[ Dominator08 @ 13.10.2021. 06:37 ] @
Pozdrav svima, nisam ekonomista pa mi treba pomoć,
moja firma pruža usluge čiju cenu nismo menjali više od 10 godina.
S obzirom na drastična poskupljenja ove godine svega, mislim da je trenutak za korekciju cene.
Pretpostavljam da postoji neka metodologija u ekonomiji koja služi za usklađivanje cena u odnosu na neke faktore, pa me zanima na koji način bih mogao da odredim koliko bi teoretski cena moje usluge danas trebalo da bude viša, da je pratila tu metodologiju odnosno inflaciju i povećanje cena troškova života svih ovih godina?
[ S A J A @ 13.10.2021. 09:59 ] @
Ne postoji nikakva metodologija za cene, ni za usluge ni za robu. Svaki prodavac ima pravo da stavi bilo koju cenu za ono što prodaje. Sad je samo pitanje da li će vaši kupci to prihvatiti ili potržiti altervativu na drugom mestu. Uvek pre povećanja cene treba pogledati kakvo je stanje na tržištu i proceniti na osnovu toga. Ne postoji idealan recept, to je donekle i rizik. Ako povećate mnogo, možete ostati bez kupaca, ako ne povećate (a mogli ste) onda manje zarađujete. Tako da, nema pravila, dobro određivanje cene je umeće. Ako vam samo treba "opravdanje" za povećanje, onda je po meni najbolje napisati onako kako je realno. Ako su se povećali vaši troškovi, onda to i povlači kao posledicu povećanje cene. Lično, kao kupac, ne bih voleo da mi neko napiše da povećava cenu samo zato što je sve poskupelo, već bi voleo da vidim nešto konkretnije.
[ djoka_l @ 13.10.2021. 10:30 ] @
Cena tvojih usloga ne mora da zavisi od rasta cena na malo, već od troškova koje firma ima.
Pre svega, tu su troškovi plata, ali i svega ostalog što firma plaća (struje, telefona, goriva, kirije itd.). Nema smisla da obrazlažeš povećanje cene time što je poskupelo ulje (osim ako ti nije primarna delatnost prženje krompira), ili time da je poskupelo meso (osim ako ne praviš pljeskavice i kobasice).

Velike firme svake godine prave budžet u periodu avgust-oktobar za sledeću godinu. U tom momentu se određuje i cena radnog sata. Naravno, u zavisnosti od toga čime se firma bavi, radi se kalkulacija cena i češće.
Pre su firme vezivale cene za kurs (marke, evra). Sada, sa stabilnim kursom evra to ima manje smisla. U tvom slučaju, evro je pre 10 godina bio 100 dinara, danas je 117-118, pa ima puno smisla da podigneš cene za bar 20%.
.
[ pctel @ 14.10.2021. 08:05 ] @
Metodologija je da ne pustis 10 godina da ti se rast troskova nagomila, nego podizes na svakih 6 meseci po 1%, maksimalno 2%. Za 2% nikog nije briga, ali ako podignes za 30% to je veoma neprijatna situacija i sa prodavca i za kupca. Tu bi moglo da dodje i do prekida saradnje. Ukoliko je u pitanju jedan do nekoliko vecih kupaca, bilo bi dobro sazvati sastanak, upoznati ih sa situacijom i pitati za njihov predlog resenja, jer je neuporedivo manje neprijatno ako ih stavis u partnersku poziciju da sami ucestvuju u resavanju problema, nego da nastupis jednostrano polubahato maltene u fazonu "ovo su vam nove cene, ako vam odgovaraju super, ako ne nosite se". Takodje, ako za to postoji mogucnost idealna situacija je da se deo posla prebaci na klijenta, pa da ustvari radis manje a naplacujes isti iznos mesecno. Obicno ima neki jednostavniji dosadniji sablonski deo posla koji bi klijent realno mogao sam da odradi, kako bi izbegao povecanje finansijskog opterecenja. Pruzalac usluge nikada ne treba da polazi od ideje da klijentu uzme sto vise para, nego naprotiv, samo da svoje radne sate dobro naplati i treba da mu bude sasvim ok ako se potreba za radnim satima smanjuje, to je neuporedivo bolja opcija nego drzati broj sati konstantnim a smanjivati profit po satu.[Ovu poruku je menjao pctel dana 14.10.2021. u 09:26 GMT+1]