Citat:
dojcilocuk:
Trafo je deklarisan kao 70W - 2A. Na sekundaru imam napon 18V a posle greca i elektrolita imam 26VDC.
Pokusao sam da spojim tri redno vezane sijalice od 12V/1.8A odmah na izlaz greca i one fino svijetle i tada se trafo ne grije iako vuku skoro 2A.
U cemu je caka - ne umijem objasniti samom sebi.
Ima li neko koristan savjet ?
Pozdrav D.
Pozdrav @dojciluk,
Ne uzmi mi za zlo što ću posumnjati u ispravnost iznetih podataka (svi smo u nekom času bili početnici ili nedovoljno obavešteni).
Iz tog razloga ću ti postaviti nekoliko anketnih pitanja, iz kojih možda otkrijemo (ili sam otkriješ) gde je problem...
Kao što cenjeni @emiSar reče, cifre ti se žestoko ne slažu!
- Ko je "deklarisao" trafo, gde to piše? Kako je moguće da raspolaže sa beskorisnih 70W a da ima sekundar od 18V, 2A?
- Na koji način si tačno izmerio poprečni presek SREDNJEG stuba trafoa, a bez rasklapanja trafoa?
- Kako iz 18V x 2A = 36W nameravaš dobiti 41V x 1A = 41W?
- Tri sijalice od 12V, 1.8A, vezane na 18V neće "vući skoro 2A". Da li si izmerio to što si tvrdio?
- Grec pomenute "jačine", zavisno od kvaliteta i proizvođača, ima pri 2A pad napona od 2-3V, što je disipacija od 4-6W.
Imaš li predstavu da je 4-6W snaga žara jedne cigarete i da to nije ni malo naivna količina toplote?
Dodaću i par komentara koji će ti možda biti korisni:
Boost pretvarači inače imaju visok stepen korisnog dejstva, reda 0.9. Dakle, boost pretvarač moraš nahraniti sa 41/0.9=45,6W minimalno.
Pošto imaš 18V sa kojih to želiš postići, treba ti najmanje 2.53A iza greca, na DC grani.
Pošto će grec trošiti oko 6W minimalno, pri toj struji, na AC grani ti treba minimalno 2.87A pri 18Vac na sekundaru (oko 52W).
Trafo te veličine ima relativno slabo iskorišćenje, reda 0.8, dodatno sa elkos iza greca, zbog udarnih struja punjenja tih elkos, korisnost pada na reda tek 0.7 ili manje.
Dakle, ako uzmemo 0.7 sledi da trafo na primaru mora trošiti najmanje 52/0.7=74.3W, zaokružimo na 75W.
Stigosmo konačno do potrebne STVARNE snage trafoa.
Ono u šta sumnjam je merenje poprečnog preseka jezgra (negde si pomenuo 8.75 centimetra kvadratna).
Doduše sumnjam i u još neke paušalne tvrdnje.
Da li si merio poprečni presek srednjeg stuba trafoa, ili šta drugo?