[ popmilan76 @ 11.07.2021. 14:47 ] @
Da li je neko radio program za dijagnostiku grešaka u autu?Jel taj program radi na principu AT komandi,ili ne?
[ peromalosutra @ 12.07.2021. 12:27 ] @
Ukratko: ne. Postoji niz protokola za dijagnostiku, zavisno od toga na kom nivou posmatras komunikaciju. Jedan od poznatijih je CAN (https://en.wikipedia.org/wiki/CAN_bus), mada postoje i drugi kao sto su FlexRay ili cak Ethernet.

Na primijer, UDS prokol (https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Diagnostic_Services) definise sta i kako je dostupno od podataka, kako se vrsi citanje, upis, pokretanje neke dijagnosticke procedure itd. On moze da koristi DoIP(https://de.wikipedia.org/wiki/DoIP) za prenos podataka, koji se dalje oslanja na Ethernet ili CAN.

Ako te zanima da iscitavas neke parametre, mozda mozes poceti od ODB2? https://en.wikipedia.org/wiki/On-board_diagnostics Imas gomilu jeftinih adaptera, pa onda mozes da krenes od toga kako pricati sa njima.

Takodje, sve osjetljivije funkcije, pogotovo na novijim automobilima su kriptografski zasticene, pa se bez odgovarajuceg sertifikata ne moze mnogo uraditi.
[ oracle_kid @ 12.07.2021. 14:00 ] @
Pre nekog vremena sam i ja razmišljao o tome, ali izgleda da proizvodjači automobila ne žele da postoji standard, velika se lova tu okreće da bi svaki “average Joe” imao pristup na jednostavan način