[ XLana @ 26.07.2021. 16:48 ] @
Znam da se za fajlove koristi blok šifrovanje u CBC modu ( CBC mode: Cipher Block Chaining mode gde prethodni blok utiče na sledeći blok šifrovanog teksta )

Da li Advanced Encryption Standard može da radi VoIP enkripciju u CBC modu i gde se mogu naći primeri iz prakse ?

Ako ima neki primer gde je implementiran IPsec i gde je Voice komunikacija zaštićena na ovaj način i gde mogu naći primere ?

[ bokinet @ 26.07.2021. 17:45 ] @
Sve to zavisi od nacina implementacije celokupnog sistema a pre svega client-a.
Takodje postoji i deo koji se odnosi na brzinu tj. performanse.
Dakle moze. U pojedinim resenjima koja nisu VOIP ali su IPSEC resenja cak je moguce navesti sta je tkz. minimum igre prilikom uspostavljanja razmene podataka.

www.ietf.org/rfc/rfc3602.txt
[ XLana @ 26.07.2021. 19:46 ] @
Hvala mnogo :)

Razmišljam, ako bi se koristili sekvencijalni šifarski algoritmi onda bi morali da budu instalirani generatori pseudo slučajnih brojeva koji bi se sinhronizovali pre početka komunikacije ( koja bi bila zaštićena sekvencijalnim šifarskim algoritmom )

To bi bila neka verzija sa "PreShared Key"

Ali to ne može uvek da se sprovede u praksi , naročito ne ako se radi o složenim sistemima sa mnogo učesnika između kojih treba kriptovati komunikaciju.
[ Branimir Maksimovic @ 27.07.2021. 00:42 ] @
SIP nije enkriptovan protokol. Enkripcija radi na transportnom nivou tako da je najbolje resenje da ides kroz VPN.
[ bachi @ 27.07.2021. 07:56 ] @
Postoji srtp, zrtp, a sips (sip tls) je verovatno ono što Lana traži?
[ djoka_l @ 27.07.2021. 09:09 ] @
VoIP koristi UDP protokol, ne TCP.
Zbog toga nije garantovano da će svi blokovi podataka stići na odredište.
Samim tim, CBC je besmislen.
[ Branimir Maksimovic @ 27.07.2021. 09:50 ] @
Citat:
bachi:
Postoji srtp, zrtp, a sips (sip tls) je verovatno ono što Lana traži?


Pa nije se izjasnila, svakako da inicijalno uspostavljanje veze kod VoiP-a nije kriptovano. Ima
komercijalnih resenja, kao recimo ovo https://www.phone.com/phone-support/features/secure-voip/
, ali to trazi da oba kraja saradjuju. Mislim ono ne mora da koristi voip moze bilo koji messanger sa enkripcijom :P
[ sdurut @ 27.07.2021. 09:57 ] @
VoIP SIP može da radi preko UDP i preko TCP na portu 5060. Stari Voip clienti podržavaju samo UDP (razni SIP telefoni). Noviji VoIP klijenti kao recimo Zoiper može da se podesi isklučivo TCP. Asterisk takođe podržava SIP over TCP. Meni SIP over TCP mnogo bolje radi preko mobilne 3G i 4G mreže jer nema padanja paketa. IPsec je najjednostavnije po meni podesiti na ruteru L2TP IPsec VPN. Podržava ga većina Androida i iPhone. Mikrotik podržava L2TP IPsec od rutera na kojima sam to probao.
[ Shadowed @ 27.07.2021. 10:04 ] @
Mislim da je ovde jedino djoka_l pogodio poentu. Koliko vidim, glavno pitanje je za primenu CBC moda.
Nisam direktno u materiji pa mozda nesto propustam ali, osim razloga koji je djoka_l naveo, ne deluje mi da ima smisla CBC mod kod bilo cega sto je stream. Sto zbog izgubljenih sto zbog preskocenih (ukljucio se kasnije) paketa. Ako ti dekripcija jednog dela podataka zavisi od dekripcije prethodnog dela, onda je potrebno da ti taj prethodni bude dostupan. A u ovom slucaju je potrebno da svi prethodni budu dostupni. Kod fajlova to ima smisla, kod stream-ovanih podataka, ne bas.
[ bachi @ 27.07.2021. 10:07 ] @
OpenVPN pozdravlja Đoku.
[ djoka_l @ 27.07.2021. 10:44 ] @
CBC mehanizam NE MOŽE da se koristi u slučajevima kada je ugrožen integritet poruke.
Može da se koristi kada su u pitanju fajlovi, ali ako se samo jedan bit u fajlu promeni, od tog bloka poruka je nečitljiva.

Da bi se, nešto slično CBC mehanizmu koristilo u telekomunikaciji, neophodna je neka vrsta sinhronizacije - to više nije "klasičan" CBC.

Verovatno se sećate katastofalnog fijaska sa WPA wireles protokolom. On je koristio AES sa CBC.
Inicijalizacioni vektor je koristio nounce. Obično se kao nounce uzima slučajan broj. Međutim WPA je kao nounce koristio broj 1.

Rupa je bila u tome što je uređaj koji je "bušio" WPA, folirao da je izgubio sinhronizaciju, pa je ruter ponovo pokretao stream sa nounce čija je vrednost 1.
Posle nekih 30,000 paketa, mogao se pogoditi klujč za dekripciju.

Dakle, sve streamig tehnologije koriste, ako su kriptovane, neku vrstu sinhro signala. Na primer, "sesija" kriptovanog TV kanala počinje sa svakom poluslikom, može da se izgubi nekoliko frejmova, ali se algoritam oporavljava jer je poruka "podeljena" na sesije koje kratko traju.
[ bachi @ 27.07.2021. 12:47 ] @
OpenVPN koristi AES-nnn-CBC kao podrazumevani sajfer i UDP kao mrežni protokol. Ali integritet poruke se pegla kroz samu aplikaciju. Verujem da isto tako može i za voip.
[ mjanjic @ 28.07.2021. 16:42 ] @
Zašto CBC, zašto ne GCM kod koga se svaki paket enkriptuje nezavisno? Umesto da IV bude 16 bajta, kod GCM je 12 bajta, dok se preostala 4 bajta koriste kao "counter".
Može se koristiti i CTR mod ako se ne radi o razgovorima koji su interesantni onima koji mogu da iskoriste neke slabosti ovog moda AES enkripcije.