[ Nebojsa Milanovic @ 10.06.2021. 19:25 ] @
Nakon što 30 godina naručujem stvari iz USA, nekoliko puta i iz Kine (ranije) bez ikakvih problema i bilo kakvih troškova osim carine (preko 50 eur) i poreza ikada, pre par nedelja naručim dve proste stvari (šahovski satovi) sa ovog sajta https://www.chessshop.eu/. Videh usput da je sajt iz Češke ali to mi nije bilo bitno niti sam uopšte o tome razmišljao.

Odaberem, platim istom karticom kao i decenijama ranije i posle dve nedelje stigne mi opširan mail iz firme http://flying-cargo.rs/ kako je pošiljka stigla, poslali su mi nekoliko raznih dokumenata da im popunim i skenirane vratim, da im pošaljem dokaze o uplati, fakture, detaljan popis i specifikacije SVIH stvari u paketu, screeshotove checkouta sa sajta, itd.

I šlag na tortu, da kada sve to uradim i pošaljem sve te dokumente i dokaze, stoji obaveštenje da će me osim carine i poreza njihova "usluga carinjenja" koštati još 4800 dinara ?!?

Usluga carinjenja za dva plastična predmeta, nakon gomile dokumenata, još 4800 dinara?!?! Ta procedura je identična kao da carinim šleper ili dva (?!), prosto nezamislivo za fizičko lice i paket od sve plastične stvari vredne nekoliko desetina dolara.

Nekoliko puta sam ih zvao i pitao ko su uopšte oni, otkud moj paket kod njih, zašto nije na carini normalno, pa ne uvozim dva šlepera nego dva plastična predmeta, i otkud im hrabrost da za "uslugu carinjenja" ta dva predmeta traže 4800 dinara?!

Odgovor je bio da imam 3 mogućnosti:

1. Da vrate ceo moj paket iako sam ga platio, zajedno sa svim drugim troškovima

2. Da unajmim drugog špeditera koji će umesto njih i mene cariniti moj paket.

3. Da dostavim kompletnu tu dokumentaciju za šta mi treba nekoliko sati da sve to uradim, ispišem, skeniram i da naravno platim njima 4800 dinara, a nakon toga "ako se odobri" carinu i porez.

Iako je neverovatna ucena morao sam da se odlučim za opciju 3 pa evo iznosim iskustvo da ako možete ni slučajno ne ulazite u posao sa tim lopovima i da na svaki način pokušate da ih zaobiđete.[ sdurut @ 10.06.2021. 19:54 ] @
Fedex, DHL, USPS i slične brze pošte treba izbegavati u širokom luku. Ako se nešto naručuje iz inostranstva onda isključivo da ide preko naše državne pošte.
Kada ide preko naše državne pošte mali paketi ulaze u vanrednu proceduru carinjenja. Ako stignu da otvore ili pregledaju i to je to.
Ako se isporuka vrši preko gore navedenih brzih pošta onda paket ide u redovnu proceduru carinjenja. ( kao da uvoziš kontiainer ili šleper sa robom)
Da si se kojim slučajem odlučio za opciju 2 i platio svog špeditera platio bi plus ležarinu tvoje robe koja se nalazi u privatnom carisnkom magaciju 4800din !!!!
Naručivanje DHL-om Fedex ili USPS se isplati ako je roba znatno skuplja od troškova carinjenja.
Za sitnice koje neupućeni ovako naruče i zeznu se sledi brijanje.
[ ademare @ 10.06.2021. 19:59 ] @
Kurire u principu treba zaobilaziti jer su nepredvidljivi .

Jedni ne naplacaju Spediciju ako nema carine , drugi naplacuju uvek , treci nekada ne naplate itd .


Spedicija (posredovanje pri carinjenju u redovnom postupku) , je po zakonu , tako da su oni uradili sve po zakonu . Roba preko kurira se carini u redovnom postupku, roba preko obicne poste se carini po Skracenom postupku , pa nema Spedicije .

Spedicija za gradjane ne zavisi od vrednosti robe . Znaci ista je i ako predmet kosta 50 Eur i ako kosta 500 Eur , takodje i gabariti nisu bitni . Ima neka granica kada je veca ali minimum je taj koji su ti naplatili .


Oni se javljaju jer su zastupnici Fedex-a za Srbiju . Zanimljivo da drugi brend TNT istog FedEx-a ima drugog zastupnika na drugoj lokaciji , koji radi sasvim drugacije ?

Mada je pitanje dana ukidanje Brenda TNT .


Opcije koje su ti ponudjene su standardne i nude ih svi kuriri , i nijedna se ne isplati osim da se plati njima . Jer ako hoces da najmis drugog Speditera , najverovatnije moras od Kurira da otkupis dokumentaciju !

Tako da ispadne jos skuplje osim ako ti sam nisi Spediter !

[ bakara @ 10.06.2021. 21:32 ] @
Nema sad nazad, platio si skolu.

ne znam koliko si platio shipping ali ja kada je takva situacija sve to vratim nazad osim ako bas nije neophodno.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.06.2021. 00:04 ] @
Roba je 80 a šiping je oko 20, ali nisam hteo da vraćam jer em nikada to nisam radio, em tu robu nisam našao na drugim mestima.

Ali nikako mi ne ide u glavu zašto je paket završio kod tih lopina? Zašto nije u Pošti normalno i kako sam to mogao da vidim ranije?

Na sajtovima gde naručujem uvek se pominju ti razni transporteri, redovno biram najjeftinije jer mi rok nije bitan i uvek se paket carini isključivo u Pošti i nigde više, otkud se ovi lopovi stvoriše?!
[ Miroslav Cvejić @ 11.06.2021. 03:30 ] @
Nije ništa bolje ni ovde u EU.

UPS naplaćuje 26€ taksu po fakturi plus porez i carina.

Trebalo je da idem službeno u Ameriku i naručim sa 3 sajta neke gluposti za auto na adresu koleginice tamo. Pošto je put otkazan, koleginica sve to spakuje i pošalje UPSom. Platio sam poštarinu kao da je neko u krilu to nosio. Onda sam platio carinu i PDV. I za sve 3 fakture po 26€ za njihovu uslugu carinjenja.

Tako da, Milane, dobro si ti prošao.

Opet, s druge strane, DHL nudi opciju "prepaid tax" pa se carina i poraz plate uz poštarinu unapred. Onda samo traže da se dokaže da je deklarisana vrednost jednaka fakturi i dokaz da je to zaista toliko plaćeno. Nema dodatnih troškova.

Kada je državna pošta u pitanju, 8€ je njihova usluga carinjenja plus carina i PDV. Online se priloži dokaz o uplati i faktura i popuni formular.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.06.2021. 03:45 ] @
Nikada ništa nikome nisam popunjavao, niti slao, niti polagao računa šta je u paketu, nabrajao, garantovao, niti bilo šta slično.

Poručim, platim cenu sa sajta plus šiping i poštar mi donese kući. Tada platim i troškove carine i poreza ako je paket veći, a ako je manji carine nema.

Kod ovih lopova je bukvalno identična procedura kao da sam carinio pun šleper ko zna kakve robe, a to su mi i potvrdili, da je procedura ista za pravna i fizička lica.

Kako je to moguće u državi gde decenijama preko pošte dobijam pakete na gore opisan način, zašto je kod ovih bandita toliko drugačije, otkud oni u priči i kako se mogu izbeći, nemam pojma.

[ Miroslav Cvejić @ 11.06.2021. 04:20 ] @
Država nema ništa sa tim. To je DHL/Fedex/UPS fora za šišanje. Oni tebi naplate uslugu koju nisi tražio a ne možeš da izbegneš da bi oni popunili formular za uvoz čega god da je u paketu.

Mene su čak jednom iz očaja pitali da li farovi imaju atest, pa se posle izvinjavali kad su videli da spolja na kutiji stoji da imaju sertifikat za SAD/EU.

A opet, ovde imao sam situacije da deklarišem paket kao poklon i napišem na engleskom "sadržaj paketa nisam ja platio" i paket bio oslobođen carine. Dok mi carina u Srbiji nije dozvolila da uvezem Ubuntu Linux CD i paket vraćen.
[ bakara @ 11.06.2021. 11:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Roba je 80 a šiping je oko 20, ali nisam hteo da vraćam jer em nikada to nisam radio, em tu robu nisam našao na drugim mestima.

Ali nikako mi ne ide u glavu zašto je paket završio kod tih lopina? Zašto nije u Pošti normalno i kako sam to mogao da vidim ranije?

Na sajtovima gde naručujem uvek se pominju ti razni transporteri, redovno biram najjeftinije jer mi rok nije bitan i uvek se paket carini isključivo u Pošti i nigde više, otkud se ovi lopovi stvoriše?!

Nisi mogao nikako ni da znas, osim da ih direktno pitas da li paket salju drzavnom postom ili kurirskim sluzbama.

Mozda je najbolji primer za poredjenje kao kada kod nas narucis nesto sa domaceg sajta, niko od njih ti nece robu poslati postom nego ce koristiti usluge citi expresa, aks, bex itd...

tako su i u tvom slucaju poslali paket nekom kurirskom sluzbom sa kojom imaju ugovor umesto klasicno postom.

Za utehu je to sto si brzo dobio paket

iz EU pakete iskljucivo postom narucivati, to i onako stigne za 7 dana iz evrope a troskovi su mnogo nizi.
Ako je shipping veci od 20 eur to je vec dobar alarm da je neka kurir opcija u pitanju.
[ SASA M. @ 11.06.2021. 13:08 ] @
Na sajtu pise kako dostavljaju:

Depends on country of destination we are shipping by few carriers:
1. Courier’s Companies like: DPD, UPS, GLS, TNT, etc. EU COUNTRIES.
[ ademare @ 11.06.2021. 14:02 ] @
Radi sigurnosti , u takvim slucajevima kada nema jasne opcije za izbor , pise se Mejl prodavnici sa pitanjem , kako ce konkretan paket poslati .

Ako odgovore sa nekim kurirom , onda se razmisli da li ici dalje u proces kupovine .


@ Bakara je dobro uporedio sa stanjem u Srbiji. Ne samo velike firme , za njih je i logicno , vec bukvalno svi i poslednji Kontejneras iz neke bestragije kada prodaje robu iz kontejnera pa je ceni 100 din , iskljucivo ako je slanje hoce da koristi kurire !

Niko nece da ide u postu i da gubi vreme , vec svi zele da budu trgovci iz kreveta
[ mjanjic @ 11.06.2021. 23:04 ] @
Htedoh juče da odgovrim pa se predomislio, ali kad vidim ostale komentare, evo mojih "2 cents":

Najbolje iskustvo sa englezima, poručio neku futrolu za tablet, original za taj model sa otvorima za kameru i tastere, na čičak se odvaja deo za tastaturu, jedino mi žao što nisu imali plavu od prevrnute kože (drugi koji su imali nisu radili isporuku za Srbiju), već samo crnu lakiranu, platio preko PP, trebalo da stigne za oko 3 sedmice, ali stiglo posle 10-ak dana, ja se čudio kakav je to koverat iz UK, potpuno zaboravio na futrolu.

Pre 7-8 godina se akao da nađem ECU za auto, ovi po otpadima naplaćuju 250€, jedan sam morao da vratim jer je uprkos ispravnim oznakama unutra bio neki drugi softveri, a nijedan elektroničar ovde kod mene nije znao da reprogramira (tj. navodno im trebao ispravan ECU da prekopiraju, kao da to sad nema da se nađe na net-u). Uglavnom, kod engleza repariran ECU, 1 godina garancije plus najnovija verzija softvera (npr. kod nekih brendova je isključen signal sa senzora EGR-a koji, a kod nas gomila naivnih plaćala po 450€ za nov EGR, koji je opet kratko trajao, jer senzot brzo zaprlja), sve to 200 funti, tada bilo 240€.
Međutim, šalju samo UPS-om, cena 65€. Lepo se dobije link za praćenje, paket predali dan posle narudžbe, pre podne, do uveče stigao preko Frankfurta u Maribor, sledeće jutro u Beograd, i taj ili sledeći dan bio na carini. Sa carine zvali telefonom, tražili skeniranu ličnu i saobraćajnu, kao i 6500 dinara za troškove (plus carina), i to je to.

Niko iz UPS-a me nije zvao, već oni sa carine.

Dakle, može i jednostavno, ali valjda je to tako kad englezi šalju paket. Kad šalju tamo neki česti, poljaci, rusi, kinezi, ko zna koliko košta.

Sa druge strane, znam za slučaj da je čovek poručio 4 ista dela za auto, i to mu mesecima držali na carini, kao ne može 4 nečega, on će to da švercuje i preprodaje... mislim, šta ako su 4 identičine spone, ili 4 identična zvučnika za auto, ne kapiram tu našu carinu, neka naplate 50% na vrednost ako imaju osnova... kamiondžije mogu tenk da prošvercuju preko granice, daju 20€ carinicima da zažmure na neku kutiju, a kad čovek pošteno naruči preko interneta 2, 3, 5 ili 10 komada nečega, odmah "švercer, mulja, preprodaje..."
[ Living Light @ 12.06.2021. 08:24 ] @
@mjanjic, ↑↑↑ Oličan post!
Sjajan opis situacije.

pOz
[ bokinet @ 12.06.2021. 17:28 ] @
(brzinski da dodam kad budem stigao dopunicu sve ovo)

postoje:

redovan carinski postupak i

skraceni carnski postupak


cena + troskovi dostave = osnovica za carinsku tarifu

(cena + troskovi dostave + vrednost carinske tarife = osnovica za pdv) na sve pdv

kada je u pitanju veca kolicina necega obicno se to tretira kao da nije za licnu upotrebu a da nije neki sitan inventar.

do 2,500e (ako se dobro secam - ima tacno u propisima koji je to iznos) se sprovodi skraceni carinski postupak za fizicka lica i tada se primenju jedinstvena carinska tarifa od 10% pod uslovom da je roba za licnu upotrebu i da nije na listi roba za koje treba imati posebne dozvole.

na sve ovo gore treba dodati spediterske troskove i eventualno moguce troskove izrade atesta ako se trazi u zavinosti od carinskih propisa i primenjene carinske tarife (retko se placa kada neko fizicko lice nesto kupuje/uvozi u/iz inostranstva).

carinski sluzbenik (carinik) zadrzava diskreciono pravo da promeni osnovicu (iz kataloga) za obracun tarife i poreze kao i da primeni odredjenu carinsku tarifu.

na primer kada se kupuje iMac 27" preko i donosi u SR bolje da se radi redovan carinski postupak i primeni carinska tarifa jer u tom slucaju ista 1% :)

takodje pre su pojedini uvoznici monitore uvozili kao da su dsiplay-i a ne monitori i time dobijali nizu carnsku tarifu jer su imali mudrog i dobro speditera.[ mjanjic @ 12.06.2021. 23:46 ] @
Opet mi nije jasno, meni su englezi tražili dodatnih 65€, dakle 240€ je bio artikal i 65€ UPS, sećam se da je bilo oko 305€ (ono, 304.nn ili 305.nn). Konkretno, hteo sam da skratim priču, ovo je bilo za nekog poznanika od drugara, isti ECU, samo drugi motor, a meni je mesec dana pre toga poručio lik sa nekog auto foruma pošto je imao iskustva sa tim, da nešto ne zeznem jer sam tek otvorio PP nalog, a nije mala suma, i posle meni prosledio ovde u Srbiji našom poštom, ali je bila ista cena, ista procedura.

Dakle, englezi "pitaju" UPS koliko košta do BG (isporuka ide do aerodromske carine ili tako nešto), oni kažu 65€, i ti kao kupac nemaš ništa sa "kurirom", kod nas dođe na carinu, zovu te na mobilni sa carine i traže potrebne podatke, na mejl ili kako se dogovorite pošalju ti račun za njihove troškove (obrada paketa, carina, porez, itd.), ti im to uplatiš i pošalješ šta sve treba, i oni ti paket proslede našom poštom.

Ne kontam da ti neki prodavac pošalje robu po kuriru, a da se to ne plati unapred, nego da posle tebe kurir zove da sve platiš, može da ti lupi koju god hoće cenu... valjda to treba da plati pošiljalac, a tebi da uključi u cenu pri naručivanju?


~offtopic~
Još jedno iskustvo od pre 15 godina, poručili 100 nekih garnitura iz Koreje, mesec dana dopisivanja sa predstavnikom fabrike, jednostavno tamo cena bila 6$ po garnituri, a najbliže u Evropi imalo u Amsterdamu, cena 30€. Za 100 garnitura cena bila 600$ plus 320$ za transport do Hamburga (kontejner do 1m^3 i 1 tone) i možda još neki sitan trošak za pakovanje na brod u Južnoj Koreji. Uglavnom, mi računali da to preuzme sestra od drugara, koja živi u Nemačkoj, tj. i stavili smo njenu adresu kao primaoca, i kad je stiglo u Hamburg, nju zvali, ona žena bila pred porođajem, i panično zove... traže 405€ za otvaranje kontejnera, isporuku do njihove adrese, kao i 22% porez (njihov PDV), carina ne treba pošto je poručilac iz Srbije (hm!?). Uglavnom, peripetija poslati taj novac, po našem zakonu jedini način da se pošalje novac fizičkom licu u inostranstvu bez dodatnih poreza i gluposti je "pomoć članu porodice".
Pored te varijante, oni u Hamburgu su ponudili da za tipa 550€ pošalju direktno u Srbiju (imali valjda nekoga u luci ko je došao po neku robu, pa imalo mesta i za to), međutim kako ovim našim "pametnim" carinicima objasniti za šta će nam 100 garnitura nečega - eto, nemci nisu ništa pitali ni za koga je ni za šta će im 100 nečega... zamislite da poručite 100 šahovskih garnitura ili 100 satova, u Srbiji bi vas privela policija ako je naručeno na adresu fizičkog lica, tamo nemci uzmu svoj procenat i to je to, znaju ljudi da je možda 100 ljudi iz nekog šahovskog kluba ili 100 dece iz neke škole skupilo pare i poručilo 100 garnitura, njima je poreski prihod isti kao da je i 100 ljudi poručilo po 1 garnituru i zašto bi onda maltretirali jednog ako je poručio 100. Male su to sume da bi se neko obogatio na štetu države.

Uglavnom, platimo tih 405€ da se isporuči njima, a onda nam to pokupi kamiondžija koji je prolazio blizu njih (koincidencija, poznanik od rođake istog lika čija sestra je u DE), on to iskusno sredio sa racirnicima, rekao da je za neku decu za neku igricu (što i jeste), malo ih častio, mi njga častili još 100€ na to, i sve se srećno završilo, na kraju ispala cena 15€ po garnituri, a tamo u Amsterdamu je 30€, što bi bilo najmanje 50€ da se dobaci do nas.


Uglavnom, ne kapiram zašto ovi naši carinici, tj. država, ne mogu da budu normalni kao oni u Nemačkoj, šta ga boli uvo da li sam poručio 100 komada nečega ili 1 komad, ako bismo svi mogli da poručimo bilo 1 ili 100, onda taj što poruči 100 sa idejom da preprodaje ne bi mogao da zarađuje 100 ili 200% preprodajući preko oglasa. Ovako, oni koji imaju vezu na carini poručuju čitave kontejnere, a carinici maltretiraju običan narod!

A tek "kuriri"... posebna priča.P.S. Nego, kakav je to šahovski sat u pitanju, a da nema kod nas? Znam bar dvojicu šahista koji prodaju opremu, nemoguće da nemaju kanali da ti to poruče i da te ne izađe tako skupo, jedino ako si računao da će poslati običnom poštom.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2021. 16:07 ] @
Citat:
mjanjic

P.S. Nego, kakav je to šahovski sat u pitanju, a da nema kod nas? Znam bar dvojicu šahista koji prodaju opremu, nemoguće da nemaju kanali da ti to poruče i da te ne izađe tako skupo

Evo ovaj

https://www.chessshop.eu/chess...-dgt-3000-limited-edition.html

Nema ga apsolutno niko u Srbiji, niti su i čuli za njega.

A nemaju ni ovaj, i njega sam kupio: https://www.chessshop.eu/chess-clocks/12-dgt-easy-plus.html

Citat:
jedino ako si računao da će poslati običnom poštom

Naravno da jesam, niti mi je palo na pamet da će biti na drugi način, pa i da bude mislio sam da je svejedno. Viđao sam i ranije taj spisak firmi za dostavu ali nikad nisam obraćao pažnju na to, jer uvek mi je sve stizalo poštom na isti način.

Da li sam mogao da znam da će biti ovolika komplikacija i troškovi, po čemu to da znam?

[ mjanjic @ 13.06.2021. 20:03 ] @
Pa onda OK, kod nas se za 80-90€ prodaje standardni DGT3000, a stariji XL je oko 70€. Ja imam taj DGT XL, ali mod koji mi je potreban ima "bug" (mislim da je greška u softveru, bar sam tako pročitao na nekom sajtu, što nije smetnja za šah, jer se tamo i inače često koristi 'Bronstein delay', a meni je trebala varijanta npr. 5 x 1 minut, gde se svaki minut oduzima samo ako se potroši do kraja, pa recimo za potrošenih 115 sekundi pre odigranog poteza oduzima se 1 minut, tako da za sledeći potez preostaje 4 minuta, međutim kad se podesi takvo vreme, sat na svaki potez dodaje određen broj sekundi što se ne može promeniti niti se taj broj može izmeniti i podeisti da bude nula).
To su kod sledeće serije valjda ispravili, a ja sam par puta bio u iskušenju da XL ponudim u zamenu za Merex 600 koji nema taj problem.

Nego, DGT satovi i estetski solidno izgledaju za tu cenu, npr. VTEK 300 ultimate izgleda kao cigla naspram DGT, a maltene je duplo skuplji, a aluminium verzija je preko 200$.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2021. 20:35 ] @
Ma...ja imam i standard crveni DGT3000, a i ovaj braon Limited. Dete je taj Limited izgubilo a dečije suze ne mogu da trpim i tako je došlo do ove narudžbe..Usput sam uzeo i taj Easy, sviđa mi se i on.

Btw, najpopularniji i sasvim solidan je novi Leap ali onu odvratnu plavu boju ne mogu da gledam pa sam ga zaobišao..(imam i DGT 2010).

Pričao sam sa uvoznikom, uskoro stiže nova serija Leap koja će biti normalnije boje, pa će taj biti solidan u srednjoj klasi.

Naravno, DGT3000 ostaje klasa za sebe.
[ iculibrk @ 13.06.2021. 21:02 ] @
Mislim da se nisi dobro raspitao na prvom mestu. Ovde imaš taj sat za malo više od 1500,00 dinara razlike u ceni, ali sa 12 meseci garancije. Sad ne znam kako drugi, ali po meni je logično naručivati robu iz inostranstva ili ako je nađeš baš dosta jeftinije ili robu koja je jeftinija, a slabo lomljiva i podložna garanciji ili robu male vrednosti za koju ti je sve jedno.
Evo ti i DGT 3000 mada nije limited edition, prodavac je čini mi se imao i taj, ali opet ne znam u čemu je razlika? Taj je skuplji kod ovog prodavca za 2200 dinara uz garanciju od 18 meseci.

[Ovu poruku je menjao iculibrk dana 13.06.2021. u 22:22 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2021. 21:44 ] @
Ne razumeš, duboko sam ja u šahu i oko njega, znam i sve uvoznike a i sve (pre)prodavce kao što je taj Mare (inače odličan FIDE-majstor), i niko nema to što sam tražio.

A tražio sam DGT3000 Limited edition koga je dete nesrećnim slučajem izgubilo, rekoh gore da sam imao i njega i klasičan crveni DGT3000 koga imam i dalje (taj koga prodaje Mare).

Limited edition je više od sata, to je ukras i ima poseban šmek, niko ga u Srbiji nema odavno, možda je taj moj bio i jedini. On je bio predmet ove narudžbe, Easy sam uzeo onako usput.

Zanima me kao sam mogao da znam da će pošiljka otići kod ovih lopova i kako to izbeći, to je informacija koja bi svakome koristila.
[ ademare @ 13.06.2021. 23:59 ] @
Da si procitao moj post znao bi


Citat:
ademare:
Radi sigurnosti , u takvim slucajevima kada nema jasne opcije za izbor , pise se Mejl prodavnici sa pitanjem , kako ce konkretan paket poslati .

Ako odgovore sa nekim kurirom , onda se razmisli da li ici dalje u proces kupovine .
Naravno mejl se pise pre uplate .

[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2021. 01:40 ] @
Meni je sad to jasno, ne bi mi palo na pamet onda...

Ali i kada bi mi rekli preko koga isporučuju šta mi to znači, kako da znam njegove "troškove"? Rekli bi mi TNT, i šta to meni znači?

I zašto bilo koji sajt uopšte šalje po nekome ko kupcu nameće takve harače, imaju li na pameti da tog kupca više neće imati nikada?!

I ne razumem zašto ti lopovi uopšte postoje, zašto svaki sajt/firma ne šalje preko onoga ko je kupcu najpovoljniji, u ovom slučaju pošta?
[ mjanjic @ 14.06.2021. 04:41 ] @
Pa, unutar EU valjda nema carina i drugih gluposti, pa je svejedno, nema tog carinskog pregleda i trošak je verovatno fiksan i nije toliki kao za zemlje van EU kao što je Srbija... Nisam siguran da bi ti "kuriri" mogli tako da naplaćuju da je poručio neko iz Francuske i sl.
Sa druge strane, "kurir" se ponaša kao da si poručio ručni sat od 10.000€, pa su troškovi smešni u poređenju sa vrednošću robe, njima je svejedno šta je u kutiji, ali je prodavac neozbiljan kada kupcu ne navede moguće troškove.

Inače, kod tog DGT-3000 ne sviđaju mi se cifre, isuviše su tanki segmenti i nekako je ekran prenatrpan detaljima, plus tasteri za kontrole, i dodatno pažnju odvlači "DGT3000 Limited Edition" koje su morali da stave tu... Pravi sat ne bi smeo na prednjoj strani da ima bilo šta drugo osim ekrana, kao što je kod Chronos satova.
Druga varijanta je da neko napravi sat po uzoru na Ing Timer:


Sad sam se setio šta je tačno problem kod XL - japanski byo-yomi može da se implementira kao glavno vreme plus "delay", ali je problem što kada jedan igrač potroši glavno vreme, za oba igrača se aktivira "delay" u jednoj varijanti, a u drugoj se u slučaju Fišerovog vremena drugom igraču na glavno vreme dodaje Fišerovo... mislim, da su hteli da naprave tako "logično", ne bi uspeli, ne znam da li su sve to ispravili kod DGT 3000.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.06.2021. 19:20 ] @
Slažem se sa komentarom za DGT3000 ali pogledaj bilo koji meč TOP svetskih igrača, bukvalno ne postoji ni jedan drugi sat osim njega.

A Limited je čak i puno lepši.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.06.2021. 14:18 ] @
CCC, sad sam otvorio paket i vidim da su mi umesto DGT Easy PLUS poslali običan Easy, stari tip koji uopšte nema bonifikaciju (dodavanje vremena po potezu), što znači da je apsolutno neupotrebljiv!

Koja je sada procedura?!?
[ ademare @ 15.06.2021. 14:53 ] @
Mislis procedura za zalbu ?

Pa nista pises mejl prodavnici i objasnis situaciju . Kada kupujes u prodavnici , onda se zalis prodavnici.

Na naslovnoj stranici pise 14 days return , sto znaci da mozes da vratis robu u roku od 14 dana . Isto je tako i kod nas kada porucis online 14 dana je rok za vracanje ako ti se ne svidja ili nesto nije u redu.


Samo ce najverovatnije da traze da ti platis povratnu postarinu . Tu eventualno ako je njihova greska mozes da insistiras da oni plate .

Sto se tice dazbina drzava ne vraca nista PDV ni carinu , tako da je to gubitak .

[ Nebojsa Milanovic @ 15.06.2021. 15:14 ] @
Ma kakvi 14 dana, pisaću im ali nema nikakve šanse da im to pošaljem i da im stigne za 14 dana, a i pitanje je koliko oni od tih 14 dana računaju da je već prošlo.

Godinama nisam naručivao ništa iz Evrope i ovo je verovatno poslednji put, ovo je užasno loše iskustvo.
[ ademare @ 15.06.2021. 15:23 ] @
Ne mora da stigne za 14 dana . 14 dana je da zapocnes proceduru zalbe .

14 dana je od dana kada si dobio-preuzeo paket . To mozes da dokazes kog datuma je bilo . Jer po medjunarodnom zakonu paket tek kada ga preuzmes postaje tvoje vlasnistvo . Pre toga iako placen nije tvoj .


Mada sve to mozda ne vredi zivaca i preganjanja , ali teoretski moze da se ostvari .
[ iculibrk @ 15.06.2021. 21:23 ] @
Poslušaj šta ti kaže @ademare. Što se tiče iskustava po meni pre svake porudžbine bilo čega treba proveriti da li robe koja te interesuje ima ovde ili u regionu. Ako ima i ako nije mnogo skuplja više se isplati naći varijantu za takvu nabavku. Naravno, provera firme i uslova pre kupovine je obavezna (iskustva drugih). Ovde i ovde imaš iskustva onih koji su kupovali preko te firme. Ima pozitivnih, ali i takvih negativnih koji bi mene odvratili od saradnje sa tom firmom. Opet ovde imaš drugu koju mnogi preporučuju. Mislim da ti bilo i lakše oraganizovati transport iz Slovenije. Sad, razumem da si sve obavio na brzinu zbog okolnosti, ali opreza nikada dosta.

[Ovu poruku je menjao iculibrk dana 15.06.2021. u 22:33 GMT+1]
[ bakara @ 15.06.2021. 21:42 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
CCC, sad sam otvorio paket i vidim da su mi umesto DGT Easy PLUS poslali običan Easy, stari tip koji uopšte nema bonifikaciju (dodavanje vremena po potezu), što znači da je apsolutno neupotrebljiv!

Koja je sada procedura?!?

Sad si ti u jako nezgodnoj poziciji, spediciju i carinu nikako ne mozes da vratis, a proizvod ti ne odgovara.

takodje bi prosao kroz uzasno iskustvo da sve to vratis prodavcu.

U sustini najbezbolnije po tebe je da dobijes neki delimicni refund, a to je prilicno nepopularno resenje kod evropskih prodavaca, ali moj savet je da prvo trazis to.
Ako to ne prodje sve drugo ti je skuplje, osim da ti prodavac posalje besplatno stvar koju si kupio o njegovom trosku sto je malo verovatno, ali imao sam i to iskustvo.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.06.2021. 21:54 ] @
@iculibrk

U pravu si ali je razumljivo da mi nije palo na pamet da sve to istražujem jer sam XXX paketa u životu naručio i dobio, rekoh ni kod jednog nisam imao baš nikakvu proceduru, a kamoli ovakvu.

A ovo što su mi poslali neupotrebljv sat, to je posebna priča.

Pokloniću ga nekome, ali to mora da bude totalni pacer jer danas bukvalno niko ne igra bez bonifikacije, nije jasno zašto takvi satovi i dalje postoje, mora da su to neki ostaci.
[ mjanjic @ 15.06.2021. 22:02 ] @
Pa bolje onda da si poručio od holanđana direktno, sigurno bi pazili šta ti šalju, ovako poslali ti šta imaju u magacinu... budi srećan što nisi dobio ciglu umesto sata :)

Sad sam bacio pogled na kontakt, vidim: https://www.chessshop.eu/content/1-delivery
Dakle, lepo piše da šalju "kuririma", kao što su: DPD, UPS, GLS, TNT, etc. EU COUNTRIES, ali i da je za porudžbine preko 250€ isporuka besplatna (ali, u zagradi navedeno "samo za neke EU zemlje").

Takođe, dalje:
Citat:
Every shipment is individual, so if you are not sure, before making an order please contact with us to define the conditions (time, costs, etc) of dellivery Contact - e-mail: [email protected]

Dakle, oni su se lepo ogradili po principu "piše na sajtu", slično kao kod nas što su ovde pominjani kablovski i mobilni operateri u vezi obaveze obaveštavanja pretplatnika o promeni uslova (isti princip: "obaveštenje je postavljeno na sajtu").


Uostalom, ne kontam, kako u toj prodavnici može sat da bude jeftiniji nego direktno od DGT-a na njihovom e-shop sajtu? Mislim, može, kupe 100-200 satova sa nekim popustom, ali opet... dakle, po meni, jedino ova varijanta da imaju dogovor sa kuririma za procenat, ne vidim razlog da se bilo sat ili figure ne šalju običnom poštom kao paket sa nalepnicom "lomljivo".
A već sam opisao kako ide sa englezima (sa nekim prodavcima, ne znam da li su svi takvi, da li je do zakona ili jednostavno čuvaju reputaciju), oni ti odmah naplate i cenu slanja preko "kurira", roba ide direktno na našu carinu, a odatle se šalje običnom poštom (troškove carine i lokalne pošte plaćaš sam, oni naplate svoju cenu i uslugu "kurira" za isporuku do carine u Srbiji), i tu je sve čisto, ne može "kurir" da ti naplaćuje posredovanje između tebe i carine i druge gluposti, plus ti znaš tačno koliko će da te košta isporuka do naše carine, a za troškove carine se raspitaj sam.
Dakle, čim je prodavac stavio domen ".eu", znaš da nisu čista posla...
Kako kod njega 57€, a kod ovih čeha 86€, i to na akciji: https://www.drevene-sachy.cz/v...vana-edice-wood-design-d10988-
Takođe, evo i poljaka "Professional Chess Shop", isto ".eu" domen... ista priča sa "kuririma":
Citat:
We ship our products within one working day of the receipt of the order confirmation by using the services of well-known and safe courier companies to most European countries. Average delivery time depending on destination country of delivery is 2-4 working days.

Doduše, koriste UPS, pa postoji verovatnoća da UPS naplaćuje samo transport do naše carine, slično kao sa engelzima, ali to opet nigde ne piše, tako da...
Kod njih nema pomenutog modela, ali čak i običan DGT 3000 košta 75€, tako da bi ovaj verovatno koštao 90

Svugde je taj sat uglavnom 70-80€, ali evo kod slovenaca je čak jeftiniji nego kod tih čeha 53.28€ bez EU poreza: http://chessgamesshop.com/index.php?c=20&p=111452
Ali i kod njih se pominje "Once the products are shipped from our location, we will send you the shipper's tracking number along with the courier company details through email", pa se isto može desiti da te isporuka košta... čak pominju dodatnih 20€ za destinacije tipa "sparsely populated area". Ako lokalnu isporuku vrši obična pošta, tu nema razlike, dakle izgleda da "kurir" vrši isporuku do vrata, samo onda "kurir" mora da uradi isporuku na carinu, plati troškove carine, i onda preuzme paket i isporuči tebi na vrata, a onda će to da košta...


Ukratko škola za sve nas: obavezno pogledati isporuku, jer ovi "prevaranti" su lepo sve napisali na sajtu, da ih neko ne bi tužio i lagano dobio na sudu (jer važe zakoni EU), ovako moraju na sajtu da napišu, a čim ne piše koliko košta isporuka (ako ništa drugo, bar "od ... do ..."), onda lagano zaobiđite. Bolje platiti 20-30€ više kod prodavca sa reputacijom nego kod ovakvih.
[ iculibrk @ 15.06.2021. 22:11 ] @
Ako imaš vremena i živaca, možda i možeš nešto uraditi. Ako ne, evo za ostale koje interesuje Član 104. Carinskog zakona:
Citat:
Roba sa nedostacima ili roba koja nije u skladu sa uslovima ugovora

Član 104

Iznos uvoznih dažbina se vraća ili otpušta ako je obaveštenje o carinskom dugu u vezi sa robom koju je uvoznik odbio zato što je, u vreme puštanja, roba bila sa nedostacima ili nije ispunjavala uslove ugovora na osnovu kojeg je uvezena.

Smatra se da roba sa nedostacima obuhvata i robu oštećenu pre puštanja.

Povraćaj ili otpust se ne odobrava ako:

1) je roba, pre stavljanja u slobodan promet bila stavljena u poseban postupak radi ispitivanja, osim ako je utvrđeno da tokom takvog ispitivanja nije moglo normalno da se otkrije da roba ima nedostatke ili da ne ispunjava uslove ugovora;

2) su nedostaci robe uzeti u obzir prilikom utvrđivanja uslova ugovora, posebno cene, pre nego što je roba stavljena u carinski postupak koji uključuje nastanak carinskog duga; ili

3) je podnosilac zahteva prodao robu nakon što je utvrdio da ima nedostatke ili da ne ispunjava uslove ugovora.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, povraćaj ili otpust se odobrava pod uslovom da roba nije upotrebljavana, osim ako je početna upotreba bila neophodna da bi se utvrdili nedostaci ili da ne ispunjava uslove ugovora i pod uslovom da je iznesena iz carinskog područja Republike Srbije.

Carinski organ, na zahtev zainteresovanog lica, odobrava da se roba, umesto da se iznese iz carinskog područja Republike Srbije, stavi u postupak aktivnog oplemenjivanja, uključujući i uništavanje, ili u postupak spoljnog tranzita, postupak carinskog skladištenja ili postupak slobodne zone.
[ valjan @ 16.06.2021. 07:53 ] @
Hehe, povrat novca od državnih organa, upravo se bavim time: platio online za LK i pasoš, tog dana pao sistem bankarima i uplate se "izgubile", dan pre odlaska u SUP otišao na šalter banke i ponovo sve uplatio, to popodne se odjednom pojavile i one uplate sa kartice i banka me sva srećna obavestila da su uspešno proknjižene, i onda je krenula agonija - odeš u Poresku upravu, popuniš neki formular, oni te pošalju u Upravu za trezor da izvučeš kopije naloga, sa tim se vratiš u Poresku, onda te oni posle desetak dana pismom obaveste da nisu nadležni za rešavanje i da su sve poslali u MUP i ZIN jer su njima pare legle na račun, tako da očekujem negde dogodine u ovo vreme da vidim neke ostatke tih povrata kod mene na računu.

Ovde je procedura verovatno potpuno ista, samo će na kraju lanca biti Carinska uprava. Plus što sam ja u SUPu dobio pečat i potpis ispod napomene da sredstva nisu iskorišćena, tako da bi prvi korak u ovom slučaju bilo pribavljanje neke potvrde ili pisanje neke izjave da ta ocarinjena roba ne ispunjava uslove ugovora...
[ ademare @ 16.06.2021. 11:02 ] @
Ta procedura ispadne Skuplja , vreme ne racunam , od povrata u ovom slucaju .

Jer bi se vracalo Eventualno samo za jeftiniji proizvod od 27 Eur . Posto je bio redovan postupak ne znam koliki je procenat carina , ali drzavne dazbine nisu vise PDV i Carina zajedno od 1,000 din .


Spedicija se ne bi vracala jer je ta usluga obavljena , to ne uzima drzava , vec spediter , a cena je ista i za 2 i za 1 predmet , pa vracanje 1. ne menja nista .
[ Nebojsa Milanovic @ 16.06.2021. 16:31 ] @
Napljuvao sam ih i nakon par sati sam dobio mail sledeće sadržine:


Citat:
Dear Nebojša,

You are right we made mistake with send DGT Easy Black Beyond instead DGT Easy Plus. The Easy is not OLD but it is only diferent than Plus version (without Fischer and Bronstain time bonus set).

We will send to you a new DGE Easy Plus.

About carrier. We sending usualy with TNT, FedEX, not with simple post office. I don’t know what are condition with customs in Serbia.

We can try to send it to you with Post Office.

Best regards


Videćemo, javljam ishod.
[ bakara @ 16.06.2021. 17:16 ] @
Opa, znaci ipak ces proci sa najboljom opcijom koju sam naveo :
Citat:
bakara:...osim da ti prodavac posalje besplatno stvar koju si kupio o njegovom trosku sto je malo verovatno, ali imao sam i to iskustvo.


Ako je tako obavezno neka obavezno navedu da je u pitanju besplatan primerak, pa neka salju cime hoce jer tako neces platiti nista.
[ Nebojsa Milanovic @ 29.07.2021. 03:21 ] @
Rečeno - učinjeno, stvarno su mi dodatno poslali sat koji sam naručio.

Stigao je pre nekoliko dana preko pošte bez ikakvih troškova.[ BBS @ 29.07.2021. 09:13 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Roba je 80 a šiping je oko 20, ali nisam hteo da vraćam jer em nikada to nisam radio, em tu robu nisam našao na drugim mestima.

Ali nikako mi ne ide u glavu zašto je paket završio kod tih lopina? Zašto nije u Pošti normalno i kako sam to mogao da vidim ranije?

Na sajtovima gde naručujem uvek se pominju ti razni transporteri, redovno biram najjeftinije jer mi rok nije bitan i uvek se paket carini isključivo u Pošti i nigde više, otkud se ovi lopovi stvoriše?!

https://www.carina.rs/putnici/...govori/postanske-posiljke.html

Udžbenički primer
[ Nebojsa Milanovic @ 29.07.2021. 12:08 ] @
Za šta?

I koja je uopšte poenta tih "pametnih" postova sa jednom ili dve reči i eventualno linkom?!

Misliš li da će neko da rešava zagonetke šta je pisac hteo da kaže?
[ Sava @ 29.07.2021. 14:56 ] @
Nevezano za konkretan slučaj bitno je i iz koje zemlje stiže. Dobio sam ovih dana neke gitarske delove iz Engleske (originalni proizvođač Kina) u vrednosti 100 usd i platio 3.600 din. carinske i pdv troškove što je baš puna vrednost (10% carina + pdv). Za gitarske delove iz Amerike u istom iznosu (proizvodnja USA) platio sam nešto oko 2.500 dinara. Za pošiljku iz Nemačke (EU) u sličnom iznosu (nemački proizvođač) nisam platio ništa!
[ kreculj @ 09.09.2022. 06:44 ] @
Da iznesem i ja svoje NEGATIVNO iskustvo sa FedEX/TNT
Kupljena dečija figurica preko ebay iz Japana, plaćena 77$ za par dana dobijem email da je USLUGA CARINJENJA 4800dinara plus PDV i CARINA...

Po pozivu telefonom dobijem iste odgovore kao i Vi svi... ako neću oni će vratiti ili dodjite i nosite kod drugog špeditera uz njihovu naknadu ležarine.

Kada je na kraju stiglo pored plaćene figurice i poštarine od 77$ dobijem račun da platim jos 8760dinara !!!! Naručeno kao fizičko lice.
Znači prva greška SVIH nas je da ne naručujemo ništa preko 50eura, drugo ako odustanete od njihovog harača zatražite od ebay povraćaj novca "kao paket nije stigao" ali ne odgovarajte na sms ili emailove FedEx-a

Ovo što se nama dešava sa tom uslugom carinjenja je ista stvar kao kada idete negde preko carine i onaj carinik kada Vas pita "Da li imate šta da prijavite?" Vi njemu treba da platite tih 4800dinara, slažete se?


Da kažem da mi je Japanac od koga sam kupio figuricu rekao da živimo u "djavolskoj" državi i da pakete šalje po celom svetu ali samo sa Srbijom ima problem.
Čovek mi bez bilo kakve molbe, posle pitanja da li je imao takvog iskustva odrekao dela zarade i uplatio mi na ebay. Svaka mu čast.

[ Dz0n1Pr0 @ 07.10.2022. 16:50 ] @
Pozdrav,

I ja sam narucio igracku iz Japana preko Ebaya i isto imam da je 4800 spedicija. Da li mozes da mi kazes razlog zasto su ti dodatno naplatili 8760?
[ @ 07.10.2022. 17:11 ] @
Citat:
Dz0n1Pr0: Pozdrav,

I ja sam narucio igracku iz Japana preko Ebaya i isto imam da je 4800 spedicija. Da li mozes da mi kazes razlog zasto su ti dodatno naplatili 8760?


U papiruma kohe sam dobio i na fuskalnom stoji:

Naplata uvoznog carinjenje i plaćen računski obračun u ime i za račun uvoznika (pdv i carina)

katastrofaaaa

Dobices i ti isto mozda bude manji iznos pdv i carine ali tih 4800 imas 100% plus nekih 2000din sigurno
[ @ 07.10.2022. 17:13 ] @
Citat:
Dz0n1Pr0: Pozdrav,

I ja sam narucio igracku iz Japana preko Ebaya i isto imam da je 4800 spedicija. Da li mozes da mi kazes razlog zasto su ti dodatno naplatili 8760?


U papirima koje sam dobio i na fiskalnom stoji:

Naplata uvoznog carinjenja i plaćen računski obračun u ime i za račun uvoznika (pdv i carina)

katastrofaaaa

Dobices i ti isto mozda bude manji iznos pdv i carine ali tih 4800 imas 100% plus nekih 2000din sigurno
[ Dz0n1Pr0 @ 07.10.2022. 17:14 ] @
Da li znas mozda da ako se naruci nesto ispod 50$ da se ne placa spedicija od 4800? Da znam da ubuduce se drzim nekog limita, posto su mi napisali da ako je do 50$ da im se javim da ce se racunati samo PDV ali nisam siguran da li to znaci da nema spedicije.
[ @ 07.10.2022. 17:18 ] @
Da u pravu si, popuni to sve sto traze jer ispod 50e nema nadoknade sem te glupe spedicije... jer to oni koliko mi se cini naplacuju uslugu od aerodroma do njih i ptt ka tebi. Probaj da pozoves pa ako saznas nesto napisi i da mi znamo.
hvala
[ ademare @ 07.10.2022. 18:22 ] @
DHL ne naplacuje nista cak ni ono sto je Obavezan po zakonu za posiljke koje su manje od 50 EUR !!

Po zakonu Republike Srbije , PDV , drzavi mora da se plati na Svaki paket , bez obzira na vrednost !

Mi smo to uveli sa dolaskom SNS-a na vlast 2013. godine !

EU je videla da je to Odlicno resenje , pa je i ona to uvela pre 2 godine !!


DHL Krsi zakone Republike Srbije i ne naplacuje PDV !

Samim tim ne naplacuje ni troskove posredovanja u procesu Carinjenja !!


Kod kurira postoji tzv. redovni postupak carinjenja !!

Kod obicne Poste Srbije postoji Skraceni postupak carinjenja i nije potreban posrednik . Takodje kada covek , kao pojedinac prelazi granicu , na granicnom prelazu se obavlja Skraceni postupak carinjenja !!

Redovni postupak nije besplatan , i posrednici traze svoju naknadu !!


Znaci ako platis i samo PDV , Spedicija postoji , jer je procedura ista , platio ili ne carinu za vrednost vecu od 50 EUR .

Mada vidi se iz ponasanja DHL-a da Nema pravila , i da svako radi kako hoce !!

U Dobanovcima u magacinu DHL , sedi Drzavni Carinik i on sa njima Zajedno krsi Zakon Republike Srbije !!

[ Dz0n1Pr0 @ 07.10.2022. 20:28 ] @
Nisam DHL koristio, tj dobio kao posrednika vec FedEX pa ne znam da li ima razlika neka. Takodje, sam u mailu dobio informaciju koja glasi:
"Ukoliko je vrednost Vaše pošiljke ispod 50 EUR-a, potrebno je da nam dostavite potvrdu o poručenoj robi i izvršenom plaćanju, kako bi Vam dostavili dalje instrukcije. U tom slučaju, od troškova možete očekivati samo PDV na realnu vrednost robe."

Sa ovim sam zakljucio da se placa samo PDV bez ostalih troskova, takodje neki drugi ljudi sa strane su potvrdili da ako je ispod 50e da se ne bi trebalo placati usluga carinjenja.

Da li si ti imao mozda drugacija iskustva sa paketima ispod 50e?
[ ademare @ 07.10.2022. 21:52 ] @
Sa DHL jesam , ovako je kako sam napisao . Ne naplacuju cak ni PDV !

Ostale nisam koristio jer su preskupi i nikada se ne zna sta ce biti i sta ce da naplate .


Zato gde su kuriri jedino slanje , ne kupujem .
[ Dz0n1Pr0 @ 08.10.2022. 13:07 ] @
Da li mozes da mi kazes, sto se tice papirologije koja treba dai m se posalje, da li se popunjava rucno ili preko kompijutera? Znam da potpis mora svojerucno, ali da li mora i sve ostalo?
[ Nebojsa Milanovic @ 20.10.2023. 01:33 ] @
Dižem temu posle više od dve godine sa istom bizarnom krađom na koju moram da pristanam:

Sajt sa koga redovno naručujem više od 20 godina je i do sada menjao načine slanja i raznorazne kurire, ali mi je uvek sve stizalo na Poštu, naravno bez ijednog dinara "traškova carinjenja".

I sada mi je jop jednom sigla čestitka iz domaćeg Fedexa da samo za "uslugu carinjenja" paketa kakvog naručujem pre dve decenije odjednom treba da platim 5600 dinara?!

Kako se rešiti ove napasti i šta da pišem USA sajtu sa koga naručujem?

[ scoolptor @ 20.10.2023. 07:18 ] @
Pa ako su ti poslali preko FedEx-a to ide kroz lokalni FedEx, i svaki paket se carini i placa se pdv i usluga carinjenja.
Isto vazi za DHL.
[ ademare @ 20.10.2023. 07:56 ] @
Imao si slican takav problem na pocetku teme !

Nista se od tada nije promenili niti ce.


Znaci kriva je firma koja ti je poslala ! Briga njih da li ovde ima spedicije za taj oblik slanja ili nema !

Njima je lakse da tako rade sa kuririma, kao i sto nasi prodavci po Srbiji niko ne koristi obicnu postu koja je duplo jeftinija , vec svi kurire !

Naravno u domacem saobracaju nema carine, ali moze da bude duplo jeftinije , ali kuriri dolaze na noge , dok onaj kolji salje obicnom postom mora da ide u postu !
[ flighter_022 @ 20.10.2023. 22:15 ] @
Meni je covek slao za nigeriju 4 komada elektronske komponente velicine kreditne kartice.
Pratim DHL svakih pola sata i konacno vidim...

Dostava u toku...
Dostava u toku...
Dostavljeno!

A nije dostavljeno. Zovi, cimaj, prave se pametni, tek kada sam im pomenuo prilicno poznatu advokatsku firmu u gradu, za pola sata se pojavio kurir. Bez obzira na to sto je izricito trazeno da potpis pri preuzimanju bude obavezan, dostavili su nekom desetom, koji hvala bogu to nije otvarao i dirao. Drugi put, FedEx, dostava laptopa iz Kanade, zaustavljen na carini. Oni nista ne javljaju vec covek mora sam da prati. Nazovem, daju mi podatke za uplatu, sekretarica ode i uplati i sledeceg dana laptop dostavljen, carina je kod njih tada bila 5%. Treci put deo za radnu masinu (sinhroni motor, 30,000 RPM, 1.5 kW), nekih 10 kilograma, DHL, isti sistem za carinjenje, uplatili i sledeceg dana stiglo? Koja je poenta? Kurirske sluzbe rade onako kako mogu ili moraju u odredjenoj zemlji. Ispada da su mnooooogo jednostavnije stvari u recimo Nigeriji nego ovde kod nas.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2024. 18:26 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Dižem temu posle više od dve godine sa istom bizarnom krađom na koju moram da pristanam:

Sajt sa koga redovno naručujem više od 20 godina je i do sada menjao načine slanja i raznorazne kurire, ali mi je uvek sve stizalo na Poštu, naravno bez ijednog dinara "traškova carinjenja".

I sada mi je jop jednom sigla čestitka iz domaćeg Fedexa da samo za "uslugu carinjenja" paketa kakvog naručujem pre dve decenije odjednom treba da platim 5600 dinara?!

Kako se rešiti ove napasti i šta da pišem USA sajtu sa koga naručujem?

Samo da javim da mi je ovaj paket koji mi je od firme od koje preko 20 godina poručujem prvi put trebao da stigne preko Fedexa izgubljen i vratili su mi pare.

Ponovo sam naručio iste stvari, na žalost opet preko Fedexa i nakon gomila raznih dokumentacija, slika i dokaza konačno bi naredne nedelje trebalo da dobijem taj novi paket, čija je cena uvećana za oko 6.000 dinara njihovih "usluga".