešto promenili, ali neću da mi sesije i posao/usluga zavise od toga kako se nekom Švabi digne kleine kurtz.
Kao što sam već pisao, čak i korisnici sa plaćenom licencom imaju problema sa programom TeamViewer.
[ zoranix @ 30.01.2022. 19:08 ] @
Imam licencirani TeamWiewer u verziji 11. U početku je licenca obuhvatala tri računara (u mom slučaju 1 na Apple MacOS X i 2 na Linux računarima). Problem se pojavio na linuksu sa QT5 bibliotekama i više se verzija 11 ne može instalirati. Redukovao sam upotrebu na dva računara i posle izvesnog vremena saznao da mogu koristiti TW 11 samo na dva računara. Slučajno mi se pojavila potreba za trećom licncom koja je odbijena od strane TW.

S druge strane non stom me spamuju iz TW-a sa mejlovima o tobože povoljnom prelazu na najnoviju veziju u vidu mesečne pretplate. Iskreno plašim se da li će ispoštovati reč iz licence. Već su je jednom prekršili, a kada pokušam kontakt u vezi ovoga, ignorišu me i ne odgovaraju.

Trenuto koristim NoMachine, koji je sličan VNC, ali serverski deo ima mogućnost da sam otvara portove na ruterima uz pomoć uPNP. Za sada je bespaltan i nema nikakvih ograničenja. Svetujem... probajte!
[ madcama @ 30.01.2022. 19:45 ] @
Ne znam. Ja sam pre neki dan, dakle druga polovina januara 2022. pomagao nekom kolegi i koristio sam TW bar jedno pola sata.. Možda i ceo sat.