|
[ Ivan1804 @ 12.09.2021. 01:12 ] @
| Zdravo, imam problem sa losim naponom u kuci. Problem je na kratko resen tako sto smo se prebacili na drugu banderu blizu trafostanici, ali kratko je trajalo to resenje, toliko je losa struja da mi se restatruje ruter za internet, dok se nekada ugasi i ne ukljucuje se sve dok ne iskljucim bojler. U kuci je monofanzna struja. Na koji nacin moze ovo da se popravi. Cuo sam da je jedno od resenja neki veliki stabilizator napona, sad ne znam gde to da nadjem ako moze neki link do toga, ili ako postoji neko drugo resenje za ovo.
Hvala |
[ test1234 @ 12.09.2021. 09:04 ] @
A koliki je pad napona?
[ Ivan1804 @ 12.09.2021. 12:48 ] @
Ne znam tačno, nemam unimer, jednom je nešto komšija merio kod nas bilo je oko 150, ali mislim da pada i više od toga čim se gasi ruter od inteneta
[ mrkabrka @ 12.09.2021. 15:59 ] @
Da li je ta bandera trofazna ? Potrebno je pronaci fazu koja ima 230V...
[ mjanjic @ 12.09.2021. 16:00 ] @
Problem je verovatno instalacija, previše tanki provodnici, moguće da su se negde od pregrevanja deformisali i tako pogoršali problem. Ako napon drastično opadne zato što je snaga potrošača povećana sa tipa 500W na 3kW, onda je definitivno problem u instalaciji. Može biti i da provodnik od bandere do objekta (samonosivi kabl?) nema dovoljan presek, ali sumnjam da je to, verovatno od razvodne table do priključnica provodnici nemaju dovoljan presek.
Izmeri napon na razvodnoj tabli kad su uključeni samo manji potrošači i kad uključiš bojler pa vidi. Takođe, proveri napon na drugim priključnicama koje su povezane na razvodnu kutiju na koju nije povezan bojler...
Pored preseka provodnika, problem može biti i to što su sve priključnice povezivane na nekoliko razvodnih kutija odakle su fazni provodnici na putu do razvodne table opet spajani na nekom mestu, što ne sme da se radi (npr. faza, ili više faza ako je sistem trofazni, koja napaja potrošače u kupatilu mora da se dovede direktno od razvodne table na kojoj je brojilo, a ne od razvodne kutije na koju su povezane priključnice u predsoblju ili nekoj od soba).
Isto važi i za nulti provodnik, jer se kod termičkih potrošača sve struje sabiraju tako da ako postoji samo jedan nulti provodnik koji "obilazi" sve priključnice, on može biti uzročnik niskog napona, a tu električari štede na provodnicima pa sve potrošače spoje na zajednički nulti provodnik, koji nema dovoljan presek da bi pad napona na njemu bio neznatan.
Unimeri nisu više toliko skupi, a dobro je imati jedan u kući, čisto da možeš da identifikuješ problem (da li negde ima napona i koja je vrednost). Samo imaj u vidu da neki jeftiniji digitalni unimeri ne pokazuju tačan napon ako im je loša baterija, odnosno kad je baterija pri kraju, pokazuju veće vrednosti napona. Dešava se i da automatski osigurač počne da zeza zbog lošeg kontakta pa se na njemu dešava pad napona, ali u tom slučaju bi se pregrevao i izbacivao bi ubrzo pošto se uključi bojler.
[ mrkabrka @ 12.09.2021. 16:01 ] @
E sad to je ipak problem za ED ,ako redovno placas racune neka se oni zjb.. sa time.
[ mrkabrka @ 12.09.2021. 16:03 ] @
@ mjanjic pretekao si me ..
[ Branimir Maksimovic @ 12.09.2021. 16:13 ] @
Citat: Ivan1804:
Zdravo, imam problem sa losim naponom u kuci. Problem je na kratko resen tako sto smo se prebacili na drugu banderu blizu trafostanici, ali kratko je trajalo to resenje, toliko je losa struja da mi se restatruje ruter za internet, dok se nekada ugasi i ne ukljucuje se sve dok ne iskljucim bojler. U kuci je monofanzna struja. Na koji nacin moze ovo da se popravi. Cuo sam da je jedno od resenja neki veliki stabilizator napona, sad ne znam gde to da nadjem ako moze neki link do toga, ili ako postoji neko drugo resenje za ovo.
Hvala
Kradeš struju ili si negde zabačen pa se kačiš na banderu? Monofazna naravno nije dovoljna da napaja sve kućne aparate
a riyikuješ i da se zapališ. Smanji i reguliši potrošnju ili uvedi trofaznu struju.
[ Ivan1804 @ 13.09.2021. 15:41 ] @
Zanima me da li bi ovako nesto uspelo da resi probleme?
https://www.kupujemprodajem.co...0-80-100-i-120kva/oglas/755035
Mislim na ovaj monofazni od 10KW
[ ZAS011 @ 13.09.2021. 16:41 ] @
A preko kolikih kablova misliš da povučeš 10kW sa monofaznog priključka?
40+ A strujomer jedva da može da izdrži. Pročitaj šta piše na njemu 
A sa 150 na 230, teško da i taj servo korektor može da istera. A i ako uspe, računaj na max 5kW. Ipak je to autotransformator.
Distribuciju za gušu pod hitno!
[ mjanjic @ 13.09.2021. 19:05 ] @
Već nekih 20 godina, a možda i duže, pri postavljanju novog brojila zahtevaju se limitatori od po 16A (automatski osigurači u kompletu, tj. imaju kutiju koja ide preko njih, a praktično obični automatski osigurači, samo što imaju taj poklopac da se ne vide, verovatno postoje i drugačija rešenja, npr. za sve 3 faze osigurači u jednom kućištu), to je negde oko 3,5kW po fazi, dakle i kod trofaznog priključka legalno ne bi moglo da se povuče više od 10k-11kW.
Ja sam jedva rešio problem zalivanja bašte, jer sam pored nekoliko malih pumpi za intenzivnije zalivanje koristio trofazni motor od nekoliko kW, međutim motor je bio direktno povezan na sklopku za puštanje u rad, tj. nije imao upuštač sa prebacivanjem zvezda-trougao, i pri uključenju kad povuče 4-5 puta veću struju, samo izbace limitatori :)
A ovo u slučaju monofaznog priključka... da li tu uopšte smeju da se uključe npr. bojler i veš mašina ili neki drugi uređaj veće snage? Ja sam morao da rotiram pojedine priključke na glavnoj razvodnoj tabli tako da jači potrošači budu na različitim fazama, plus što je neki genije od električara spajao pojedine izvode pre razvodne table pa je npr. jedna priključnica iz dnevne sobe spojena na izvod na koji je spojeno i kupatilo, i od ko zna koje razvodne kutije do glavne table gde ide na osigurač, a druga priključnica iz dnevne sobe je na istom izvodu u razvodnoj tabli kao i jedna priključnica i predsoblju, i tako....
Ne kapiraju ljudi da je bolje svaku priključnici dovesti do glavne razvodne table (jeste da će da bude gužva sa žicama, a treba i više žice za takvu instalaciju), jer je lako onda spojiti po 2-3 na isti osigurač ili odmah ili kasnije ugraditi više osigurača... ovako, genijalci sve priključnice u sobi razvedu od iste kutije u sobi, a odatle jedan provodnik do razvodne table, i kad ispadne taj osigurač (ili cela faza, što se kod mene dešavalo u trafo stanici par puta), sve priključnice u sobi nemaju napona.
[ gilopile @ 14.09.2021. 08:26 ] @
Ako imas toliki pad napona tesko da ce ti korektor pomoci.
A i to je velika investicija za toliku struju.
Cudno da je problem ostao, a kazes, spojen si na drugo mesto.
Meni se sve cini da je greska u samoj kuci. Kao da umesto nule vuces uzemljenje. Ili je negde jako slab kontakt nule i otuda toliki pad napona kad skopcas veci potrosac izgubi kontakt.
Pozovi ti dobrog elektricara da ti to ispoverava, pa ako je sve ok kod tebe, EPS kontaktiraj, jer je to njihov posao i nadleznost.
@Maxo, pa sta mislis kako je po selima. Ljudi i dan danas furaju monofaznu i nista tu ne fali.
Naravno, nece sve u isto vreme da popali...Uglavnom cepa bojler i mozes slobodno kuhati rucak i ostale potrebstine TV i sl...bez problema. Nema tu nikakvih problema.
Trofaznu su uvodili zbog TA, krupare..
[ Ivan1804 @ 14.09.2021. 12:29 ] @
Znači prvo dobar dobar električar da proveri sve ovo, ako ništa trofazna struja rešava problem?
[ whitie2004 @ 14.09.2021. 13:38 ] @
Dobar elektricar ce izmeriti napon na banderi, pa na jos par mesta do trafo stanice, znace koliko je do nje kilometara, kakva debljina zice, popricati sa komsijama da vidi kakvo je stanje kod njih, ti ces mu posteno reci zasto ne zelis da mesas EPS ... bice mu mnogo lakse nego nama !
[ radicmx @ 14.09.2021. 15:30 ] @
Sto treba elektricar da meri napon na banderi.
Ako je sve legalno, napon bih trebao da bude u granicama nekim https://www.elitesecurity.org/t417304-0
Ako nije treba da se obrati elektrodistribuciji, naravno nece biti lako sa njima....
Ili mogu da izmere kod njega otpor petlje...
[ whitie2004 @ 15.09.2021. 07:27 ] @
Citat: Sto treba elektricar da meri napon na banderi.
Predpostavljam da je pri prebacivanju sa jedne bandere na drugu bila racunica - " ... za XX dinara za materijal + rad ce se dobiti ZZ volti ... "
[ radicmx @ 15.09.2021. 09:33 ] @
Citat: Ivan1804:
Znači prvo dobar dobar električar da proveri sve ovo, ako ništa trofazna struja rešava problem?
Ti rece da ti je jedno vreme radilo ok kad ste bili prebacili na drugu banderu. Prvo isproveravaj sve sa nekim Elektricarom.
Bas me interesuje koliko si daleko od trafo stanice, mada tu ima koje snage je trafo pa koliko ima kuca...
Sto se tice monofazne/trofazne tu imas (odobrenu snagu) distribucija moze da ti poveca snagu ako ima mogucnosti.
Npr kod mene u selu, struja je monofazna i limitator je 25A (odobrena snaga 5,75KW).
Mogu ti reci da komsija koji ima trofaznu 3*16A ima vise problema sa iskakanjem limitatora.
Mozda nije kod njega dobro rasterecena a i problem su jaci potrosaci koji cimnu u startu vecu struju...
On je zadnja kuca na liniji i znala su svetla da zmirkaju kod mene, kad on radi sa svojim aparatom za varenje (rucni rad).
[ gilopile @ 17.09.2021. 01:42 ] @
Pa da, elektricar pa da proveri. Verovatno zemlja umesto nule....
Nema sanse da ima toliki pad napona pa da je i 200 metara od trafo/bandere.
Jedino da je kabel preseka 02mm.
Uostalom, ne znam ni zasto bi se kecao kada to treba EPS da resi - njima se valjda placa za uslugu.
Ovde bih ja lokot i cao. Nisu cista posla.
https://www.kupujemprodajem.co...0-80-100-i-120kva/oglas/755035
??
Uloziti par hiljada eur za, maltene, trafostanicu? Bolje i da ne pita koja je cena te skalamerije :)
[ colke77 @ 06.04.2025. 19:55 ] @
Da postavim i ja pitanje ovde...
Mereno na tabli sa osiguracima, na FID sklopki, dakle direknto sa bandere, naponi su sledeci izmedju faza i nule:
L1 - 216 V
L2 - 225 V
L3 - 228 V
Negde sam procitao da je sve +- 10% od 230 - OK.
Da li je OK razlicit napon izmudju nule i L1, L2, L3.
[ Java Beograd @ 07.04.2025. 06:44 ] @
Prvo pitanje: čime si merio, tj. koliko je pouzdan instrument? Jer, u konkretnom slučaju, greška instrumenta od 1% umesto 230V pokazuje 227.7V, a greška od 2%, umesto 230V pokazuje 225.4V
Drugo pitanje: Kad si merio (doba dana) i koliko puta si ponovio merenje? Jasno je da merenja treba činiti u različitim vremenskim intervalima, ponavljati merenja, i uprosečiti vrednosti.
Treće pitanje: da li si ugasio velike potrošače u domaćinstvu? Trebalo bi, zbog pada napona. Ponavljam: veći potrošači.
Elem, 225V i 228V su OK vrednosti a 216V je nešto niže. Moguće je da su neka domaćinstva sa monofaznim priključkom spojena upravo na tu fazu, i/ili ako je tebi u domaćinstvu nešto jače bilo uključeno na tu fazu.
[ colke77 @ 07.04.2025. 08:26 ] @
Hvala na javljanju Java!
1) Mereno je 3 puta Mastech multimetrom MAS830L koji je kupljen dan pre bas za svrhu merenja napona u vezi problema koji imam. Jeste da je to jeftin unimer ali su sva 3 merenja bila ista +-1V i pokazala da L1 ima nesto manji napon od L2 i L3. Racunam da je greska merenja je uvek ista i da se javlja i na L2 i na L3.
2) Merenja su izvrsena u razmaku od po 2-3 sata, ujutru u podne i predvece, sve isti rezultati.
3) U trenutku merenja ukljucen je bio samo frizider koji je povezan na L1 i mozda 2 LED sijalice, nista vise od toga.
Razlog zasto sam uopste i kupio unimer je da bi izmerio napon jer mi sijalice blinkaju. Nije u pitanju jedna sijalica, u pitanju su sve sijalice. Blinkanje se ne desava kada se ukljuci veci potrosasc (bojler), dakle nije prouzrokovano trenutnim povlacenjem vece struje, blinkaju i kada su samo sijalice upaljene. Desava se na konstantno. Kontakti sijalica nisu jer sam zamenio sve sijalice u kuci i stavio LED, blinkalo je pre zamene kad su bile one obicne sijalice sa vlaknom, blinkaju sada i LED. Iskljlucjem mogucnost i loseg kontakta lampi/lustera jer je kuca nova i nedavno sam postavio osvetljenje, pre toga sam imao sijalice sa vlaknom na kablu i na obicnom sijalicnom grlu, sada imam lustere/lampe. Napon je isti na tabli sa osiguracima i na lusterima pa dolazim do zakljucka da su instalacije u kuci OK.
E sada, nisam imao vremena da uhvatim trenutak kada sijalica zablinka i da vidim napon bas u tom trenutku, to je sledece sto cu uraditi.
[ Java Beograd @ 07.04.2025. 08:36 ] @
OK, prema tvom postu, može se zaključiti da si ozbiljno pristupio merenjima. Taj multimer jeste amaterski, ali nema razloga da sumnjamo da preterano greši.
Uspeo sam da nađem podatke da prema evropskom standardu EN 50160, koji definiše karakteristike napona u javnim mrežama, dozvoljeno odstupanje napona iznosi ±10% od nominalne vrednosti.
Meni to deluje previše, jer -10% ispada samo 207V !!!?! Možda bi trebalo naći i podatak / pravilnik distributera u Srbiji.
Prema tom standardu, ispada da je i tvojih 216V na nekoj fazi - u redu. (!?)
Da sam na tvom mestu, ja bih se obratio lokalnoj elektrodistribuciji.
Pre svega da saznam šta je po njima dozvoljeno odstupanje, a onda i uputim reklamaciju i da tražim zvanično merenje.
To bi morao biti neki prvi korak u rešavanju problema. Drugo je pitanje da li će oni zaista i rešiti problem.
Da li stanuješ u kući / zgradi? Ako je kuća, da li je neko naselje?
Da li je realno da su neke kuće u tvojoj okolini na monofaznoj mreži, i da su možda više takvih upravo spojene na tu jednu fazu na kojoj je napon niži.
Šta kažu komšije? Da li imaju sličnih problema kao ti.
I na kraju, da li si razmišljao da osvetljenje, tj. sijalice prespojiš na jednu od faza koje imaju dobar napon?
To bi ti u mnogome rešilo probleme. Jer, ni bojleru ni kompjuteru ni savremenom televizoru ne bi smetao napon od 215V
[ Living Light @ 07.04.2025. 08:48 ] @
Na zalost,
kakva je Obaveza Distribucije,
- mislim da ce da bude ovo drugo.
[ colke77 @ 07.04.2025. 08:52 ] @
Kuca u varosici.
Da, pricao sam s komsijama, nemaju takav problem.
Mozda je i realno da bas na toj fazi su povezana i druga monofazna domacinstva, to ne mogu da znam.
Citat: Java Beograd:
I na kraju, da li si razmišljao da osvetljenje, tj. sijalice prespojiš na jednu od faza koje imaju dobar napon?
Moguce i da cu to uraditi ali pre toga jos 2 provere:
- merenje napona kod strujomera (na banderi)
- probacu da uhvatim trenutak blinkanja i da izmerim napon bas u tom trenutku.
[ ackopk @ 07.04.2025. 09:18 ] @
Svetla nece treperiti zbog manjeg napona, cak i da je ispod 200V sva rasveta bi trebala da radi kako treba cak i ona sa vlaknom jedino mi joj svetlost bila slabija. Blinkanje ili treperenje bi mozda bio uzrok loseg uzemljenja ili lose nule.
[ colke77 @ 07.04.2025. 09:24 ] @
Dal bi mogao da objasnis kako lose uzemljenje moze da utice na blinkanje. Ja ne naidjoh na sijalicu/luster/lampu koja ima uzemljenje.
[ Living Light @ 07.04.2025. 09:39 ] @
Citat: colke77:
- probacu da uhvatim trenutak blinkanja i da izmerim napon bas u tom trenutku.
Svakodnevni ( obicni) dig. Instrumenti
mere ( uzorkuju / Sampling ) Napon
2-4 puta u jednoj (1) sekundi.
Ono sto bude DMM pokazao kao
izmerenu vrednost napona
to je TO u tom momentu kada
sam DMM to uzorkuje/sepluje
merene Tačke.
mada,
Dosta je Teško "nahvatati" trenutak
kada napon POKLEKNE
i izmeriti Baš-Baš u tom trenutku
da se ima predstave
- koliki je u tom momentu napon.
Neki dig. instrumenti imaju
Min/Max Funkciju,
uz pomoc koje, kada se Aktivira
moze se pratiti taj "poKLEK" napona
na mernim tackama,
tj. izmedju Faze i Nule,
i izmeriti na koliko:
- padne napon, -Min
- poraste napon, -Max
od merene/pracene Vrednosti.
pOz
[ ackopk @ 07.04.2025. 10:31 ] @
Dal bi mogao da objasnis kako lose uzemljenje moze da utice na blinkanje. Ja ne naidjoh na sijalicu/luster/lampu koja ima uzemljenje.
Da, nema uzemljenje ali se sa led osvetljenjem desava da zbog loseg uzemljenja a prilikom jaceg potrosaca dodje do parazitskog napona u nultnom provodiku i po 80V u odnosu na zemlju a obzirom da su LED sijalice mali potrosaci desava se ili da tinjaju kada su ugasene ili pak da blinkaju jer potencijal izmedju faze i nule u tom slucaju padne ispod njihovog potrebnog minimuma. Svakako ta struja u nultnom provodiku je jako mala pa se prakticno odmah "potrosi" i led nastavi da sija.
[ Living Light @ 07.04.2025. 10:35 ] @
aj navedi primer,
gde je LED sijalica E-27
- zahteva uzemljenje ?
Ne Moze u Nultom Provodniku
da bude 80V ni pod RAZNO.
Nesto nije dobro povezano,
ako NULA seta gore-dole sa naponom.
Moze malo, par Volti,
ali ako Nula ode na 80Volti,
seli se iz te kuce/stana napolje,
iLi se prihvati posla
i
- Remont instalacije.
[ mjanjic @ 07.04.2025. 11:19 ] @
Može u nultom provodniku da bude i više, ako je u prekidu nulti provodnik na vodu do trafostanice, a nije izvršeno nulovanje, davno se kod mene jednom desilo tokom neke oluje, sreća da su otišli samo oni mali osigurači u 2-3 uređaja (TV, radio i još nešto). Tada su potrošači različitih faza povezani preko "nule" na red, tj. na 380V, i tu stradaju uređaji manje snage, jer na njima bude veći deo tog napona, npr. ako je na jednoj fazi bojler, a na drugoj TV, onda na bojleru bude 30-50V zavisno od sange, a ostatak od 380V bude na TV uređaju.
Druga mogućnost pojave napona na nultom provodniku je loš kontakt negde u kućnoj instalaciji, ali pretpostavljam da postavljač ove teme nema taj problem, jer bi na trofaznom priključku bio niži napon između nultog provodnika i svake od faza.
[ ackopk @ 07.04.2025. 11:42 ] @
Citat: Living Light:
aj navedi primer,
gde je LED sijalica E-27
- zahteva uzemljenje ?
Ne Moze u Nultom Provodniku
da bude 80V ni pod RAZNO.
Nesto nije dobro povezano,
ako NULA seta gore-dole sa naponom.
Moze malo, par Volti,
ali ako Nula ode na 80Volti,
seli se iz te kuce/stana napolje,
iLi se prihvati posla
i
- Remont instalacije.
Moze LL i imao sam iskustva sa tim u kuci gde sam ranije ziveo. Jednom rukom drzim cev bojlera, drugom pipnem slivnik koji je sa gusanom cevkom, struja me prodrma onako malo. Premerim unimerom i imao sam potencijal od 80V. Onda sam odradio novo uzemljenje i resio problem.
I da... ni jedan uredjaj prakticno ne zahteva uzemljenje za rad. Uzemljenje je tu da bi zastitilo korisnika. Tako da ne morate da pisete koji luster ili sijalica zahtevaju uzemljenje jer ne zahteva ni jedan potrosac to uzemljenje ali lose izvedeno uzemljenje moze napraviti neke probleme ovog tipa.
Ja sam samo napisao odgovor u smislu da je mozda pametno da se proveri uzemljenje. Sijalica sa vlaknom nebi trebala da ima takvo ponasanje jer njoj to ne smeta.
Pitanje za colke77, da li je treperenje konstantno i uvek u istim vremenskim intervalima ili sporadicno se desava?
[ colke77 @ 07.04.2025. 12:09 ] @
Sporadicno se desava. Nekad u toku jednog minuta zatreperi pa ne treperi 5 minuta pa zatreperi 2x u toku minuta pa sve ok narednih 10 minuta....
[ Java Beograd @ 07.04.2025. 12:20 ] @
Citat: colke77: Moguce i da cu to uraditi ali pre toga jos 2 provere:
- merenje napona kod strujomera (na banderi)
Ne bih ti ja to savetovao. Pusti to. Penjanje na banderu prepusti banderašima tj. elektromonterima, ili kako se već zovu.
- Karakteristično je što kažeš da se komšije ne žale. Hm. Kako onda samo kod tebe?
- Da li možeš kod nekog komšije da izmeriš napone faza prema nuli? Čisto da imaš i tu informaciju.
- Sve sijalice, tj. čitavo osvetljenje je najčešće na jednom osiguraču. Da li je to standard ili praksa ne znam.
Ako je tako kod tebe, onda ne bi trebalo da bude problem da ulaz do tog osigurača prebaciš na sabirnicu neke druge faze.
I još jedno par pitanja:
- Da li trepere sve sijalice, u svim prostorijama?
- Da li si probao već da zameniš osigurač osvetljenja?
[ ackopk @ 07.04.2025. 12:44 ] @
Sporadicno se desava. Nekad u toku jednog minuta zatreperi pa ne treperi 5 minuta pa zatreperi 2x u toku minuta pa sve ok narednih 10 minuta....
Da li se isto ponasa kad je mirno, vetrovito, suncano, kisovito, hladno, snezno, itd..
[ mjanjic @ 07.04.2025. 13:46 ] @
To sa vetrom može da bude samo ako su oni klasični vazdušni vodovi (aluminijumski provodnici upleteni oko čelične žice), uglavnom su svugde urađeni snopovi, tako da vetar nema uticaja. Možda kod njega to nije slučaj.
Može da "treperi" i zbog osigurača, posebno ako je automatski od nekog "renomiranog" brenda. Kod potrošača veće snage ne izdrži dugo, obično pocrni kućište sa strane, nekad počne sam da "pada" čim se malo ugreje, ali kod rasvete neće da "ispusti dušu" zbog manjeg opterećenja i tako zeza sa tim prekidanjem ili padom napona.
Možda da se proveri da li se neki od osigurača greje.
[ radicmx @ 07.04.2025. 14:48 ] @
Kod mene su znale sijalice da trepere. Primetio sam da se to desava kad komsija na kraju ulice korist neki stari aparat za zavarivanje. Sva sreca bilo vece pa se vidilo da sijalice smanje sjaj kad kod njega u garazi zasija..
Mada je tad i ta moja kuca bila udaljena oko 600m od trafo stanice..
Taj komsija bih bio oko 800m od trafo stanice.
Jeste malo veca razlika na to jednoj fazi ali nije prevelika Mozes li jos rano ujutro izmerti kad svi spavaju
[ veselinovic @ 07.04.2025. 15:41 ] @
To treperenje sijalica vjerovatno ukazuje na losu nulu, rijetko bude nesto drugo.
Ako je losa nula stvar nije bezopasna uopste !!!!!!
Probaj ovako:
Izmjeri napone L1, L2 i L3 prema Nuli
zatim izmjeri L1-L2, L2-L3, L1-L3.
Onda ukljuci neki jaci monofazni potrosac, recimo Bojler, ringlu sporeta, grijalicu... i opet mjeri sve napone kao prije.
Napravi tabelu i postuj, mozda nesto zakljucimo.
Onda ces imati jos jedno mjerenje, ali o tom po tom.
[ colke77 @ 07.04.2025. 20:26 ] @
Hvala Veselinovic, poslusacu tvoj savet.
Ne zivim u toj kuci, najkasnije za vikend saljem popunjenu tabelu, cim odem tamo.
[ veselinovic @ 07.04.2025. 21:15 ] @
E ali se javi kad budes tamo da mozemo jedan test na brzinu odraditi.
[ radicmx @ 08.04.2025. 15:30 ] @
Ocekivao bih da napon na nekoj drugoj fazi naraste, ako je problem sa nulom. Plus spomenuo je da je napon isto nizak na onoj upitnoj fazi i kad upali bojler.
Ali svakako valja ispitati Nulu..
Kod mene na onoj kuci je otpor petlje oko 1ohm po zadnjem merenju (Fluke 1654). Tad sam imao pad napona na fazi koja napaja moj bojler oko 8V po ukljucenju bojlera.
Misli da je i on daleko od trafo stanice, a neko mozda i dalje od njega je upalio jaci potrosac koji je na toj fazi...moze biti i neki kvar...
[ veselinovic @ 09.04.2025. 15:19 ] @
Saglasan sa toboom.
Naponi koje je izmjerio:
L1 - 216 V
L2 - 225 V
L3 - 228 V
su manje vise korektni ali mi je ono treperenje sijalica navelo na sumnju da se nesto cudno dogadja.
A naponi su mjereni kad su svi veci potrosaci iskljuceni.
Zato sam predlozio mjerenje prije/poslije ukljucivanja nekog jaceg monofaznog potrosaca.
U principu tako rade i instrumenti za mjerenje otpora petlje, a on nema taj instrument, pa reko ajde otprilike.
Kod tebe je Rsch oko 1 Oma, bojler snage 2 kW vuce , na 230V cirka 8.7A, ali na 222V ( poslije pada napona) vuce 8.4 A i eto pada napona od oko 8V.
[ radicmx @ 09.04.2025. 16:52 ] @
Imao sam i priliku da otvaram Fluke... Pa sam trazio metode merenja i uporedjivao sa merenjem obicnim instrumentom i potrosacem...
Merenja su bila priblizno ista, mada sam ja radio vise merenja pa izvlacio prosek, jer je napon non stop blago varirao otprilike +-2V
Zanimljivo je kad sam merio uzemljenje, da sam sa Fluke dobio vrednost oko 0,5 ohma nizu od mog nekog merenja.. Bas me zanima dali Fluke radi prvo test otpora petlje pa onda uzemljenje.
Mozda oduzme otpor faznog voda.. nisam mnogo obracao paznju tad a Fluke sam prodao.
Trenutno imam neki Beha mislim.. ali njega nisam uporedjivao.
Svakako to titranje kod njega mozda i ukazuje na losu nulu. Pa mi je interesantna tema.
Pozdrav
[ atikus @ 10.04.2025. 07:48 ] @
Pozdrav svima i izvinjavam se što otimam temu ali imam sličan problem u kući sa lošim naponom i tražim ozbiljno rešenje. Dosta bele tehnike i elektronike mi je do sada bivalo oštećeno, popravljao sam redovno ali sada želim da sve te probleme u budućnosti sprečim.
Pouzdano znam da je trafo stanica koja me snabdeva vrlo stara, u lošem stanju i da se neće planirati zamena skorije.
Video sam da postoje automatski trofazni regulatori napona koji mogu da se upotrebe u takvu svrhu. Evo konkretnog primera na strani:
https://www.reelenelectric.com...ted-AC-Voltage-Stabilizer.html
Kineska proizvodnja je u pitanju, što ne smatram da isključuje kupovinu, pozamašnih je gabarita i težine. Pojavili su se slični modeli na "kupujem prodajem" i kod nas, ali su cene naduvane 50 do 80% od onih iz inostranstva, tako da mislim da je povoljnije da se naruči direktno preko špeditera.
Inicijalno mi je padalo na pamet da pravim solarnu elektranu i da inverter obavlja funkciju "peglanja" napona, ali sam od svega odustao zbog problematične eksplatacije
i nedovoljno ubedljivih koristi u ambijentu aktuelne države, odnosno konceptu rada EPS.
Ima li neko iskustva sa ovim uređajima, koliko to dobro radi i može li se osloniti na njega da 24h sata preko cele godine obavlja pouzdano funkciju za koju se reklamira? U pitanju je domaćinstvo sa odobrenim naponom od 17,25 KW koje nema nekih preterano zahtevnih uređaja, sem zimi, kada toplotna pumpa i protočni bojler za kupatilo mogu zajedno u nekom momentu da povuku i 16 KW odjednom.
[ veselinovic @ 10.04.2025. 11:50 ] @
Nisi napisao glavno, a to je koliki su naponi, i kada imas problem.
Ako je problem samo kad radi t. pumpa i bojler razmisli o sistemu koji će zabraniti paljenje bojlera dok radi t. pumpa, ili pumpe dok radi bojler.
To i nije neka velika problematika, par releja i dva prekostrujna releja, eventualno jedan termostat u bojleru.
Nemam iskustva sa tim stabilizatorom/regulatorom, ali znam da je u Nišu pravljen sličan i da radi dobro, uz napomenu da ako dođe do naglog skoka napona od recimo 190 na 220 V ima prebačaj napona, jer je servomotor relativno spora stvar, a i treba da prođe par perioda da sistem detektuje problem.
[ radicmx @ 10.04.2025. 19:28 ] @
Nisam do danas obracao paznju. Kod nas su Kinezi na svoje masine postavili te stabilizatore napona.
Ja tek danas vidim da pise (automatski).
Mislio sa da je ko i na starijim njihovim masinama samo trafo..
Posto su ove njihove masine deklarisane 380V a kod nas u firmi je oko 410V.
Tu su oko godinu, mozda i vise.
Slikao sam par slika unutrasnjosti, ako nekog zanima.
Pogledacu bolje sutra, nisam video kakav je pogon. Imao sam posla..
[Ovu poruku je menjao radicmx dana 10.04.2025. u 21:25 GMT+1]
[ atikus @ 11.04.2025. 20:03 ] @
Citat: veselinovic:
Nisi napisao glavno, a to je koliki su naponi, i kada imas problem.
Ako je problem samo kad radi t. pumpa i bojler razmisli o sistemu koji će zabraniti paljenje bojlera dok radi t. pumpa, ili pumpe dok radi bojler.
To i nije neka velika problematika, par releja i dva prekostrujna releja, eventualno jedan termostat u bojleru.
Nemam iskustva sa tim stabilizatorom/regulatorom, ali znam da je u Nišu pravljen sličan i da radi dobro, uz napomenu da ako dođe do naglog skoka napona od recimo 190 na 220 V ima prebačaj napona, jer je servomotor relativno spora stvar, a i treba da prođe par perioda da sistem detektuje problem.
Napone nisam merio skorije mada onaj merač potrošnje struje koji ide u utičnicu pokazuje od 215 do 240 V. Uglavnom uveče redovnom primećujem da sijalice vrlo diskretno žmirkaju. Na toplotnoj pumpi je jednom prestao da radi inverter te je morao da se u garanciji nabavlja novi, na mašini za sudove pregorela elektronika dva puta, na jednom računaru otišlo napajanje uz prasak (u tom momentu sam izmerio 245 V u mreži),a kada komšija kamenorezac pokreće svoju mašineriju obavezno svetlo žmirne a cirkulacione pumpe promene zvuk na momenat. Majstor koji je proveravao električnu instalaciju pre ugradnje toplotne pumpe i dodavao nove osigurače na tabli je rekao da su preseci žica kuće predimenzionirani i da bez problema mogu da tražim od distribucije i do 30kW odobrene snage, što mi naravno ne treba. Iz ovog prethodnog sam zaključio da je problem u lokalnoj mreži. Kuća je građena početkom 80-ih godina i rekao bih da je vrlo kvalitetno građena.
Još nešto sam zaboravio a to je gotovo po pravilu kada nestane struje, dođe na par sekundi, i tako nekoliko puta a poznato je koliko su takvi "pali-gasi" momenti štetni za uređaje, pogotovo elektroniku. Živim u delimično ruralnom kraju gde su svakve zloupotrebe i igranja pojedinaca sa strujnom mrežom moguća pa umesto da čekam da se to reguliše (a realno nikad i neće), radije bih da se zaštitim.
Nisam mislio na to da istovremena upotreba toplotne pumpe i cirkulacionog bojlera pravi problem kod mene, već sam mislio na to da so obzirom da relativno često u zimskog periodu popunim svoj kapacitet odobrene potrošnje za domaćinstvo, pitam se da li su ti regulatori napona sposobni da u dugom vremenskom periodu rade na recimo 80% svog kapaciteta (očekujem da bih uzimao regulator napona prema odobrenom kapacitetu, recimo 20kW.
[ atikus @ 11.04.2025. 20:07 ] @
Citat: radicmx:
Nisam do danas obracao paznju. Kod nas su Kinezi na svoje masine postavili te stabilizatore napona.
Ja tek danas vidim da pise (automatski).
Mislio sa da je ko i na starijim njihovim masinama samo trafo..
Posto su ove njihove masine deklarisane 380V a kod nas u firmi je oko 410V.
Tu su oko godinu, mozda i vise.
Slikao sam par slika unutrasnjosti, ako nekog zanima.
Pogledacu bolje sutra, nisam video kakav je pogon. Imao sam posla..
[Ovu poruku je menjao radicmx dana 10.04.2025. u 21:25 GMT+1]
Upravo je to uređaj koji me zanima, hvala puno na odgovoru i na slikama.
Kada bude novih informacija, značilo bi, da ne kažem, bilo bi odlučujuće za kupovinu.
[ colke77 @ 12.04.2025. 09:13 ] @
Citat: veselinovic:
To treperenje sijalica vjerovatno ukazuje na losu nulu, rijetko bude nesto drugo.
Ako je losa nula stvar nije bezopasna uopste !!!!!!
Probaj ovako:
Izmjeri napone L1, L2 i L3 prema Nuli
zatim izmjeri L1-L2, L2-L3, L1-L3.
Onda ukljuci neki jaci monofazni potrosac, recimo Bojler, ringlu sporeta, grijalicu... i opet mjeri sve napone kao prije.
Napravi tabelu i postuj, mozda nesto zakljucimo.
Onda ces imati jos jedno mjerenje, ali o tom po tom.
Evo danasnje merenje.
Sta da merim dalje?
[ veselinovic @ 12.04.2025. 15:13 ] @
Rezultati ne lice na lose.
Tesko je ovako analizirati jer se naponi mijenjaju u toku vremena,
ali upada u oci rezultat kad je ukljucena rerna. Vidi se propadanja L3 ( sto je logicno-mozda ne toliko ali...) i porast napona L2 sto svakako nije logicno. Medjutim mozda su se u toku mjerenja promijenili uslovi na mrezi.
Da eliminises faktor vremena treba da uradis sledece - ali treba i pomocnik
Zakacis voltmetar na L2 i zapises vrijednost, onda ne odspajajuci instrument upalis rernu zapises, onda ugasis ....
Tako par puta i vidis zakonitost porasta/propadanja napona na L2.
Ako bude porasta napona imas problem sa nulom.
[ flighter_022 @ 14.04.2025. 07:37 ] @
Imam jedno samo na izgled blesavo pitanje: Da li je tokom zime i onih nekoliko puta kada je padao sneg bilo snega i leda na dovodnom kablu, a da je samo na jednom mestu taj led bio otopljen?
[ colke77 @ 14.04.2025. 09:18 ] @
Nije ti blesavo pitanje uopste.
Nekako se pribojavam, pa ne smem ni da pominjem tu mogucnost na koju ti ciljas.
Kuca je nova, sagradjena pre 2 godine. Godinu dana nakon useljenja (prosle godine) nestane 1 faza u kuci, ustanovili smo da je prekinut dovodni kabl od bandere do kuce i izgubio sam jednu fazu. U tom trenutku nismo mogli znati sta je bio uzrok prekida. Nasli smo prekid sa nekim fensi instrumentom koji bas sluzi za identifikaciju prekida kabla pod zemljom,. Kopali smo ponovovo i zakrpili kabl. Sve je ovo radjeno kad ja nisam bio na lokaciji. Ti radovi su odradjeni pod "garancijom". Nije proslo mesec dana kad nestane sada druga faza, opet prekid u podzemnom kablu. Prekipelo mi je tada i resih da zamenim ceo dovodni kabl jer sam smatrao da ne vredi da se opet krpi. Kad smo otkopali ceo rov, negde oko 40-ak metara, imali smo sta i da vidimo. Pod jedan, kabal koji je polozen u zemlju nije bio polozen pravilno, nije bilo tampona peska ispod kabla ni iznad kabla, samo je onako bio spusten u zemlju i zatrpan da bi trpeo pritisak kamencica i bio sklon ostecenju. Razlog prekida je bio taj sto je traka za uzemljenje, koja je veoma ostra, isla u isti rov sa dovodnim kablom, bila isprepletana sa podzemnim kablom i usled pritiska zemlje isekla kabl. Molim, vas nemojte me pitati ko je i zasto je to neko tako odradio, ne zelim da se prisecam horora. Elem, ceo rov je otkopan ponovo, po treci put sam maltretirao komsije da ne mogu da prolaze kolima do kuce, stavljen je tampon od najfinijeg peska ispod i iznad dovodnog kabla, preko peska smo stavili i one plasticne zastite (gal stitnike - sto je bas Veselinovic predlozio u drugoj temi). Lupao sam fasadu i trotoar na novosagradjenoj kuci kako bih mogao da promenim ceo kabl da bude bez prekida od bandere do moje kuce i table sa osiguracima. Uz dosta mog stresiranja, mislim da smo ga odradili dobro tada, pa zbog toga i iskljucujem mogucnost da ima problema sa dovodniom kablom. Strah me i da pomislim da opet sa tim nesto nije u redu posle stresova koje sam dozivljavao zbog loseg izvodjenja radova koj nisu malo placeni.
Nakon svega toga sam imao problem da mi se jedan osigurac istopio na tabli sa osiguracima u kuci. Isti ti ljudi koji su polagali podzemni kabl su radili instalacije u kuci i nisu dobro zategli provodnike na sini koja vezuje osigurace. Taj problem se javio kasnije, jer sam kasnije montirao klima uredjaj i prvi put kad sam ga ukljucio, istopio se osigurac.
I dalje postoji taj problemcic sa treperenjem svetla, koji nije nov. Desavalo se to i pre nego sto sam zamenio podzemni kabl, desava se i sada pa se sada iskreno nadam da nista nije do mojih instalacija vec da takva struja dolazi sa bandere.
Hvala vama, svim dobrim ljudima, na savetima! Ja sam uadio sto sam znao i mogao, moja strucnost se zavrsava ovde. Sumnjam da mogu da resim uz vasu velikodusnu pomoc, ovako preko mreze. Zvao sam elektricara da dodje i proba da ustanovi problem. Obavesticu vas sigurno o rezultatima.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|