[ I AM BORGS @ 19.06.2021. 18:04 ] @
Instalirao sa nove Win 11 za probu , iako izlaze tek 24.6. 2021. Začuđujuće sam zadovoljan instalacijom , brzinom rada itd... naš jezik je podržan i čak je nakon nekoliko sati prošao i update od 30. 5. Napravio sam upgrade na Win 10 i prihvatio je aktivaciju. Pišite Vaša iskustva.
[ bachi @ 19.06.2021. 18:50 ] @
I ja ću, samo 2023. godine.
[ calexx @ 19.06.2021. 19:18 ] @
Valjda ćeš prvo da probaš desetku pa kasnije sledeće verzije.

Nisam ga još pogledao, a ako izlazi za neki dan, čemu žurba? Imam jedan SSD u rezervi, bekapovaću desetku sa njega i probaću to novo, mada ću prvo da se "raspitam" čemu to i kako će dalje.
[ I AM BORGS @ 19.06.2021. 20:00 ] @
desetku imam od 2015, čim je izašla, a volim da ispitam i ispitivo sam sve verzije widoza i koristio.
[ ademare @ 19.06.2021. 20:02 ] @
MS sve kopira Apple ! O tome sam pisao u vise tema .

Kako je OS X za Mac prestao da izlazi , vreme je da polako i MS izbaci nesto pod novim imenom .


Ovaj 10 je X rimski broj ko nije prepoznao Kopiranje ? Takodje je iskopirano da stalno ide nova verzija , samo MS nije opet bio dovoljno pametan da to marketingski obradi kao Apple sto je radio , pa je smisljao zanimljiva imena divlje macke , planine itd , dok se umobolnici iz MS-a drze nekakvih polugodista i kripticnih brojeva ?


Cim je Apple prestao da pravi X ovi prestaju sa 10 ?

Jedino sto im nista ne pada na pamet osim kopiranja .

Jednu verziju polugodisnju ce da nazovu , 11 i to je novi OS . Malo vizuelno iskopiraju Mac OS jer Najgluplje moguce na planeti je zasnivati izgled na Telefonskom OS , davno sahranjenog telefona i tableta koji se prodaje na nivou statisticke greske !
[ nenadovic85 @ 19.06.2021. 20:15 ] @
Ja cepam sedmicu i šta mi fali, za bolje i nisam...
[ gilopile @ 19.06.2021. 20:23 ] @
Nemoj tako prijatelju, zasluzujes ti ni manje ni vise nego u najmanju ruku nadolazeci win 12.
Ja sam raspali sedmicar.
[ Branimir Maksimovic @ 19.06.2021. 21:02 ] @
ademare:"Malo vizuelno iskopiraju Mac OS jer Najgluplje moguce na planeti je zasnivati izgled na Telefonskom OS"

Uopšte ne kopiraju macOS, nego KDE :)
macOS != iOS, to je desktop klasika. Ko najviše kopira macOS, pa Ubuntu lik, Gnome i razni Linux
desktopi.... Ali Ubuntu sa globalnim menijem i ikonicama za maks, min, i close sa leve strane prozora :)
[ I AM BORGS @ 19.06.2021. 21:26 ] @
i meni liči na Linux.
[ Srđan Pavlović @ 19.06.2021. 23:13 ] @
Lici na Linux, i to onaj Deepin, kineski :D

Elem, na prvi pogled lici da su samo neke kozmeticke promene
u odnosu na desetku...

Zaoblili su ivice prozora, sad ne moz' se poseces vise...
[ calexx @ 20.06.2021. 06:49 ] @
Pa zaobljene ivice prozora su počele od sedmice valjda a meni nikada nije bilo jasno zašto su uprostili izgled i od kvazi 3d prikaza se vratili na totalni 2d, čudi me da nisu vratili i crbo-beli prikaz. I to u trenutku kada je hardver sve jači i te sitnice uopšte ne utiču.
Citat:
I AM BORGS:desetku imam od 2015, čim je izašla, a volim da ispitam i ispitivo sam sve verzije widoza i koristio.
Mislio sam na bačila, on je prilično konzervativan, čudi me da je prestao da koristi XP a sedmicu neće bar još deset godina.
Inače imam i sedmicu na jednom hardu, pokrenem je nedeljno ili mesečno da vidim ima li neki apdejt i to bude uglavnom defender. Ne koristim. Desetku koristim zamo za par sitnih potreba.

Video sam da se pojavljuje 11 ali ako će to zvanično da bude za neki dan, neću da se igram ovim predverzijama.
[ I AM BORGS @ 20.06.2021. 08:11 ] @
zaboravio sam da napišem da driveri od desetke rade .
[ Shadowed @ 20.06.2021. 08:12 ] @
I XP je imao zaobljene prozore:

[att_img]

24.6. ce, mislim, biti najavljen a ne objavljen :)
[ ademare @ 20.06.2021. 10:18 ] @
Da , 24 . 6 je samo najava .

Ali kako je 11 najverovatnije samo vizuelno izmenjena 10-ka , do kraja godine ocekujem da se pojavi za siroku upotrebu .
[ calexx @ 20.06.2021. 11:58 ] @
Citat:
Shadowed:
I XP je imao zaobljene prozore:

24.6. ce, mislim, biti najavljen a ne objavljen :)
Ma loše sam se odrazio, mislio sam da su postojali do Sedmice a sada nisam više siguran da li ih nije bilo još na NT 4.0 koji je meni najomiljeniji po izgledu, uz neki dodatak koji mu je davao plus funkcije i izgled. Uglavnom nebitno.

Ako je samo najava, onda bih i ranije mogao da probam jer ionako Windows koristim samo da ga ima pa neće da smeta i neki koji još ne radi kako valja.
[ madcama @ 20.06.2021. 13:39 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
ademare:"Malo vizuelno iskopiraju Mac OS jer Najgluplje moguce na planeti je zasnivati izgled na Telefonskom OS"

Uopšte ne kopiraju macOS, nego KDE :)
macOS != iOS, to je desktop klasika. Ko najviše kopira macOS, pa Ubuntu lik, Gnome i razni Linux
desktopi.... Ali Ubuntu sa globalnim menijem i ikonicama za maks, min, i close sa leve strane prozora :)

Izgleda da nisi skoro koristio Ubuntu. Min, max, Close su sa desne strane već neko duže vreme. Izgleda da se ispostavilo da korisnici Linuxa, u ovom slučaju Ubuntua, nisu baš toliki veverice da im neko prodaje priču kako je to bolje da stoji sa leve strane.
[ Branimir Maksimovic @ 20.06.2021. 13:51 ] @
madcama"Izgleda da se ispostavilo da korisnici Linuxa, u ovom slučaju Ubuntua, nisu baš toliki veverice da im neko prodaje priču kako je to bolje da stoji sa leve strane."

A čuj zato imaš app menu gore I kopiju OSxa ceo launchpad je ripovan :)
Ubuntu je batalio Unity i prešao na Gnome?
[ mjanjic @ 20.06.2021. 19:37 ] @
Te priče o novim verzijama OS-a imaju smisla kod mobilnih, tamo često korisnicima nedostaje neki detalj ili funkcija koje nije lako nadograditi pomoću neke aplikacije.
Kod desktopa ne vidim nikakvu poentu, samo se priča o vizuelnom izgledu, a više niko ne priča o mogućnosti administracije za kompanije (ono, imaš 768 računara u mreži, njih 250 su arhitekte i treba da imse instalira novi ArchiCAD, 100 njih su neki marketing i računovodstvo, treba da im se instalira novi Office... kod nas u Srbiji se i dalje to radi sve "peške" od računara do računara), nema nikakvih priča o lakoći ili težini kloniranja celog sistema na drugi računar (dakle, ne sa jednog na drugi disk istog računara, kao kad se zameni SSD, nego sa jednog računara na drugi), nego svi pričaju i diskutuju kao da MS nešto menja i unapređuje samo zbog nekog tamo Milisava iz Malog Mokrog Luga.
[ madcama @ 20.06.2021. 21:18 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
madcama"Izgleda da se ispostavilo da korisnici Linuxa, u ovom slučaju Ubuntua, nisu baš toliki veverice da im neko prodaje priču kako je to bolje da stoji sa leve strane."

A čuj zato imaš app menu gore I kopiju OSxa ceo launchpad je ripovan :)
Ubuntu je batalio Unity i prešao na Gnome?

Ne znam. Ja sam na Gnome od 2005.
Što se tiče Unity vs Gnome sage na Ubuntu mislim da su ponovo na Unity.
[ starka @ 21.06.2021. 16:10 ] @
mjanjic, apsolutno potpisujem razmišljanje o besmislenosti novog os-a za
desktope.
Za telefon ok, i podverzije imaju bugova koliko hoćeš, ali za desktop je
desetka bila apsolutno dovoljna.
Desktop os po mom mišljenju neko može pre da sjebucne nego da poboljša,
ali ok, otom potom, ništa ne tvrdim.
To je otprilike ono kao kad tip hoće da promeni žensku, pa pronađe istu
onakvu kakvu je imao, i mentalno i fizički, samo za nijansu dužom ili
kraćom kosom.
Ah, taj cinizam, kod komentarisanja Microsofta ga nikad ne manjka.
[ calexx @ 21.06.2021. 17:00 ] @
To isto se govori kod izlaska svake nove verzije, da je to tačno, još bismo radili na 3.11, da preskočim ranije jedva upotrebljive. ;)
[ DUSKEZ @ 23.06.2021. 10:15 ] @
Ja do juce nisam znao koliko je lepa vista a furam svuda 7 i na slabijim moze da padne samo xp eventualno vista ali to je za mene otkrice sad,A ovi roboti prvo da vidimo jel korodiraju :D tek onda farba ne pije to vodu pa sve da je zega.

Salu na stranu nebi ja nikad jurio da budem prvi ama ni u cemu sto rizikovati ?Ne evo bicu surovo iskren po sebe evo nedostaje mi opcija u sedmici pause kad kopiram nesto kao kod win 8.1 sve ostalo mi je mnogo bolje inace nisam nikad ni 10 imao nit cu 11 a kamoli 8.Osnovni razlog je sto nezelim da silim masinu, drugi jer sam se priviko na jedan os skonto da je lak i dobar i to je to.

[Ovu poruku je menjao DUSKEZ dana 23.06.2021. u 11:26 GMT+1]
[ mjanjic @ 24.06.2021. 21:24 ] @
Citat:
calexx:
To isto se govori kod izlaska svake nove verzije, da je to tačno, još bismo radili na 3.11, da preskočim ranije jedva upotrebljive. ;)

Nije, kod 3.11 nije OS upravljao određenim resursima pri multitaskingu, npr. procesorskim vremenom, već su same aplikacije upravljale, pa je npr. jedna aplikacija koja trenutno koristi CPU "odlučiala" da li će deo CPU vremena prepustiti drugoj - i kad se zaglupi, može da radi samo onaj vizički taster/prekidač za resetovanje, jer aplikacija zakuca 100% procesor i odbija da prepusti kontrolu bilo kojoj drugoj aplikaciji ili samom OS-u.

Nije problem kad se unapređuju i dopunjuju stvari u skladu sa novim tehnologijama, mogućnostima hardvera, ili je neko novo rešenje jednostavno bolje.

Ali, ovde se već nekoliko godina za Win10 samo priča o kozmetičkim promenama, da li je lepši ovaj skin ili onaj, da li je lepši izbor desktop fotki i tema ili nije (kao da se to ne može promeniti).


Recimo, neko voli da namesti "dark" temu. Meni je to problem, jer volim da "stack-ujem" prozore tako da npr. imam 5 ili 8 prozora tako da se istovremeno vidi bar jedan deo svako od prozora, najčešće deo titlebar-a. Problem kod "dark" teme je što maltene svaki put promašim prozor koji hoću da aktiviram, tj. koji treba da mi bude u foreground-u, a često mi se dešava i da zatvorim pogrešan prozor. Doduše, to možda i ne bi bio problem kad radim na na većem dual-screen setup-u, ali tu sam i navikao na "light" temu, ali kad odem na neki deseti računar na kome je neko namestio "dark" temu i moram da otvorim 7-8 prozora, poređam ih kako mi odgovara, stalno aktiviram ili zatvorim pogrešan.

Dark teme su OK za pojedinačne aplikacije, npr. za code editor, kome odgovara, ali za ceo OS... ok ko radi istovremeno sa par prozora.Nego, kod ovih novih ažuriranja moja glavna kritika je što se stalno priča o vizuelnim promenama, a niko nije probao kako taj novi Win10 radi u nekom kompanijskom okruženju, u mreži od 500 računara, ima li npr. desktop-share kao što Visual Studio ima opciju da se podeli prozor sa kodom sa instancom VS-a na drugom računaru (pogodno kad treba kolega nešto da pogleda, tako da nije potrebna posebna aplikacija za deljenje ekrana).

Da li je unapređen deploy novih ili izmenjenih "imidža" (OS plus potrebne aplikacija) npr. na 100 kompanijskih računara? Da li novi Win10 ili Win11 može u potpunosti da se upravlja Win Server 2008 ili 2012, ili mora 2016 ili noviji? Da li se dobija nešto bitno na strani klijenta ako bi se koristio Server 2022 umesto 2019?


Mislim, dosta mi je više samo priča o tome da li je taskbar ovakav ili onakav, da li je ovo centrirano ili levo/desno, da li su ivice "kutija" zaobljene (videh juče ili danas vest o Win11 na nekom domaćem portalu, pominju zaobljene ivice "kutija" :)

Hoće li neko na našem tržištu proučti da li postoje i kakve su mogućnosti boljeg upravljanja u velikim mrežama, šta novi Win znači za klijentske računare u velikim mrežama, da li su unapređene neke mogućnosti kontrole i administracije, zaštita naloga i podataka, itd.
[ Srđan Pavlović @ 26.06.2021. 10:52 ] @
Bas to, da li je "ispod haube" nesto sustinski menjano... verovatnije nije mnogo toga,
cini mi se da su se fokusirali na korisnicki interfejs, na onaj njihov store da integrisu
sa sto vise stvari, da bolje gadjaju reklamama u onom njihovom widget sranju ili sta vec... i tako te stvari...
driveri bi me bas iznenadilo da ne rade sa desetke, to bi znacilo da su radili neke ozbiljnije promene ispod
haube, ovako je jasno da nisu...

Meni ova desetka generalno OK sistem... no nisam bas zahtevan korisnik pa nisam merodavan :)
[ Srđan Pavlović @ 27.06.2021. 13:19 ] @
Vidim sad u jednoj grupi tamo vecoj na FB prijavljuju oko 10-15% veci FPS u igrama,
na istom hardveru, znaci nije bas samo kozmetika...
[ Branimir Maksimovic @ 27.06.2021. 13:41 ] @
Srdjan:"znaci nije bas samo kozmetika..."
Da je samo kozmetika ne bi zvali 11 :P
[ Srđan Pavlović @ 27.06.2021. 15:29 ] @
Pazi, kazu da driveri sa Win10 rade na Win11, ovi sto su probali malo da se
igraju sa tom procurelom verzijom, a driveri su isti, sto znaci da su za tih 10-15%
FPS u igrama ipak nesto poradili na OS-u... za ostale primene ne znam koja su poboljsanja
znace se soon svakako...
[ SunnyBoy @ 27.06.2021. 17:03 ] @
Vidim da su obavezni secure boot i TPM 2.0, sto znaci da nece raditi sa svim starijim racunarima gde radi Win 10 ili 7.
Na neki nacin to znaci da guraju u zapecak druge proizvodjace softvera za enkripciju.
Integrisan je i Teams, sto znaci da je opet u toku udar na suparnicke softvere, poput Webexa.
Korisnici se sve vise guraju da imaju MS account, home verzija ne moze cak ni da se do kraja instalira bez toga.

Instalirao sam ga na par laptopova, ali nisam bas nesto testirao. Deluje OK.
[ calexx @ 27.06.2021. 19:02 ] @
Mislim da sam video da ima načina da se zaobiđe sve to, možda i sami dozvole stariji hardver a ako ipak ostane, neće da imaju mnogo novih korisnika. Mislim, sve je lepo ali tražiti pristojno nov hardver ...
[ dragancesu @ 28.06.2021. 09:21 ] @
Malo pratim teme novi windows, svuda piše da treba novi hadver, valjda 8 generacija i veća (procesori ne stariji do 3 godfine). Može li pojkretač teme da napiše koji je njegov hadver, deluje da nije baš najnoviji

[Ovu poruku je menjao dragancesu dana 28.06.2021. u 11:10 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 28.06.2021. 10:06 ] @
Bolji od desetke.
[ Srđan Pavlović @ 28.06.2021. 11:54 ] @
Citat:
dragancesu:
Malo pratim teme novi windows, svuda piše da treba novi hadver, valjda 8 generacija i veća (procesori ne stariji do 3 godfine). Može li pojkretač teme da napiše koji je njegov hadver, deluje da nije baš najnoviji

[Ovu poruku je menjao dragancesu dana 28.06.2021. u 11:10 GMT+1]
System requirements
These are the basic requirements for installing Windows 11 on a PC. If your device does not meet these requirements, you may not be able to install Windows 11 on your device and might want to consider purchasing a new PC. If you are unsure whether your PC meets these requirements, you can check with your PC Original Equipment Manufacturer (OEM) or, if your device is already running Windows 10, you can use the PC Health Check app to assess compatibility.

Processor:

1 gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC)

RAM:

4 gigabyte (GB)

Storage:

64 GB or larger storage device

Note: See below under “More information on storage space to keep Windows 11 up-to-date” for more details.

System firmware:

UEFI, Secure Boot capable

TPM:

Trusted Platform Module (TPM) version 2.0

Graphics card:

Compatible with DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver

Display:

High definition (720p) display that is greater than 9” diagonally, 8 bits per color channel

Internet connection and Microsoft accounts:

Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account to complete device setup on first use.

Switching a device out of Windows 11 Home in S mode also requires internet connectivity. Learn more about S mode here.

For all Windows 11 editions, internet access is required to perform updates and to download and take advantage of some features. A Microsoft account is required for some features.
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2021. 12:46 ] @
Citat:
calexx:
Mislim da sam video da ima načina da se zaobiđe sve to, možda i sami dozvole stariji hardver a ako ipak ostane, neće da imaju mnogo novih korisnika. Mislim, sve je lepo ali tražiti pristojno nov hardver ...


Verovatno ce serverska / WS (LTSC) verzija biti otkljucane, serverska svakako (ima gomila firmi koje ne zele da im neko spolja diktira kako konfigurisu boot sigurnost / root-of-trust) a i WS verovatno.

Problem je sto te verzije nece imati te novotarije koje dolaze sa Store-om, pa sad kako ko voli.

LTSC nije moguce kupiti oficijelno osim ako niste sistemski build-er ili veci kupac, mada za uporne postoji nacin - opet, rezultat je verzija koja nije isto sto i konumerski Windows.

Piratske varijante ne racunam - sasvim je sigurno da ce neko razbiti taj TPM 2.0 zahtev u roku od odmah, samo je pitanje cemu takva masina sluzi.
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2021. 13:01 ] @
Uzgred TPM 2.0 je bio zahtev za sve nove uredjaje jos od 2016 (https://docs.microsoft.com/en-...ign/device-experiences/oem-tpm)

https://download.microsoft.com...%20Hardware%20Requirements.pdf

Citat:

As of July 28, 2016, all new device models, lines or series must implement and be in compliance with the International Standard ISO/IEC 11889:2015 or the Trusted Computing Group TPM 2.0 Library and a component which implements the TPM 2.0 must be present and enabled by default from this effective date.


Problem su verovatno ploce i sl. sto spada pod "ws / server / system builder" domen, mada mislim da bi bilo jako cudno da MSFT batali to trziste (server svakako nece). Sve masine sklepane od strane OEM-a imaju TPM 2.0 vec jos od bar 5 godina.

Windows 10 ima izuzetak:

Citat:

OEM systems for special purpose commercial systems, custom order, and customer systems with a custom image are not required to ship with a TPM support enabled


Kao i Windows 11:

https://download.microsoft.com...ments%20for%20Windows%2011.pdf

Citat:

Upon approval from Microsoft, OEM systems for special purpose commercial systems, custom order, and customer systems with a custom image are not required to ship with a TPM support enabled.


Malo su postrozili jezik ali ocigledno je da ce biti izuzetaka. Cim ih ima, bice i verzija po netu sa istim.

--

Sa druge strane, potrosacke masine (laptopovi, all-in-one brendirani PC-jevi) ce stizati sa zasticenim firmware-om - sto se vec sad desava. Windows 11 ce samo jos smanjiti broj otvorenih sistema.

Ne pricam o Secure Boot-u - bar na x86, vendori su obavezni da omoguce korisnicima da iskljuce Secure Boot ili da ubace svoje kljuceve. Na ARM sistemima ovo nije slucaj (stavise, obrnuto vazi: masina mora biti zakljucana). Ali i takvi sistemi nisu skroz otvoreni: firmware je zasticen npr. Intel-ovim BIOS Guard-om, sto znaci da ne mozete, recimo, da prckate po konfiguraciji kako hocete vec samo ono sto OEM dozvoli.
[ bachi @ 28.06.2021. 18:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Piratske varijante ne racunam - sasvim je sigurno da ce neko razbiti taj TPM 2.0 zahtev u roku od odmah, samo je pitanje cemu takva masina sluzi.

Služi isto čemu je služila prethodnih par decenija bez TPM-a...
[ Srđan Pavlović @ 28.06.2021. 22:23 ] @
Instalirah ga na metal, sljaka sasvim ok ova dev verzija... ima malo taj Apple smek :D
[ mjanjic @ 29.06.2021. 00:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Piratske varijante ne racunam - sasvim je sigurno da ce neko razbiti taj TPM 2.0 zahtev u roku od odmah, samo je pitanje cemu takva masina sluzi.

TPM 2.0 nije problem, Win 11 i nije toliko inovativan i različit da mora obavezno da se instalira na 5 i više godina stare računare, na njima već 2-3 godine ni Win10 ne radi kako treba ako nije stavljen malo noviji SSD (na HDD-u već 3-4 godine ne radi kako treba).

Nego, problem je onaj zahtev za online MS nalog... nije problem ako moram da imam nalog pri instalaciji, tako sam se zeznuo i na laptopu, ali je naknadno bilo moguće isključiti, problem je što neke stvari neće raditi bez tog naloga. Mislim, ne rade ni kod Win 10 "neke stvari", recimo sinhronizacija podešavanja na različitim računarima gde se koristi isti nalog i slične "gluposti" (možda je nekom korisno, ali šta kad neko baš hoće različita podešavanja).
Potom, njihov OneDrive koji ne želim da koristim kao desktop app, već samo preko Web-a, moraju li da nameću način korišćenja koji ne želim? Kupili Skype, upropastili ga, potom napravili Teams i sad kao Teams će da zameni Skype? A kod Win10 sve to guraju uz svaki "major update" iako si prethodni put deinstalirao, mogu misliti šta će sad biti...

Izgleda da MS treba stvarno razbiti na nezavisne delove kao što su nekad razbili Standard Oil, možda puste neke pametne inženjere da već jednom urade nešto pametno, 15 godina samo uništavaju svaki proizvod koji su kupili ili sami pokrenuli i u početku razvijali kako treba.
[ DUSKEZ @ 29.06.2021. 14:30 ] @
Imal ko sta reci za fast os xp 2021 i fast os windows 7 2021 inace znam da je samo kozmetika i da je oftopik ali ajde
sledecom prilikom cu probati jedan to ta dva sistema samo ne znam valda moze da se prevede lip cirilicni jer tako koristim?
[Ovu poruku je menjao DUSKEZ dana 29.06.2021. u 15:40 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DUSKEZ dana 29.06.2021. u 16:41 GMT+1]
[ calexx @ 30.06.2021. 18:02 ] @
Jutros pogledam, pojavio se insajder windows 11, pustim apdejt i prvo odbije jer je star hardver. Isključim Secure Boot i on završi apgrejd. Posle opet uključim.

Na prvu loptu, ukinuto je podešavanje taksbara tj nema menija desnog dugmeta a i ne može da se prebaci gore kako sam ja navikao ili bilo gde. Promena tastature radi sa definisanom kombinacijom tastera ali ne reaguje na miška. Nisam sve pogledao, možda ima negde da se podesi, sve je promenjeno pa je potrebno tražiti detaljnije a baš i nemam vremena za toliko.

Vidim da veći deo mojih potreba za Pendžerima (AoE RoR) ;) radi pa će da ostane, peglaće oni to još.
[ calexx @ 30.06.2021. 18:09 ] @
Samo da proverim kako ge ES prepoznaje. ;)
[ Srđan Pavlović @ 01.07.2021. 12:26 ] @
Ako neko voli ko ja tanak taskbar i manje ikone dole, evo gi resenje za registri:

https://www.lifewire.com/chang...bar-size-in-windows-11-5190012
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2021. 23:03 ] @
Meni se juce instalirao, ni pitao me nije :-) OK bio sam u tom Insider programu i ranije, ali opet - ocekivao sam da ce bar nesto da gukne za novu verziju.

Ali posle je jasno - u principu je cela stvar doradjeni Win 10

Kernel je i dalje 10.0, OS se predstavlja kao 2021H2. Bukvalno samo da zavrse ovaj GUI (imaju jos posla, ali izgleda jos ima da prodje godina dok se ne oslobode praistorijskog .NET UI-ja za Event Viewer, Task Scheduler, GPO editor i sl. + jos i nove komponente sve ne postuju podesavanja tipa Task Manager ignorise "dark" temu itd.) i mogu da ga izbace.

[ Ivan Dimkovic @ 02.07.2021. 20:50 ] @
A evo i na malo boljem monitoru - taman da 4K UHD YT video trci u prozorcetu (doduse vidim da glupi browser nije u stanju da ukapira da ne koristi DPI skaliranje za video viewport... ccc) :-)

https://imgur.com/9T946Yf

[ Srđan Pavlović @ 04.07.2021. 19:01 ] @
Cek tek da vidis kako DPI radi na Linuxu, ovoe super... :D

Secam se one patnje godinama i godinama sa xorg.conf na Linuxu rucnog njakanja
pa nece monitor pa nece rezolucija... e, to je sad u zadnje vreme stvarno lepo sve
reseno i radi svuda na prvu, ali od skora su krenuli hDPI podrskom i to sad radi tako... onako... :D

[ Branimir Maksimovic @ 04.07.2021. 20:22 ] @
Srdjan:"Secam se one patnje godinama i godinama sa xorg.conf na Linuxu rucnog njakanja"

a pa ono nesto preggazi xorg.conf i crn ekran :P
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2021. 21:15 ] @
ili ne daj boze nakacis jos 1 monitor :D
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2021. 00:54 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Cek tek da vidis kako DPI radi na Linuxu, ovoe super... :D

Secam se one patnje godinama i godinama sa xorg.conf na Linuxu rucnog njakanja
pa nece monitor pa nece rezolucija... e, to je sad u zadnje vreme stvarno lepo sve
reseno i radi svuda na prvu, ali od skora su krenuli hDPI podrskom i to sad radi tako... onako... :D


Poterao ja Lubuntu (to je ono sto me zeza sa NVMe diskovima) - bole ga, nikakav koncept DPI-ja, 'ebe se njemu.

Obrati paznju, taj screenshot sto vidis zahteva bar 200% scaling da bude upotrebljiv, a Windows preporucuje 300% (dijagonala 32" a rezolucija 7680x4320, 275 PPI)

Zamisli kad ti grune sliku "as is" - moras mikroskop da vadis hahaha.

A nisam nista ni rekao za monitor koji zahteva dual-DP 1.4 link da bi mogao da potera [email protected] :-) Sta mislis kako to sljaka lako na masini sa iGPU-dGPU-Dock?

Preview: Dock ide na TB3, ali TB3 portovi idu na iGPU... iGPU je ogranicen u razvoju i podrzava samo [email protected] ajde nateraj firmware da rerutira sve na dGPU, ali onda imas neupotrebljivu masinu zato sto NVIDIA przi sve vreme, bukvalno da pitas masinu da ti izracuna 2+2, ode CPU u throttle-fest... (ne zaje*vam se - mogu da napravim video ThrottleStop-a kako pali #PROCHOT lampicu cim je iskljucis :-)
[ Srđan Pavlović @ 05.07.2021. 21:17 ] @
Probaj novi Mint Cinnamon:

Citat:

Cinnamon 4.6 also introduces fractional scaling. Until now your scaling was either 100% (normal mode) or 200% (HiDPI mode) and it was the same for all your monitors. With Cinnamon 4.6 each monitor can have a different scaling and it can be set to values in between 100% and 200%.

In normal mode the resolution you set is the resolution you see. In HiDPI, at 200% scaling, the screen is showing twice the pixel density so everything looks sharper, but the resolution you see on the screen is only half the resolution of your monitor. Many HiDPI displays have a resolution which is actually quite small once HiDPI is activated.

Take a 13" Macbook Retina 2013. Its screen resolution is 2560×1600. That’s too much for a 13" screen; Applications, text and desktop items look way too small. In HiDPI mode, the screen shows twice the pixel density and everything looks really crisp, but look what happens to the resolution… it gets halved to 1280×800. The problem then is that 800px is not enough in terms of screen space, and some applications don’t even fit in it. A display like this one looks perfect in 1200px and that unfortunately means reducing the actual resolution to 1200px and not using HiDPI.

Another issue with HiDPI is multi-monitor support. You could plug an external monitor to this Macbook in the hope to stay in HiDPI on the laptop but to be in normal mode on the monitor. That wasn't possible before though, either all screens or none at all could be in HiDPI... and a non-HiDPI compatible screen set in HiDPI was just unusable.

Fractional scaling addresses these limitations. By being able to set the scaling for each monitor independently and allow for scaling values of not only 100% and 200% but also 125%, 150%, 175%, Cinnamon 4.6 tries to get higher pixel density and to allow HiDPI and non-HiDPI monitors to play well with each others.

In the example of the Macbook plugged to a non-HiDPI monitor, we’d typically set the Macbook to 150% and the monitor to 100%. Under the hood, the entire desktop environment would run in HiDPI mode, but the actual scaling of the Macbook screen would be reduced from 200% to 150% and the scaling of the monitor from 200% to 100%. We’d end up with a monitor which looks perfectly normal, and a Macbook screen which has a nice 1200px resolution and a "half-hidpi" 1.5 pixel density, which doesn’t look as crisp as full-hidpi, but looks crisper than in normal mode.https://www.linuxmint.com/rel_ulyana_cinnamon_whatsnew.php

:D
[ DUSKEZ @ 06.07.2021. 16:21 ] @
Jel su popravili autoplay dvd bug? il ce mozda u win 12 xD

[Ovu poruku je menjao DUSKEZ dana 06.07.2021. u 18:00 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2021. 14:19 ] @
Evo jos jednog jako znacajnog unapredjenja u odnosu na prethodne verzije:

https://gadgets.ndtv.com/apps/...of-death-change-colour-2478350


[ starisloven @ 24.03.2022. 09:44 ] @
Pozdrav. Trebam da kupim novi računar koji podržava Win 11. E sad... na svom Microsoft accountu imam licencu za Win 10 od starog PC-a koji je pokojni već nekih godinu dana. Da li moram prvo dići desetku pa preko change hardvare povući tu licencu ili mogu podići odmah Win 11 i opet preko change hardvare povući tu licencu. Bilo bi mi manje posla da odmah podignem Win 11 nego da prvo dižem desetku pa onda preko update da vučem 11.
[ mjanjic @ 24.03.2022. 14:59 ] @
Pa pitanje je koja je licenca, jer se vezuje za ploču, pa koliko god da ti je taj PC bio neaktivan, pitanje je da il će ti na drugom računaru prihvatiti serijski. Pretpostavljam da ima neki način da se migrira licenca na drugi računar (ako je vrsta licence koja to podržava), ono za šta sam jedino siguran da OEM licence ne možeš da migriraš na drugi uređaj (bar ne legalno).