[ zole_ @ 22.09.2021. 08:53 ] @
Imam madjarski pasos, bio sam u US nekoliko puta. Zadnji put sam dobio vizu na 10 godina, istekla mi prosle godine.
Malopre sam pokusao sa da popunim ESTE aplikaciju za ulazak u US sa madjarskim pasosem bez vize.
Naravno, postavili su mi pitanje da li imam drzavljanstvo neke druge zemlje (Srbija), gde sam rodjen (Srbija), koja mi je adresa (Srbija).
Prvo su mi naplatili 14$ pa su mi zatim refundirali 10$ (dobio sam poruku da je transakcija ponistena) i odbijen sam.

Sad, nije mi jasno da li sam odbijen zbog neke greske u naplati (najavili su da ako pokrenem refund da cu biti odbijen), tj., da li je normalno da vracaju 10$ u slucaju odbijanja, ili sam odbijen jer je jasno da ne zivim u Madjarskoj i da sem pasosa snjima nemam bas nikakve veze?

EDIT: Izvod iz banke pokazuje da su mi refundirali svih 14$ ali u aplikaciji pise da je naplaceno 4$ (!?!?)
[ B3R1 @ 22.09.2021. 09:16 ] @
Da li su te odbili ili pise da odes u ambasadu po regularnu vizu? Koliko ja znam, kada te ESTA odbije tada dobijes preporuku da odes u ambasadu i apliciras za regularnu B1/B2 vizu. I da, tacno je da ako si rodjen u Srbiji, zivis u Srbiji i imas i drzavljanstvo Srbije, tada si za njihov algoritam vrlo verovatno neko ko koristi svoj drugi pasos da bi zaobisao vadjenje vize.

Druga mogucnost (po meni verovatnija) je da ti je banka napravila problem, jer tvoja kartica ima problem sa provajderom za placanje (payment provider) koji koriste Ameri - npr. provajder ne prepoznaje kartice iz Srbije i ponistio je transakciju. Ovo se meni dogadjalo u par navrata s nekim americkim radnjama na Internetu, s holandskim karticama. A desilo mi se i u UK, usao sam u bus, izvadio debitnu karticu i POS terminal je zapistao, iako je tada UK jos uvek bila deo EU. Jedino je Visa CC sljakala.

Pokusaj s drugom karticom. Osim ako nisi dobio izricitu preporuku da ides u ambasadu.
[ Ivan Dimkovic @ 22.09.2021. 10:22 ] @
Normalno je da vracaju $10 u slucaju odbijene aplikacije (vidi: https://esta.cbp.dhs.gov/faq?l...20submit%20an%20application%3F)

Ali ako tvoja banka kaze da je "naplaceno i vraceno $14" to moze da znaci da do njih kinta nikad nije ni stigla sto kaze B3R1, sto je moguc razlog za odbijanje (mozda sistem ne daje adekvatnu gresku za ovo).

Probaj da ih kontaktiras, mada ne bih ulagao previse nade u smislen odgovor i probaj ponovo sa nekom drugom karticom, najbolje drugog tipa i iz druge banke.

Primaju i PayPal - ako imas PayPal i nemas problema sa njima inace, to bi onda trebalo da radi i sa USCBP.