[ dragancesu @ 27.09.2021. 08:37 ] @
Ovih dana stižu mejlovi sa ponudom za

https://mts.rs/Poslovni/Fiskalizacija

Moram priznati da mi ništa nije jasno kako to radi, kako uneti artikle, kako birati artikle i količinu, itd
S druge strane bilo je reći da će država refundirati nabavku ovoga

Jel neko ima predstavu kako će to da radi, mislim da ovaj uređaj sam za sebe nije dovoljan ma kako lepo izgledao

p.s. gledao sam teme vezane za fiskalne kase i ovo je forum gde se o ovome priča, ako nisam pogodio slobodno prebacite u odgovarajući
[ whitie2004 @ 27.09.2021. 13:48 ] @
Valjda ce davati po 100 eurica (ili nesto vise) pomoci, ali treba da trazis (kao za vakcine) .... Prijave na sajtu PU od 15.oktobra.

Citat:
Novi sistem fiskalizacije biće potpuno besplatan za obveznike, privrednici neće imati nijedan dinar troška, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Budžetom smo opredelili tri milijarde dinara za e-fiskalizaciju i ako treba dodaćemo još da ne bismo opteretili privredu“, istakao je Mali na skupu kome prisustvuju proizvođači fiskalnih uređaja.

Mali rece da je tih 100 eura cena tih uredjaja. Treba sacekati sa izborom .... PU ce objaviti spisak uredjaja koji su prihvaceni od njih!

Prelazni period za te nove fiskalne kase pomeren do kraja aprila .... Imace vremena da se upozbas.

https://www.purs.gov.rs/sr/fis...odgovori_najcesca_pitanja.html

[Ovu poruku je menjao whitie2004 dana 27.09.2021. u 15:06 GMT+1]
[ mjanjic @ 27.09.2021. 16:00 ] @
Ja mislio da je ovo potrebno onima na terenu - npr. isporuka hrane (jeste, možeš da imaš fiskalni račun iz restorana, ali šta ako onaj ko vrši dostavu posebno naplaćuje uslugu), potom kuriri brze pošte, majstori/zanatlije koji treba da izdaju račun na licu mesta, jer i da imaju kasu u radnji ne znaju unapred koliki će biti račun, itd.

Ne vidim poentu da se menjaju postojeće kase, osim slično kao sa plinskim bocama za automobile i sličnim kerefekama da se pravi posao nekom uvozniku (jer se ništa od toga ne proizvodi kod nas, samo se rebrendira, eventualno ubaci grb države i font i napravi obrazac računa).
[ S A J A @ 28.09.2021. 22:56 ] @
Postojeće fiskalne kase moraju da se menjaju.

Ko ima softver (poslovni program, ERP...) moći će da fiskalizuje direktno iz njega, neće mu trebati nikakva fizička fiskalna kasa (osim običnog štampača).
Ko nema softver nego kuca na fiskalnim kasama, moraće da kupi novu, kao ovu što nudi Telekom.

[ bokinet @ 29.09.2021. 18:30 ] @
Nije bas sve kako je receno.

Vise terminoloski nema fiskalne kase vec ESIR (Elektronski Sistem za Izdavanje Racuna) koji preko PFR (koji moze biti virtualni ili lokalni) vrsi fiskalizovanje racuna.

Za sada nije odobren ni jedan uredjaj niti software za nemene kao ESIR i PFR.

Fiskalni racun ce moci da se stampa na bilo kom stampacu.

Vise info. se moze naci na sajtu poreske uprave i PKS ali i na posebnom siteu budiefiskalizovan.gov.rs

Trenutni zvanicni stav Poreske uprave ali i Ministarstva finansija (pom. min. Vuk Delibasic) je da ako trenutne kase nije moguce prilagoditi novoj fiskalizacije iste se najprostije receno bacaju.
Za sada GALEB-ovi fiskalni uredjaji najverovatnije nece moci da se prilagode i usaglase sa novim zakonom koji stupa od 01.01.2022.

Prelazni period krece od novembra, 2021. i traje do kraja aprila, 2022. god.

Bice subvecnija za postojece poreske obveznike ako se dobro secam 100e po maloprodajnom objektu i 100e po svakom POS mestu u objektu.
Subvencije se odobravaju od Poreske uprave i bice dirktno davana na racun poreskog obveznika.

Fazna zamena trenutnih fiskalnih uredjaja je moguce ali samo po maloprodajnom objektu. Znaci ako neko ima 2 prodavnice i njima po recimo 5 POS mesta (kasa) nece moci da u svakoj prodavnici menja jedan po jedan vec prodavnica 1 svih 5 POS mesta od jednom pa onda ide dalje na prodavnicu broj 2 i tako redom.

Trebalo bi ovih dana da je vec krenula procedura prijavljivanja i registracije poreskih obveznika koji su obveznici fiskalizacije i nove fiskalizacije u smislu prijave objekata i ostalih tehnickih podataka koji ce se dalje koristiti za postupak i postupanje u vezi nove fiskalizacije.

Ima jos mnogo toga sto treba reci ali nemam bas puno vremena da pisem...

Bilo je seminara, webinara i sl. u proteklom periodu.
[ bokinet @ 01.10.2021. 10:08 ] @
Od danas prijava građana
Putem portala ePorezi poreski obveznici od danas će moći da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost.

www.b92.net/biz/vesti/srbija.p...0&dd=01&nav_id=1930682

Vest