[ nenadovic85 @ 13.08.2021. 18:33 ] @
Payment Terms: L/C, T/T, D/P, Western Union, Paypal, Money Gram

Nemam karticu, pa bi mi najviše odgovarao metod: Western Union

Neku robu treba da poručim iz inostranstva. Tačnije iz Kine. Jako je povoljno a na slikama deluje kvalitetno. U pitanju su aluminizirani rebrasti limovi za krov. E sad, koji metod plaćanja je najbolji i koliko bih morao da platim poštarinu ili šta već.

Odokativnom računicom sam ustanovio da je cena robe oko 150 evra.
[ bokinet @ 14.08.2021. 16:01 ] @
Cena robe + troskovi dostave + [osiguranje posiljke ako ima] = osnovica za carinjenje

Ako carinik kod nas proceni da je za licnu upotrebu i ne prelazi odredjeni iznos cini mi se od 2.000e onda se obracunava jedinstvena carinska tarifa od 10% tkz. skraceni carinski postupak carinjenja a ako ide redovni postupak carinjenja onda ide carinska tarifa i sve ostale po propisima.

Na sve to se posle dodaje PDV.

Takodje treba dodati i ostale troskove koji mogu biti ako se angazuje spediter, osiguranje depozita, takse i usluge dostave u lokalu a znaju i to da rade.

Takodje treba imati u vidu i gabarite robe i samu tezinu.

Sto se tice placanja stvar izbora.

Mozda je MoneyGram jeftiniji od WU - proveriti provizije.

Kartica za e-placanje se moze lako i brzo uzeti u banci.
Cini mi se da je jos uvek samo potrebna vazeca LK i 10-20e da se polozio za takvu kod RAI odnosno Intese-e gde se otvara namenski devizni racun koji se vezuje za karticu za placanje preko interneta.

Kartica nije kreditna kartica.

Kada se uzme kartica onda se ista moze povezati sa PayPal-om.

---

Carinik ima diskreciono/subjektivno pravo da proceni nacin carinjenja i carinsku tarifu kao i da eventualno vrati robu nazad.

Postupak uvek moze da odstupa od onog kako bi trebalo a posebno ako koriste drzavne firme kao sto je Posta prilikom carinjenja robe i isporuke u lokalu.

Ono sto je karakteristicno kod nas isto sto za jednu istu vrstu robe koja stize u razlicitim vremenskim periodima postupak carinjenja se moze razlikovati sto naravno nije dobro zbog planiranja troskova posebno ako se radi za robu koja je za licnu upotrebu.

Dakle samo treba biti pazljiv i razuman.