[ Maverickso @ 09.09.2021. 00:39 ] @
Pozdrav.
Nedavno smo presli na Telekom fiber. I sada imamo problem , ako se na nekom racunaru u mrezi pokrene uTorrent ili BitTorrent , ruter prosto prestane sa pustanjem interneta.
Nigde internet vise ne radi. Ni preko Wifi ni na tv-u a ni na racunarima.
Jedini nacin da se povrati je da se ruter ugasi iz struje i upali ponovo.
Koja su moja prava ovde , da ih nateram da to nameste da radi bez problema?
Hvala
[ sdurut @ 09.09.2021. 09:47 ] @
Ograniči broj peer konekcija na torrent klijentu na računaru. Od prevelikog broja konekcija ruter prepuni NAT tabelu i zablokira se. Toje problem svih jeftinih home rutera.
Ili stavi neki bolji ruter recimo mikrotik. Ovaj stari prebaci u bridge a pppoe konekciju i NAT radi na mikrotiku.
[ Maverickso @ 09.09.2021. 10:03 ] @
Ne znam sta da kazem.
Pa to je default instalacija utorenta. Nisu mi ni dali admin login i sifru za pristup ruteru. (Njihov ruter)

P.S
Setio sam se da to nije bilo tako prvih dana. Kada su ga doneli sve je bilo ok, to se pocelo desavati dve nedelje kasnije. 15 godina smo koristili sbb-ov smrdljivi ruter nije pravio takva sranja nikad :-/

P.P.S
preskupo mi je da kupujem gigabitni ruter. Zato i koristim njihov.

[Ovu poruku je menjao Maverickso dana 09.09.2021. u 11:20 GMT+1]
[ gilopile @ 09.09.2021. 10:55 ] @
Pokusaj da ogranicis DL u torentu na recimo 5000kB/s pa vidi da li ce zablokirati.

Pa polako povecavaj.

Mozda pri velikim DL brzinama zabaguje, pregreje se i ko zna sta jos.

Mislim da je taj ruter za zamenu kako god. Ne sme on tek tako da blokira na vecim brzinama.
AKo ustanovis da na manjim brzinama ne blokira, a na vecim da, slobodno ih kontaktiraj i reci da ti zamene ruter.

VErovatno ce isto da se desi i sa direct DL sa nekog servera max brzina...

Moze naravno biti i ovo sto sdurut kaze.
Pa pokusaj i to u utorrent klijentu, pod opcijom `brandwidth` max number peers per connection da umesto 50 upises, recimo 10.
[ Maverickso @ 09.09.2021. 11:45 ] @
Ok, disable sam mrezu da ne bi blokirao ruter, pokrenuo torent i podesio global max 100 , peers per torrent 40
Upalio net. Stavio nekoliko random torenta , za sada radi. Pustio sam youtube 4k i download g.drive u isto vreme. Srce punom brzinom.
Za sada radi. Ako bude problema , vratim se .
Hvala
[ mjanjic @ 09.09.2021. 13:24 ] @
Možda je takav softver, pa te blokira npr. u cilju "zaštite" kad ima toliko konekcija, jer tretira mrežu kao zaraženu nekim bot virusom i sl.
[ Milan Kragujevic @ 09.09.2021. 13:59 ] @
Definitivno ne, samo je čovek preterao sa brojem konekcija, to je sve. Koristio sam HG8245Q2, može SVAŠTA da izdrži, bukvalno radi kao MPTCP agregacioni endpoint bez problema, tako da ili je uređaj neispravan ili je ono mnogo verovatnije - što je naizgled i dokazano - preterano sa brojem konekcija.
[ calexx @ 09.09.2021. 16:05 ] @
Može da bude svašta, ja sam u nekom periodu koristio exe-net Tendu koja bi čim krene neki torent klijent (na linuxu, windowsu, public torenti, samo jedan, sve ograničeno) prekidala internet i nije bilo konekcije. Sve sam probao dok na kraju nisam zamenio ruter i posle je radilo normalno. Nekad davno, prvi ruter je bio neki USR koji se slično ponašao, zamena je rešila problem.
Ako nije u pitanju preopterećenje konekcija, preveliki upload i slično, onda će da pomogne drugi ruter.

E da, ako prekine konekciju, kako piše u prvoj poruci pa ugasiš torent klijent, šta se dešava? Ni posle toga ništa ne radi?
[ nenadovic85 @ 09.09.2021. 17:51 ] @
Možda su zabranili torrente, kao po negde u -svetu.
[ Milan Kragujevic @ 09.09.2021. 18:09 ] @
Nisu.

Bukvalno je problem broj konekcija kao i svaki put kad bude ovakva tema.

https://www.google.com/search?...security.org+konekcije+torrent
[ Maverickso @ 09.09.2021. 21:57 ] @
Citat:
calexx:
Može da bude svašta, ja sam u nekom periodu koristio exe-net Tendu koja bi čim krene neki torent klijent (na linuxu, windowsu, public torenti, samo jedan, sve ograničeno) prekidala internet i nije bilo konekcije. Sve sam probao dok na kraju nisam zamenio ruter i posle je radilo normalno. Nekad davno, prvi ruter je bio neki USR koji se slično ponašao, zamena je rešila problem.
Ako nije u pitanju preopterećenje konekcija, preveliki upload i slično, onda će da pomogne drugi ruter.

E da, ako prekine konekciju, kako piše u prvoj poruci pa ugasiš torent klijent, šta se dešava? Ni posle toga ništa ne radi?


ne , nista ne radi.
Satima sam cekao da se ruter povrati , pogasio sve racunare. Samo mobilni wifi. Nista

Za sada funkcionise sa smanjenim brojem konekcija.
Neki kazu "preterao sam sa konekcijama" , pa druze nisam ja preterao , instalacija utorrent je default 200/50. Nisam ni dirnuo ta podesavanja , sveza instalacija
[ calexx @ 10.09.2021. 10:39 ] @
Meni to ne deluje dobro, ajde da zaguši internet dok radi ali ako ga ugasiš, sve bi trebalo da se vrati na normalu. Kao što sam pisao, imao sam par puta probleme da ruter bukvalno ubije konekciju čim krene samo jedan torent i onda bi morao reset.

Što se broja konekcija tiče, nikada nisam to smanjivao, osim što sam u neko davno adsl pa i sbb vreme ograničavao upload. Ipak, ako kod tebe normalno radi sa smanjenim brojem konekcija, to je neko rešenje. Takav ruter, mada mi je čudno da sa optikom tako brlja.
[ zivanicd @ 11.09.2021. 08:44 ] @
Mozda je covek iza CG-NAT-a sa 100 drugih korisnika pa mu je osakacena NAT tabela...

Moguce je da uopste nije stvar do rutera nego do provajdera.
[ Milan Kragujevic @ 11.09.2021. 11:38 ] @
Nije, optika nije na CGNAT.
[ calexx @ 11.09.2021. 11:51 ] @
Hm, adresa tipa 178.222... mi je ostala u lošem sećanju dok sam koristio Telekom ADSL. Sa tim adresama, kao i sa još jednim opsegom ali se sada ne sećam kojim, su mi brzine bile solidno niže a torenti se ponašali kao da sam natovan. Onda bih restartovao ruter dok ne dobije neku "normalniju" adresu i opet bi sve radilo normalno.
[ sinpetrovic @ 11.09.2021. 13:25 ] @
Meni se više puta desilo da kada sam imao xDSL (ADSL) telekoma, da kada sam koristio torrent u petak uveče nestane xDSL signal i u ponedeljak se vrati i preko vikenda sam ostao bez interneta i iptv-a, tako da je svašta moguće.
[ mjanjic @ 11.09.2021. 16:40 ] @
mali off-topic>
Zavisi i od grada, negde brzo reaguju i izlaze na teren isti dan (ako je prijava do podne), negde sledeće jutro, zovu na mobilni da pitaju da li je proradila "usluga"... a po komentarima na internetu vidim da je u nekim gradovima raspad sistema. Sve zavisi ko su šefovi i kakva ekipa radi na terenu.

Možda su mene stalno cimali kad bih prijavio problem jer sam pre 12-13 godina više puta zvao nadzorni centar u KG (i svaki put prvo bio upitan "odakle vam ovaj broj telefona") i problem bi mi rešili ekspresno, jer taj broj se ne nalazi tek tako, pa ko zna koga poznajem tamo negde na funkciji :)
Mada, ovde na lokalu sam još pre nekoliko godina čuo da su ekipe za održavanje imale nalog da sve probleme prijavljene do podne otklone istog dana, a sve ostalo sledećeg dana do podne. Meni su pločicu na ADSL portu u mini-centrali (Siemens EWSD) zamenili već sledeće jutro, jer kad su otkrili šta je, nisu u tom ormanu imali nijedan slobodan port, pa su verovatno skinuli negde drugde i ujutru u 7:15 zvali da pitaju radi li internet (a po facama prethodno popodne, pošto sam ih video kod ormana i svratio da pitam kad će završiti popravku, mislio sam da ću čekati 2-3 sedmice da naruče taj deo). To sledeće jutro, kad sam rekao da sam očekivao 2-3 sedmice dok se kvar ne otkloni, dobio sam odgovor "šef nas izgrdio što to nismo juče rešili..."

Tako, da, zavisi od ljudi koji su zaduženi za taj posao, ali i od konkurencije. Ovde ih je SBB dobro pritegao, mnogi su prešli kod njih zbog problema u zgradama sa PTT instalacijom (najverovatnije), ali se ni SBB nije proslavio, daju ljudima najjeftinije rutere pa imaju problem sa internetom (loš WiFi signal, problem sa bežičnim netom već u susednoj sobi, treba mu 10 minuta da se poveže kad se uključi ruter, povremeno se prekine konekcija...). A većina ne zna da bi sa boljim ruterom sve radilo mnogo bolje, pa misle da je do kablova, instalacije u zgradi, itd.
[ Milan Kragujevic @ 11.09.2021. 17:00 ] @
Negde Telekom dolazi odmah (npr. selo kod Leskovca), negde posle nedelju-dve (moje selo kod Požarevca ) a negde između ta dva (Beograd - Zemun).

edit: ta priča oko tog sela kod Leskovca je baš interesantna - bio sam kod rođaka za Uskrs i jedno veče je pala kiša i nestao je internet (jadni ADSL2+ 10/1 Mbps) jer je ormarić na ulici razvaljen i ulazi voda u njega. Zvao sam call centar i preko govornog automata prijavio smetnju, došli su sledeće jutro (na uskrs dakle) i sekli su korodirani spoj koji se raspao, ponovo spojili mimo reglete (sa onim 3M UY gel krimp konektorima) i proradilo je.

Telekom se mnogo promenio u poslednjih par godina, na gore moram da dodam.

Svejedno, što se tiče komentara @sinpetrovic mogu da dodam: nema to nikakve veze ni sa optikom i situacijom niti je torrent direktno imao veze sa tim šta si radio. Imao si lošu paricu i loš SNR jer ti je stavljen veći protok zbog IPTV a to ne bi smelo nego treba da te odbiju da ne može IPTV da se ne nerviraš za džabe - i eto recepta za probleme.
[ Branimir Maksimovic @ 12.09.2021. 16:45 ] @
Plati VPN sa podrskom za torrent i sve 5
[ Milan Kragujevic @ 12.09.2021. 17:00 ] @
Ma kakav VPN bre, pričamo o Telekomu. Zašto bi plaćao VPN za torrent ako ima Telekom optiku?
[ Branimir Maksimovic @ 12.09.2021. 17:16 ] @
Zato što očigčedno ne radi. Samo gubi vreme. VPN ima tunel kroz koji može da provuče kolko hoće konekcija i da zaobiđe telekom.
Osim toga možda su uveli praksu da trotluju torente kao većina ISP na zapadu pa mu rešava i taj problem.
[ Milan Kragujevic @ 12.09.2021. 17:32 ] @
Pa radi mu sad, jel ste svi propustili da je smanjio broj konekcija i da mu radi.

Nisu uveli praksu, imam Telekom između ostalog pa znam, evo proverio sam ovog trenutka.

Bukvalno savetuješ čoveka da baca pare. Jeftinije je da - u situaciji da smanjenje konekcija NIJE pomoglo (A JESTE) - kontaktira Telekom da mu zamene ONT što bi uradili jer oni svaki problem tako rešavaju i najviše vole kad imaju probleme gde treba samo zamena opreme.

Svakako, pošto je rešio, džabe trošimo slova.
[ Branimir Maksimovic @ 12.09.2021. 17:38 ] @
smanjenje konekcija ce mu usporiti torrent pa ce trositi vise vremena i baca pare na optiku dzabe.
[ Milan Kragujevic @ 12.09.2021. 19:14 ] @
Ne mora da znači. Osim toga, call centar Telekoma je besplatan