[ DSL @ 23.03.2021. 16:36 ] @
Pozdrav društvo. Nije me odavno bilo a i sad došao po kasikicu saveta, ideje, predloga ili čega već. Elem, trebao bi mi relativno tačan izvor svetla ( UV ili plave, blizu UV) ali malog intenziteta. Tipično oko 1 lux. Nije mi namera da kupujem nešto takvo niti mi treba za neke specijalne eksperimente ali bi voleo da imam relativno sigurnih 1...5...10 (pa sto ne i 0.5) lux kao referencu za neke testove koji mi slede. Za sve ovo bih voleo da iskoristim LED kao izvor ali je upitan nivo svetla pri pragu provodjenja i ono sto primetih, je da je taj nivo nestabilan pri proboju Pn barijere..Naravno i da razumem matematički deo price i da intenzitet zavisi od prečnik diode i geometrije generalno. Sadasnja skalamerija koju sam dobio na pozajmicu ima led kao promenjiv izvor i optički atenuator poznatog slabljenja te, “ako hoćeš 1 lux, namesti struju kroz led tu i tu i imaćeš 1lux)(bajagi kalibrisano prema nekom lux metru) i to cereslo mi se jako ne svidja. Na diodu se naslanja koaksijalno opticko vlakno poznatog preseka, sa visokom politurom kraja. Neko sa predlogom, makar i čudnim....?? |