[ nebek @ 10.06.2021. 18:34 ] @
Poštovani forumaši, izložiću Vam situaciju:
- uvedena MTS optika (TV+NET+Fiksna linija), paket 200Mbps,
- sve je povezano i sve radi,
- tehničari iz MTS-a su sve povezali, a ja sam samo zamenio kablove i svič.


Kako ne bih puno objašnjavao (jer slika govori bolje od 1000 reči) u prilogu su šema povezivanja i slika sa rutera, a različite boje predstavljaju fizički različite prostorije.


U skladu sa napred navedenim imam nekoliko pitanja odnosno nejasnoća:

1.) da li može lan1 direktno u svič pa onda iz sviča na desktopove 2 i 3? (tako sam pretpostavljao da će oni uraditi),

2.) kako desktop3 ima internet kada desktop2 ne radi i kad je isključen iz struje? (verovatno se onda internet dobija od lan2 odnosno iz porta predviđenog za IP TV a što znači da su u tom slučaju portovi otključani ili negde grešim?)

3.) iz slike rutera vidi se da jedino lan3 ima protok 100Mbps, zašto?

4.) da li lan3 ima samo 100mbps jer je direktno povezan za stb1?

5.) da li neko ima bolji predlog za racionalnije povezivanje?


Unapred hvala svima
[ nebek @ 14.06.2021. 14:17 ] @
Danas sam pokušao da iz desktopa2 (lan1) paricu ubacim u svič a iz sviča u desktop2 (da iz rutera ide direktno u svič pa da se onda raspodeljuje po računarima) ali oba desktopa (2 i 3) nisu imala internet, zašto?
[ DUSKEZ @ 15.06.2021. 13:00 ] @
1 - da moze to je i svrha switch a

2 - po semi zbrku ti pravi upravo taj vod kgde ides 2 lan kabla iz lan 1 i lan2 i oba u 1 switch(ne mislim na 2 ulaza na switch) na switch da bi ok radio net treba da ide samo 1 lan iz modema odnosno samo jedan kabli sa netom sve ovo ostalo ide iz witch a to jest razdeljuje se iscupaj desktop2 ili lan 2 ako su oba za net ako ne nisam strucan za mtsov iptv,mada mene vise cudi to ako si ukopco dva neta u switch kako onda ti radi desktop3
[ Milan Kragujevic @ 15.06.2021. 13:32 ] @
@nebek Šema koju imaš je nemoguća. Molim te razjasni kako ti kabl ide iz jednog računara (desktop2) u drugi (desktop3) KROZ svič kroz koji ide i IPTV. Ja ne znam šta hoćeš da postigneš ali treba da kompjutere spojiš na njihov svič koji nema NIKAKVOG kontakta sa mrežom za IPTV i da ga spojiš u LAN 1 ili LAN 4 po želji, a da IPTV spojiš u svič u LAN 2 ili LAN 3 jer portovi NISU otključani. I nemoj da mešaš te dve mreže nikako.

Port 3 ti ima brzinu 100 Mbps jer Q11 nema gigabitni port.
[ ademare @ 15.06.2021. 13:51 ] @
Totalno su nejasni i prvi i drugi post .

Sema eventualno ako bi Desktop imao 2 LAN porta ?


Drugi post takodje nejasan . Ovaj deo :

"Danas sam pokušao da iz desktopa2 (lan1) paricu ubacim u svič a iz sviča u desktop2 (da iz rutera ide direktno u svič pa da se onda raspodeljuje po računarima)"


je kontradiktoran .

[ nebek @ 15.06.2021. 22:35 ] @
Prvo, drago mi je da par članova uključilo u diskusiju, jer, u međuvremenu sam malo eksperimentisao i definitivno došao do par zaključaka.

Ali da krenem redom, malo će biti komplikovano jer svakom po nešto odgovaram/komentarišem ali mislim da će svima nama biti korisno:

@DUSKEZ
NAVOD: "1 - da moze to je i svrha switch a"
Odgovor/komentar: Na žalost ne može, tako sam i ja pomislio i izgledalo mi je logično međutim tako može samo pod jednim uslovom: da isključim lan1 i tek onda kablovima povežem sa sviča u desktop2 i drugim kablom u desktop3, i tek u ovom slučaju su oba desktopa imala internet! Ovo sam probao i tako je radilo. Još jednom naglašavam: kada sam ovako uradio lan1 je visio NEPRIKLJUČEN (odnosno neuključen u svič) a internet su svi imali iz lana2!!!!(i kablom sam povezao svič i desktop2)

Mislim da je u pitanju sledeće objašnjenje: svič ne prihvata da se u njega uključe lan1 i lan2 istovremeno i da se onda raspodeljuje internet. Ja pretpostavljam da je to iz sledeća dva razloga:
1. ne prihvata dva internet ulaza
2. svi lan-ovi su otključani jer kada se ovako napravi i sve lepo radi znači da nema razlike u isporuci inteneta i TV signala iz bilo kog lana iz rutera, zar ne?

NAVOD: "2 - po semi zbrku ti pravi upravo taj vod kgde ides 2 lan kabla iz lan 1 i lan2 i oba u 1 switch(ne mislim na 2 ulaza na switch) na switch da bi ok radio net treba da ide samo 1 lan iz modema odnosno samo jedan kabli sa netom sve ovo ostalo ide iz witch a to jest razdeljuje se iscupaj desktop2 ili lan 2 ako su oba za net ako ne nisam strucan za mtsov iptv,mada mene vise cudi to ako si ukopco dva neta u switch kako onda ti radi desktop3"

Odgovor/komentar: u ovom navodu ima puno konstatacija ali za mene je bila genijalna:"... po semi zbrku ti pravi upravo taj vod kgde ides 2 lan kabla iz lan 1 i lan2 i oba u 1 switch...", e upravo je ovo tačno a najbolji dokaz je to što sam tako pokušao i niko nije imano internet... znali u svič može smo jedan lan iz rutera i to bilo koji.
NAVOD: "...mada mene vise cudi to ako si ukopco dva neta u switch kako onda ti radi desktop3 ..." upravo ne radi, i nisam ni rekao da radi samo sam pretpostavljao da će raditi i NISAM BIO U PRAVU!

@Milan Kragujevic
NAVOD: "Šema koju imaš je nemoguća. Molim te razjasni kako ti kabl ide iz jednog računara (desktop2) u drugi (desktop3) KROZ svič kroz koji ide i IPTV. Ja ne znam šta hoćeš da postigneš ali treba da kompjutere spojiš na njihov svič koji nema NIKAKVOG kontakta sa mrežom za IPTV i da ga spojiš u LAN 1 ili LAN 4 po želji, a da IPTV spojiš u svič u LAN 2 ili LAN 3 jer portovi NISU otključani. I nemoj da mešaš te dve mreže nikako."
Odgovor/komentar:
1. Imam gešku u šemu, izvinjavam se, ponovo sam nacrtao šemu i slika je u prilogu.
2. "Molim te razjasni kako ti kabl ide iz jednog računara (desktop2) u drugi (desktop3) KROZ svič kroz koji ide i IPTV." Bravo! (nemam šta drugo pamtnije da kažem), otkrili ste grešku u mojoj šemi, i ja se ponovo izvinjavam.

NAVOD: "... ali treba da kompjutere spojiš na njihov svič koji nema NIKAKVOG kontakta sa mrežom za IPTV i da ga spojiš u LAN 1 ili LAN 4 po želji, a da IPTV spojiš u svič u LAN 2 ili LAN 3 jer portovi NISU otključani. I nemoj da mešaš te dve mreže nikako...."
Odgovor/komentar: Upravo kada sam iščupao lan1 iz sviča i desktop3 je imao internet koji je dobijao iz lana2! Da li se slažemo da onda možemo konstatovati da su portovi otključani?(pogledajte moj komentar DUSKEZ-u)

NAVOD: "Port 3 ti ima brzinu 100 Mbps jer Q11 nema gigabitni port."
Odgovor/komentar: Da, ovo je odlično objašnjenje koje mi nije uopšte palo na pamet.

@ademare
NAVOD: "Totalno su nejasni i prvi i drugi post ."
Odgovor/komentar: Slažem se, zbog j....e šeme koju sam loše nacrtao!

NAVOD:"Danas sam pokušao da iz desktopa2 (lan1) paricu ubacim u svič a iz sviča u desktop2 (da iz rutera ide direktno u svič pa da se onda raspodeljuje po računarima)" je kontradiktoran.
Odgovor/komentar: Zašto je kontradiktoran? Pokušao sam lan1 paricu iskačim iz desktopa2 i direktno prebacim u svič, a zatim novim kablom iz sviča ubacim u desktop2... mislim da je sada jasnije jer sam hteo da lanovi idu direktno u svič a ne lan1 u deksktop2 a lan2 u svič.

Da podsetim da sam upload-ovao novu ispravnu šemu.

Nadam se da nije komplikovano, a ujedno sam hteo sve da prokomentarišem.

Iz svega dosadašnjeg sam izvukao zaključak da su svi portovi otključani! Jer desktop3 ima internet iz lana2. Ne znam da li ima veze što je u pitanju optika, a kada sam imao ADSL portovi su bili zaključani.

Ponavljam: šema koju sam priložio je izmenjena i predstavlja situaciju kako su tehničari MTS-a odradili.

I na kraju, iako to možda nije bitno, kada su došli kod mene na montažu došla su trojca i zadržala su se preko 3 sata!? Rekli su da im je to bila najteža montaža do tada u nečijem stanu. Posle njih ja sam sređivao stan bar još dva sata...

Nakon objave nove šeme, bilo bi dobro ako neko ima predlog za neko pojednostavljenje ili poboljšanje da iznese svoje mišljenje.
[ Milan Kragujevic @ 15.06.2021. 22:45 ] @
@nebek Ne možeš u isti switch da uključiš IPTV i Internet i da ti radi. Molim te razdvoji to tako da ta dva segmenta mreže nisu u kontaktu uopšte. Dakle moraš još jedan switch da kupiš za IPTV a računare spajaj u ovaj d-link što imaš.
[ dragancesu @ 16.06.2021. 09:34 ] @
Ne koristim internet od tog provajdera, mada ću verovatno uskoro...

Iskustvo govori da je u pitanju njihovo setovanje, računaj da je LAN3 rezervisan za IPTV i gotovo
LAN1 i LAN4 su za internet, pitanje je za šta su "rezervisali" LAN2, po tvom pisanju i tamo ima net

iz rutera vodiš u switch i dalje na računare (i evetualno sledeći switch, ali tebi to ne treba)

Ako grešim neka me neko ispravi
[ Milan Kragujevic @ 16.06.2021. 09:50 ] @
@dragancesu

LAN 1 i LAN 4 za Internet, LAN 2 i LAN 3 za IPTV. Tako je na Telekomu od 2008 i tako će biti dok ne ukinu IPTV kao servis.

Čak i korisnici bez IPTV nemaju dostupne portove 2 i 3 zato što su SVI CPE uređaji konfigurisani tako kao što sam napisao.
[ nebek @ 16.06.2021. 12:41 ] @
@Milan Kragujevic
NAVOD: "Ne možeš u isti switch da uključiš IPTV i Internet i da ti radi. Molim te razdvoji to tako da ta dva segmenta mreže nisu u kontaktu uopšte. Dakle moraš još jedan switch da kupiš za IPTV a računare spajaj u ovaj d-link što imaš."

Odgovor/komentar: Počeo sam da razmišljam u tom pravcu jer imam svičeva na pretek. Ono što mi ovde nije jasno da desktop3 ima net iz lana2 (koji je kao za IPTV).@dragancesu
1. NAVOD: "Iskustvo govori da je u pitanju njihovo setovanje, računaj da je LAN3 rezervisan za IPTV i gotovo, LAN1 i LAN4 su za internet, pitanje je za šta su "rezervisali" LAN2, po tvom pisanju i tamo ima net"

Odgovor/komentar: Iskustvo sa ADSL i VDSL postavkama, ali sa optikom je VEROVATNO nešto drugo.2. NAVOD: "pitanje je za šta su "rezervisali" LAN2, po tvom pisanju i tamo ima net"

Odgovor/komentar: Ne da ima internet nego je prosto tako... najnormalnije fercera.@Milan Kragujevic
NAVOD: "LAN 1 i LAN 4 za Internet, LAN 2 i LAN 3 za IPTV. Tako je na Telekomu od 2008 i tako će biti dok ne ukinu IPTV kao servis."

Odgovor/komentar: Da li je tako i sa optikom?


- - - - -

Nadam se da će ova iskustva nekome koristiti ko bude čitao ovu prepisku.

Iako razmišljam o uvođenju još jednog sviča kako bih razdelio net od TV-a, ne znam da li to raditi... videću još. Inače, MTS uz optiiku daje neki mali NETIS 5-portni svič, ali isti ima protok 10/100 a kako sam ja uzeo paket 200 zamenio sam za D-Link 8-portni 108GL.
[ Milan Kragujevic @ 16.06.2021. 12:52 ] @
Naravno da jeste tako i sa optikom, restartuj ONT na fabrička podešavanja jer postoji mogućnost da nije provisioned kako treba - ti si pretpostavljam u Mirijevu čim imaš ZTE na Telekomu jer ste vi ostali zaglavljeni na staroj opremi kad su uvodili optiku dok nije Huawei potpisao ugovor o ALL-IP transformaciji.

Ne možeš da imaš internet na portu za IPTV. Ako nisi siguran jel port za internet ili IPTV, spoji IPTV STB na njega pa proveri jel radi.
[ nebek @ 17.06.2021. 21:15 ] @
@Milan Kragujevic
Da, na Mirijevu sam.

Inače, večeras instaliram aplikaciju FING (identifikacija uređaja na mreži), i imam šta da vidim: aplikacija ne vidi desktop3 !?

Kao što rekosmo desktop3 dobija net iz sviča u koji je uključen lan2 (a što je pretpostavka da je u pitanju IPTV).

Zaključak: najverovatnije ću ići na dva sviča: prvi koji raspodeljuje net sa lan1, i drugi koji raspodeljuje IPTV sa lan2.

[Ovu poruku je menjao nebek dana 17.06.2021. u 23:00 GMT+1]
[ nebek @ 18.06.2021. 14:48 ] @
Konačno rešenje: uveden novi svič u dečjoj sobi, na jedan svič doveden lan1(NET) pa razveden na desktopove2 i 3, a na drugi svič doveden lan2(IPTV) pa razveden na televizore.

Aplikacija FING sada vidi desktop3!

@Milan Kragujevic: Hvala

Hvala i ostalim forumašima koji su se uključili!

U prilogu sam upload-ovao novu šemu, pa koga zanima može pogledati.
[ DUSKEZ @ 18.06.2021. 19:28 ] @
a ja naucio da mts ov iptv moze da se deli svichom (to sam se pitao a nisam hteo da ometam temu :)

super nek te sluzi sve dugo nebek
[ nebek @ 20.11.2021. 11:17 ] @
@DUSKEZ
I može, ali na drugi TV odnosno kako sam ja i uradio...