[ gogi100 @ 06.04.2021. 17:41 ] @
Radim u firmi gde virtuelizacija uradjena na hyper-v(win server 2008 r2). Dobio sam predlog da sa hyper v predjem na open source resenje kvm proxmox. Da li neko imao iskustva? Vasi predlozi sugestije. Da li ostati na hyper-v ili preci na kvm? Jos jedno pitanje, imam windows server 2019 data center vl licencu. Da li je prelaskom na kvm sa ovom licencom moguce aktivirati virtuelne masine na kojima ce biti windows server 2019? Ove virtuelne masine ce biti na kvm-u.
[ bachi @ 06.04.2021. 19:03 ] @
Ne razumem što bi to radio kad već imaš data centar licencu? To znači da možeš da instaliraš neograničen broj virtualnih mašina. Mislim, čemu open source hipervizor, kada će virtualne mašine biti windows server?

Po meni stavi hyper-v server 2019 koji je besplatan i pod njim onoliko virtualnih mašina koliko ti treba. Isto možeš i pod proxmoxom da instaliraš neograničen broj windows server licenca, jer ti datacentar licenca to omogućava.

Nemam iskustva sa proxmoxom, to nek se javi neko drugi. Inače jedino prednost vidim ako hoćeš da koristiš kontenjere, oni nisu jača strana hyper-v-a. Isto tako od skoro imaju i zaseban Proxmox backup server koji služi kao softver za bekapovanje proxmox hosta, svih virtualnih mašina i kontenjera i to za dž. Ne znam kakvo sad postojeće bekap rešenje imaš?
[ nkrgovic @ 06.04.2021. 19:58 ] @
- Hoces komercijalni proxmox ili free verziju?
- Koliko fizickih masina imas u clusteru?
- Kakav ti je HA?
- Kakav plan imas za shared storage?
- Mora Proxmox ili moze RH EV ?

Za pocetak, pa da dobijes neke malo bolje odgovore... :) Mada, bachi je u pravu, ja koji ne radim nesto Windows, ako su sve VM Windows i ako je DataCentar licenca - nema zasto bi dizao nesto sto nije Windows.
[ agvozden @ 07.04.2021. 08:25 ] @
Ja teram xenserver već desetak i nešto više godina. Nisam imao problema, radi prilično dobro i kao linux i windows host.
Po performansama spada u vrh.
Ali nikako da stignem da probam Proxmox, to bih želio da uporedim.