[ Jorgovan88 @ 31.07.2021. 23:29 ] @
Pozdrav. Otvorio sam pausalnu agenciju - posao lepo ide i mogu da obezbedim sebi puno klijenata... Interesuje me kad dodjem do momenta da sam blizu 6.000.000 din da li bi bilo pametno resenje da na istoj adresi moja supruga otvori agenciju koja ce biti skoro ista kao moja - naravno drugo ime - i onda da ona fakturise sve sto meni limit ne dozvoljava. Ili da otvori na drugoj nekoj adresi. Da li bi ovo bio problem?

Da li je ovo uopste pametno, legalno, izvodljivo??

Hvala
[ Living Light @ 31.07.2021. 23:40 ] @
Izvini,
Odakle taj limit od 6 Mil ???
Odakle ti to?
Daj neki dokument...
[ pctel @ 31.07.2021. 23:49 ] @
https://www.paragraf.rs/propis...orezu-na-dohodak-gradjana.html
clan 40
[ pctel @ 01.08.2021. 00:01 ] @
Citat:
Jorgovan88:
Pozdrav. Otvorio sam pausalnu agenciju - posao lepo ide i mogu da obezbedim sebi puno klijenata... Interesuje me kad dodjem do momenta da sam blizu 6.000.000 din da li bi bilo pametno resenje da na istoj adresi moja supruga otvori agenciju koja ce biti skoro ista kao moja - naravno drugo ime - i onda da ona fakturise sve sto meni limit ne dozvoljava. Ili da otvori na drugoj nekoj adresi. Da li bi ovo bio problem?

Da li je ovo uopste pametno, legalno, izvodljivo??

Hvala

U poreskom postupku postoji nesto sto se naziva nacelo fakticiteta. Ukratko, ako poreska uprava na bilo koji nacin otkrije da je radnja fakticki tvoja i da supruga uopste ne ume da radi to sto tvrdi da radi (ili da ume, ali ne radi, nego radis ti) tada ce da obracuna dodatno celokupan porez i doprinose na ukupan prihod obe radnje (sto bi bio veoma visok procenat prometa) plus da podnese nisam siguran krivicnu ili prekrsajnu prijavu, zavisi od prometa. Sa druge strane, uvek postoji nada da radnici poreske uprave nece umeti to da otkriju, da niko od komsija ili klijenata nece da im dojavi i da ce da ih mrzi da otkrivaju poreske prekrsaje i krivicna dela. Moje licno iskustvo, poznajem osobu koja je nesto petljala malo preko limita i kazna je bila milion dinara.
[ Living Light @ 01.08.2021. 00:07 ] @
pctel, u pravu Si!
[ Jorgovan88 @ 01.08.2021. 00:11 ] @
A sta ako bi bila druga delatnost - druga sifra delatnosti??

Ja ne znam kako ce oni da utvrdjuju da li ona zna to da radi ili ne a i ja mogu uvek da je pripremim.
[ Java Beograd @ 01.08.2021. 14:17 ] @
Citat:
Jorgovan88:  Ja ne znam kako ce oni da utvrdjuju da li ona zna to da radi ili ne a i ja mogu uvek da je pripremim.

Neće to oni da utvrđuju. Niti imaju višak zaposlenih, niti ko iz poreske uprave to ume, može, zna, hoće da radi.

Ali, zakon je zakon. Lepo piše, crno na belo.

Dal' će neko da cinkari, ili će možda da se desi neki drugi poreski problem, pa će neki službenik da traži firmu po adresi ... pa da nađe dve (!) iz iste delatnosti i eto problema.

Dakle, 99% - da neće biti problema.Moje lično, nestručno, laičko mišljenje je da je najbolje da se registruje agencija na drugoj adresi.
[ pctel @ 01.08.2021. 16:34 ] @
Dovoljno je da dodje kontrola kod zene, da je krenu ispitivati nesto o procesu rada, normativima, utrosku materijala, ili o nekom nekom kupcu/dobavljacu koji im je sumnjiv i ona odgovori naprimer "nemam ja o tome pojma, to moj muz radi a samo se fiktivno radnja vodi na mene" :D

I uopste, nebitno, pitanje je bilo da li je legalno izvodljivo, odgovor je da nije i da ako ikada budete otkriveni moze da vas kosta veoma skupo.
[ dejanet @ 01.08.2021. 17:17 ] @
Pa to sa dve "povezane" radnje se valjda vidi po istim klijentima, fakturama koje impliciraju istu ili slicnu sifru delatnosti i slicno, a ne po normativima i procesom rada ili da li vlasnik zna da odgovori na pitanja o kojima u 99% slucajeva ne zna ni sam poreski sluzbenik.
[ pctel @ 01.08.2021. 22:41 ] @
Ne. Ako 2 od 100.000 pausalnih radnji u srbiji imaju iste klijente poreska uprava to nikako ne moze znati. Nego upravo onako kako sam rekao - dodju u slucajnu proveru i primete da vlasnica kao da je pala sa marsa, ne zna ni sta radi, ni kako, ni za koga. Tada inspekcija nece izacinodatle dok ne rascivija sta se tu dogadja.
[ Jorgovan88 @ 02.08.2021. 09:56 ] @
Kontaktirao sam pausal.rs i oni su mi rekli da nema problema samo je bitno da ja ne fakturisem nikad njenim klijentima ni ona mojim ;-)

Znaci ako smo Java developeri oboje (kao oboje) onda ce poreska da dodje i da pocne da je ispituje koji IDE koristi, kako poziva funkcije klase, kako se tacno radi nasledjivanje, for petlja , for each petlja... ...kako da nece.

Screenshot ovde
https://prnt.sc/1ibduw7
[ whitie2004 @ 02.08.2021. 15:13 ] @
Racunaj da ce uvek (bas uvek) uz veliku lovu da se pojave drzava, politicari i mafijasi da te za malu proviziju (reket) cuvaju od problema. Nije da oni imaju neki razradjeni sistem nalazenja srecnih dobitnika, vec postoji armija dokolicara koji 'tipuju' ...

Trenutno bi ti preporucio registrovanje firme u Tutinu. Drzava blagonaklono gleda na to i vise stotina firmi je gore registrovano jer .... vole cist planinski vazduh. Ima nekih dobrih strana i registracija u Palm Springsu .... Nema pravila ... a i menjaju se cesto!
[ dejanet @ 02.08.2021. 18:27 ] @
@pctel
"Ne. Ako 2 od 100.000 pausalnih radnji u srbiji imaju iste klijente poreska uprava to nikako ne moze znati..."

Nemas 2 od 100*10^3, nego 2 radnje na istoj adresi.
[ pctel @ 03.08.2021. 05:26 ] @
Covek je pomenuo da ista adresa nije uslov. Slazem se da bi ista adresa olaksala poreskoj otkrivanje fakticiteta, ali nije da se to ne moze desiti i u slucaju razlicite adrese.
[ mjanjic @ 03.08.2021. 11:27 ] @
Pa može da registruje firmu i u Estoniji uz e-residence, međutim onda će da ima "malo" peripetija oko povlačenja tog novca na račun u Srbiji.
[ pctel @ 05.08.2021. 06:50 ] @
Daj malo potpunije informacije ako vec predlazes - koliko iznosi pausalni porez u estoniji, sta je sa doprinosima, ima li dodatnih troskova, koliki je limit prometa.
[ djoka_l @ 05.08.2021. 07:20 ] @
Ja se dosta razumem u poreske propise, ali nikada ne bih ni pokušao da osporavam ono što PCTEL napiše na istu temu.

Sva diskusija je, Jorgovane, posle prvog pctel-ovog posta bespredmetna.
Time što formiraš "fiktivnu" agenciju, da bi bio ispod crte, činiš poreski prekršaj.
Sada, da li ćeš proći ispod radara, ili ne, zavisi od tvoje sreće. Spremi milion dinara za kaznu, ako te uhvate.
A i zatvor je za ljude.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2021. 09:23 ] @
+1 za pctela..

Uzgred, otkrivanje ovakvog stanja je trivijalno cak i za pripravnika u poreskoj inspekciji.

- 9 AM: dolazi na posao, pritiska dugme za kafu
- 9:15 AM: na terminalu pravi upit da mu na "njegovoj" opstini izbaci listu pausalaca koji rade istu delatnost na istoj adresi (jos ako imaju isto prezime), godine osnivanja
- 9:20 AM: identifikacija najblizih kandidata na osnovu statistickih podataka koje poreska ima (o opstini, delatnosti, itd.)

Karikiram ali npr. Djole Peric i Marina Peric, na adresi 100 Velikih Sisarki u Malom Brdu - gde je Djole serviser bele tehnike 20 godina, Marina bila zaposlena u hotelskoj industriji do prosle godine kada je odjednom i ona postala serviser sa svojom agencijom... to bi otprilike iskocilo crveno sa animiranim fontom :-)

OK, malo ko je ovoliko nesmotren ali ni mnogi "mnogo pametniji" planovi nisu nista bolji.

...

Ali dalja provera se verovatno nece desiti zato sto je dobitak mali, zato sto sledeci korak zahteva ljudski (skup) rad da li je u pitanju cist posao ili ne, sto u slucaju mnostva pausalaca znaci puno posla za relativno malu kintu.

Poreske uprave su u "drzavnom poslu" najblize najsurovijem slobodnom trzistu: njihov posao je donosenje prihoda drzavi, sve sto rade se lako meri (kintom) i zbog toga se ponasaju vrlo racionalno cak i ako se u sve uracuna neka eventualna korupcija. Znaci, fokusiraju se na najlukrativnije izvore prihoda - sta god da su, pretpostavljam kojekakve mahinacije sa alkoholom i cigaretama i sl.

Sto znaci da su muz i zena koji posluju tu nesto malo vise od limita verovatno nezanimljivi.

Znaci sve OK?

Mozda, mozda ne - to je na svakom da odluci ko se sprema. Poreska ima dugu memoriju, ako nekoliko godina za redom bivas na vrhu liste "za proveriti" to se moze i desiti. Kao oni "frilenseri" jbg, jednog dana mozda nekome bas dodje da se okomi na frifrizere, frimasere, frijavaprogramere...

Sve se uvek svodi na isto pitanje: da li se isplati takav rizik.

A to nije pitanje za forum, vec samo za aktere u tom poslu.
[ Predrag Supurovic @ 05.08.2021. 09:56 ] @
A šta ako muž i žena, brat i sestra, dva brata, ma bilo kojih više osoba koji žive na istoj adresi zaista rade iste poslove i svako registrovao paušalnog preduzetnika?
Oni su de fakto kriminalci?
[ Java Beograd @ 05.08.2021. 10:41 ] @
Najgori !!!
[ djoka_l @ 05.08.2021. 10:50 ] @
Kriminalac je onaj koji procenjuje da će da pređe limit od 6 miliona godišnje, pa osniva još jednu fiktivnu paušalnu firmu.
Jorgovan je JASNO rekao, njegova žena nije paušalac, on bi hteo da ima dve firme kako bi ne bi prešao limit.

Zato postoji sud.

Verujem, cenjeni sude
Da dobro poznaješ ljude
Vi barem imate posla
Jer ćud je ćud a sud je sud
Verujem, cenjena glavo
Da si i učio pravo
Da svakom sudiš pošteno
Jer čast je čast a vlast je vlast
I sve po zakonu, za to sam prvi
Ne bi bilo ove krvi
Da je bilo sve po zakonu
Vlast je vlasti ja to poštujem
Tu su paragrafi pa zagrabi
Nek isto je i đavolu i đakonu
Pa nek se zna!
[ djoka_l @ 05.08.2021. 10:56 ] @
Uzgred, jednom sam napravio poreski prekršaj.
Dobio poziv za sud, pogledam u zakon, za prekršaj za koji sam optužen, kao odgovorno lice firme, zreo za kaznu od 100,000 do 1,000,000
Ja se smrzo. Pokupim svu dokumentaciju, popričam sa sudijom i DOKAŽEM da prekršaj jeste postojao, ali nisam time ni na koji način utajio porez, ili zavrnuo državu.
Sudija mi prekvalifikuje delo i prođem sa pismenom opomenom i da platim trošak suđenja (mislim da je bilo 6,000 dinara).

Ovde neko priča o SVESNOJ NAMERI da prevari poreske organe.
[ Jorgovan88 @ 05.08.2021. 11:15 ] @
Sta ako bih ja nju stvarno naucio da radi moj posao i ona pocne da radi taj isti posao u svojoj firmi. Da li bi to onda bio prekrsaj? Sta bi se tada desilo? Pitanje ce uvek biti kako ce poreska da zna i kako da utvrdi da li moja zena zna da radi taj posao ili ne kad verujem da 99% ljudi u poreskoj i ne zna nista u vezi posla koji radim. To mi nikakao nije jasno.
[ djoka_l @ 05.08.2021. 11:37 ] @
A šta ako napraviš doo pa zaposliš koga hoćeš i ne brineš za limit?
Kada i ako budeš dostigao limit od 6 miliona deset puta ćeš da razmisliš da li želiš da rizikuješ.

Jednom mi je u bivšu firmu stigao NDA (non-disclose agreement) od druge firme koja je htela da nas angažuje na nekom projektu. Uglavnom, u NDA je pisalo, otprilike, da ako neka informacija procuri, mogu da mi naplate 100,000 evra kazne. Ja odbijem da potpišem. Onde me ta druga firma pita, sa čuđenjem, zašto odbijam, kada je to njihov standardni NDA koji potpisuju sa svakim. A ja im kažem "to možda potpisuje onaj ko nema 100,000 evra na računu, ja imam!"

Drugi put mi neka firma koja mi je prodavala sokove, kafu i slične gluposti, traži da joj za buduće isporuke dostavim potpisanu blanko menicu. Ja im kažem da ne dolazi u obzir, oni opet začuđeni. Kažem im, ja ću sve unapred da platim, ništa ne uzimam na veresiju, a od mene blanko menicu mogu samo da sanjaju.

Stvar je u tome da se proceni odnos između dobiti i rizika gubitka. Onda vidiš da su nekad potencijalne dobiti mnogo manje od realnog potencijanlog gubitka.
[ dejanet @ 05.08.2021. 12:10 ] @
^ Da, ovo je dobar savet.
[ Jorgovan88 @ 05.08.2021. 12:33 ] @
Razmisljao sam i o DOO-u ali ne znam da li mi tada za kancelariju treba neki poseban objekat - dva toaleta, protivpozarni aparat, plan evakuacije itd??? Mozda je jednostavno preveliko cimanje osnivati DOO a raditi iz kuce tj iz svoje sobe...
[ djoka_l @ 05.08.2021. 12:45 ] @
Ma specijalni uslovi ti trebaju, otprilike, ako prodaješ prehrambenu robu, ako planiraš da otvoriš apoteku, lekarsku ordinaciju i nešto slično, veoma specifično.

Da li prodaješ hamburgere? Ne? Onda može i stan, soba u stanu, poštansko sanduče...
[ Jorgovan88 @ 05.08.2021. 13:08 ] @
Nema sta. Ja radim usluge preko interneta. Nisam programer.
Nemam nabavku robe, lager, proizvodnju, otpad, masine.

Jedino imam kompjuter i net :)

Videcu onda kako bi izgledao DOO u mom slucaju
[ djoka_l @ 05.08.2021. 21:18 ] @
Mogu samo da ti poželim da i ostvariš prihode preko 6 miliona.
Ja zaista volim da čujem da je neko uspeo u privatnom biznisu.
Ne znam koliko si blizu te cifre, ali ako nisi ne moraš da žuriš...
Paušalci imaju gomilu prednosti u odnosu na doo, doo da osnuješ onda kad ti se biznis razvije.
[ pctel @ 05.08.2021. 23:48 ] @
Citat:
Jorgovan88:
Sta ako bih ja nju stvarno naucio da radi moj posao i ona pocne da radi taj isti posao u svojoj firmi. Da li bi to onda bio prekrsaj? Sta bi se tada desilo? Pitanje ce uvek biti kako ce poreska da zna i kako da utvrdi da li moja zena zna da radi taj posao ili ne kad verujem da 99% ljudi u poreskoj i ne zna nista u vezi posla koji radim. To mi nikakao nije jasno.

Mislim da ako dobro poznaje proces rada, naplate, fakturisanja, materijale koji se koriste, ako zna najosnovnije o svakom svom klijentu, ako se moze snaci po papirima ko je platio, ko duguje, ako posao koji se zatekne nedovrsen u radnji zna objasniti sta je i za koga je - tada je poreskoj prakticno "dokazala" da zaista jeste preduzetnik. Nasuprot tome, ako na polovinu pitanja koja bi pravi preduzetnik morao znati odgovor ona ne zna, pritezace je dok ne prizna. Poreska ima obicaj daispituje unakrsno, trazi neki papir za koji zna da nemas, a tisamo treba da kazes da to nemas i ne treba da imas, a ako krene da trazi i lista po papirima, sopstvene papire ne prepoznaje na pogled nego cita da li je to to - onda je dokazala da nije preduzetnik. Kao sto vidis, ja od pocetka zastupam ideju da ce ona sama da se oda da nije preduzetnik, a ne da ce neki sofisticirani softver u poreskoj da je otkrije.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2021. 23:56 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
A šta ako muž i žena, brat i sestra, dva brata, ma bilo kojih više osoba koji žive na istoj adresi zaista rade iste poslove i svako registrovao paušalnog preduzetnika?
Oni su de fakto kriminalci?


Ono sto ljude cini kriminalcima je ono sto rade, a ne kako to izgleda.

Ako su ti ljudi preduzetnici, svako ima svoju firmu - moze njih 5 komada da bude na istoj adresi i da pausale.

Ali to, takodje, vrlo verovatno izgeda skroz cisto ako bi neko u poreskoj imao razlog da radi provere. Cak i da ne izgleda, to postaje jasno posle prvog poziva.
[ Predrag Supurovic @ 06.08.2021. 10:55 ] @
Praksa nam je pokazala da u Srbiji nije to baš tako. Ovde si kriminalac po definiciji i moraš da dokazuješ da nisi.

Sasvim uobičajena poslovna praksa se proglašava kriminalnom i sankioniše.

Da podsetim samo na masakr nad preduzetnicima koji je sproveden. Preduzetnici su postali nepoželjni i rizični za poslovanje. Firme ih sada izbegavaju. Samo zato što su preduzetnici.
[ mjanjic @ 07.08.2021. 00:53 ] @
Da, a sa druge strane imamo fantomske firme sa adresom na kojoj je stan u kome nije firma, nego neki stanar koji nema veze sa tom firmom, istaknute table na vratima nema, itd.
I takva firma se npr. javi za neki tender koji je raspisala država, pa još i bude "najpovoljniji ponuđač".
[ pctel @ 07.08.2021. 09:43 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Praksa nam je pokazala da u Srbiji nije to baš tako. Ovde si kriminalac po definiciji i moraš da dokazuješ da nisi.

Sasvim uobičajena poslovna praksa se proglašava kriminalnom i sankioniše.

Da podsetim samo na masakr nad preduzetnicima koji je sproveden. Preduzetnici su postali nepoželjni i rizični za poslovanje. Firme ih sada izbegavaju. Samo zato što su preduzetnici.

Preduzetnici su sami napunili gace i zavukli se u misiju rupu, ne da ih niko nije masakrirao, nego ih nije ni popreko pogledao. Zakonske promene su samo sasekle krila inspekcijskim organima, definisuci sta moze da se smatra laznim preduzetnikom, a sta ne moze. Pre toga je sve moglo da se smatra laznim preduzetnikom, ako je inspektor tog dana ustao na levu nogu. Jos uvek nisam cuo da je kaznjen ijedan preduzetnik, naprotiv, svi koje znam rade punom parom i to na primer delatnost gradjevinarstvo, gde se podrazumeva da radis na lokaciji narucioca, da ti on odredjuje radno vreme, da radis sa materijalom koji je njegovo vlasnistvo, da po vise meseci radis za jednog narucioca ako gradi zgradu ili kompleks zgrada, da ti za to vreme svi prihodi stizu od jednog narucioca, da moras da pitas narucioca mozes li na godisnji odmor sad,ili kad njemu nije hitno da se radi i tako dalje, vecina koje znam teoretski bi mogla da padne na svakom kriterijumu samostalnosti, a u praksi ih niko ne dira. To sto si ti od straha napunio gace je tvoj licni problem, neki drugi su nastavili da rade sve kao i pre, ne trepnuvsi zbog zakonskih promena.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 07.08.2021. u 15:02 GMT+1]
[ Jorgovan88 @ 07.08.2021. 20:03 ] @
Ja sam firmu osnovao jer su u jednom momentu freelanceri postali teski kriminalci - verovatno najgori u drzavi. Pa posto nisam hteo da budem deo te "bande-mafije" onda sam otvorio firmu i postao PR narocito kada sam video kakvu su Pirovu pobedu ostvarili Pogacar i njegov tim...

Kao sto tada nisam hteo da budem kriminalac ne zelim ni sad a narocite ne zelim da imam neke neregularnosti pri zaradi od 500.000din mesecno (6mil god)

Moje pitanje je vise bilo - da li mogu legalno iskoristiti ono sto mi je izgledalo na prvu loptu kao dozvoljeno - ako to nije nesto sto je legalno ok radicemo nesto drugo.
[ Predrag Supurovic @ 07.08.2021. 22:46 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
Predrag Supurovic:
Praksa nam je pokazala da u Srbiji nije to baš tako. Ovde si kriminalac po definiciji i moraš da dokazuješ da nisi.

Sasvim uobičajena poslovna praksa se proglašava kriminalnom i sankioniše.

Da podsetim samo na masakr nad preduzetnicima koji je sproveden. Preduzetnici su postali nepoželjni i rizični za poslovanje. Firme ih sada izbegavaju. Samo zato što su preduzetnici.

Preduzetnici su sami napunili gace i zavukli se u misiju rupu, ne da ih niko nije masakrirao, nego ih nije ni popreko pogledao. Zakonske promene su samo sasekle krila inspekcijskim organima, definisuci sta moze da se smatra laznim preduzetnikom, a sta ne moze. Pre toga je sve moglo da se smatra laznim preduzetnikom, ako je inspektor tog dana ustao na levu nogu. Jos uvek nisam cuo da je kaznjen ijedan preduzetnik, naprotiv, svi koje znam rade punom parom i to na primer delatnost gradjevinarstvo, gde se podrazumeva da radis na lokaciji narucioca, da ti on odredjuje radno vreme, da radis sa materijalom koji je njegovo vlasnistvo, da po vise meseci radis za jednog narucioca ako gradi zgradu ili kompleks zgrada, da ti za to vreme svi prihodi stizu od jednog narucioca, da moras da pitas narucioca mozes li na godisnji odmor sad,ili kad njemu nije hitno da se radi i tako dalje, vecina koje znam teoretski bi mogla da padne na svakom kriterijumu samostalnosti, a u praksi ih niko ne dira. To sto si ti od straha napunio gace je tvoj licni problem, neki drugi su nastavili da rade sve kao i pre, ne trepnuvsi zbog zakonskih promena.Ja bih sad da prijavim oderatoru ovo vređanje, ali ček, pa ti si moderator....

[ pctel @ 08.08.2021. 00:29 ] @
Nisam moderator, Ekonomija trenutno nema moderatora. Da ima,taj bi prvo obrisao tvoj nicim izazvani offtopic, pa onda i moju reakciju na isti.

Ne radi se o vredjanju nego decenijama star zargon:
napunio si gace = usro si se od straha = uplasen si od neceg

A tekst poruke koji sam citirao tvrdi da si veoma uplasen. Mozda i nisi, ali onda uspesno glumis da jesi, eto. Odluci se, jesi muzicar, ili nisi muzicar? Tj. jesi se usr... pardon, uplasio, ili nisi.
[ Jorgovan88 @ 08.08.2021. 00:48 ] @
@Predrag Supurovic

Druze znas o cemu se tu radi - da ti ja ili bilo ko otvorimo temu o npr dojenju ili porodjaju pojavice se pctel i jednostavno mi cemo shvatiti da je covek najbolji i u toj oblasti :)
[ pctel @ 11.08.2021. 07:09 ] @
Nemoj tako.
Predrag je uvazeni clan foruma i prema njegovom znanju i iskustvu u nekoliko oblasti ja osecam veliko postovanje, u mnogo cemu je nekoliko stepenica iznad mene. Ali i takav covek kao i svaki drugi ima pravo da se uplasi, cak i kada ne postoji neki veliki razlog za strah. Moja neformalna komunikacija bi trebala da odrazava prijateljstvo (ne znamo se licno, ali se na forumu znamo duze od decenije). To sto je Pedja odreagovao kako je odreagovao je ljudski, cak mnogo blaze od onoga sto je na zalost posalo uobicajeno... Vreme u kojem zivimo tezi nekom totalitarizmu i jednoumlju, gde se i najmanja kritika dozivljava kao neprijateljstvo, tako da kada neko na moju kritiku odreaguje sa takvim stavom, ja to odavno ne shvatam licno, nego jednostavno, takvo je vreme, obicaj je da se tako odreaguje.
[ Inicijator @ 15.10.2021. 12:16 ] @
Ja sam isto misljenja da je ovde vecina ljudi paranoicna, ne znam da li i sebe treba da ubrajam u takve. Ono sto je isto karakteristicno za nas narod jeste kontriranje ali i efekat krda.

Na vise mesta je receno da osoba koja radi za ino klijentom ne moze da ima problem sa testom samostalnosti posto je sam propis uveden pre svega da bi se iskorenila praksa u zemlji gde su firme registrovane u Srbiji masovno vrsile zloupotrebe.

Svi oni koji su zatvorili svoje preduzetnicke radnje i otvorili doo imaju u sebi tu neverovatnu potrebu da ostalima nabijaju na nos kako nisu svesni sta ih ocekuju ako ne urade isto.
[ ilics @ 16.10.2021. 18:39 ] @
@Jorgovan88 u slicnoj sam situaciji trenutno, ali sam odlucio da cu otvoriti i DOO.
DOO jeste skuplji, ~ 30% troskova ce da ode na porez, ali budimo realni sve preko 6m je veoma dobra zarada sa veoma malim placenim porezom kao sto je pausal.

Jedino sto me interesuje posto smo se dotakli teme je sledece kako poreska posmatra vezu DOO/pausal iz ugla testa samostalnosti u vezi sledece situacije:

Recimo imam 2 klijenta sa jednakim primanjima, da bih bio siguran za 2 TS kriterijuma 70% od ukupnog prihoda i 130 radnih dana, 6meseci bih fakturisao jednog klijenta na DOO drugog na pausal, a sledecih 6obratno. Sad da li poreska moze da posmatra to kao neku "utaju", tj. izbegavanje placanja, tj. da tvrdi da ja u stvari radim 130+ dana za klijenta ?
[ bokinet @ 16.10.2021. 23:47 ] @
DOO - Drustvo sa Organicenom Odgovornoscu
- Dakle, nema testa samostalnosti.
- Prilikom registracije DOO nije u sistemu PDV.
- Nije bitan broj klijenata.
- Na vreme samo placati doprinose i ostala poreska davanja kao i da su knjige u skladu sa nasim zakonima i to je cela mudrost.
[ ilics @ 17.10.2021. 12:47 ] @

@bokinet gde sam naveo da se TS odnosi na DOO. Lepo sam rekao kako ce se u tom slucaju TS gledati na pausalnu agenciju koja ce i dalje biti aktivna
[ Whitewater @ 18.10.2021. 04:10 ] @
Citat:
Jorgovan88:
Pozdrav. Otvorio sam pausalnu agenciju - posao lepo ide i mogu da obezbedim sebi puno klijenata... Interesuje me kad dodjem do momenta da sam blizu 6.000.000 din da li bi bilo pametno resenje da na istoj adresi moja supruga otvori agenciju koja ce biti skoro ista kao moja - naravno drugo ime - i onda da ona fakturise sve sto meni limit ne dozvoljava. Ili da otvori na drugoj nekoj adresi. Da li bi ovo bio problem?

Da li je ovo uopste pametno, legalno, izvodljivo??

Hvala


Naravno da ne bi bio problem posto po USTAV-u Srbije drzava jamci slobodno preduzetnistvo i naravno da nema nikakvih problema da se tvoja zena registruje kao preduzetnik ili da i otvori DOO ili sve zajedno ili vise DOO-va.

Medjutim, puno laksi nacin za optimizaciju poreza je bas DOO. O tome je pctel pisao vec na jednoj temi. Zahvaljujuci necemo sto se zove maksimalna osnovica za doprinose, a ona iznosi na mesecnom nivou petostruku prosecnu osnovicu u Srbiji nekih 400,000. Preko toga ne placas vise doprinose, vec samo porez na zaradu 10%. Dakle mozes sebi da lupis bonus na kraju godine i pojedes ceo profit firme...

Blanko menica ?

Blanko menica je fantastican instrument ako se ne zna tacna suma koja se obezbedjuje vec moze doci do varijacija na temu. Ona sigurno ne znaci da remitent moze da upise sumu koju hoce i isisa nekom sve pare sa racuna. ne ne. Taj koji koristi blanko menicu koristi je striktno prema ugovoru to znaci da on odredjuje da treba da se isplati recimo 120000 od cega je 110000 za ugovoren posao a 10000 ugovoren penal za kasnjenje jer tako stoji u ugovoru.

[ Whitewater @ 18.10.2021. 04:13 ] @
Citat:
ilics:

@bokinet gde sam naveo da se TS odnosi na DOO. Lepo sam rekao kako ce se u tom slucaju TS gledati na pausalnu agenciju koja ce i dalje biti aktivna


Sta aktivna?

Ako nastavis da radis kao sto si radio i ako padas sada pod TS padaces i dalje mozes da osnujes 10 DOO, dva u delaware 1 u Lihtenstajnu i 7 u Srbiji.

Haha, ne mozes ti nastaviti sa agencijom kao pre pa reci, ali vidite osnovao sam DOO. To nema nikakve veze.
[ Whitewater @ 18.10.2021. 04:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
+1 za pctela..

Uzgred, otkrivanje ovakvog stanja je trivijalno cak i za pripravnika u poreskoj inspekciji.

- 9 AM: dolazi na posao, pritiska dugme za kafu
- 9:15 AM: na terminalu pravi upit da mu na "njegovoj" opstini izbaci listu pausalaca koji rade istu delatnost na istoj adresi (jos ako imaju isto prezime), godine osnivanjaiz kog razloga bi ovo bio problem ?

Advokatske kancelarije uglavnom imaju na istoj adresi registrovano nekoliko advakota koji su gle cuda svi pausalci i imaju istu delatnost, a neki imaju cak i isto prezime i to ne slucajno vec su bas otac i sin/kci, supruznici itd...[ ilics @ 19.10.2021. 07:56 ] @
@Whitewater citas li ti ili?

Citat:
Recimo imam 2 klijenta sa jednakim primanjima, da bih bio siguran za 2 TS kriterijuma 70% od ukupnog prihoda i 130 radnih dana, 6meseci bih fakturisao jednog klijenta na DOO drugog na pausal, a sledecih 6obratno. Sad da li poreska moze da posmatra to kao neku "utaju", tj. izbegavanje placanja, tj. da tvrdi da ja u stvari radim 130+ dana za klijenta


Ovo je bilo pitanje, a ne ako otvorim DOO da odma prolazim TS
[ Whitewater @ 19.10.2021. 10:23 ] @
Dečko,

Treba prvo da vidiš koliko ti se isplati da fakturišeš 6 meseci na D.O.O pošto vidim da imaš frenetičan strah da ne ispadneš iz paušala pa brže bolje otvaraš d.o.o .

Informiši se malo najpre o troškovima
[ bokinet @ 19.10.2021. 10:24 ] @
Citat:
ilics:

@bokinet gde sam naveo da se TS odnosi na DOO. Lepo sam rekao kako ce se u tom slucaju TS gledati na pausalnu agenciju koja ce i dalje biti aktivnaPogledati sta je napisano sa tvoje strane pa onda sta je odgovoreno.

Dakle sa DOO nema TS niti tih prepreka - sve ukratko receno ali... u daljim postovima vidim da nisi bas siguran sta hoces kao i da neke stvari pogresno posmatras i tumacis.

[ Whitewater @ 19.10.2021. 10:28 ] @
Haha dolazi inspekcija rada u IT firmu i pita a zašto ovaj nije prijavljen?

Pa on je doo
[ Whitewater @ 19.10.2021. 10:35 ] @
TS je naopako postavljen jer šta je ideja?

Da se nateraju firme da prime u odnos Preduzetnike koji faktički rade za njih kao i da su radnici? Pa dobro ali onda treba TS da se primeni obratno tj na firmu a ne na preduzetnika.

Po ustavu je preduzetništvo slobodno i šta kojiK državu briga što neki preduzetnik fakturiše samo jednoj firmi.

Zar nema nor proizvođača mleka malina koji sve isporučuju jednoj mlekari ili silosu? O Bože glupe li zemlje
[ ilics @ 19.10.2021. 11:53 ] @
Citat:
Dečko,

Treba prvo da vidiš koliko ti se isplati da fakturišeš 6 meseci na D.O.O pošto vidim da imaš frenetičan strah da ne ispadneš iz paušala pa brže bolje otvaraš d.o.o .

Informiši se malo najpre o troškovima


@Whitewater Decko,
da mi se ne isplati ne bih ni razmisljao o tome, ne vidim bilo gde sam naveo koliko ce me to kostati i bilo sta rekao o troskovima. Neka su mi troskovi u DOO 150% od prihoda, to uopste nije bilo relevantno za postavljeno pitanje.

Shvatam da ovo nije pravo mesto, a ti jos manje adekvatan sagovornik da dajes odgovore

Pozdrav
[ pctel @ 19.10.2021. 12:40 ] @
Citat:
Whitewater:
iz kog razloga bi ovo bio problem ?

Advokatske kancelarije uglavnom imaju na istoj adresi registrovano nekoliko advakota koji su gle cuda svi pausalci i imaju istu delatnost, a neki imaju cak i isto prezime i to ne slucajno vec su bas otac i sin/kci, supruznici itd...

Nisi pratio pazljivo - pitanje je bilo sta ako poreski inspektor dodje u kontrolu u jednu od advokatskih radnji i utvrdi da zena preduzetnica na cijje se ime vodi nema pojma sta je rimsko pravo i ne razlikuje prekrsaj od krivicnog dela, a ima gomilu faktura za usluge koje je "izvrsila". Tada ce poreski inspektor postavljati pitanja i upisivati u zapisnik da preduzetnica nije umela da odgovori sve dok nesrecna zena ne izludi i potpise priznanje da ona nema veze sa tim vec je sve fiktivno. Tvoje pitanje je sta ako porodica od tri generacije advokata i 16 punoletnih clanova zivi i radi pod istim krovom (i svi su stvarno advokati). U tom slucaju nista, sve je po propisu.
[ Whitewater @ 19.10.2021. 16:11 ] @
^

sanse da nas par iz price bude ukeban otprilike su kao i da Srbija postane sredjena zemlja, znaci u domenu teorije.

Ali tvoj post ja gledam kao pedagoski, dakle da se malo ipak uozbilje. Recimo kad bane onaj inspektor iz Dimkove price da ne bude zena bas sa maramom na glavi i varjacom mesa po kazanu. Malo ipak da je obuci.
[ pctel @ 19.10.2021. 16:56 ] @
Ja naprotiv mislim da ce zena ima 100% sanse da bude ukebana vec nakon 5 minuta kad se vidi da ne ume da odgovori ni na pitanja iz testa samostalnosti, ne zna ko su joj kupci, koliko dugo za koga i sta radi, ili ima li sa njima uopste neke ugovore i ako ima gde joj stoje itd. Naravno, sve to uz pretpostavku da par toliko optimisticno prihvati savete tipa "nema sanse" pa ne izdvoji 15 minuta dnevno za upoznavanje sa osnovama poslovanja. Tek uz tih 15 minuta sanse su mozda donekle sllicne tim kakve opisujes.
[ Whitewater @ 19.10.2021. 17:05 ] @
Tako je.

Inspector u advokatskoj kancelariji to mi zvuci kao SF
[ Whitewater @ 19.10.2021. 21:56 ] @
Citat:
ilics:
Citat:
Dečko,

Treba prvo da vidiš koliko ti se isplati da fakturišeš 6 meseci na D.O.O pošto vidim da imaš frenetičan strah da ne ispadneš iz paušala pa brže bolje otvaraš d.o.o .

Informiši se malo najpre o troškovima


@Whitewater Decko,
da mi se ne isplati ne bih ni razmisljao o tome, ne vidim bilo gde sam naveo koliko ce me to kostati i bilo sta rekao o troskovima. Neka su mi troskovi u DOO 150% od prihoda, to uopste nije bilo relevantno za postavljeno pitanje.

Shvatam da ovo nije pravo mesto, a ti jos manje adekvatan sagovornik da dajes odgovore

Pozdrav


mani se DOO i pausala to je za tebe visa matematika. Bolje se posveti napredovanju u SNS kad si se vec uclanio za 5 godina bices portparol.