[ aca_punk @ 31.08.2021. 17:55 ] @
Pozdrav svima!

Pre svega me zanimaju ovi kontakti na kucistu potenciometra, da li je to uredu uraditi sa elektronske strane gledanja?

Gitara je iz 60-tih, radi, a elektroniku sam resio da sredim da mi ne krce vise potenciometri.

Najbitnije mi je da to uradim kako treba, pedantno i da bude ispostovano elektronski gledano! Ovo na kucistu potenciometra mi deluje totalno traljavo.

Slike govore same za sebe. Na jednoj od njih se vidi sivi kabl, dvozilni koji ide do magneta i treba da se vidi jos jedan kablic u rupi gde stoji elektronika, verujem da je i on iz magneta!

Svaki savet je dobrodosao, hvala unapred!P.S. Nacrtacu i neku semu, mada ne znam koliko je potrebna... Sve je ovde jasno osim same postavke elemenata i mesta na kojima se lemovi nalaze, mislim na kucista potova???

[Ovu poruku je menjao aca_punk dana 31.08.2021. u 20:34 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 31.08.2021. 19:44 ] @
Odmah da napomenem da je to pasivna gitara, znači nema elektronike. To što je širm/oplet kabla zalemljen za kućište pota to se tako radi od pamtiveka.
[ aca_punk @ 31.08.2021. 20:38 ] @
Lose sam se izrazio kada sam napisao elektronika. Trebalo bi Konekcija elemenata ili tako nesto...

Hvala za odgovor. Mislio sam da je to neko nabudzio nesto!

Pozdrav!
[ SASA M. @ 31.08.2021. 21:17 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=0ADYRx2jQSE
nisam mogao da postavim yt drugacije...
[ aca_punk @ 01.09.2021. 15:31 ] @
Odlican video!

Medjutim, u ovoj gitari su neki obicni potovi i ne vredi uopste da pokusavam da sacuvam stare elemente. Video je koristan, praktican, edukativan...

Ovako nesto bi trebalo da se radi samo za neku vrednu restauraciju ili tako nesto! Prvo treba imati sve ove hemijske elemente! Opet za obicne potenciometre, smesna je cena, a raditi sve ovo!

Ponekad prsnem ovaj sprej. Sve to sto imam od kvalitetnih potova i selektora sam resio njime i sve to lepo radi! A kada sam kupio osciloskop Hameg 203-6, imao je mnogo velike smetnje kada se koriste njegovi selektori. Sa tim sprejem sam sve to resio! Ali ne znam gde bi smelo iskoristiti ga, a gde ne!

Ako neko zna, koristi ili je koristio, moze neko misljenje o spreju?! Konkretno poredjenje sa ova dva spreja koriscena u klipu, plavi i crveni? Potenciometri, da ili ne???

http://www.sdelectronic.rs/spr...rch_query=sprej&results=24
[ aca_punk @ 03.09.2021. 16:36 ] @
Pogledao sam neke klipove i ukapirao povezivanje potenciometra i prekidaca sa magnetom i kobilice gitare.

https://www.youtube.com/watch?v=9IC6rSg4iFY - iz 6 klipova. Bas za one koji nikada nisu radili ovo!

https://www.youtube.com/watch?v=SGivINNLXyw

Plasticni deo na kome stoje elementi, kod mene je samo plastika. :) Ispod nema nikakve folije niti provodnog materijala, a kako sam video je potrebno radi boljeg uzemljivanja? Da li mogu umesto plastike da iskoristim aluminijum koji ce sa gornje strane biti samo ofarban???

Nemam bakarnu foliju ili traku, ne bih da stavljam alu foliju, nemam ni provodljivu boju. Imam neke bakarne listove koje bih eventualno mogao da iskoristim ako ne moze sve od aluminijuma. I naravno, da kupim neku bakarnu traku...

Dakle, na slici je sa bakarnom samolepljivom trakom, a ja bih isekao aluminijum u slicnom obliku (kakav odgovara mojoj gitari)?

Ovo bi bilo profi resenje! Ostaje problem sto i dalje mogu mnogo lakse da nadjem (vec imam), tablu aluminijuma nego plastiku koja bi mi i vizuelno odgovarala. Svaki savet sta od materijala iskoristi je dobrodosao! :)
P.S. Da li toliko parce aluminijuma ne bi napravilo neki kontra efekat? Gitara se i sada, bez toga cuje pristojno. Tek malko zujka... Manje nego li mnoge gitare sa kojima sam se susretao...

[Ovu poruku je menjao aca_punk dana 03.09.2021. u 18:25 GMT+1]