[ kuršum @ 04.11.2021. 11:37 ] @
Citat:
BiloKoje:

@kuršum

mislim da nije dobro rešenje da se prilagođava baza za servis akumulatora, bolje je napraviti novu za posao koji tebi treba. Koliko vidim, ova baza je rađena za evidenciju radova, a tebi treba za fakturisanje, ne znam tvoj proces rada ali mislim da mogu da postoje specifičnosti koje se teško uklapaju u unapred zadatu šemu podataka.
Nije bitno koliko će baza imati tabela, nekad, čak vrlo često, veći broj tabela pojednostavljuje rad.
Čim čujem da treba raditi bazu za fakturisanje, odmah u glavi vidim 5-6 tabela: Korisnik, Fakture, Stavke fakture, Delovi i usluge, Kupci, Stope poreza, možda još neka, zavisno od potreba korisnika.
Radio sam veliki broj baza, najveći napor je proučiti proces rada, često budući korisnik i ja drugačije razmišljamo, treba nam vremena da se razumemo, pa zbog toga počinjemo analizu od najsitnijih detalja, od naizgled stvari koje se podrazumevaju, dobro bi bilo ako bi mogao da priložiš neku tvoju postojeću fakturu, obrazac sa napomenam šta bi menjao od podataka.
Spreman sam da pomognem, imam vremena, ne znam da li i dovoljno znanja, a na ovom forumu je uvek bilo dovoljno "majstora" da se reši skoro svaki problem.Divan forum, baš sam puno naučio zadnjih par dana. Samo što nema šanse da naučim dovoljno da bih napravio bazu od nule. Promenio sam postojeću bazu i skoro sve radi sem što treba da dodam još po nešto.

Evo uspeo sam da zakačim fajl uz poruku. Prepravio sam bazu kako sam znao i umeo. I koliko sam primetio sve radi. Nisam još završio forme. Nadam se da nešto nisam zabrljao.

Proces ide ovako:

Firma ili pojedinac mi donesu opremu za servis. Može biti više istih ili različitih komada i sve se odvojeno evidentira. Popravke ne moraju trajati isto (nešto ostane duže). Kada dođu na preuzimanje izdajem im revers. Po preuzimanju radim fakturu. Za sada mi je ideja da potvrdu o prijemu akomulatora prepravim u revers po preuzimanju robe sa servisa. Datum preuzimanja bi trebao da bude i datum na reversu. Po preuzimanju treba izraditi fakturu (za ono što je preuzeto) iz tog razloga sam dodao kolonu fakturisano u tabelu evidencija. Nadam se da nisam puno izgrešio.[Ovu poruku je menjao kuršum dana 04.11.2021. u 12:53 GMT+1]
[ Getsbi @ 04.11.2021. 16:28 ] @
U Relationships sam ti povezao Partnere sa Evidencijom. Pravna i Fizička lica sa Partnerima 1:1. Takođe sam povezao TipOpremeZaServis sa Evidencinjom.
Sad veze izgledaju bolje. Može da se jednim pogledom obuhvati situacija. Dublje se nisam upuštao. Tabela TipPartnera ti neće trebati pa je slobodno obriši.
Kad budeš kačio sledeće fajlove prvo ih arhiviraj sa RAR ili ZIP zbog ograničenja.
[ kuršum @ 04.11.2021. 22:20 ] @
Hvala. Pošto su mi potrebne i otpremnice, po ugledu na novu tabelu Fakture, napravio sam tabelu Otpremljeno sa: OtpremnicaID, OtpremnicaBroj, EvidencijaID i DatumPreuzimanja. Pošto bi otpremnicu trebala da prati faktura, pretpostavljam da bi u tom slučaju u tabeli faktura FK trebao biti OtpremnicaID a ne EvidencijaID? Da li DatumPreuzimanja (koji može biti i datum slanja poštom) u tom slučaju treba obrisati iz tabele Evidencija da se ne dupliraju podaci? Da li je cenu radova najbolje ubaciti u tabelu NacinRjesavanja? Obrisao sam fajl u prvom postu i okačio novi (ovaj put rar) sa novom tabelom.


p.s. kada obrišem TipPartnera ne radi QPartnerLista pa samim tim ni forma.
[ Getsbi @ 05.11.2021. 07:16 ] @
.......„Pošto bi otpremnicu trebala da prati faktura, pretpostavljam da bi u tom slučaju u tabeli faktura FK trebao biti OtpremnicaID a ne EvidencijaID?“
Tako je. Na štampanim fakturama obično stoji informacija „Po otpremnici broj“.
......“Da li DatumPreuzimanja (koji može biti i datum slanja poštom) u tom slučaju treba obrisati iz tabele Evidencija da se ne dupliraju podaci?”
Ja ga ne bih brisao. Treba da postoji informacija kada je roba izdata.
......„Da li je cenu radova najbolje ubaciti u tabelu NacinRjesavanja?“
Ja bih za sad ostavio ovako stim što bih u Evidenciji cenu nazvao CenaPlaćanja. Na CenuPlaćanja može uticati mnogo toga. Između ostalog i nepredviđeni troškovi.
.....„p.s. kada obrišem TipPartnera ne radi QPartnerLista pa samim tim ni forma.“
Pošto sam tek sad otvrao neke forme shvatio sam da je dizajn pozajmljen iz nekih postojećih aplikacija na forumu. Da ne bismo kvarili, neka ostane tabela TipPartnera. Vremenom ćeš još ponešto brisati i dodavati. Aplikacija je živa stvar. Konačna verzija je ona kad prestaneš da je koristiš.
[ kuršum @ 05.11.2021. 13:21 ] @
Citat:
Getsbi: Tako je. Na štampanim fakturama obično stoji informacija „Po otpremnici broj“.


Da i ja sam to video u raznim primerima. Kod mene je najveći problem što sam početnik u programiranju ali i u vođenju firme (jedino sam dobar serviser :)).

Svaka sugestija je dobrodošla. Hvala!


[ kuršum @ 08.11.2021. 08:34 ] @
Naučih pomalo... Dodao sam query i formu za otpremnicu. Ispravio još neke sitnice.
Sad me interesuje da li je moguće da se podaci (otpremnica) zapamte (da se posle kreiranja više ne mogu slučajno promeniti).

Dodao sam polje (yes/no) za stanje (popravljeno/nepopravljeno) da bih mogao da filtriram popravljene a neotpremljene za otpremnicu. Da li je moguće da se promeni stanje (otpremljeno yes/no) u true automatski po pravljenju otpremnice? Takođe mi treba da se datum otpreme/preuzimanja opreme automatski unese po datumu otpremnice ali i da se ostavi mogućnost da se unese ručno.


Elemente baze sam pozajmio od baze ServisAkumulatora sa ovog foruma. Malo mi nije jasno postojanje polja ID u Tabeli Evidencija. Ni polje "BrojPotvrde" koliko vidim nije povezano sa potvrdom o preuzimanju (a i nepotrebno je pošto potvrda o preuzimanju ima istu oznaku kao i originalni dokument) ali sam ga ostavio za neku drugu namenu.[Ovu poruku je menjao kuršum dana 08.11.2021. u 09:59 GMT+1]
[ Getsbi @ 08.11.2021. 14:45 ] @
Sad me interesuje da li je moguće da se podaci (otpremnica) zapamte (da se posle kreiranja više ne mogu slučajno promeniti).

Podaci su zapamćeni. Nepotrebno je ponovo ih negde pamtiti. Potrebna je minimalna doza obzrivosti pri rukovanju. To se postiže tako da u meniju imaš opcije za unos, izmenu i eventualno brisanje kako stavki u centralnoj tabeli Evidencija, tako i u šifarnicima poput Partnera, Godina, TipOtpreme, NacinResavanja, VrstaGreške......etc. Normalno je da nešto što je korišćeno iz šifarnika nećeš hteti da brišeš, što uostalom i veze osiguravaju. Acess će se buniti.

Dodao sam polje (yes/no) za stanje (popravljeno/nepopravljeno) da bih mogao da filtriram popravljene a neotpremljene za otpremnicu. Da li je moguće da se promeni stanje (otpremljeno yes/no) u true automatski po pravljenju otpremnice?
Na događaj After Update forme gde praviš otpremnicu postavi Popravljeno = True
Takođe mi treba da se datum otpreme/preuzimanja opreme automatski unese po datumu otpremnice ali i da se ostavi mogućnost da se unese ručno.

Datum se nudi funkcjom Date() na događaj polja On Click ili pomoću kalendara, što vidim da imaš na formi. Jedino su polja preuska pa ih prepravi u dizajn modu tako da se ne vide tarabe na formi već cifre.

Elemente baze sam pozajmio od baze ServisAkumulatora sa ovog foruma. Malo mi nije jasno postojanje polja ID u Tabeli Evidencija. Ni polje "BrojPotvrde" koliko vidim nije povezano sa potvrdom o preuzimanju (a i nepotrebno je pošto potvrda o preuzimanju ima istu oznaku kao i originalni dokument) ali sam ga ostavio za neku drugu namenu.
Ako je višak bolja ga ukloni.
Možda kolega BiloKoje ili neko drugi ima vremena da ti napiše VBA kod.
[ kuršum @ 08.11.2021. 18:49 ] @
Zaglavio sam se malo. Gledao sam negde na YT kako je moguće da se napravi takva forma sa subformom u kojoj bih selektovao šta da se uključi u otpremnicu ali sad ne mogu to da nađem... Pošto je moguće da u jednoj subformi bude više komada popravljene opreme a ne moraju biti svi ukljuceni u kreiranje otpremnice. Promenio sam malo i relationship ali pretpostavljam da sam negde pogresio.


Ispostavilo se da je ID polje neophodno :)


[Ovu poruku je menjao kuršum dana 08.11.2021. u 21:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kuršum dana 08.11.2021. u 23:23 GMT+1]
[ kuršum @ 12.11.2021. 10:04 ] @
Da li je bolje OtpremnicaID stoji u tabeli evidencija ili da EvidencijaID stoji u tabeli Otpremnica?
[ Getsbi @ 12.11.2021. 16:08 ] @
Ja bih u tabeli Otpremnica napravio dupli ključ. OtpremnicaID + EvidencijaID. Razumeo sam da ti jednom otpremnicom šalješ više popravljenih delova ili komada istom partneru (onom koji ih je i doneo na servisiranje).
[ kuršum @ 12.11.2021. 18:36 ] @
Evo nešto sam uspeo da napravim. Trebalo mi je par dana za ovu jednu formu i jedan query ali sam vec puno naucio. Nažalost nedovoljno, ne umem ni da napravim da se ID polje generiše.

- Da li je moguće da se napravi da Otpremnicabroj bude u formatu YYYYMMDD i na kraju dvocifren broj koji bi se resetovao svaki dan?
- Sa ovom mojom formom (otpremnica) snimi mi samo prvi predmet u listi (kad rucno unesem broj otpremnice). Da li je moguće da se ova forma napravi tako da mogu da selektujem ono što je već popravljeno (resimo samo 3 od 4 predmeta) i da se tako snimi otpremnica?

[Ovu poruku je menjao kuršum dana 13.11.2021. u 00:07 GMT+1]
[ Getsbi @ 13.11.2021. 06:03 ] @
Postavi fajl u setovanju da bude File, Opcions, Compact on Close. Tako .mdb neće brzo da naraste na 10 i više megabajta.
U tabeli Evidencija polje EvidencijaID treba da bude Number ili još bolje AutoNumber. Zbog toga ćeš morati da isprazniš neke tabele pa potom raskineš veze. Kad model dovedeš u red i pravilno povežeš tek onda pravi forme i izveštaje.
Number i AutoNumber mogu da se povežu i da se napravi složeni primarni ključ koji definiše vezu između Evidncije i Otpremnice jedan prema više, a da ključ ostane jedinstven.
Time će nestati potreba za tvojim zahtevom: “- Da li je moguće da se napravi da Otpremnicabroj bude u formatu YYYYMMDD i na kraju dvocifren broj koji bi se resetovao svaki dan?“
Dakle zaboravi na forme i izveštaje jedno vreme. Koristi privremeno wizarde za forme čisto za proveru da li si sve dobro povezao. Na kraju ih obriši i dizajniraj forme onako kako ti se dopada. Izveštaje radi na kraju.
Loša je praksa da prepravljaš tuđe modele. Odnosi mnogo vremena i živaca.
[ kuršum @ 15.11.2021. 08:51 ] @
Citat:
Getsbi:Number i AutoNumber mogu da se povežu i da se napravi složeni primarni ključ koji definiše vezu između Evidncije i Otpremnice jedan prema više, a da ključ ostane jedinstven.


Ovo me je izludelo. Ja zaista ne znam ništa (tabula rasa), što je najgore o ovome nisam ni mogao da pročitam ništa, prelistao sam i ceo forum, složeni ključ se pominje par puta ali nisam mogao da zaključim šta je u pitanju. Da li je složeni ključ isto što kompozitni ključ?

Citat:
Getsbi:Loša je praksa da prepravljaš tuđe modele. Odnosi mnogo vremena i živaca.


Problem je što ja nemam dovoljno znanja da bih napravio ovako složenu bazu od početka. Poslušao sam, krenuo da pravim sam od početka i izgubio se. Rezultat operacije je još par neprospavanih noći. Baza koju sam našao na forumu mi odgovara skoro 100%, razlika je samo u nekim nazivima i u tome što meni trebaju još otpremnica i faktura.

Mislim da u mom slučaju prepravka i nije toliko loš izbor. Prepravkom ove baze sam naučio puno (imam konkretnu stvar i lakše je da naučim kad znam šta treba i šta je sve moguće napraviti).

Siguran sam da ste u pravu da je prepravljanje baze loše za nekoga ko zna sam da je napravi. Neko ko ne ume... bez prepravke ne bi imao ništa.
[ Getsbi @ 15.11.2021. 21:29 ] @
"Ovo me je izludelo. Ja zaista ne znam ništa (tabula rasa), što je najgore o ovome nisam ni mogao da pročitam ništa, prelistao sam i ceo forum, složeni ključ se pominje par puta ali nisam mogao da zaključim šta je u pitanju. Da li je složeni ključ isto što kompozitni ključ?"

Access forum ne služi da se uči relaciona teorija, informaciono mdeliranje i izrada aplikacija. Ovde možeš da dobiješ uputstva da rešiš neki manji problem. Uči se iz knjiga. Knjiga za učenje ima dosta na našem jeziku. Upravo sam ažurirao neke svoje linkove na Top temi: Korisni linkovi za Access 3. strana. Kad budem stigao zakačiću i neke elektronske fajlove tipa .pdf koji mogu da posluže za učenje. Ali knjiga je zakon.

[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 15.11.2021. u 22:40 GMT+1]
[ kuršum @ 17.11.2021. 13:00 ] @
Citat:
Getsbi
Access forum ne služi da se uči relaciona teorija, informaciono mdeliranje i izrada aplikacija.


Apsolutno ste u pravu. prateći linkove koje ste ostavili, shvatio sam sa kim imam čast. Mogu samo da zamislim kakva sam Vam osećanja probudio.


Citat:
GetsbiOvde možeš da dobiješ uputstva da rešiš neki manji problem. Uči se iz knjiga. Knjiga za učenje ima dosta na našem jeziku. Upravo sam ažurirao neke svoje linkove na Top temi: Korisni linkovi za Access 3. strana. Kad budem stigao zakačiću i neke elektronske fajlove tipa .pdf koji mogu da posluže za učenje. Ali knjiga je zakon.


Činjenica je da ja ne želim da učim da programiram niti imam vremena za to. Učinilo mi se da mogu da naučim (razumem) dovoljno da bih promenio postojeću aplikaciju. Pretpostavljam da je to za Vas obična krađa...Hvala na izdvojenom vremenu.