[ luka1978 @ 14.10.2021. 10:07 ] @
Pozdrav svima,

Dešava mi se čudan problem, pokušavam da odgonetnem razlog ali nikako ne uspijevam.
Naime, u stanu koristim Huawei ruter i razvedenom instalacijom do mrežnog uikača u stanu, LAN kablom je na njega povezan TV Phillips 65PUS7304. Takođe, na ruter se bežičnom vezom kače i drugi uređaji, 2 laptopa, 2 tableta, 2 telefona...
Generalno sve radi manje više ok, samo TV povremeno nema Ethernet konekciju, pa onda restartujem ruter i TV, izvadim iz struje, pa čekam po 10ak min da se TV opet nakači. povezao sam ga LAN kablom očekujući stabilniji signal od WiFi. Nikako ne mogu da utvrdim kada se to dešava, ali sam primjetio da možda postoji veza kada na laptopu, koji se kači bežično, aktiviram PureVPN da bi nešto svukao, zna se desiti da nakon toga TV prekine sa radom, nema konekciju, ali ne odmah već nakon nekog vremena. Nema pravila ali vrlo često sam primjetio tu povezanost.
Ne znam da li postoji ta veza, nisam se nikada susretao sa nečim sličnim. Šta preporučujete da pokušam kako bi utvrdio razloge nestanka Ethernet konekcije na TV?

Hvala
[ mjanjic @ 14.10.2021. 13:18 ] @
Mene je provajderov ruter zezao neko vreme, čim se nakačim laptopom ili mobilnim na WiFi, desktop na LAN-u ostane bez konekcije. Prvo sam mislio da Eset nešto zeza (ranije je umeo ona DNS poisoning attack protection ili tako nešto da praktično onemogući LAN), i jedno vreme je pomagao samo restart računara (to mi bilo brže nego restart rutera, a mislim da nije uvek ni pomagalo da restartujem ruter).

Ne sećam se kako se problem razrešio sam od sebe, ali mislim da se možda dešavalo kad ovi guraju neko ažuriranje softvera na ruteru pa zbog toga zabaguje ili tako nešto. Znam da sam ga par puta resetovao na fabrička podešavanja. Takođe se sećam da sam menjao kablove i da se problem ponavljao (bukvalno na računaru prijavljuje da nije utaknut kabl). Onda sam mislio da je do LAN adaptera, ali evo već godinu ili malo duže nijednom se nije dogodilo.

Probaj i neki računar, pa ako se i sa njim dešava, to je onda do rutera, odnosno softvera. Ako je od provajdera, pokušaj da resetuješ na fabrička podešavanja, onda će povući zadnje ažuriranje softvera od provajdera.
[ luka1978 @ 14.10.2021. 13:49 ] @
Ne znam, inače sve radi, ali ja imam licenciran McAffe, ima takodje puno tih zaštita. Mada ne znam, često radi bez problema, a nekada se dešava intenzivno. Nekako sam upratio kada koristim PureVPN i bitdownloader onda se počne dešavati prekid LANa, ali ne odmah već nakon 30ak min ili nakon sat vremena.
Krenuću od Huawei rutera, ne znam da ga vratim na fabrička podešavanja?
[ tox master @ 14.10.2021. 13:59 ] @
Ja sam imao isti problem sa TLC tv dok je bio spojen na lan mikrotik rutera, iz cista mira izgubi konekciju iako svi ostali uredjaji rade normalno.
Pomagalo je prosta rekonekcija lan kabla, restart rutera ili tv do sledeceg puta.
Godinu dana sam ga koristio preko wifi koji nije pravio problem.
Skoro sam nasao da tv ima update softvera, instalirao noviju verziju, spojio opet tv preko lan i sada ne prekida vise.
Tako da razmotri i tu mogucnost, proveri da li tv ima noviju verziju softvera.
[ luka1978 @ 14.10.2021. 14:25 ] @
Updateovan na najnoviji software. To pratim.