[ pajicdejan @ 14.10.2021. 10:08 ] @
Pozdrav,

do sada su verovatno svi informisani o uvođenju eFiskalizacije.Koliko sam razumeo, u praksi to znači izbacivanje fiskalnih uređaja i prelazak na on-line vezu sa poreskom upravom, tj. evidentiranje svakog računa u realnom vremenu.

Sve smernice koje sam do sada našao upućuju na novije razvojne alate, a ja imam maloprodajnu aplikaciju pisanu u VB6. Taj softver dobro radi, ispeglani su mu bagovi i posle mnogo godina je postao vrlo kompleksan. Zato mi je dosta komplikovano i vremenski zahtevno da ga "prepišem" nekim novijim alatom, a, iskreno, malo mi i žao da ga odbacim. Elem, da li se neko odvažio u avanturu prilagođavanja VB6 softvera za eFiskalizaciju, kakva su iskustva, ima li nekih saveta/sugestija/uputstava ...?

[ Shon3i @ 20.11.2021. 23:33 ] @
Pozdrav Dejane,

Moguce je zvanje servisa iz VB6 i VBA nacelno, u prilogu je onaj VSDCRequestSubmitter prepisan da radi skroz u VB6 koristeci eksternu referencu Microsoft WinHTTP Services, version 5.1, jer ona podrzava sertifikate.

Pa eto ako jos nekom zatreba da napravi ESIR bez eskternih komponenti i custom dll-ova
[ bokinet @ 21.11.2021. 21:18 ] @
U sustini stara boljka VB6 tj. Visual Studio 98 je nemanje direktne podrske za UTF-8 a sto se danas koristi uglavnom za Web REST Api tj. Web sadrzaj.

Rad sa web servisama je moguce raditi u VB6 i to napisati svoj ili koristiti neke komercijalne biblioteke ili cak sta vise uraditi u dot.net taj deo pa to pozivati iz VB6.

U vezi nove f-lizacije sustina je da termin fiskalni uredjaj vise nije u upoticijau i po novom postoje ESIR i PFR (koji moze biti virtualni PFR i lokalni PFR).

Od strane PU poreski obveznik je u obavezi da ima bar jedan LPFR u svom objektu koji ce ESIR koristiti po potrebi ili stalno.

Svaki program koji predstavlja ESIR i/ili LPFR (VPFR) mora da bude odobren od strane PU.

Dakle i tvoj program mora da dobije saglasnost da moze da se koristi kao sredstvo u vidu ESIR i/ili PFR-a kako bi tvoji korisnici isti dalje koristili i nakon predvidjenog roka 30.04.2022. u redovnoj upotrebi.

www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija.html
[ mjanjic @ 22.11.2021. 14:29 ] @
Ne mora, može da ima poseban fiskalni uređaj na koji se povezuje računar, a uređaj ima softver koji generiše račune sa QR kodom.
Neki će naravno izabrati da koriste računar sa softverom koji sve to završava, ali mali privrednici nemaju finansijske kapacitete da plate potrebne izmene u softveru i odobrenje tog softvera od strane nadležnih institucija. Plus većina softvera u maloprodajnim objektima je rađena u tehnologijama u kojima je teško ili nemoguće implementirati zahteve prema novim zakonima i pravilnicima o fiskalizaciji.
Koliko sam video, 'lelekom' (odnosno MTS) već ima ponudu sa fiskalnim uređajem i odgovarajućim paketom za prenos podataka, cena bila nešto tipa 200€, ako se dobro sećam, ali sad vidim da imaju 3 uređaja, od 22-23k do 30k dinara, plus usluga eFiskal je 1899 dinara (mesečno, godišnje?).

U principu, taj uređaj ima sve što je potrebno, čak i čuvanje i analitiku podataka, vođenje magacina (navodno), tako da je rešenje za maloprodajne objekte koji nemaju računar sa posebnim softverom. Ako imaju računar sa posebnim softverom (uglavnom ko ima više maloprodajnih objekata, pa ima centralizovanu bazu koju po ptorebi ažurira podacima iz maloprodajnih objekata), jednostavno će se ta aplikacija umesto sa starim Galeb štampačima povezati sa novim fiskalnim uređajem i to je to.
[ Shon3i @ 22.11.2021. 20:42 ] @
Citat:
Ne mora, može da ima poseban fiskalni uređaj na koji se povezuje računar, a uređaj ima softver koji generiše račune sa QR kodom.
Nazalost nece moci, da je tako bilo bi bas prosto, niko ne bi akreditovao svoj software, svaki software za prodaju mora da bude sertifikovan ESIR, da li LPFR bio hardver ili software nebitno je.

Taj telekomov je ESIR + LPFR + Printer sto je odlicno, i verovatno moze da se koristi samo ko LPFR+Printer, ali ako se koristi eksterni ESIR, kao sto rekoh mora i on da bude sertifikovan od strane PU.

Jedino ako ja nisam obavesten ili se nesto u medjuvremenu promenilo. Ali do sad sam prisustvovao vecini webinara, i vise puta su ponovili to pitanje, i odgovor je uvek bio isti - da ne moze
[ mjanjic @ 22.11.2021. 23:40 ] @
Mislio sam da softver sa računara bude povezan sa tim uređajem praktično tako da prodavac i dalje radi sa starim softverom umesto direktno na tom novom uređaju, s tim da se baza artikala preko računara ažurira u fiskalnom uređaju.
Ako to nije moguće, ne znam da li će ovi lokalci koji su radili softver za manji broj klijenata uspeti da prilagode svoj softver i eventualno dobiju odobrenje poreske uprave, ne bih bio u koži vlasnika maloprodajnih objekata, pitanje da li čekati da ovi nešto urade sa tim svojim softverom (plus da li će tražiti da im se to dodatno plati, pored onoga što uzimaju godišnje za održavanje) ili prelomiti i preći na softver iza koga stoji neka veća firma.
[ Shon3i @ 23.11.2021. 09:35 ] @
Na zalost ne moze, mora i taj software da prodje sertifikaciju i postane ESIR. Stvar bi bila mnogo laksa da moze kako ste naveli. Onda bi samo kupili bilo kakav LPFR i neki POS stampac i to bi resilo problem, ali ovako maloprodajni program mora da pretrpi neke izmene, sem toga sto mora da poziva PFR-ove, mora da se za odredjene tipove transakcije uvedu i neke izmene.

U sustini svako moze da prilagodi svoj maloprodajni program, ali neki ce i otpasti..
[ VladoEm @ 23.11.2021. 11:12 ] @
Pa jel ne moze sertifikovani ESIR da radi kao terminal (kao sto sad imaju neke fiskalne kase),
da primi iz drige aplikacije podatke i da ih obradi, posalje Upravi i istampa fisklani,
a da se podaci ne unose direktno u taj ESIR?
[ pajicdejan @ 23.11.2021. 13:29 ] @
Ljudi hvala na dosadašnjim odgovorima, posebno Shon3i-ju za prilog/primer koji je okačio. Što se tiče dileme može/ne može PFR + stari softver, ako je suditi po onome što sam čitao/slušao/gledao, odgovor je jasan - ne može, mora da zadovolji neki niz uslova (lista za samoprocenu) i da ga PU sertifikuje.

I onda dođe čuveno "ali": sve zajedno je insistiranje na kompletno novom softveru jedna simpatična besmislica - niko ne brani da se ulaz, nievlacija, popis itd. izvodi sa nekim "levim" (čitaj: starim) softverom. Bitno je "samo" da se izdavanje robe/usluge (prodaja) uvede u zadate okvire, sve ostalo nije zahvaćeno (trebovanja, ulazi, analize, izveštaji, loyalty, ...). Zapravo to i nije moguće kontrolisati - ko i kako bi mogao sprečiti da se na bazu podataka potpuno novog i sertifikovanog softvera deluje onim starim softverom. To znači da je potreban i dovoljan minimum sertifikovati segment prodaje (ESIR), koji je naslonjen na bazu podataka starog softvera, a to staru aplikaciju čini i dalje potpuno operativnom. Naravno, sve dok ne zadire u prodaju i ono što je direktno vezano za nju (uključujući i evidenciju poreskih stopa - isključivo se preuzima od PU).

[Ovu poruku je menjao pajicdejan dana 23.11.2021. u 15:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pajicdejan dana 23.11.2021. u 15:46 GMT+1]
[ pajicdejan @ 23.11.2021. 13:33 ] @

Čitava ta priča će naravno postati jasnija kroz godinu dana, kada korisnici aplikacija krenu sa brojnijim zahtevima za izmenama softvera, u smislu dodatnih analiza, izveštaja, nekih olakšica u radu i sl. Zašto bi se iko normalan zavitlavao sa novom sertifikacijom - korisniku izvol'te izveštaj/analizu/izmenu/unapređenje, PU nema ništa sa tim, pa onda hvala na pažnji i sikter. Oko PFR-ova je već drugačija priča, čekamo da se masovnije pojave mali štampači sa integrisanom funkcionalnošću PFR-a, eto nama novog "fiskalnog štampača". Ove stare bacamo, kanda nemamo dovoljno smeća, a i zašto ne bismo bez razloga zajebavali male privrednike, kad' već može dobro da se zaradi na tome.
[Ovu poruku je menjao pajicdejan dana 23.11.2021. u 15:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pajicdejan dana 23.11.2021. u 15:47 GMT+1]
[ Almedin @ 23.11.2021. 15:31 ] @
Bespotrebno se trazi sertifikovanje ESIR-a. PFR je dovoljan dokaz da je račun evidentiran. PFR kreira podatke kojo pokazuju da je račun fiskalizovan, bilo koji program odstampa te podatke i to je to. Ali, zašto jednostavno kada može komplikovano.
[ mjanjic @ 23.11.2021. 20:19 ] @
Pa, da se izbace ovi programi koje su razvijali neki lokalci, tako da će većina morati da kupi nešto od ovih velikih firmi koje pokrivaju celu teritoriju Srbije.

A to što je neko kupio programčić za piljarnicu i Galeb štampač u zbiru za tipa 1000€ nema veze, to ćemo sve da bacimo, pa opet iznova... a izjavili kako nova fikalizacija privrednike neće da košta ništa!
[ bokinet @ 24.11.2021. 01:26 ] @
@mjanjic Telekom jos uvek nema odobren ni jedan uredjaj. S druge strane njihove cene su mozda i malo jace u odnosu na ostle pa treba razmisliti i malo staviti sve na papir.

Evo svih koji su dobili odobrenja da mogu da stave u promet ESIR i PFR trenutno
https://www.purs.gov.rs/fiskal...r-odobrenih-elemenata-efu.html

Ceo posao nove fiskalizacije nije opravdan trosak nase zemlje zato sto kosta mnogo a za sustinu ima samo analitiku za poresku upravu.
Ne olaksava se nista a prave jos skuplje obaveze na strani poreskog obveznika.

Cela poent oko nove fiskalizacije izmedju ostalog je i QR code koji je tu kao jedan od elemenata kontrole - kako kazu ovi iz drzave - smesno a gde isti kod mora biti bar 4x4cm a ne veci od 5x5cm :)
Da li ce kupac da skenira QR koda... stani pa razmisli? ako odes i kupis nesto sto ti treba i dobijes racun sto bi ti nesto proveravao dalje ako je ta prodavnica/pravno lice vec zvanicno registravana u Srbiji a imas sistemske zakone kao sto su zakon o obligacionim odnosima (ZOO) i zakon o zastiti potrosaca (ZZP)? A da sudovi obicno ne rade bas kako treba a da i poreska do sada nije radila kako treba jer im je cak i nacin obracuna zatezene kamate nezakonit jer dodaju oko 10% na pravu vrednost iznosa po zakonu o zateznoj kamati.

S' druge strane, sada se celokupan sadrzaj racuna salje na servere poreske uprave (gde nije jasno precizirano sta se desava ako dodje do zloupotrebe podataka) sto dalje povlaci i neke druge malo ozbiljnije stvari a posebno ako se zna da je nekadasnji ministar Krstic recimo sa USA potpisao sporazum da se USA vladi dostave sve informacije poreskih obveznika nase zemlje.
Posto je to jos uvek na snazi to isto znaci i da ce sve info. oko fiskalnih racuna ali sutra i e-fakture i centralnog registra koji su faza II i III takodje biti interesantna informacija (i za ove preko) i mogle biti dostavljene u sklopu gore pomenute bilaterale.

Nova fiskalizacija jeste liberalnija i to je lepo ali pored toga sto nema upustva za integraciju i implementaciju na srpskom jeziku ima dosta tehnickih mana ali i nekih drugih skrivenih stvari koje se ne pominju.

Ljudima jesu poceli da isplacuju subvencije ali novih uredjaja i resenja na trzistu fizicki jos uvek zvanicno nema a ovi vec potrosili dobijene pare na nesto drugo.[ mjanjic @ 25.11.2021. 20:04 ] @
Da, juče sam pričao sa vlasnikom jedne prodavnice elektronskih komponenti i napomenuo mi je da to što prodaje MTS nije još sertifikovano i da je do pre 20-ak dana samo nekoliko firmi imalo sertifikovane elemente.

Ovde je problem što postoji niz firmi koje imaju 'custom' rešenja, tj. neki programer je svakom klijentu posebno prilagođavao softver direktno u kodu, umesto da ima standardizovane module/komponente.
Pitanje je šta je potrebno da bi se ušlo u registar odobrenih elemenata kad je u pitanju softver.


Međutim, sad čitam "Tehnički vodič", jasno je ŠTA treba da radi ESIR ili (L)PFR, ali nigde ne piše KAKO.

Ovo je bilo najjednostavnije da se ponude uređaji koji bi sa postojećim kasama ili računarskim programima razmenjivali podatke u JSON formatu, s tim da bi taj uređaj brinuo o fiskalnim računima, a od kase/softvera računara dobijao podatke o stavkama na računu i cenama. Ionako poresku upravu pri očitavanju na daljinu zanimaju samo izdati računi.

Ovde, koliko vidim, i pri storniranju izdatog računa u stvari se kreira novi fiskalni račun sa referencom na račun koji je potrebno stornirati, potom postoji referenca pri izdavanju fiskalnog računa za unapred dati predračun... dakle, popriličan posao za autore postojećeg softvera, posebno kada su u pitanju programi koje je radila jedna osoba ili ekipica od nekoliko drugara.


Na kraju, kad plaćamo republičke takse i druge 'naknade' i poreze za sve moguće (od izdavanja ličnih dokumenata do plaćanja poreza), ne dobijamo nikakav fiskalni niti bilo koji drugi račun, samo imate zalepljen papir na šalteru sa stavkama koje je potrebno uplatiti na određene žiro-račune!

Dakle, kad država uzima, ne mora da izdaje nikakav papir, samo ti traži da doneseš uplatnicu kao dokaz da je uplaćeno sve što se traži, a ovamo maltretira sve nas stalnim "unapređenjima".
[ bokinet @ 26.11.2021. 00:16 ] @
Takse su obicno izuzete od poreza pa tako sama uplata tj. dokaz o uplati je dovoljna da si to i platio.

Sto se tice razvoja PFR i dela oko ESIR-a koji treba da uradi nije nista posebno i strano za uraditi samo ako ima neko vremena i realnih potreba za time ali i trziste (kupce).

Tehnicko upustvo koje je dato iako je samo na engleskom jeziku gde i po specifikaciji malo sturo kao sto rekoh vec ne predstavlja neku bitnu prepreku da se to razvije.

Dakle, svi koji imaju svoja ERP resenja u kojima je i deo vezan za maloprodaju to mogu odraditi posebno ako su to savremenija resenja bazirana na novijim tehnikama i alatima.

I dalje kao sto sam vec napisao, ovo je mnogo skupo za nasu zemlju sto su uradili a jedinu koristi ima samo poreska odnosno veliki brat dok mi poreski obveznici sa jedne i krajnji kupci roba i usluga s druge strane nista bitno nemamo niti dobijamo prakticno.

Pominje se recimo i usteda u papiru a zaboravlja se da je recimo traka odnosno racun mnogo duzi i siri sada sa jedne strane.
Dalje uvodi se postojanje obaveze da imas LPFR koji ces placati mesecno (najverovatnije ce svi taj model prodaje raditi) osim u izuzetim situacijama i kao opcija koja se najvise forsira da imas i stalnu internet vezu gde ces isto morati neki paket zakupljivati preko nekog od provajdera koji nije ispod 1000 din. mesecno.

Cene za LPFR se krecu od 3 - 10eur + PDV mesecno u zavinosti od vrste LPFR (software ili hardware model istog) i proizvodjac odnosno odabranog lica koje ima odobrenje da stavi u promet isto.

Jeste da nema vise godisnjeg tehnickog pregleda fiskalnih kasa ali opet nas narod nije bas narocito pismen ako se gleda na tiny biz nivou dok za evo velike je samo dodatno cimanje da to se integrise sto pre i sa sto manje stresa.

Onaj ko ne zeli da placa i kupuje LPFR i ESIR to moze da uradi za svoje potrebe.

Ovo je inace jedan od tri servisa koje ce poreska uvesti kako kazu kao reformu finansijskog sistema nase zemlje.

Sledi e-faktura i centralni registar faktura nakon toga po slicnom principu.
[ mjanjic @ 26.11.2021. 00:24 ] @
Registar faktura već postoji, ne znam samo da li će ostati takav, znam kod mene na poslu da se ne može izvršiti plaćanje po nekoj fakturi (prosleđenoj mejlom kao PDF) ako je nema u registru. To je "malo" napravilo problem sa javnim nabavkama, jer su svi preduzetnici koji bi eventualno bili najbolji ponuđači za neku nabavku morali da se registruju u (centralnom) registru faktura.
Ostaje (izgleda) da se sve to odradi i za poslovanje kada nijedno od pravnih lica nije državna institucija ili javno preduzeće.
[ bokinet @ 26.11.2021. 16:59 ] @
Ma Mali sve vec obracunao za bratiju :) ce menjaju sve.
Inace, recimo nisam rekao i da gotovinski racun za firme ide u proslost i po novom dobijas fiskalni racun gde u delu PIB kupca stoji PIB tvoje firme.
E sad, kada se taj fiskalni racun prebaci Poreskoj ona ce posle automatski da te duzi u drugim sistemima za taj gotovinski racun preko PIB-a kako bi radili unakrsnu analitiku i knjigovodstvenu proveru :)
[ mjanjic @ 27.11.2021. 00:38 ] @
Samo da srede da te ne duže odmah za PDV na ime izdate fakture iako ti uplata još nije legla, a to se upravo dešava (ili se dešavalo do pre par godina), bukvalno isporučiš nekome robu i izdraš fakturu, a uplatu dobiješ kroz mesec dana. Eto, mnogi dobavljači daju opciju plaćanja na odloženo 30 ili 60 dana, i sve to funkcioniše, problem je što te država odmah zaduži da platiš PDV prema izdatim računima, a da li si ti naplatio robu to ove gore ne zanima.
[ bokinet @ 27.11.2021. 20:34 ] @
To i dalje ostaje problem jer smisao cele price nove e-fiskalizacije nije poreski obveznik i da se njemu olaksa vec da drzava kroz poresku ima sto vecu kontrolu i navodno povecaju svoju efikasnost u radu i sprecavaju crnu i sivu zonu.
To jeste ispravno i tako bi trebalo da bude da obaveze nastaje tek njenim potpunim izvrsenjem ali opet i tu opet ima muvanja.
S' druge strane imas i pecat koji je kod nas otisao u istoriju ali opet i to sad moze dodatno da se gleda na veoma kreativan nacin posebno ako se gleda iz ugla drzave.
Drzava je u svakom slucaju uvek bila los poslodavac ali i najveci duznik i .... prema nama gradjanima u SR.
[ mjanjic @ 28.11.2021. 02:52 ] @
https://www.novosti.rs/vesti/p...rvisnurovica-novog-pazara-foto

Dovoljno je pogledati izveštaj u APR-u npr. iz 2019. godine, mislim da noviji nije dostupan, i zapitati se kako se 3000 mantija dnevno uklapa u navedeni godišnji prihod?
U NP izdaju možda tek svakom 10. kupcu račun, i ne verujem da će ova nova fiskalizacija to popraviti.

Ukratko: neko 90% poslovanja radi na crno, a nekome zatvore radnju na 15 dana zbog 100 dinara neslaganja u kasi. Znam ovde kod mene za slučaj da su pretresali konobare, ne smeju kod sebe da nose svoj privatan novčanik niti novac (pa da npr. odmah odvajaju bakšiš), u jednoj kafani su merili koliko porcija čorbe ima u loncu i poredili sa 'ulazom' i stanjem u kasi... a u neke lokale ne ulaze, dok u nekim gradovima ne smeju da uđu ni u jedan lokal.


Treba svi privrednici, posebno trgovine na malo i ugostitelji, da se udruže i blokiraju celu državu i traže da se to reši, ali poznata srpska sloga...
[ bokinet @ 28.11.2021. 17:05 ] @
@mjanjic saglasan sam i sve je tako i ovde u KG.
Zakljucak je da ce ekipa uzeti dobre pare na novoj fiskalizaciji, novoj e-fakturi i novom centralnom registru faktura a poreske obveznike ko sisa jer i pre toga nisu imali nikakvu korist a sto bi i sada ali obaveze na ime poreskih davanja ce vremenom biti sve vece i vece cime se gusi preduzetnicki duh u nasoj zemlji.
[ Dejan Jankovic @ 25.02.2022. 19:05 ] @
Pozdrav za Dejana i ostale ucesnike u temi.
Pošto sam u sličnoj situaciji, zanima me dokle si dogurao...
[ StefanSpas @ 28.03.2022. 09:49 ] @
Pozdrav svima,

Da li neko od vas ima neki uspeh ili iskustvo sa razvojem novog ili adaptacijom starog programa za efiskalizaciju? Da li bismo mogli ovde da razmenjujemo iskustva i savete u procesu razvoja?

Mene je zapalo da pokušam da prilagodim postojeće softversko rešenje, praktično programa za rad sa starim fiskalnim uređajima koji nisam ja razvio, ali u tom delu ne vidim neki problem za sada.

Počeo sam da radim neka incijalna istraživanja na temu efiskalizacije (nikako nisam postao ekspert do sada na ovu temu niti verujem da ću :) ). U tehničkom smilsu ono što mi predstavlja problem već na startu nakon povezivanja sa novim uređajem DP-25MX jeste unos pin koda tj. autentikacija za komunikaciju sa kasom sa računara u lokalnoj mreži na kojoj je i kasa kao što se može naći u različitim uputstvima između ostalog i na ovom - http://www.intraster.rs/resour...uputstvo%20za%20programere.pdf .

Na osnovu uputstva nije mi jasno kako bi pin code trebao biti prosledeđen uopšte, stoga konstantno od fiskalnog uređaja dobijam odgovor da je pin code netačan (response code 2100).

Evo linka ka jednom od uputstava koje sam našao - http://www.intraster.rs/resour...uputstvo%20za%20programere.pdf.

Zahtev mi prakticno izgleda ovako - http://192.168.0.27:8086/api/v3/pin sa headerima Accept: json i Content-type: Json.

Unapred hvala i lep pozdrav,
Stefan

[ vujkev @ 28.03.2022. 10:03 ] @
Body tog zahteva treba da sadrži PIN kod.

Preporučujem da pogledaš dokumentaciju na https://tap.sandbox.suf.purs.g...96416/For-POS-Developers/en-US


Poz.
[ StefanSpas @ 28.03.2022. 10:19 ] @
Vujkev,

Hvala ti puno na pomoci. Prosao mi je zahtev, tvoja pomoc mi je mnogo znacila!
[ vujkev @ 28.03.2022. 11:25 ] @
Još jedan hint: Postoje razni uređaji na tržištu koji i rade i ne rade. Ne znam kako konkretno radi taj koji ti koristiš/testiraš, ali protokol je isti za sve koji su na tržištu. Kad napraviš za jedan, napravio si za sve i možeš da odabereš bilo koji.
Postoji i opcija softverskog LPRF-a, tako da možda razmišljaš i na tu stranu. U tom slučaju moraš sam da obezbediš štampač i štampu na isti, ali to na kraju može da bude bolje rešenje nego gotov uređaj. Komunikacija sa LPFR-om je ista kao i sa fizičkim uređajem. Samo promeniš IP adresu i port i sve mora da radi.

Poz.
[ bokinet @ 28.03.2022. 17:55 ] @
DODATAK:

U vezi INTRASTER 25MX i ostalih uredjaja od INTRASTER obratiti paznju na verziju firmware jer stariji firmware imaju bug koji se manifestuje kao da niste uneli ispravan PIN kod a ustvari se desava da je problem da je verovatno pao web server koji slusa na portu 8086 ili sta god da je interna greska a koja se manifestuje tako.

Sto se tice pin kod takodje treba gledati na isti kao string a ne kao integer vrednost jer postoje PIN vrednosti koje pocinju sa 0123 pa onda bude 123.

U datom primeru DTI koji je ustvari prodavac cele ove price isti ima tu gresku gde nisu vodili racuna prilikom konverzije payload za PIN vrednost.

Sto se tice tehnicke dokumentacije gledati verziju na EN.

Link:
tap.sandbox.suf.purs.gov.rs/Help/view/410640437/Technical-Documentation/en-US


Sto se tice samog tipa LPFR-a ista je prica za ESIR odnosno to je i poenta ove eFiskalizacije da svaki odobreni ESIR treba da radi sa svakim odobrenim LPFR-om, bilo da je hardwareski ili softwareski.

Dakle ostaju samu parametri/podesavanja gde je LPFR i na kom portu se odvija saobracaj preko TCP/IP steka.
[ Dejan Jankovic @ 29.03.2022. 10:29 ] @
Citat:
StefanSpas:
Vujkev,

Hvala ti puno na pomoci. Prosao mi je zahtev, tvoja pomoc mi je mnogo znacila!


Pozdrav Stefane,
Kako uposte saljes zahtev u vb-u? Mozes li da podelis neki mali primer.
[ Dejan Jankovic @ 29.03.2022. 10:34 ] @

Ja sam do sada probao povezivanje sa Int rasterovom kasom Dp-25mx preko novog drajvera (http kreator) i proradilo je, ali ne znam koliko je ispravno koristiti driver tj. resenje bez akreditacije.
[ vujkev @ 29.03.2022. 11:02 ] @
LPFR i ESIR MORAJU biti sertifikovani od strane poreske. Ukoliko se u produkciji koristi bilo koji deo koji nije sertifikovan ... pa da kažemo da će taj koji koristi taj program biti u problemu.

Na poreskoj postoji lista sertifikovanih LPFR rešenja, pa možeš da odabereš koji god ti odgovara. Ako dobro shvatam ti praviš ESIR, a da bi to tvoji klijenti koristili isti morate sertifikovati. Vodi računa da od podnošenja zahteva za sertifikaciju pa do završetka procedure može proći i par nedelja. Ukoliko država ostane pri stavu da svi moraju da pređu na novi sistem zaključno sa 30.04. imaš malo vremena da prilagodiš taj VB6 program i da podneseš zahtev za sertifikaciju.
[ bokinet @ 29.03.2022. 11:38 ] @
ISPRAVKA:
Nema roka za sertifikaciju ESIR i LPFR tj. EFU elementava vec da poreski obveznici svoje poslovanje u maloprodaji moraju isto da usklade sa eFiskalizacijom do 30.04.2022. god. - dakle nakon tog period hteli to ili ne, izdaju novi tip (model) racuna krajnjim korisnicima.
Period do 30.04. je period za testiranje i prelazak na novi sistem - to nasi ljudi obicno ne postuju i cekaju zadnji momenat iako se o tome znalo par godina vec da ce biti.
[ StefanSpas @ 29.03.2022. 12:25 ] @
Pozdrav svima,

Hvala svima na pomoći. Zaista sam oduševljen količinom podrške i brzinom odgovora koju sam dobio. Na kraju ću napraviti malo uputstvo za programere da uzvratim uslugu.

@vujkev i @bokinet - što se tiče sertifikacije softverskih rešenja saznanja do kojih sam došao je da zaista moraju biti sertifikovana. Koliko se sećam možete podnositi zahtev za interno softversko rešenje jedne firme ili za softver koji će se koristiti i prodavati na više lokacija i različitih firmi. Ja sam pre par dana podneo zahtev za sertifikat na jednom mestu, jer softversko rešenje koje imam prilagođavam za kafić moje mame. Sad koje su reperkusije i mogućnost uvida u stanje na terenu od inspekcije u smislu provere da li koristite sertifikovano rešenje ili ne nisam siguran, ali ja se ne bih igrao.

@Dejan Jankovic softversko rešenje koje ja imam je takođe pisano u Visual Basic-u. Programer koji je pisao program će me uputiti u detalje i strukturu projekta i pomogao mi je da shvatim o čemu se radi u pogledu fiskalizacije i još mnogo čemu (i njemu veliko hvala ovom prilikom). Za sada sam iz Postman-a slao http zahtev čisto da testiram za početak da li kasa i http komunikacija funkcionišu kako treba. Nisam stručnjak za Visual Basic ali evo kako ja vidim rešenje problema komunikacije u VB na osnovu kratkog istraživanja, znam da neke od ovih stvari već znate, oprostite ako zatrpavam informacijama.

Jedino što se menja u vašem Visual Basic programu jeste način komunikacije i slanja podataka fiskalnom uređaju - umesto nekog tekstualnog fajla koji ste slali preko com porta ili slično, sada treba da pošaljete neki http zahtev u JSON formatu. Ja sam koristio Lan vezu za komunikaciju, fiskalni uređaj i računar stoje iza jednog switch-a. Za mene je kasa crna kutija, ali pretpostavljam da na kasi trči neki light http server koji prima http zahteve. Ne znam koju verziju VB imam, ali mislim da u zavisnosti od VB verzije postoji ili ne postoji mogućnost slanja http zahteva (možda lupam za ovaj deo). U svakom slučaju ukoliko vidim bilo kakve komplikacije sa VB http zahtevom za moju verziju (znači ako ne rešim u roku od par sati) napraviću mali java program za slanje http zahteva koji će moći da komunicira sa drugim aplikacijama (u ovom slučaju VB) preko Socketa ili nekim drugim jednostavnim kanalom komunikacije. Ovo planiram da uradim u ovu nedelju, Dejane mogu vam poslati program ili vas uputiti kako da prilagodite aplikaciju nakon toga. Poslaću vam upustvo ili se možemo i čuti da vam pomognem kada završim sa maminim softverom ako vam uputstvo ne pomogne.

Lep pozdrav
[ Dejan Jankovic @ 29.03.2022. 14:27 ] @
Takođe se zahvaljujem svima na odgovorima.

@StefanSpas
ja sam do sada u Vb-u odradio kreiranje .json fajla i isprobao slanje preko drajvera (Http kreator) koga je Int Raster izbacio na svom sajtu.
Drajver takodje vraca i request u .json obliku (i iste je strukture kao request od PFR-a), tako da se moze iskoristiti za obradu greske (i to imam).
Sada je samo pitanje da li je ovo sa drajverom prihvatljivo od strane PU, tj. POS bez akreditacije (jer kasa u sebi ima Esir+Lpfr).

U prilogu saljem misljenje vezano za koriscenje POS aplikacije, koja nije akreditovana, preko drivera (razmena fajlova).
[ fiola @ 29.03.2022. 14:57 ] @
Ovo znači da će opet kase biti fiskani štampači.
Nije mi jasno da ovo nisu odmah jasno definisali, 60% bi kupilo neku kasu i završilo posao.
[ StefanSpas @ 29.03.2022. 14:59 ] @
@Dejan Jankovic vau ovo su baš korisne informacije.

"Da li je potrebno sertifikovati aplikaciju koja šalje podatke u akreditovani ESIR koji se
kao takav brine o samoj fiskalizaciji i štampi?
Odgovor je NE"

Koliko sam ja razumeo tumačenje u našem slučaju nemamo problem, tj. ispoštovani su zahtevi i sertifikacija nije potrebna u ovom slučaju.

Mogu li Vas zamoliti da i vi podelite svoje mišljenje u vezi ovog tumačenja od tehničkog tima PU? Koliko sam razumeo vi ste praktično rešili sve probleme i završili adaptaciju softvera ako je moje tumačenje tačno?
[ bokinet @ 29.03.2022. 16:05 ] @
Nema vise fiskalnih kasa i fiskalnih stampaca !

VEC

EFU Elektronski fiskalni uredjaj gde je:

ESIR - Elektronski sistem za izdavanje racuna -> koji moze biti kao hardwareske ili softwaresko resenje

LPFR - Lokalni Procesor Fiskalnih Racuna -> koje moze biti kao hardwaresko ili softwaresko resenje


ESIR + (1 ili vise) LPFR = EFU u okviru jednog maloprodajnog objekta

Poreski obveznik eFiskalizacije mora da ima dakle bar jedan LPFR u svakom maloprodajnom objektu u kome izdaje racune u maloprodaji (osim u izuzetim slucajevima - videti propise na purs.gov.rs)


Svaki ESIR i LPFR koji se nalaze u prometu na teritoriji RS mora biti odobren od strane Poreske.

Terminoloski da bi bolje razumeli, po starom naziv fiskalna kasa i fiskalni stampaci su sada hardwareski EFU koji imaju integrisani LPFR i ESIR na sebe u nivou funkcionalnosti u skladu sa propisom i projekcijom izrade proizvodjaca koja mora da ispunjava minimalne uslove koje je propisao zakonodavac tj. Skupstina RS.


[ Dejan Jankovic @ 29.03.2022. 16:12 ] @
@StefanSpas
Da ovo misljenje mi je prosledjeno od tehnickog tima Int raster-a i ja sam ga shvatio da nije potrebna sertifikacija,
tako da sto se tice Int rasterovih kasa, problem bi trebalo da je resen.
Ostaje jos pitanje kasa drugih proizvodjaca i stampaca gde nije ponudjen drajver.
U svakom slucaju ne bi bilo lose imati sertifikovam softver (od cega sam ja odustao kada se pojavio driver), ali ipak sada se opet vracam na to.
[ Dejan Jankovic @ 29.03.2022. 16:18 ] @
Citat:
bokinet:
Nema vise fiskalnih kasa i fiskalnih stampaca !

VEC

EFU Elektronski fiskalni uredjaj gde je:

ESIR - Elektronski sistem za izdavanje racuna -> koji moze biti kao hardwareske ili softwaresko resenje

LPFR - Lokalni Procesor Fiskalnih Racuna -> koje moze biti kao hardwaresko ili softwaresko resenje


ESIR + (1 ili vise) LPFR = EFU u okviru jednog maloprodajnog objekta

Poreski obveznik eFiskalizacije mora da ima dakle bar jedan LPFR u svakom maloprodajnom objektu u kome izdaje racune u maloprodaji (osim u izuzetim slucajevima - videti propise na purs.gov.rs)


Svaki ESIR i LPFR koji se nalaze u prometu na teritoriji RS mora biti odobren od strane Poreske.

Terminoloski da bi bolje razumeli, po starom naziv fiskalna kasa i fiskalni stampaci su sada hardwareski EFU koji imaju integrisani LPFR i ESIR na sebe u nivou funkcionalnosti u skladu sa propisom i projekcijom izrade proizvodjaca koja mora da ispunjava minimalne uslove koje je propisao zakonodavac tj. Skupstina RS.
Middleware tumačenje PU.pdf
Kako tumacite ovo misljenje (s'obzirom da kasa sadrzi ESIR + LPFR)?
[ fiola @ 29.03.2022. 17:33 ] @
Citat:
bokinet:
Nema vise fiskalnih kasa i fiskalnih stampaca !

VEC

EFU Elektronski fiskalni uredjaj gde je:

ESIR - Elektronski sistem za izdavanje racuna -> koji moze biti kao hardwareske ili softwaresko resenje

LPFR - Lokalni Procesor Fiskalnih Racuna -> koje moze biti kao hardwaresko ili softwaresko resenjeKasa ima u sebi ESIR i LPFR, e sad da li je zovemo kasa ili EFU svejedno.
Ove što sam viđao identične su fizički kao i ove iz prethodne fiskalizacije.
Na stranu što je bilo dovoljno samo LPFR da se sertifikuje.
Kakve zloupotrebe mogu da se naprave kroz ESIR, ako je LPFR sertifikovan ?

Postoje već firme koje prodaju ESIR middleware, rešenje gde je potrebno u određeni folder smestiti json fajl.
Oni imaju sertifikovan ESIR i uzme se neki LPFR.
Do pre mesec dana, ja sam razumeo, da ovo ne može.

Ne menja se lako program koji ljudi koriste godinama bez problema.
Velike firme se ne bave prilagođavanjima za svaku vrstu trgovine, pekara i prodavnica autodelova su načisto različite vrste trgovine.[ bokinet @ 29.03.2022. 17:52 ] @
DELEZE (MAXI), LIDL i ostali veliki su ili pri kraju ili odradili i prilagodili svoja POS resenja da bude validan ESIR pre svega.

Forma je nesto sasvim drugo pa tako sve ono sto je LPFR (PFR) odnosno ESIR treba da bude odobreno od PU po recima ljudi iz MFIN i PU.

Sto se tice IntRaster uredjaja u kombinaciji sa POS softwareom i u tom slucaju obe stvari mora da su odobrene za upotrebu posto je POS software ESIR a INT RASTER uredjaj u tom slucaju LPFR ako je u pitanju INT RASTER uredjaj koji je iz game proizvoda eFiskalizacija.

Ako je u pitanju recimo POS stampac kao na pr. EP700 (znaci nema LPFR tj. LPFR i ESIR u sebi) onda korisnik obezbedjuje i ESIR i LPFR zasebno.

Isto treba reci da ESIR podjednako treba da radi i sa LPFR i VPFR-om dakle svim tipovima PFR-a.
[ Shon3i @ 30.03.2022. 10:29 ] @
Neakreditovan POS -> Akreditovan LPFR - ne moze
Neakreditovan POS -> Akreditovan ESIR -> Akreditovan LPFR moze da se koristi, bilo da je ESIR/LPFR hardwer ili software, i da to su tek skoro razjasnili, sto rece neko mnogi onda ne bi menjali POS resenja, nego bi pravili ESIR Middleware. Ali to je sve posledica sporosti odgovora koji se cekaju nekad i po mesec dana da odogovore iz PU.

I mislim da bi vecini bilo lakse da nabave taj kombo ESIR+LPFR+Stampac all in one, sto je defakto kao stari fiskalni stampac sto je bio, i da u svom POS-u lepo integrise pozive cega hoce, i resen problem.

Sto se tice Visual Basica, ja sam postavio jedan primer, ali postoje i drugi vidovi i baratanje sa JSON-om, tako da nema potrebe za wrapperima, takodje ako se vec koristi wrapper moze se u VB.NET-u ili C#napraviti, i to radi fantasticno.
[ StefanSpas @ 04.05.2022. 18:45 ] @
Pozdrav ljudi,

Kakva su vam iskustva sada kada ste stavili u pogon nove kase? Ja moram reci da mi deluje da dp-25mx ima ozbiljnih bagova a cujem i da je ista situacija sa nekim drugim uredjajima.

Da li ste se vi suocili sa nekim problemima nakon lansiranja novih resenja pogotovo hardverskih (ESIR+LPFR)?
[ snoopy79 @ 09.05.2022. 15:49 ] @
[quote]Dejan Jankovic:
Ja sam do sada u Vb-u odradio kreiranje .json fajla i isprobao slanje preko drajvera (Http kreator) koga je Int Raster izbacio na svom sajtu.
Drajver takodje vraca i request u .json obliku (i iste je strukture kao request od PFR-a), tako da se moze iskoristiti za obradu greske (i to imam).

@Dejan Jankovic
Pozz Dejane,
Jer moze neki attachment sa primerom za .json>INTRASTER i primerom za INTRASTER>request(.json oblik) ?

HVALA!
[ Dejan Jankovic @ 13.05.2022. 21:55 ] @

Format je identican kao u Tehnickom uputstvu za eFiskalizaciju a najbolje je da pogledas ovo uptstvo za Int Raster:
http://www.intraster.rs/resour...uputstvo%20za%20programere.pdf
[ snoopy79 @ 15.05.2022. 07:34 ] @
@Dejan Jankovic
@Ko god ima ideju

Taj deo iz tehničkog uputstva nije sporan. Evo oko čega ja ne znam kako dalje;
Moj stari softver kreira txt fajl sa INP ekstenzijom poput:
107,1,______,_,__;1;1;6946;300.00;URANUS zelena igracka za pse;
107,1,______,_,__;1;1;2102;180.00;Igracka Basket Nobby;
48,1,______,_,__;1;1;1
52,1,______,_,__;6946;1.000;
52,1,______,_,__;2102;1.000;
53,1,______,_,__;2;435.00;
53,1,______,_,__;0;45.00;
56,1,______,_,__;

Taj fajl se snima u folder c:\FPrint_logs\Ukasu\ jer se ranije slalo preko FPrintWIN u staru kasu, sada se po teh.uputstvu sa te lokacije izparsira u JSON formu koju prima http-kreator i šalje na štampu novoj kasi. U tom delu nema ništa sporno.

Sad ono što je ključni problem što stari softver kada kasa iz nekog razloga ne odštampa račun, npr nestala traka, itd, posle nekog vremena (tipa 20-30 sekundi) prijavi račun nije sačuvan, problem sa fiskalnim uređajem. A do tada vrti meni u pokušaju da ga odštampa.

Sad ja pretpostavljam da pošto postoji i folder c:\FPrint_logs\IzKase\, da je tu stara kasa slala neku povratnu dijagnostiku da je račun uspešno odštampan da bi ga softver normalno registrovao, sačuvao i otvorio meni za naredni račun.

Kako taj deo rešavate, da npr. povratnu dijagnostiku nove kase konvertujete u povratnu dijagnostiku stare kase da bi time očuvali punu funkcionalnost starog softvera?
[ Shon3i @ 21.05.2022. 21:18 ] @
Za nove stampace ne trebate da koristite taj protokol za stampanje slipa, koliko vidim Intraster automatski stampa slip. Ovaj kod vam je sad visak trebalo bi da ga izbacite i nema potrebe vise da koristite i da ocekujete odgovor od stampaca sem ovaj JSON sa podacima o racunu. U slucaju da stampac ne odstampa racun. Mozete uvek napraviti kopiju.
[ snoopy79 @ 22.05.2022. 12:24 ] @
Šta je potrebno poslati u c:\FPrint_logs\IzKase\ da bi stari neakreditovani POS imao utisak da mu je stara kasa odštampala račun (sada kad je raskačen od nje)?

FPrintWIN settings je postavljen kao na slici:
http://www.softkom.rs/programi...aznanja/int-raster-drajver.jpg