[ nkrgovic @ 24.06.2021. 08:33 ] @
Tuzan trenutak za sve entuzijaste i ljude koji cene (legalne, naravno) soli za kupanje. Covek kome je pre par godina uspelo da zapravo de-instalira McAfee antivirus sa komsijinog racunara danas je nadjen mrtav u zatvoru. Vlasti kazu da "lici na samoubistvo", posto, ocigledno, samoubistva u zatvoru su normalna, nije da ima cuvara.....
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2021. 11:33 ] @
Da, RIP - strasno je da je nepotpisivanje poreske deklaracije tesko krivicno delo za koje moze da se lezi vise godina u zatvoru.

Sa druge strane, ne bih se iznenadio da je McAfee podelio malo svojih coin-a sa kljucnim srafovima u spanskoj administraciji - da izgleda realno :-) Covek je toliko lud i sposoban (za*bana kombinacija) + i ranije je demonstrirao sklonosti ka zaobilazenju zakona (nije mu strano)

A sto se Spanaca tice, sta reci... ono, jel izrucuju mozda Irance na zahtev Ajatola? Sumnjam. Tako bi trebalo i sa USA da postpupaju oko ovih stvari - vec u Evropi odavno ne izrucuju ako postoji opasnost da ce biti upotrebljena smrtna kazna. Treba to prosiriti i na stvari poput napumpanih visedecenijskih kazni koje USA tuzilastvo trazi za nesto sto ni u ludilu ne bi moglo tako biti kaznjeno ovde. Ono tipa 5 godina za torent i sl.

Da li se secate kako je prosao Aaron Swartz?

Pre koju nedelju je SCOTUS presudio:

https://arstechnica.com/tech-p...sed-to-prosecute-aaron-swartz/
https://mattscodecave.com/post...-swartz-eight-years-later.html

"Kriminalno krsenje TOS-a" nije kriminal.

Na zalost, Aaron se ubio dok su mu pretili sa 7 godina zatvora zato sto je download-ovao previse brzo. On nece moci da slavi. Koliko je sve to bizarno bilo, nakaradni zakon je bukvalno omogucavao drzavi da goni ljude kriminalno za ekvivalent predugog zadrzavanja u javnom WC-u. Hteli coveku da oduzmu 1/4 dosadasnjeg zivota zato sto je previse fajlova skinuo. Covek se ubio.

Tako i ovo sa IRS-om. Bukvalno k'o u doba divljeg zapada.

[ Java Beograd @ 24.06.2021. 11:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Bukvalno k'o u doba divljeg zapada.

Nikad USA nije ni prestao da bude divlji zapad. Bio je ostao zemlja sile i nasilja, gde vlada samo zakon jačeg. Malo uvijeno u oblande, naravno, ali u suštini gola sila.
[ nkrgovic @ 24.06.2021. 12:44 ] @
U Evropi.... hmmm..... Ajde, da ne pominjem Srbiju, koja je izrucivala Turskoj, bez obzira na to sto je protivzakonito i protivustavno, ali Asange lezi u UK zatvoru BEZ IKAKVE KRIVICE. Osudjen je jer je prekrsio kauciju, kaznjen na najstrozu mogucu kaznu, odsluzio je, i sad i dalje sedi u zatvoru "jer bi mogao da pobegne", dok se oni ne smisle da li ce da ga izruce u US.

Iskreno, nadam se da je John zavrnuo nekog tamo i pobegao. Nije on bas cvecka, ali ovo niko ne zasluzuje.
[ B3R1 @ 24.06.2021. 12:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
A sto se Spanaca tice, sta reci... ono, jel izrucuju mozda Irance na zahtev Ajatola? Sumnjam. Tako bi trebalo i sa USA da postpupaju oko ovih stvari - vec u Evropi odavno ne izrucuju ako postoji opasnost da ce biti upotrebljena smrtna kazna.

Koliko se secam, i Srbija je potpisala neki ugovor o izrucenju sa SAD, navodno "uzajamni" ... hehehe ... bas se pitam kog bi to Amera njegova drzava izrucila nekoj tamo banana drzavi. Ali zato su one momke iz Nisa hteli da izruce, ali je to u poslednjem trenutku Apelacioni sud u Beogradu sprecio.

Inace, jedna zanimljivost. Mnogi nasi ljudi zive u ubedjenju da je izrucenje srpskih drzavljana protivno Ustavu Srbije (izrucivanje stranaca je oduvek bilo dozvoljeno, naravno). Nazalost, nijedan jedini clan Ustava to ne sprecava. Ni onaj iz 1989. ni ovaj sadasnji iz 2006. Ko tvrdi suprotno, neka kaze koji clan je u pitanju. A ono sto u zakonu/ustavu nije eksplicitno zabranjeno to je dozvoljeno.

Da resimo enigmu: Ustav SRJ je bio taj koji je imao takvu odredbu. Ustav Srbije - ne. Kada je SRJ ukinuta i Ustav SRJ prestao da vazi, otklonila se i ta prepreka.

A Kostunjavi je "zaboravio" da tu prepreku ugradi u Ustav 2006. kada ga je pravio i time je pripremio teren za sve ovo.
[ djoka_l @ 24.06.2021. 13:39 ] @
Ustav ne kaže ništa, zato piše u: https://www.paragraf.rs/propis...moci_u_krivicnim_stvarima.html
Citat:
Pretpostavke za izručenje

Član 16

Pored pretpostavki predviđenih članom 7. ovog zakona, pretpostavke za izručenje su:

1) da lice čije se izručenje zahteva nije državljanin Republike Srbije;

2) da delo povodom kojeg se zahteva izručenje nije izvršeno na teritoriji Republike Srbije, protiv nje ili njenog državljanina;

3) da se protiv istog lica u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela povodom kojeg se zahteva izručenje;

4) da po domaćem zakonu postoje uslovi za ponavljanje krivičnog postupka za krivično delo povodom kojeg se zahteva izručenje lica protiv kojeg je pravnosnažno okončan postupak pred domaćim sudom;

5) da je utvrđena istovetnost lica čije se izručenje zahteva;

6) da ima dovoljno dokaza za osnovanu sumnju odnosno da postoji pravnosnažna sudska odluka da je lice čije se izručenje traži učinilo krivično delo povodom kojeg se zahteva izručenje;

7) da država molilja da garancije da će u slučaju osude u odsustvu postupak biti ponovljen u prisustvu izručenog lica;

8) da država molilja da garancije da smrtna kazna koja je propisana za krivično delo povodom kojeg se zahteva izručenje neće biti izrečena, odnosno izvršena.
[ dule_ns @ 24.06.2021. 13:42 ] @
America is not a country, it's a business.
[ madamov @ 25.06.2021. 12:24 ] @
Dobili smo novi izraz, McAfee je Epštajnovan kažu mnogi.
[ nkrgovic @ 25.06.2021. 13:53 ] @
Da, toga se i ja plasim.... Doduse, mnogi su pricali da se to desilo i gorespomenutom Aaron-u.... koji je stvarno bio osoba koja je zeleza da svet promeni na bolje. :/ Ovo su sve tuzno neresivi problemi.... i dok sa Epstein-om mnogi nece saosecati, Aaron Schwartz je bio, za mnoge, heroj. John McAfee je bio ekscentrican, ali takodje vrlo daleko od Epstein-a i neko ko se, bar malo, trudio da nesto promeni na bolje.