[ Stefan Markic @ 29.08.2021. 23:04 ] @
Razumem da su za ovo uglavnom poželjne neke insajderske informacije. Tipa, neko ko je radio u IT-u po bankama ili se kreće po takvim krugovima, pa je upućen u to. No, ako neko zna nešto o ovome ili je čuo od nekog nešto što sugeriše da je neka banka sa stabilnom infrastrukturom, zamolio bih da podelite ovde.

Pre 5 godina sam ugasio račun u Intesi i prešao u Mobi Banku (tadašnji Telenor) samo zbog viševalutnog računa i jedne kartice koja se može koristiti svugde. Međutim, Mobi Banka je toliko nepouzdana, da sam prestao da brojim koliko sam teških stresova imao, jer jednostavno nije u stanju da isporuči 24/7, i to im se prečesto dešava. Verujem da su, oni koji redovno obilaze ovaj podforum, čuli koji su problem skoro imali. Nepuna tri dana većina nas iz Mobi Banke kao da smo bili bez banke, pa samim tim i bez sredstava, jer im ništa nije radilo (čak im nije bila dostupna ni tehnička podrška telefonom za to vreme, a vrlo je moguće da su je tada namerno ugasili). Večeras sam pokušao da podignem 50K RSD sa njihovog bankomata, nakon čega dobijam poruku da je transakcija stornirana. Hm, ok, stornirana je, mada ne vidim razlog zašto bi je baš sada stonirali. Međutim, posle mi stiže SMS da mi je karticom isplaćeno 50K RSD. Ok, ipak je to automatizovana poruka (iako nakon neuspešno izvršene radnje), pa je moguće da je i dalje sve tu. Ulogujem se u aplikaciju banke i vidim da stvarno fali novac. Zovem podršku, ali kada odaberem da razgovaram sa operaterom, automat javlja da ne rade vikendom u vreme kada sam ja zvao.

Više me ne interesuje koje uslove nudi bilo koja banka. Ionako imam naviku samo da trošim novac koji imam, tako da me kung-fu sa kreditima i ostalim benefitima ne zanimaju. U ovom momentu me samo interesuje koja banka ima najstabilniju infrastrukturu.

Idealno, voleo bih banku koja nudi sledeće:
- Viševalutni račun
- Jednu karticu koja se može koristiti svugde
- Uplata i isplata RSD i EUR na bankomatima

Opet, kažem, ako ovoga ima samo u Mobi Banci, onda je nebitno koja je banka u pitanju, već samo da je infrastruktura najstabilnija.

Pre pet godina sam imao račun u Intesi, ali tada sam imao 3 kartice:
- Jedna je bila vezana za dinarski račun i mogao sam da je koristim u zemlji po POS terminalima i bakomatima
- Druga je bila vezana za devizni račun i mogao sam da je koristim van zemlje po POS terminalima i bankomatima
- Treća je bila vezana za devizni račun i mogao sam da je koristim za online plaćanje

Kako danas stoji stvar sa tim? Može li makar malo manje kartica?
Meni banka treba za najjednostavnije svakodnevne stvari u zemlji, van zemlje i online. Takođe mi treba i kao mesto gde će mi svakog meseca leći plata.
[ djoka_l @ 29.08.2021. 23:38 ] @
Pitanje ti je malo bezveze, ali da probam da odgovorim:

Ni jedna banka u Srbiji ti neće izdati samo jednu karticu, uvek će biti bar dve: Dina i Master ili VISA
Dinu moraju da izdaju, jer je tako naredila NBS, a većina banaka će izdati Dinu koja važi samo u zemlji i nema čip nego mora da se potpiše.
Neke banke izdaju međunarodno priznatu Dinu.

Ako zanemarimo to što ćeš pored Master ili VISA kartice morati da imaš i Dinu (koju možeš da držiš u fijoci), za ove banke sam siguran da imaju softver koji podržava da se istom karticom plaća i u zemlji i u inostranstvu, kao i da rade automatsku konverziju, ako nemaš dinare/evre:

AIK
Opportunity
Raiffeisen
Sber
mts (banka je deo Banke poštanske štedionice, ali i dalje otvara račune po starom, a verovatno će tako i ostati)

Za ove banke sam siguran da mogu, a da li dozvoljavaju, ne znam.

Ovo ne znači da druge banke izdaju posebno kartice za Internet, plaćanje u zemlji i plaćanje u inostranstvu.

Za Raiffeisen sam siguran da može da se radi uplata i podizanje EUR/RSD na bankomatima. Problem sa RF je to što se na sve transakcije u inostranstvu obračunava 1% provizije.

Moja preporuka bi ti bila RF ili AIK.
[ Stefan Markic @ 29.08.2021. 23:58 ] @
Citat:
djoka_l: Ni jedna banka u Srbiji ti neće izdati samo jednu karticu, uvek će biti bar dve: Dina i Master ili VISA
Dinu moraju da izdaju, jer je tako naredila NBS, a većina banaka će izdati Dinu koja važi samo u zemlji i nema čip nego mora da se potpiše.


Pre 5 godina nije morala Dina i tada mi je Telenor Banka izdala samo jednu MasterCard karticu. Skoro sam dobio novu, jer je stara istekla, a pored nje sam dobio i Dinu koju držim u fijoci i tretiram je kao da ne postoji.

Citat:
djoka_l: Moja preporuka bi ti bila RF ili AIK.


Znaš li možda nešto o pouzdanosti njihove infrastrukture?
[ djoka_l @ 30.08.2021. 00:43 ] @
Po mom mišljenju RF ima najjači IT sektor.
Mislim daih ima preko 100 ljudi u IT-u i drže isti sistem već 18 godina, pa ga znaju u najsitnije detalje.
Dosta toga su i sami razvili. Po hardveru su među jačima, a ni AIK ne zaostajo što se tiče hardvera, mada im je IT nešto slabiji.