|
[ Faxy @ 18.04.2004. 01:12 ] @
| Prvo moram stvarno da pohvalim ovaj forum i brojne ljude na njemu koji argumentovano obrazlazu odgovore na pitanja, ali i da zamerim to sto CAD ili (CAD i 3D vizuelizacija) nisu odvojeni od grfike (npr. kakve veze imaju ProE i CATIA sa InDESIGN-om i Illustrator-om!?)
Zavrsavam studije Arhitekture u Nisu i zelim da se bavim OZBILJNOM vizualizacijom (pre svega arhitektonskom), koja je inace u globalu u Srbiji (NAZALOST) na vrlo prizemnom nivou.
Dvoumio sam se izmedju programa za vizualizaciju i na kraju izabrao MAYA-u jer smatram da nudi najvise (ne mislim samo na skupu verziju MAYA UNLIMITED vec i na COMPLET koaj kosta sveka 1.999USD a nudi dosta toga).
Za modeloanje sam koristio u pocetku ArchiCAD, ali kasnije shvatio da je ogranicen mogucnostima i potrazio nesto novo. Autodeskovi AutoCAD-ovi ma kako se zvali i ma ukojoj verziji dolazili uvek su mi delovali smorno, glupo... i cudim se kako su uopste toliko popularni kad cak nisu ni jeftini niti nude nesto ekstra. Prvi program koji sam probao u kategoriji High-End softwarea za parametrisko modelovanje bio je Pro/E wildfire. Odusevio sam se njegovim mogucnostima i relativno niskom cenom, ali (...posle hvale obicno ide ALI) zbog mog neiskustva u ovakvoj vrsti modelovanja, loseg helpa i lose literature (na srpskom jeziku - ne zato sto ne znam engleski vec zato sto mi je bila jedina dostupna - mislim na "majstor za... Pro/ENGINEER 2001 - pomaze da shvatis koncepciju rada i nista vise) presao sam na nista goru (mozda bolju, ali sigurno skuplju :( ) CATIA-u koja ima genijalno uradjen help za sve nivoe znanja (pogotovu pocetnicke sto mi i najvise treba). Pa bih, posto sam nov, postavio par pitanja u vezi nje:
1. Imam CATIA-u R5V5 i u mogucnosti sam da nabavim R5V11 (R5V13 je zadnje izdanje koliko sam upucen), pa me interesuje da li je razlika sustinski velika ili se radi samo o par sitnih izmena i dodataka (mislim na R5V5 vs. R5V11)?
2. Da li R5V11 moze da izveze geometriju u *.obj (posto je R5V5 ocajna verzija po pitanju izvoza geometrije u druge ekstenzije - pro/E wildfire je tu mnogo, mnogo bolji!)?
3. Cuo sam da postoji MentalRay za CATIA-u (tacnije znam jer sam procitao na sajtu mental images-a) pa me interesuje da li se on kupuje kao dodatak za CATIA-u ili ide sa njom u paketu od neke verzije i koje?
4. Da li se CATIA moze kupiti samo kao puna verzija (i platiti bogatstvo) sa svim onim dzidza-midzama ili postoji i neka oslabljena (i jeftinija) varijanta programa? Naravno i kolike su cene ako neko zna ...orjentaciono?
5. Vi koji ovde raspravljate o High-End CAD-ovima ste uglavnom masinci i eventualno ind. dizajneri (sto je moram priznati i vrlo logicno). Ima li neki ENTUZIJASTA - Arhitekta koji muci moje muke i namerava da nauci ove genijalne CAD-ove, cvrsto verujuci da ce "sutra" moci i realno da iskoristi to znanje (i kroz posao naravno naplati:))?
VELIKI POZDRAV CAD-asima, dizajnerima i svima onima koji u ovoj zemlji zele da se izdignu iznad svakodnevnice i podignu kvalitet svojih radova na jedan zavidan profesionalni nivo.
Za sada samo entuzijasta i student,
a kasnije verovatno i jedan od vas
FAXY. |
[ SpelingMistakes @ 18.04.2004. 08:02 ] @
Da si malo pratio desavanja ovde, naleteo bi na nesto sto bi ti poprilicno objasnilo stvari - pogledaj ovo - http://www.elitesecurity.org/tema/45788/0#311027 nemoj kliktati misem ili ici gore dole dok se strana ne ucita - Na vrhi imas objasnjenje o knjigi koju si koristio - cisto da znas da si izborom lose knjige, a sad i prelaskom na catiju napravio nekoliko gresaka - Mislim odlucivsi da je ProE- los zbog ..... itd itd
Sto se tice prelaska na Catiju - pa kad je instaliras zauzece ti nekoliko Gb- na hdd-u a ProE samo nekih petstotinak bm ako ne i manje - zavisi od klastera. Sto se tice helpa u ProE-u - nije lose uradjen, madA SUMNJAM DA SI ga uopste dobro podesio - Ok - da se razumemo.
Speling
[ Faxy @ 19.04.2004. 01:40 ] @
Pratio sam desavanja na ovom forumu i procitao sve sto se odnosi na CATIA-u, ProE i MAYA-u, ali nigde nisam nasao odgovore za ova moja 5 vrlo konkretna pitanja.
Nisam rekao da je ProE los program, stvarno mislim da je odlican a po koeficientu kvalitet/cena NAJBOLJI, samo sam rekao da mi se njegov help ne svidja i da mi je CATIA-in help lepse uradjen i laksi za ucenje.
Gresku pri kupovini knjige za ProE PRIZNAJEM - bacio sam 1000 din za cisto s*a*e
Koje su to greske koje sam napravio prelaskom na CATIA-u? Sto CATIA zauzina vise mesta na HD? - Pa zar je to neki argument - ? Imam HD od 80GB, jedan gore dole za HighEnd software, koga briga? Cisto da se zna CATIA V5R5 bez online helpa zauzima instalirana 777.975.903 bajta, help je 644.273.707 bajta, dok ProE wildfire sa helpom zauzima 856.915.299 bajta, sto nije ni duplo manje!
Ne zelim novi RAT o tome da li je bolja CATIA ili ProE, vec samo da mi neko precizno odgovori na pitanja koja sam postavio!!!
Hvala
[ tex777 @ 19.04.2004. 23:12 ] @
1. Razlike postoje i njihov znacaj je u zavisnosti od modula koji te zanimaju. Po mom iskustvu, uvek je bolje imati "nizu" verzxiju sa "visokim" Service Pack-om nego "visu" bez njega.
2. Koliko vidim, export u *obj nije moguc...a i ne znam sta ce ti kada je STEP tu....
3. Skoro sigurno kao dodatak
4. Postoje razne varijante, sa raznim brojeima modula...cak i iznajmljivanje...
5. Ne znam...:)
BTW, veoma me cudi tvoj zakljucak kako je CATIA-in Help OK...
[ Faxy @ 20.04.2004. 01:37 ] @
Hvala "tex777" na kratkim i konkretnim odgovorima.
Kako te cudi to sto mi je CATIA Help O.K.? Mislim na onaj Help koji se dobija uz V5R5 kao HTML.
Vidi ovako - Trebao sam da uradim idejno i izvodjacko resenje uz relativno preciznu vizualizaciju za trafiku. Pocnes od neke vizije a onda dodje izinjer i kaze vrata smanji za 5cm, taj materijal za nadstresnicu se ne proizvodi u tim dimenzijama - smanji ga na 210cm, povecaj filet jer se lim tako lakse savija... Do sada sam sve vizualizacije radio u MAYA-i, ali ona nije parametarska pa nije ni za ovaj posao (sto se tice modelovanja). Cuo sam za CATIA-u, nabavio je, instalirao sa HELPom i za par dana (4-5) naucio da ovo radim. Jeste da tu ima malo sketcher-a par pad-a, pocket-a i fillet-a - nista tesko, ali od NULE uz pomoc helpa za to vreme NIJE LOSE.
1. Ako je neko slucajno prebacivao fajlove iz CATIA-e u MAYA-u neka mi obijasni kako je to najlakse izvesti (uz sto minimalnije gubitke u geometriji)???
2. Video sam neki CATIA MODUL za Deep Exploration na sajtu Righthemisphere-a koji kosta oko 2000$ (do sam Deep Exploration kosta 150$!?). Sta je to uopste kad je toliko skupo? Ima li ga neko (mislim naravno na MODUL, Deep Exploration imam)?
[ tex777 @ 20.04.2004. 23:38 ] @
Citat: Faxy:
Kako te cudi to sto mi je CATIA Help O.K.? Mislim na onaj Help koji se dobija uz V5R5 kao HTML.
Znam na sta mislis....i veoma me cudi da ti takav Help odgovara...ja do sada nikada nigde nisam video "kvarniji" i "bezobrazniji" help nego taj....napravljen je tako da samo ako mnogo znas mozes nesto da iskoristis, i to samo malo...cisto da te podseti ili, uz mnogo srece, dovede na neki put...ukratko, uzas...sta da ti kazem, posle ko-zna-koliko hiljada sati rada u CATIA V5 skoro da me je strah da otvorim Help....ne secam se kada sam tamo nesto korisno nasao poslednji put.
[ Faxy @ 22.04.2004. 02:09 ] @
tex777, da di postavim jedno konkretno pitanje u vezi CATIA-e?
Treba mi da nacrtam nadstresnisu koja je 3m dugacka kada se savije ... nebitno - pokrenem sketcher da bih nacrtao profil, definisem pocetnu tacku i nacrtam deo kruznice (ili krivu spline-om) koja je duza od tih mojih 3m. Kako sada da od prve referentne tacke odmerin duzinu (tog kruznog isecka) da bude 3m? Da li je moguce da definisem neku tacku na delu te kruznice odnosno spline-a (da bi kasnije uradio break na njoj) i dodelim constraint koji bi merio rastojanje od prve do te druge tacke ALI PO LUKU, a ne dijagonalno, horizontalno ili vertikalno sto vec znam da uradim ali mi ne koristi? Mozda je ovo totalno pogresno razmisljanje da dodjem do cilja koji je: NACRTATI ISECAK KRUZNICE U SKATCHERU ODREDJENE DUZINE!!!
P.S. Resenje za ovo nisam mogao da nadjem u "mom dobrom help-u" za CATIA-u. Bice da si bio u pravu.
Hvala na vremenu i trudu koje trosis da odgovoris na ova moja pitanja :)
[ tex777 @ 22.04.2004. 08:29 ] @
Pokusavao sam malo da odradim to sto si pomenuo...za sada nisam uspeo da nadjem nikakav nacin osim odredjivanja (tj. izracunavanja) parametara unapred i takvog crtanja (dakle po uglu). Drugi nacin je jos komplikovaniji, a to je "pipanje", tj. da odredis jednu fixnu tacku i drugu promenljivu po polarnim koordinatama i da menjas ugao u malim razmacima i posle toga meris duzinu luka "Measure" tool-om. Moguce da postoji i treci nacin ali stvarno nisam uspeo da ga nadjem....
[ cs_coyote @ 22.04.2004. 11:45 ] @
Ako sam ispravno razumeo problem, zelis da kontrolises duzinu kruznog odsecka parametrima?
Ako zeljenu promenljivu obelezimo sa npr. L, ide ovako:
L=pi*r*ALFA/180
gde su
r - poluprecnik kruznice
ALFA - ugao izmedju dva kraka koji definisu odsecak.
Dakle, ako po ovoj formuli, uz uslov da je L=3m, i naravno uz zadati ugao, izracunas poluprecnik kruga (ili zadas krug a izracunas ugao), pa dobijene mere uneses u sketcher, lako ces dobiti odsecak duzine 3m :)
[ SpelingMistakes @ 22.04.2004. 14:50 ] @
Uvek sam bio los iz matematike  ali me to ne sprecava da se bavim dizajnom -
Pazii sad
Mislim da to sto zelis da uradis moze ali tek kad uradis "okolne" stvari - Jednostavno uci cec u asembli i igrati se -
Proces je sledeci
Napravices odokativno 3 parta povezati ih u asembliju i onda menjati parametre -Verujem da neke od njih vec znas - tako da ces mislim mozda tako lakse doci do resenja nego inace. Nadam se da ce ti ovo pomoci, jer iskreno - mozda sam malo umoran - ali nisam bas razumeo sta hoces da uradis - ja sam ipak vuizuelni tip - Ako bi mogao da nacrtas nesto - verujem da bi lakse razumeo (mozda samo ja ali mozda i neki drugi) pa bih ti mogao lakse savetovati sta da uradis.
Speling
[ Faxy @ 23.04.2004. 02:34 ] @
Hvala na odgovorima.
Uspeo sam da dobijem to sto sam zeleo :) uz pomoc racunice. Stvarno mi nije jano da to ne moze automacki da izracuna a toliko je prosto. Za kruznicu je O.K. upotreba matematice formule koja je inace prosta ali zamisli da tacku treba odrediti na spline-u, moralo bi da dodje do "pipanja" pa merenja i tako u krug dok se ne dobije zeljena velicina (gde je zeljena preciznost trazene dimenzije direktno proporcionalna broju "pipanja" i merenja)!?
Probao sam ovo i u ProE-u, isto ne moze (ili ne znam)!?
Pa cak, i meni omiljena, Maya po NURBS liniji moze da prikazuje udaljenost tacke od pocetka te linije pa ma koliko ona bila kriva. Jete da od toga nema bas neke vajde, ali ako se uzme u obzir da ona i nije CAD onda je O.K.
Jednostavno me cudi nemogucnost toliko mocnog programa da uradi toliko prostu stvar (moguce ipak da je i moje neznanje)! Ako neko provali kao na spline-u odrediti distancu jedne od druge tacke po putanji te linije neka javi (mislim na nacin da se to uradi u skatcher-u a ne da se pronadje matematicka fornula - ako za tako nesto uopste i postoji)
[ cs_coyote @ 23.04.2004. 14:02 ] @
U Pro/E je najjednostavniji nacin da proveris duzinu spline-a tako sto ces cim je skiciras, preko Analysis/Entity pa klikom na spline dobiti gomilu info-a, pa izmedju ostalog i duzinu doticne krive.
A najjednostavniji nacin da dobijes tacnu vrednost bi bio sledeci:
-U sketcher-u skiciras krivu zeljenog oblika, ali duzu od zeljene.
-Insert/Datum/Point/On curve/Actual Lenght/
Klik na krivu, i uneses zeljenu duzinu (odmerice odstojanje od pocetka krive)
- Insert/Datum/Curve/Composite/Exact
pa klik na tvoju krivu, pa trim/extend, pa "trim at", pa klik na tacku.
- Staru krivu i tacku stavi na layer i sakrij ih da ti ne smetaju, a bez obzira koliko da menjas polozaj i oblik one prve krive, nova ce ti imati tvoju zeljenu duzinu
Izvinjavam se sto sam dao objasnjenje za Pro/E, Catia-u ne poznajem dobro, ali ako sledis ovu logiku, siguran sam da ces i tamo naci maltene identicno resenje :)
[ SpelingMistakes @ 24.04.2004. 16:41 ] @
U ProE u imas mogucnost da izmeris splajn, ili bilo koju ivicu, povrs, radijus i slicno prostim koriscenjem komande za merenje - Mozes je naci prilikom customization izgleda meny barova.
Speling
[ tex777 @ 24.04.2004. 22:01 ] @
To moze i u CATIA-i....ali ne mogu da nadjem resenje da napravim luk zeljene duzine...i da ga posle izmerim..:)
[ Faxy @ 25.04.2004. 01:42 ] @
cs_coyote - hvala na pomoci, mislim da tako moze i u CATIA-i.
Speling - pa nisi razumeo moje pitanje, naravno da znam da izmerim GOTOV spline. To znam cak i u tebi omiljenom ProE-u, cija inace startovanja mogu da izbrojim na prste (malo preterivanje - ali sigurno ga nisam pokrenuo vise od 30tak puta). Ipak hvala na trudu za obijasnjenje P.S. Veliko ti hvala sto si me usmerio na koriscenje parametarskog HighEnd software-a. Preporucio si mi ProE za projektovanje zgrada (ako se secas) a ja poceo da ucim CATIA-u, je*i ga vise mi odgovara.
tex777 - Ja ti svojim neiskustvom i neznanjem zadadoh verovatno ne resiv problem. CATIA-u ucim oko 10-ak dana i to uglavnom praveci delove i sklapajuci neku trafiku (koja inace nije kockasta, vec, za trafiku, dosta kompleksnog oblika). Nemoj da mislis da sam neko cudo kad za 10-tak dana savladjujem CATIA-u (Skatcher, Part d., Assembly i Drafting). Imao sam pre toga iskustvo rada u CAD-ovima (Auto i Archi), modelovao sam u MAYA-i, "cak" i 30tak puta pokretao ProE :).
A sada malo pitanjce - Posto CATIA-u mislim prevashodno da koristim za potrebe arhitekture, koje mi module preporucujete da savladam pored osnovnih (Skatcher, Part d., Assembly i Drafting - bar ja mislim da su osnovni)?
[ tex777 @ 25.04.2004. 08:48 ] @
Pa trebalo bi da pogledas malo i Generative Shape Design...to je deo koji ja nikako da "dublje zagrebem" a trebalo bi....takodje bi mogao da pogledas i FEA, tj. Structural Analysis kao "advanced beginner"...:)
[ Faxy @ 26.04.2004. 01:23 ] @
Provalio sam kako NACRTATI ISECAK KRUZNICE U SKATCHERU ODREDJENE DUZINE!!!
Mozda nekom zatreba. E pa ovako:
Nacrtas prvo liniju (pravu, polukrug, krug, elipsu, spline...) na kojoj hoces da odmeris tu duzinu (koja inace mora biti manja od duzine linije) zatim ides na alatku koja postavlja tacke na liniji "Equidistant point". U pocetku ce ti biti dostupno polje "new points", ali izborom neke referentne tacke (npr. prve od koje linija pocinje) dobices mogucnost da u polje "Spacing" upises zeljenu duzinu - koja se meri po toj liniji.
Eto neke vajde i od mene. I sto kaze Lane: "ovo sto sam ispricao sigurno ne skodi, a ako ne skodi, znaci da koristi".
[ tex777 @ 26.04.2004. 06:53 ] @
Probao sam - radi...svaka cast, odlican tip!
Lepo rekoh, nista od onog HELP-a...:(
[ Alt-F4 @ 30.04.2004. 22:07 ] @
Citat: tex777:
...a trebalo bi....takodje bi mogao da pogledas i FEA, tj. Structural Analysis kao "advanced beginner"... 
Ne znam, mislim da se ne bi trebao da se opterećuje sa ovim modulom.Eto, čovek je apsolvent arhitekture(završava ili šta već), pa neka kaže, koliko su puta pomilnjali/radili FEA analize iliti po našem MKE.Eto, baš me interesuje?
Ovaj modul, po meni je namenjem pretežno mašinskoj(statička, dinamička, CFD analiza itd), građevinskoj struci, kao i elektrotehnici(oblast elektromagnetika, mada nisam siguran da li to može), čak i u medicini, možda sam još neku oblast zaboravio, ali ne zamerite.
Inače, dobio sam pre par dana verziju v5r10, tako da sam i ja sad u fazi ''studiranja'' iste.Takođe, drago mi je što se forum ''zapalio'' ovom tematikom(a čini mi se jedini je na ovom govornom području, ako grešim neka me neko ispravi).
BIG pozdrav
[ Faxy @ 01.05.2004. 02:29 ] @
Alt-F4 - Ja imam V5R11, a pre toga sam imao V5R5.
Module analiza mozda i pogledam ali mnogo kasnije. CATIA mi treba za ARHITEKTURU pa mi kompleksne analize nisu potrebne, ali i nisu na odmet jer sto npr. objekat koji izvedem nebih dalje prosledio nekom iskusnijem liku da izracuna opterecenja i sl. sa pra klika misem umesto da napapirci ris papira (500kom.)
CATIA-u koristim manje od 15 dana (a u medjuvremenu sam u njoj uradio trafiku i izasao na dva ispita od kojih jedan polozio) i ucenje mi ide i vise nego dobro. Najvise me u njoj zanima modelovanje svake vrste, jer sam "provalio" kako da bez gubitaka objekte izvezem u MAYA-u gde inace radim vizualizaciju, koja je za moju "struku" vrlo bitan faktor.
Gde vi radite vizualizaciju? Renderujete u CATIA-i? Jel' ima neko MentalRay za nju (CATIA-u)?
Svi vi koji mi odgovarate na ova pitanja ste masinci ima li neki gradjevinac ili "ne daj boze" arhitekta koji voli da radi u HighEnd software-u?
Kad na mom faxu (Gradjevinsko-Arhitektonski fak. Nis) neko kaze:" Uradio sam ovo u CAD-u" - misli na AutoCAD!? - kao da je jedini!!! Ako nesto radis u ArhiCAD-u moras da naglasis ARHI. Ono sto hocu da kazem je da ljudi u mom okruzenju nemaju pojma o software-u, ajde sto ga ne koriste nego nisu ni culi. Kad kazes: "to sam radio sa CATIA-om i MAYA-om" - verovatno mnogi pomisle prvo na perverzije jer cuju dva zenska imena koja im nista ne znace. Tako ti je to na JUGU (u Nisu). Jel' u BG nesto bolje? Zna li neko kakva je zastupljenost CATIA-e u gradjevinarstvu i arhitekturi (misli na inostranstvo pre svega zapadnu evropu i USA, za ovo nase podrucije znam kakva je - NIKAKVA)?
Poce ova tema mojim pocetnickim pitanjem, a vidi sad razvi se polako u jednu od vodecih diskusija na forumu vezanih za ovu temu. NIJE LOSE, NIJE LOSE.
E..., ako neko sazna neku interesantnu novost (a vezana je za ovu temu), neka je slobodno podeli sa nama na forumu.
Veliki POZDRAV!
[ SpelingMistakes @ 01.05.2004. 08:30 ] @
Ako se neko trudi da uvede te iste High End softvere u te branse, onda sam to ja (mislim bas sam skroman), ali veruj mi - tebe samo cudno gledaju kad im kazes to- a zamisli mene kad to isto pokusam objasniti - Pa (ne bih da nastavljam polemiku) pogledaj samo kako PailHead reaguje - on se i dalje kune u Max - i to je tako i tako ce i biti, ali dokle. Pa dotle dak ne pocnu da placaju penale, za nezavrseni posao (na vreme), a da nisu u stanju zbog konkurencije da daju predugacke rokove, a to je vreme koje nece bas tako skoro doci ovde. Ipak smo mi "malo" trziste, nedovoljno bogato za kvalitetne igrace tako da nam ostaju ovakvi kakvi su sada na izboru
Speling
[ Alt-F4 @ 01.05.2004. 10:27 ] @
U pravu ste.Vrlo malo high end software-a se korisiti u obrazovnim ustanovama.Ne znam šta je u pitanju.Nestručnost lica koji bi da drze predavanja ili skupe licence?
I dalje se koristi AutoCAD za, nazovi "modeliranje", sto je smešno.I tačno je je to da kad god spomenete CAD automatska asocijacija je na AutoCAD što me jako nervira.(inače, apsolvent sam mašinstva)
Faxy, pretopstavljao sam da ti ne treba za kompleksne analize, jer nije tvoj fah.Jer rad na ovoj tematici/problemu može biti jako komplikovan.I nije baš da se sve može uraditi sa par klika mišem.Ima tu dosta toga.Možda, u građevini za proračun reakcija i opterećenja, u mašinstvu bi ovo moglo mnogo da se zakomplikuje.
Što se tiče vizuelizacije, još sam u fazi odlučivanja, tako da ne znam ni sam na šta da se odlučim.Čitaću dalje postove, pa da ako naletim na neku preoporuku.Ne znam šta mislite na render u Flamingu(Rhinoceros)?
[ SpelingMistakes @ 01.05.2004. 11:39 ] @
Ijaooooooooooooooo
Nemoj Rhino molim te - kad cujem za taj softver najezim se. Jako je mnogo onih koji ga koriste i kunu se u njega - isto kao i max- i misle da su u pravu :P He he he
Maya ili Max za vizuelizaciju
Sto se tice ucenja
Citat: Nestručnost lica koji bi da drze predavanja ili skupe licence?
Veruj mi licence nisu toliko skupe kao covecija glupost
Nestrucnost lica - profesora, pa i asistenata koje su ti isti profesori postavili je nemerljiva - barem negde, mada ce valjda ovom reformom obrazovanja nesto da se postigne - pa ce ti isti morati da jure "standarde" i da budu ocenjivani sto ce na kraju skoro sigurno doprineti poboljsanju kvaliteta i nastavnih programa i svrsenih studenata (na zaboravimo predavacki kadar)
Postoje "akademske" licence - pa je na primer MAS FAKS U BGD-U imao 500-tinak licenci (za samo 3500 $) ProE-a uvek. Sad su presli na Catiju iz razloga loseg ponasanja firme koja zastupa ProE u Bgd-u. I dan danas postoje "akademske" licence koje su i po 100 puta jeftinije od produktivnih. Na njima se moze stosta nauciti - tako da to nemoj da dovodis u pitanje. Ustanove same, i nacin ucenja dovodi - znaci i same profesore, nastavnike i slicno. Pa mislim da je poznati slucaj (spominjali smo ga) da u srednjim skolama i dan danas uce ProE 2000i2 ili ProDesktop - sto je staro jedno 3-4 god, pa ti vidi (barem i2).
Speling
[ cs_coyote @ 01.05.2004. 13:35 ] @
Citat: SpelingMistakes:
Ijaooooooooooooooo
Nemoj Rhino molim te - kad cujem za taj softver najezim se. Jako je mnogo onih koji ga koriste i kunu se u njega - isto kao i max- i misle da su u pravu :P He he he
Mozes li malo blize da objasnis ovakav svoj stav? Pitam jer iako ne radim u Rhinu, cenim ovaj softver zbog (vidjenih) mogucnosti i neverovatne brzine modeliranja. Kazem vidjenih, jer svakodnevno gledam dizajnere (njih 20ak, da budem precizniji) kako razvijaju izuzetno kompleksne forme u Rhinu, uz to fantasticno brzo.
A imao sam cast da upoznam dizajnera iz Adidasa gde su zahvaljujuci njemu izbacili sve ostale CAD&CAM pakete i vec 4,5 godina kompletno razvijaju svoje proizvode u Rhinu.
I jos jedno pitanje - koliko radnih sati imas u Rhinu?
to Alt-F4:
Nemam apsolutno nikakvog pojma o renderingu, ali kod mene u firmi su izbacili sve ostale rendering pakete i kupili 10 licenci, mislim da se zove, Cinema 4D. Ako te bas zanima, mogu da pitam moje kolege zasto su se odlucili bas za taj softver. :)
[ nikserer @ 01.05.2004. 19:03 ] @
Možda nema veze sa temom(Catia),al hteo bih da mi neko kaže zašto se ovde ne pominje AUTODESK INVENTOR, jer je sjajan(možda nije high end) ali pruža lakoću modeliranja i analize kao i inplementaciju sa drugim CAM softverima. Interesuje je me da li neko ima praktičnog iskustva sa ovim CAD softverom na primer u konstrukciji alata za livenje plastike i lakih metala...
[email protected]
[ SpelingMistakes @ 01.05.2004. 20:07 ] @
Pa sad jeste da sam stavio osmeh na kraju, ali ozbiljno mislim to sto kazem
Kad radis u Rhinu, mozes da se igras dizajniranja, razvlacenja i slicno - a sta je sa cad-om - Ja vise zastupam rad gde nema dizajniranja pa prebacivanja u cad, radi ispitivanja dizajna, korekcija i slicno, VEC rad gde se dizajn radi u "ozbiljnim paketima", ako razumete sta zelim da kazem. Na ovom trzistu se ljudi igraju u Rhinu - a sto se tice njega samog, nemam bas preterano mnogo sati rada u njemu, ali znam ga valjda od minimalno 99-e jer sam ga koristio za konverzije.
Dizajn koji nije ispitan, i koji nemam "tehnickih" detalja, preciznosti, sklopova i slicno, u softverima iz kojih ne mogu da pustim program na cnc masinu radi izrade modela u nekoj razmeri i slicno (a da ne pricamo o dokumentaciji) pa to su samo neki koemntari na doticni program. Ako govorimo da je Rhino dobar program bez svega toga (pa cak ako neko radi samo dizajn a to je po meni veliki hendikep) onda mozemo da kazemo da su Max, Maya pa cak i Acad super softveri, jer i oni mogu cak mozda vise nego Rhino. Rhino se lako uci, brz je - a i mali je - To su prednosti - Ako ga poredim sa necim onda to radim poredeci ga sa ProE-om - jer to koristim i znam sa u njemu mogu a sta Rhino ne moze.
To su neki moji razlozi - tacnije komentari zasto ovaj a ne onaj softver
Cojote vidim da koristis izraz modeliranje - Velika je razlika izmedju modeliranja (brzog ili sporog nebitno) i "tzv" projektovanja ili industrijskog dizajana (koji ima jako veze sa projektovanjem).
Firma u kojoj radis ima verovatno super resurse, pa moze da angazuje ljude samo za dizajn, pa ljude samo za cad, cam i slicna polja (cak i cae i za sva ta polja se mogu a ne moraju koristiti razliciti softveri), a kad radis sam, onda gledas da ustedis vreme pa npr koristis jedan umesto 3 softvera. Jedan cu koristiti za sve, a izbor ProE-a ili Catije je u svakom slucaju bolji nego Rhino, barem ako zelis sve u jednom, a verujem - takoreci siguran sam da je ProE (a i catija) sto se tice dizajnerskih mogucnosti bolji od Rhina.
Probao sa Rhino i to verziju 1.1 i kad sam video da lici na sve ostale "jeftine" pakete kakvih sam se nagledao jako mnogo, i da ga od ostalih takoreci ne istice nista posebno (barem tada a znam da sada ima valjda verzija 2), jednostavno sam ga stavio u stranu. Shvatio sam da je dobar za "konverziju" izmedju softverskih paketa, jer tada saradnja izmedju ProE-a i Maya nije bila na najboljem nivou, kao na primer danas. Tada sam koristio Iges za razmenu, i shvatio sam da se u konverziji izmedju softvera moze izgubiti jako mnogo u kvalitetu i slicno
To je jos jedan od vaznih softvera zasto jedan te isti softver za sve te stvari a ne 3 - jedan za dizajn, jedan za cad i cae i slicno. Valjda sam objasnio poentu. Zato koristim ProE za dizajn, jer znam - da me nece izdati. Mislim da sam ga isprobao skoro u svemu - a za Rhino - Koliko god da je dobar, ja ga ne preporucujem iz razloga koej sam naveo gore.
PS A coveku je inace trebao softver za vizuelizaciju  a mi smo mozda malo otisli u stranu sto se tice teme - tacnije njegovog pitanja
Speling
PS Da li je ovo dobro napisano - Da li stvarno mislis na Cam ili si mislio na Cad
Citat: ali pruža lakoću modeliranja i analize kao i inplementaciju sa drugim CAM softverima
[ nikserer @ 01.05.2004. 20:28 ] @
Nisam ukapirao da li si meni poslao odgovor ili si me pobrkao sa nekim drugim. Ja sam pri;ao o AUTODESK INVENTOR-u i njegovoj praktičnoj primeni odnosno iskustva ljudi u radu sa ovim paketom
[ SpelingMistakes @ 01.05.2004. 22:11 ] @
Nikserer-u odgovarao sam Coyoty  kao sto se vidi iz u sredini teksta na nesto vezano za Rhino, ali evo sad cu i tebi  Da se ne osetis zapostavljenim - salim se  Vidim da si postavio "zanimljiv" thread, moglo bi se nesto i napisati o toj temi.- ali to cu uraditi tamo  a ne ovde - Ovo je nesto vezano "kao" za Catiju
Speling
[ Faxy @ 02.05.2004. 02:07 ] @
Cudi me to - od kad Adidas radi u Rhinu??? Na Alias-ovom sajtu stoji slika jedne patike radjene u Alias Studio-u. Zar je Adidas preso sa Studia na Rhino!?
Kad se radi o industriskom dizjnu za modelovanje se koriste NURBS-i (ili bi bar trebali da se koriste) jer formirane povrsine matematicki su definisane funkcijama.
Alias Studio je vodeci program za industriski dizajn i verovatno najbolji (ili u najmanju ruku jedan od najboljih) NURBS modeler. Za Rhino-a sam takodje cuo da je dosta dobar za ovakvu vrstu modelovanja, ali ga nikad nisam probao, pa ne mogu da sudim. CAD-ovi (CATIA, ProE) takodje definisu povrsi NURBSima. MAYA od velikih 3D paketa ima verovatno NAJBOLJI NURBS MODELING, dok je 3D Studio MAX u pogledu NURBSa retardiran (to potvrdjuju i njegovi korisnici i fanovi pa je 100% tacno), a raditi "profi" industrijski dizajn na poligonalnom nivou modelovanja je SMESNO odnosno ZALOSNO (zavisno od ugla iz koga se posmatra). U MAYA-u moze da se direkno uveze model iz Alias Studia bez ikakvih gubitaka, kao i modeli iz ProE-a u *.obj ili CATIA-e kao *.stl (*.obj i *.stl su formati sa poligonalnom definisanoscu povrsina).
Speling - Koliko kosta ProE wildfire, a koliko CATIA V5R13, orjentaciono? Ne mogu da nadjem cene na netu.
Sto se tice Inventora nisam ga probao, niti imam nameru da to uradim pored CATIA-e. Autodesk koji ga pravi mrzim isto koliko i Microsoft. AutoCAD je prvi CAD koji sam naucio (cak sam i obucavao njeke ljude u njemu) i smatram da je najgori CAD, ustvari mozda i nije, ali ja gori na srecu nisam video - smoran interfejs, zalostan 3d modeling, ne parametarska koncepcija... Znam da cu zbog napada na Autodesk (vrlo omiljenu software-sku kucu na nasim prostorima) biti i sam napadan od AutoCAD-ovaca i MAX-ovaca, ali ja samo pokusavam da se borim protiv monopolista i gomile gluposti koje oni sa sobom donose.
[ SpelingMistakes @ 02.05.2004. 10:02 ] @
Dobro dosao u moj "svet" svakodnevnog izazivanja, prozivanja, neodobravanja, svakodnevnog trazenja objasnjenja zasto je to i to bolje od toga i toga - Ja uopste ne stedim te "softvere koji nisu fist klass" i to me cesto dovodi u gore navedene situacije. Sto se tice cena - konacne cene za ProE, Catiji i Ug su : 800.000 $ for ProE, 1.200.000$ for Catia and 1.000.000 za Ug sa tim sto se npr prvi paket - najjeftiniji sa samo nekoliko osnovnih modula koji su i najpotrebniji - npr - za moj rad kao sto su Part, Assembly i joe neki u zavisnosti od potreba (drawing i npr manufacturing) kosta izmedju 3.500 $ i 8.000 $ (Ovo sa manufacturingom kosta skuplje)
Inace slazem se da je bilo koje Win OS u sustini neoprodno sr**e, ali sta se moze. Voleo bih da nadjem meni potrebne programe kao sto su Maya i ProE- za linux, jer smatram da je taj OS po stabilnosti i brzini (optimizovanosti softvere a i samog OS-a) daleko ispred Win Os-a.
One comment for present time - Sto se tice Alsiasovog Pakte Studio Tools, njega sam koristio i imam poprilican broj sati rada u njemu - ali danasnji ProE i njegove mogucnosti, prevashodno racunajuci tu Style su jako mocne - tako da Bez problema mogu da uradim sve za sta sam nekad "palio" Studio Tools 
[ nikserer @ 02.05.2004. 10:22 ] @
Neznam zašto misliš tako loše o Autodesk-u, nisam ni ja za monopolizam, ali mislim da je AutoCAD još uvek najbbolji za 2D crteže(a još bolje za mašince AutoCAD Mechanical Desktop Power Pack), a što se tiče Autodesk Inventora preporučio bih ti ga čisto da ga vidiš jer je koncepcija skroz različita od AutoCAD-a. Što se tiče šablona, monopolista, kiča, šunda, uvlakača...itd čisto da ti kažem da inače sam svirao u jednom Hard-core bednu, i još uvek slušam HC(agnostic Front, Blood for Blood,...). Inače sam po struci inženjer mašinstva, i veoma me interesuje praktična iskustva iz primene CAD-a, u maloserijskoj proizvodnji(iz finansiskih razloga)
[ SpelingMistakes @ 02.05.2004. 11:11 ] @
Zdravo Nik
Jesi li nekad radio u ProE-u ili Catiji?
Verujem da si cuo za ta dva paketa - Sta znas o njima i slicno -
Preporuke su ok, ali razmisli kako mozes preporuciti nekome da npr vozi Pezoa, a covek vec ima Bmv-a ili Mercedesa - Slazes se da razlika postoji.
Sto se tice preporuka - Cini mi se da si nov na Forumu - kao sto se i vidi - potrosi malo vremena pa pretrazi ovaj deo foruma o pricama "i uporedjivanju paketa" u kojima vecinom ljudi rade (barem ovde kod nas). Preporuke su ok ne bih da kritikujem, ali se npr ne slazu sa mojim razmisljanjem . Zasto koristiti Pezoa, ako vec neko moze da kupi Mercedesa, ili Bmv-a i da u njega ulozi vreme, rad i da ga nauci najbolje sto moze. Zasto preporucivati nekome nesto ispod ProE-a ili Catije, jer mislim da je besmisleno da neko sada seda i uci npr taj "inventor" ili "SE, SW" a ima priliku da sedne i radi u necemu sto je 5 puta bolje.
Speling
[ cs_coyote @ 02.05.2004. 11:25 ] @
Cudi me to - od kad Adidas radi u Rhinu??? Na Alias-ovom sajtu stoji slika jedne patike radjene u Alias Studio-u. Zar je Adidas preso sa Studia na Rhino!?
Ovaj aber sam cuo pre oko 3 godine. A da se ne bi svelo na "ako lazu mene lazem i ja vas" evo citata sa sajta Rhino-a:
"At adidas, Rhino is used in various aspects of product development, from construction of the initial prototype, through revising data for the manufacturing, to rendering pictures for presenting the design concept."
Alias Studio je vodeci program za industriski dizajn i verovatno najbolji (ili u najmanju ruku jedan od najboljih) NURBS modeler.
Ne znam da li je najbolji, ali je zaista veoma rasprostranjen, npr. u autoindustriji iz moje okoline (Daimler-Chrysler) dizajneri rade u Alias-u.
Nisam kompetentan da uporedjujem ta dva programa, ali imam koga da pitam, pa cu preneti misljenja ovde. Jedino znam da razlika u ceni nije uopste zanemarljiva.
[ Roger @ 02.05.2004. 12:15 ] @
Voleo bih da nadjem meni potrebne programe kao sto su Maya i ProE- za linux, jer smatram da je taj OS po stabilnosti i brzini (optimizovanosti softvere a i samog OS-a) daleko ispred Win Os-a.
Pogledaj e-mail.
[ cs_coyote @ 02.05.2004. 12:43 ] @
Pa sad jeste da sam stavio osmeh na kraju, ali ozbiljno mislim to sto kazem
Kad radis u Rhinu, mozes da se igras dizajniranja, razvlacenja i slicno - a sta je sa cad-om - Ja vise zastupam rad gde nema dizajniranja pa prebacivanja u cad, radi ispitivanja dizajna, korekcija i slicno, VEC rad gde se dizajn radi u "ozbiljnim paketima", ako razumete sta zelim da kazem. Na ovom trzistu se ljudi igraju u Rhinu - a sto se tice njega samog, nemam bas preterano mnogo sati rada u njemu, ali znam ga valjda od minimalno 99-e jer sam ga koristio za konverzije.
Zahtevi trzista su definitivno razliciti pod razlicitim podnebljima i za razvoj razlicitih proizvoda.
Ovde su "one man band" firme u sferi industrijskog dizajna maltene izumrle. Tako da prenosim iskustva koja su meni poznata, i koja se odnose pre svega na Power tools i na house hold proizvode. A po tim iskustvima razvijanje dizajna u CAD okruzenju je pogubno, jer se trosi previse vremena (koje niko nece da plati i prekoracuju se rokovi). A "razvlacenje" i "igranje" u Rhino-u kako kazes je postupak koji i ja koristim u Pro/E, jer kompleksne oblike samo ovako i mozes definisati.
A sto se tice mog konkretnog pitanja koje sam ti postavio, nisi me bas ubedio da si kompetentan da sudis o Rhino-u, jer kako ja vidim stvari, potrebno je barem par k sati modeliranja u bilo kom programu pre nego se daju prvi (relevantni) komentari.
Dizajn koji nije ispitan, i koji nemam "tehnickih" detalja, preciznosti, sklopova i slicno, u softverima iz kojih ne mogu da pustim program na cnc masinu radi izrade modela u nekoj razmeri i slicno (a da ne pricamo o dokumentaciji) pa to su samo neki koemntari na doticni program. Ako govorimo da je Rhino dobar program bez svega toga (pa cak ako neko radi samo dizajn a to je po meni veliki hendikep) onda mozemo da kazemo da su Max, Maya pa cak i Acad super softveri, jer i oni mogu cak mozda vise nego Rhino. Rhino se lako uci, brz je - a i mali je - To su prednosti - Ako ga poredim sa necim onda to radim poredeci ga sa ProE-om - jer to koristim i znam sa u njemu mogu a sta Rhino ne moze.
Potpuno se slazem sa tobom - idealno bi bilo u jednom kvalitetnom CAD paketu razvijati proizvod. Ali sta sa izgubljenim vremenom?
Da se najpre ponovo ogradim, prenosim svoja iskustva:
Zamisli ovako - moras da razvijes 10ak ponuda, ko to da modelira za 2 dana? Zato se na prve "pregovore" sa marketingom nose crtezi (cudo jedno sta talentovan dizajner odradi za par sati na papiru, a potom i u Photoshop-u ili Corel-u).
Sledeca faza u dizajniranju jeste izrada modela (nemam pojma kako se tacno zove na nasem jeziku, na eng/nem je hard model/schaumodell). On se izradjuje uglavnom na CNC masini, a potom farba, glanca (dosta rucnog rada), a za CAM se koristi model koji je odradjen u Rhinu. Pre pocetka modeliranja/dizajniranja se od klijenta, iz njihovog odeljenja za razvoj tacnije, dobijaju 3D modeli podsklopova i elemenata koji su unutar razvijanog proizvoda. Ova faza traje 3 do 5 dana.
Na sledecem sastanku sa marketingom se odobrava projekat, i krece se sa razvojem, koji tece u nekoliko paralelnih ravi:
Odeljenje za razvoj kreira "unutrasnji zivot proizvoda" bazirajuci se "odokativno" na vec pomenuton Rhino modelu (odokativno znaci bez referenci na ikakav importovani feature).
U isto vreme, dizajner razvija 3D model (Proe/E, Catia ili UG uglavnom) koji ce se kasnije koristiti za izradu alata (dakle sva pitanja vezana za tehnologiju izrade alata, tehnologiju livenja i montazu moraju biti resena!!!) , a takodje u isto vreme, razvijaju se orebrenja i ostali tehnicki detalji unutrasnjosti dizajna (naravno takodje bez referenci na uvezene feature-e).
Posle ca 4 nedelje, dizajner predaje modele skoljki (dakle modeli sa definisanom debljinom) razvoju, oni vrse "merge" sa orebrenjima i krece se sa FEMom, izradom prototipa, drop i svim ostalim testovima, a potom se 3D modeli salju alatnicaru.
Alatnicar modelira alate, izradjuje ih _i_posle_8_nedelja_ kompleksan 2K alat slece na nemacki aerodrom iz Kine.
Koga zanima, moze u mom rezimeu pogledati proizvode koji se na ovakav nacin razvijaju.
Sigurno je da u avio, auto ili brodo industriji postupak razvoja dizajna izgleda drugacije, ali za onih ostalih 95% proizvoda na trzistu to izgleda ovako :)
PS Da li je ovo dobro napisano - Da li stvarno mislis na Cam ili si mislio na Cad
Citat: ali pruža lakoću modeliranja i analize kao i inplementaciju sa drugim CAM softverima
Nesto se pokvarilo ;), komentarises citat koji nije iz moje poruke.
[ Alt-F4 @ 02.05.2004. 15:34 ] @
Thanks, cs_coyote, ovaj i ovakav post sam odavno očekivao  , a s obzirom da dolazi iz prve ruke, nemam reči.
Vrlo lepo objašnjeno kako i na koji način se stiže od idejne skice proizvoda pa do konačnog rešenja.Tako se to radi na zapadu!
Samo sam hteo da prokomentarišem, ako mi bude trebalo više informacija, znam kome da se obratim 
[ Alt-F4 @ 02.05.2004. 16:02 ] @
Kako se ova tema brzo razvijala, zaboravih da odgovorim na prethodni post/ove
Speling
Rhino sam pomenuo samo zato što sam ga imao do pre par dana na računaru(evaluation verzija sa 25 snimanja), nisam uspeo da nađem crack  , ali sam mislio pretežno na rendering pomoću njegovog Flaminga.
Inače mi se svideo baš zbog lakoće modelovanja, a tačno je da ne poseduje baš zahtevnu preciznost  .Zato je Catia i ProE tu 
Što se licenci tiče, nisam znao koliko se kreću, ali nije moje da o tome razmišljam, već oni koji rukovode faksom.Ali s obzirom da su oni pretežno stariji i čini mi se probojavaju računara, često tu temu i preskaču na njihovim sednicama i rapravama o budžetu.Ligično je zašto su onda i asistenti takvi,a kad su imali od koga da nauče.Ne osuđujem ih.Čast izuzetcima, onima koji su bili entuzijasti, ili su magistrirali ili doktorirali u inostranstvu.Tako da se tu s tobom u potpunosti slažem.
cs_coyote
Čuo sam za Cinemu 4D, i to baš negde u Spelingovim ranijim postovima(Mašinsko modeliranje), ali nije mi još bio na dohvat ruke.Potrudiću se da nabavim negde CD, mada mi je od toliko prioritetnog značaja.Thanks.
[ SpelingMistakes @ 02.05.2004. 22:00 ] @
Slazem se i sa jednim i drugim i trecim
Na pocetku - male ispravke -
Za Kjota - onaj citat nije bio za tebe nego za ovag momka sa inventorom  i sledeca stvar - jeste nisam kompetetan za Rhino, ali naveo sam moje razloge zasto, zbog cega i slicno 
Za Alt+F4  Znam odavno za Cinema ali verujem da ga nisam ja pominjao - barem u mojim postovima - Inace ne preporucujem ti ga cisto iz razloga sto je "redak" na nasem trzistu, tako da ces biti ogranicen samo na vrlo little mali broj ljudi koji i ako ga uopste rade - cisto frendovska preporuka - a opet posto sam poprilicno na forumima, onda ti prenosim i stvari sa "terena" - Licno nemam nista protiv Cinema paketa, mada ga svarno ne poznajem, ali kad je nesto retko, onda je retko  . Verujem takodje da se Rhino ne moze svratsti u klasu sa Mayom, cak verujem da je barem 2-3 klase ispod  - 100% sam siguran u to. (mozda je dobar za brzo modelovanje, ali kad se pogledaju probleme u prenosu tamo vamo, ne svidja mi se ta ideja a sto se tice rendera no comment)
Oko to je bilo za pocetak (ispravke) a sad da nastavim dalje
Lepo je sto se tema ovako razvija  mada nema bas nista vezano za Catiju  , ali ok. Sto se tice procesa rada - Poznat mi je - jer sam poprilican broj puta ucestvovao u njemu - mada to ovde kod nas "ide" poprilicno uprosceno (nemojte ovo uprosceno da vezujete sa kvalitetom). Cak i sam zastupam ideju razvoja proizvoda po sistemu
SMISLI IZDIZAJNIRAJ IZREKLAMIRAJ i na kraju proizvedi
Iza sebe s obzirom na dugogodisnje bavljenje ovim, imam u svakom trenutku nekoliko ljudi - od profesora sa fakulteta, do industrijskih dizajnera koje sam sam ucio. Sto se tice dizajniranja, razne su tehnike rada. Taj spomenuti (razvlacenje i slicno) nije los - cak ili sta vise veoma je dobar, ali konkretno ja posle toliko godina bavljenja prvo modelingom (znaci dizajniranje bez ikakve obaveze da to bude tacno - treba da bude slicno - tacnije da lici) a kasnije i industrijskim dizajnom (za razliku od modelinga ovo je prakticno projektovanje) sam mozda malo izmenio nacin rada, tako da sada prvo sve smestim u galvu, izvrtim, pa onda sednem i to prebacim u 3D. Mozda je to vise posledica sto nisam bio pritisnut "rokovima" koje su drugi ljudi postavljali, vec sam ih sam postavljao. Znaci ja koristim mozda malo drugaciji nacin dizajniranja - Iz glave odmah na model - ali prethodno sve vec izdefinisano - mada kad bolje razmislim bilo je projekata na koje sam trosio tone vremena usavrsavajuci ih - npr drska za pistolj je imala dosta izmena - ali to je ipak bio projekat od nekoliko godina.
(za kojota) E sad konkretno pitanje - Uporedi svoj rad sa radom tog nekog tamo dizajnera u Rhin-u i reci mi koliko je on brzi od tebe ! - Znaci zadatak vam je da date oblik - imate iste informacije samo drugacije alate - Koliko mislis da bi on (da li bi uopste) bio brzi
1. Ako on dizajnira u Rhin-u to onda sasvim sigurno nije kvalitetan model za dobijanje kalupa, i za cam (osim u slucaju prototipova na kojim se sagledaju izmene i slicno)
2. Ako ja dizajniram u ProE-u onda sam u prednosti, jer se sa tim modelom moze raditi i CAE, i CAM sa sve izradom kalupa i ojacanja (koja si spominjao) i slicno. Bez obzira koliko je on brzi, ja valjda imam prednost kad se sagleda sve to - Jesam li u pravu - mislim to je pitanje - jer ako sam ja dobro sagledao date cinjenice onda sam u zestokoj prednosti.
3. Koliko neko stvarno moze biti brzi radeci u Rhin-u a da mu "protivnik" radi u ProE-u - i koje se vreme stedi radeci sve u jednom softveru nasuprot npr tri (dizaj, cad, cae kao sto je naveo Kojot)
Iz ovoga treba da se izvuku zakljuci koji bi valjda trebalo svima da budi interesatni
zapocinjanje prepirke ili slicno cu sankcionisati - cisto da se zna
[ sanibo @ 03.05.2004. 00:19 ] @
Moram da komentarisem ovu temu i moj komentar je za "Faxy".
Ne znam zasto Caria-i arhitektura! Kad imas u ArchiCAd-u ili u Autodeskovom ArchitekturalDesktop-u ili tako nekako sve za arhitekte. Dakle gotove gradjevinske elemente -biblioteku. Zasto bi modelirao talasati lim recimo kojim pokrivas neku nadstresnicu kad to imas u biblioteci samo izabers profil i odredis sirinu i duzinu. Ali to je tvoj izbor, mislim da bi sa jednim od ova dva alata bilo mnogo lakse.
-Sto se tice naplate poslova u ovom nasem "zanatu" moram ti reci da to kod nas i nije na ceni. A uglavnom zavisi od slucaja do slucaja.
pozdrav
[ Faxy @ 03.05.2004. 02:36 ] @
sanibo - Autodeskov ArhitactonalDesktop mi se ne svidja i necu ni da ga komentarisem.
Sto se tice ArchiCAD-a stvarno mislim da je dobar program za arhitekturu - brz, parametarski, gotovi elementi (takodje parametarski)... Medjutim, danasnja rhitektura sve vise dobija neke zahtevne forme koje je u ArchiCAD-u tesko ili nemoguce izmodelovati. U CATIA-i mozes da izmodelujes i ono sto ne mozes da zamislis i to na vrlo jednostavan nacin. Necu da hvalim CATIA-u jer bi to bilo veoma dugo izlaganje. Jedina zamerka je cena, mada meni bi trebali: PartDesigner, AssamblerDesign, Drwing i mozda ShapeDesigner (skatcher se podrazumeva), koji bi kostali negde oko 10.000$ i 20.000$ (Speling - ispravi me ako gresim sa cenom) sto i nije toliko mnogo.
ArchiCAD ima mnogo nedostataka oko izvoza fajlova u neki od 3d programa. Podrzava *.obj (za MAYA-u) ali poligon koji bi tiangulacijom dobio vise od 12 trouglova jednostavno nestane u konvertovanju!? *.3ds izvozi bez ove gluposti, ali desava se (stalno) da normale na triangulisanom poligonu, iz nekog cudnog razloga, nemaju isti smer. (Ovo obijasnjenje zahteva "malo" bolje poznavanje 3d poligonalnog modelovanja, mada koliko vidim vecina vas je dosta podkovana znanjem pa se nadam da me razume). Ovakvi poligoni u MAYA-i (valjda i u drugim 3d paketima) izazivaju brojne probleme. Nije ih moguce spojiti (ujediniti im vertekse ili edge-ove), boolean na njima ne radi (oba objekta nestanu), a bumpmaping i displacement koji zavise od smera normala, logicno, rade kontra. Vecina GDL objekata (gotovih ArchiCAD-ovih iz biblioteke) ima "kriminalne" UV mape pa trazi dodatno mapiranje itd. Ovi problemi sa CATIA-om ne postoje jer kod *.stl izvoza tiangulacija poligona je logicna, perfektno precizna, a i normale imaju isti smer i sve su okrenute prema spoljasnosi zatvorene povrsine (sto je inace i pravilo u modelovanju).
I podred ovolikih zamerki ArchiCAD je po meni naj u arhitekturi. A, CATIA, ProE i UG NAJ, NAJ u CAD-u.
Sto se tice talasastog lima - pa mogo si da izaberes neki kompleksniji primer koji u ArchiCAD-ovoj bibloteci postoji kao gotov element (npr. 3d crep) jer dok Ti namestis par parametara za taj lim u ArchiCAD-u ja ga izmodelujem u CATIA-i.
U nasoj zemlji (ovo teskog srca moram da kazem jer sam patriota i UMERENI nacionalista) profesionalni rad na kompjuterima u HighEnd software-u (jer samo takav moze i biti profesionalan), prakticno ne postoji sem par izuzetaka. Ja "treniram" za rad u inostranstvu jer sam svestan da moje znanje ovde vrlo tesko mogu adekvatno da naplatim. Ne mislim da sam jos uvek dovoljno dobar za neke velike poslove, ali cvrsto verujem da cu biti. U ostalom volim da radim u HighEnd software-ima (CATIA, MAYA pre svega) pa jos kad bih mogao da spojim "lepo sa korisnim" i sve to naplatim :))
Razvoj ove teme i vase okupljanje da argumentovano suceljimo misljenja i podelimo iskustva uliva nadu da se u ovoj zemlji ipak nesto menja...
VELIKI POZDRAV SVIMA!!!
[ SpelingMistakes @ 03.05.2004. 03:45 ] @
Nikad nisam voleo Automatizovane procese – to se kosi sa kontorlom – Cim imas nesto automatizovano a sto ne drzis na oku, postoji sansa za gresku. Sto se tice biblioteka – Pa ako ti koristis sve to iz biblioteka kakvi su ti radovi – Mislim neko je seo tamo nesto napravio, a ti samo sedis izvlacis i ubacujes – Pa kakva je to mudrost. Daj sedi napravi to “slobodorucno” – tacnije slobodomousno :)
Razmisljam ciji je pristup bolji – tvoj svakako jeste laksi, ali veruj mi kad se prica o oreginalnosti, dizajnu, kvalitetu - cini mi se da tu valjda moj nacin rada ima veliku prednost. Ponudjeno mi je u jednom trenutku da radim kao prezentator Nemetcheka – Kad sam dosao da vidim to “cudo” od programa u koji se kune mnogo arhitekata – pa nasmejao sam se , posle nekih minut rada – Posle pola sata rada u njemu, sam pozrdavio ljude i rekao da me ne kontaktiraju vise, jer je to jedna najobicnija glupost. Kad zelis nekome nesto da kazes o nekom softveru, moras uzeti u obzir sve aspekte rada u tom istom – od Os-a za koji je pravljen, resursa, precisnostu, stabilnost, mogucnosti, pristupacnosti i slicno. Kad pogledam sigurnost ProE-a (kao Juniksolikog programa) i njegovu optimizovanost, stabilnost i mogucnosti pa to uporedim sa bilo kojim programom (a vecinom su Bilgejtsoliki) shvatam sta u stvari koristim.
Na zalost to sto ja imam u glavi posle ovoliko godina, se ne moze tek tako preneti na ostale i izloziti tek tako. Za to je ipak potrebno zanje iskustvao da shvatis sta ti covek prica. Malo ko ce da shvati sta znaci kad je program sam sebi dovoljan – da se instalira samo u jedan jedini direktorijum (a ne kao win programi – ima ih svuda po sistemskoj particiji), da je optimizovan, da nije cak ni lep previse, da koristi OpenGl, da je parametarski, da moze da izdrzi po 300.000 do 500.000 hiljada delova prilikom rada i slicno. A da ne pricamo o modulima za sklopove,. Rad sa sheetmetaom :), tehnicku dokumentaciju i slicno. Ne bi ljudi dzabe placali toliko mnogo za njih da ne vrede. Sve ostalo su (pa cak i cuveni A desk) blede kopije.
Ne bih dalje ulazio u objasnjavanje, i ne zelim da ikoga moje recin zateknu i da se oseca prozvanim, jer one odrazavaju ono sto je i napisano. Izlaganje necega sto malo – ili tacnije – nekolicina razume, jer radi na taj nacin, sagledava stvari kao i ja i slicno.
To opet ne mora da znaci da je moje misljenje u redu, ali neka to vreme pokaze. A vezano za vreme ja se vec 7 i vise godina bavim ProE-om i verujte mi radio sam svasta – Do dana danasnjeg niko nije uspeo cak ni da uzdrma moje poverenje u ProE. Dosta cesto imam utisak da, kad napisem nesto ovde bez obzira koliko tacno,, da me čjudi “citaju” belo, i da nemaju pojma o cemu pricam – ko ce ga znati :) Jos nisam izumro, a kad cu – pa to cemo tek da vidimo :)
PS
Zanima me da li u tim “bibliotekarskim” programima imaju neke stvari kao sto je pravi foster – ili mozda gaudi. Sta ces kad se nekad susretnes sa nekim projektom koji od tebe zahteva izvanredne vestine modelling-a ? Mislis da se “svakodnevno” koriscenje tih biblioteka ne odrazava na sposobnost, ideje, brzinu I sve ostalo vezano za modelling?
Speling
[ nikserer @ 03.05.2004. 11:59 ] @
Interesuje me da li Pro E ima biblioteku standardnih mašinskih delova(koja uzred veoma ubrzava rad-to nemožeš poreći-šta bi bilo kad bih trebao da posebno modeliram razne vijke, navrtke, podloške...-noćna mora), I interesuje me da li si ikad video Autodeskov Inventor, kad toliko pljuješ po Autodesk-u. Ako budeš imao prilike da se upoznaš sa Inventorom i posle toga kažeš da nije dobar-onda sam bez komentara. Za tvoju informaciju Neke veoma velike i ozbiljne firme za proizvodnju raznih mašina koriste upravo "bledunjavi" Inventor. A ne znam baš ko je prvi nastao AutoCAD ili tvoj ProE. Inače sam nedavno pokazao jednom starijem prijatelju koji inače koristi Pro Desktop i satro me je o hvalospevima o njemu, dok ga nisam ubio u pojam sa Inventorom-morao je da prizna da je Inventor ipak bolji i kvalitetniji softever, ali valjda iz sujete nije hteo da pređe na njega, nego kaže da se prebacio na Catiju, jer mu navodno treba za razvijanje sferičnih površina(u brodogradnji). Nisam toliko upoznat sa Catijom ali, što se zanositi sa "mercedesima" kad je meni dovoljan i "pežo".
[ SpelingMistakes @ 03.05.2004. 19:49 ] @
Auuuuu - Prvo nemoras biti toliko Lican u svojim postovima - cisto da ti preporucim - ja nisam neki namcor, ali ima nas ovde raznih, pa bi se neko mogao naci uvredjen - a onda sledi rat - sto niukom slucaju ne zelim - to je cisto preporuka od srca - a sad daj da predjemo na odgovore.
Ja sam znao da si "novi" u ovom poslu, jer to se odmah vidi cim neko krene da pise, pocevsi od nacina, izraza pa na dalje, ali mogao bi malo da se raspitas sta to pokusavas da uporedis - Mozda je tebi taj Adeskov beldjunjavi softver dovoljan, jer cini mi se ne znas za bolje (ovo nije uvreda vec konstatacija) a da znas za bolje, sigurno bi izabrao nesto bolje - Inace nemoj da me drzis za rec - mislim da je Firma PTC - Parametric Technology Corporation nastala ili 1987 ili 1989 god u Kanadi, a osnovao ju je jedan Ruski "naucnik" (sta li je vec - mejbi matematicar ne secam se vise) koji je u projektovanje uveo PARAMETARSKO MODELOVANJE - Cisto da se zna - jer po tvojoj prici ispade da je Adesk prva firma (u svakom slucaju si mislio da je starija od PTC-a) koja je izbacila nesto na trziste i to za Bilgejtsolike OS-e :)
Nemoj da se uvredis, ali kompjuteri se koriste u svrhe projektovanja mnogo pre nego sto je Adesk poceo sa radom (verovatno dok si ti bio mali a ja ni u planu) - Ne zaboravi Unix i slicne svari - Pa Kec (Cats ili kao se vec zove i slicno) koji se npr koristio u utvi na Unix-u
Sto se tice ProDesktop-a i znanja tog tvog starijeg prijatelja - no comment - Potrudi se pa pronadji malo raspravu (ovde na ovom forumu) oko ProDesktopa, pa procitaj malo misljenja i sta je to uopste ProDesktop - A znanje tvog frenda ne zelim da komentarisem jer ga ne poznajem. Za tvoju informaciju cisto da znas da sam itekako dobar poznavalac Acad-a i to od verzije (bese 9) 10 i 11 koje su bile aktuelne negde 93-do 95-e Sta god da Acad izda od softvera ili je kvazi ili je bledjunjavo - da se duze bavis poslom kojim zelis da se bavis, znao bi to i sam - Naslusao bi se komenrata oko Acad-a, MDTP-a i svih ostalih Adeskovih proizvoda jako mnogo (nazalost negativnih komentara).
Opet za tvoju informaciju bavim se od 1995-e profesionalno ovim poslom, pa cak i tim tvojim, i imam stosta znanja bas iz te branse u koju zelis da udjes. (s obzirom da mi je cnc masina na izvolte i da sa kolegama radim stosta nije ni cudo - alati za brizganje, dizajn, graviranje,prototyping i sl). Projektovao sam od delova za avione, do oruzja, jahti, gitara i slicno - Mislim da mogu sebe da nazovem "kompetetnim" za vecinu odgovora barem na ovom forumu, zato ti i kazem - da se raspitas - stvarno to uradi, pa onda mozemo da nastavimo pricu. Inace sta radim, i kako to radim, za mene bblioteke tih i tkavih stvari skoro ne znace nista, jer to je samo 1 % rada u odnosu na ostalo.
Inace izbor tvog prijatelja je dobar - jer mogao je od softvera da bira izmedju Catije i ProE-a - Podseti me koliko je cena tog tvog Inventor-a :) Jer znas od tacke a do tacke b mozes da stignes na 100 razlicitih nacina - Ako vec mogu da biram (a to mozemo svi ovde u ovoj zemlji) onda bih ipak da se vozim mercedesom.
Nebitno je ko sta vozi - Voleo bih da svi po malo naucimo ovde - tako da nemoj nista od mene da shvatas licno, niti mi nemoj pisati "previse" licne postove - Nadam se da shvatas da ja ovo radim zato da bi ti nesto naucio - Od ovoga nemam ama bas nikakve koristi - savet - pogledaj malo sta se radi i kako se radi u ProE-u ili Catiji, pa kad bude znao i jedno i drugo, onda daj sebi za pravo da kritikujes neki od ta dva (tri) Valjda se razumemo.
Speling
[ nikserer @ 03.05.2004. 21:07 ] @
Pazi ovako! Meni lično nije do nekih prepucavanja ovde, jer nemam živaca za to, Ja sam tebi postavio pitanje DA LI SI TI VIDEO INVENTOR, jer ako nisi što ga komentarišeš. Ja se lično nisam upoznao ni sa Pro E ni Catiom, i zato nemogu ništa reći za njih-pretpostavljam da su dobri CAD programi ali su sigurno zahtevniji za učenje-traže više vremena nego Inventor(Inventor sam savladao za nepuna tri meseca-solidno za moj prvi parametarski 3D CAD-PRAVI). Ja sam relativno nov u svemu ovome ali sam za kratko vreme dosta toga savladao (oko 2 godine-Office, Photoshop, Corel Macromedia Flesh...+CAD) iz "ljubavi" prama mašinstvu, ali i zbog mogućnosti praktične primene. Inače instalirao sam Pro Desktop od kolege i uporedivši to sa Inventorom-STRAŠNO. Da li stvarno misliš da sve ono što je skuplje mora biti i bolje(mislim na Pro E ) ili je možda nekad i nešto previše izvikano. Ja bih najviše voleo da mi ovde iznosimo iskustva iz prakse i jedni drugima pomažemo ako je moguće, od "prepucavanja" nema ništa. Ne znam šta ti znači ono "imam ja i nekih svoijh ideja, ali....." O da ti pričaš o verziji AutoCAD-a 11,12 bilo je to davno, mislim da je poprilično napredovao. Inače poštujem tvoje iskustvo iz prakse, ali veruj mi da imam priliku kao i ti da odrađujem poslove na CNC mašini ne bih imao vremena za ove forume?
[ SpelingMistakes @ 04.05.2004. 00:26 ] @
Jesi pitao si - cak nekoliko pitanja - Na vecinu si dobio odgovor
Inace evo ti linka pa rocitaj Ok - a voleo bih da i ostali malo "pogledaju" i NAUCE nesto -
http://www.proecentral.com/por....asp?msg_id=2968&for_id=21
a postujem opet dva linka koja sam jos negde postovao, ali sam vise zaboravio gde - 350.000 delova i to iz komsiluka!
http://www.audax.si/c3p_reference.php?id=52
http://www.audax.si/c3p_reference.php?id=49
Ne zelim da komentarisem tvoj rezime ili njegove navode, ali danas svaki klinac koji ima komp u Bgd-u i malo vise ga zanima isti, zna to sto ti znas (uz izuzetak Cad-a) - Ako zelis poslacu ti moj - Ok - a sa druge strane - Ja stvarno volim posao koji radim, i evo opet ti pisem, jer se stvarno nadam da ces se potruditi i procitati sve sto sam tebi namenio - Znaci poslednjih nekoliko poruka, i najmanje ovaj prvi link koji je ovde postovan. Ako zelis - shvatices - ako ne - Super - Ja ti stvarno zelim najbolje, cak zelim da ti pomognem - kakvo god ti sada misljenje imas o meni. Procitaj malo postove ovde na forumu i videces sta ljudi pricaju, argumentovano, iz iskustva i slicno.
A sto se tice mog iskustva sa Inventorom - Pa nisam ga i necu ga nikada instalirati na svoju masinu - ali mislis li da treba da radim u njemu da bih znao kakav je - ili mogu da pitam i saslusam kolege (link koji je postovan) sta oni imaju da kazu - To je forum koji je ekcplicitno namenjen korisnicima ProE-a pa sam normalno tamo i ja.
Speling
PS Inace ProE mozes nauciti za mnogo manje nego sto je 3 meseca - veruj mi.
PSS Nemoj porediti BABE I ZABE - ProE i ProDesktopi samo lice - Shvatas li ti to !!!! - Pa ja ti rece da malo pogledas po forumu - Nevidim da si to uradio, cim teras tu pricu - Potrudi se malo - molim te
[ Faxy @ 04.05.2004. 02:26 ] @
nikser - ja Microsoft i Autodesk, ne volim, pa nevolim.
Inventor nisam probao pa necu ni da sudim o njegovom kvalitetu ali on jednostavno NE MOZE biti bolji os CATIA-e - a evo zasto:
CATIA-u koristi BMW, PEZO, KRAJSLER, PORSCHE..., kada ovakve firme biraju CAD dobro razmisle o tome sta koj CAD nudi i kolika je cena koju trebaju da plate. To rade timovi ljudi koji imaju "debelo" iskustvo i znanje, pa kad oni izaberu CATIA-u, koja je inace MNOGO skuplja od Inventora, sigurno da tu postoji "DEBEO" razlog koji se tice naravno kvaliteta software-a. Nemac je bre to. Pa da su CATIA i Inventor podjednako dobri a CATIA samo evro skuplja - pa zar mislis da bi je kupili???
Ne verujem da bi ti prelazak sa Inventora na CATIA-u bio tezak. Ja imam CATIA-u V5R11 (V5R13 - je najnovija). Staje na 6cd-a od kojih je prvi instalacija programa; drugi, treci, cetvrti i peti HTML help; sesti PDF Help. Ovaj zadnji help je prilicno dobar i pomocu njega vrlo brzo mozes da naucis. Svi moduli zajedno imaju help od 24.000 stranica, ali ne daj da te to uplasi jer ti nece svi trbati - uci samo one koje ti trebaju.
Nemoj samo da se zadovoljavas prosekom jer onda nikad neces moci da napredujes - ovo je iskren i prijateljski savet!!! Probaj CATIA-u, ProE i UG, pa vidi koji ti se najvise svidja. Ako ti se posle te probe, koja podrazumeva i malo rada a ne samo instalaciju startovanje i deistalaciju, najvise bude svidjao Inventor (sto inace logicko-matematicko-teoretski nije moguce) ostani na Inventoru.
Inace ja studiram Arhitekturu (cudno ti je sto poznajem CATIA-u???), a na kompu radim oko 7 godina. Znam sledece programe: ArchiCAD, AutoCAD, CATIA-u (pomalo), PhotoShop, Maya-u, FreeHand, Illustrator (pomalo), MentalRay-render, RenderMan A.T. (solidno). To su inace i programi koje obozavam (sem AutoCAD-a za koji mislim da je sr*nje). Programi koje ne podnosim su: Word, AutoCAD, FrontPage, Corel - sve prodavaniji od prodavanijeg - ali zapamti da to nije merilo kvaliteta jer i toalet papir se najvise prodaje!
[ sanibo @ 04.05.2004. 07:09 ] @
Stvarno smo kao deca! Stvrno se ovde ponekad preteruje. Ko je bolji "Zidan" ili "Figo" a možda "Oven", stvar ukusa, a kod CAD-a stvar namene.
Rekao sam vec par puta. Kome sta odgovara i u cemu radi savrseno je svejedno.
Svaki alat ima svojih prednosti i mana bez obzira cenu i ime.
Faxy, ovo za Archicad i ArchitecturalDesktop je bila samo informacija ako ti odgovara Catia to je ok. Ja sam ipak masinac, inace cesto saradjujem sa gradjevincima pa i ponesto saznam sta oni koriste. "Talasasti lim" je prvo sto mi je palo na pamet, to nije receno da bi nekog zapanjio.
-Sto se tice opaske za "bibliotekarske" programe ne slazem se sa misljenjem da su glupost.
-Glupost za mene je svaki put modelirati vijak, navrtku, kuglicni lezaj i svu ostalu kako mi kazemo "gotovu robu" koja se kupuje i bira iz kataloga odredjenih proizvodjaca. Dok neko ko nema takvu biblioteku i mora da sve to modelira, ja imam vise vremena za pravi modeling.
[ cs_coyote @ 04.05.2004. 08:15 ] @
[ SpelingMistakes @ 04.05.2004. 08:29 ] @
Kad smo vec kod biblioteka, ProE ih ima, ali ih ja nikada tacnije nisam koristio - Morao bih da se setim gde se one nalaze i slicno.
Da bi promenili malo smer price a i da bi moglo nesto da se zakljuci, bacicu poentu na nesto drugo, ali jako srodno - To je upotreba Cad programa u Cam-u - Sta se preporucuje, i koji se programi uobicajeno koriste - Mozemo da pricamo o desetak (ako ne i vise) programa koji se koriste u toj bransi, tacnije sferi, pa da vidimo ko se kako od Cad pomenutih programa snalazi u tim vodama.
Speling
[ tex777 @ 05.05.2004. 22:27 ] @
'Aj' da napisem par reci o ovome posto se u posljednje vreme, nazalost, intenzivnije bavim CAM-om.
Imam nekoliko poznatih CAM programa (MasterCam, PowerMill...) i jedva da sam ih pogledao...koristim malo MetaCut posto ima prilicno dobar backplot za gotove G-code-ove.
Milsim da je najbolje koristiti isti paket i za CAD i za CAM (ako ima takvu mogucnost, naravno)...meni CATIA odlicno radi posao u CAM-u...ako ugradjeni postprocesori jos odgovaraju masini za koju se radi G-code program, milina...:)
[Ovu poruku je menjao tex777 dana 21.07.2004. u 01:08 GMT]
[ Faxy @ 06.05.2004. 02:38 ] @
sanibo - ArchiCAD npr. radi sa parametarskim biblotekama i ne mislim da je to glupost ali moze da ubije kreativnost. Vecina pocetnika i srednjaka koji rade u ovom CAD-u koristi gotove elemente bez i malo zelje da im parametrima izmeni bar malo izgled i default-a. Ako si iskusan znaces kako da elemente iz biblioteka uklopis i izmenis da deluju kao da to nisu. Ovde mislim na objekte tipa - vrata, prozori, krovna osvetljenja i dr. Kod masinskih elemenata iz biblioteke npr. sraf (da banalizujemo) nema sta da se menja pa je njihovo postojanje u bibliotekama sasvim pozeljno.
P.S. Izvini ako si se necim nasao uvredjen iz nekog mog dela teksta, nije mi bila namera, samo da suceljimo misljenja, koja nisu niti trebaju da budu ista.
tex777 - Sta je CAM i sta znaci ta skracenica? (pocetnicko pitanje jednog studenta arhitekture) Meni pretpostavljam ne treba, ali bi cisto voleo da znam.
[ sanibo @ 06.05.2004. 06:34 ] @
Uvredjen?? Ne znam zasto.
Ali svakako, da je ponekad potrebno i standardnu stvar promeniti. I meni ponekad zatreba hajde opet banalno "specijalni vijak" i naravno da ga izmodelujem. E tu dolazi sledece pitanje: Kad ti recimo promenis npr. oblik i velicinu crepa, sta se desava sa cenom projekta, ko ce napraviti novi oblik crepa-koja fabrika i za koje pare, mislim gde je tu ekonomsko opravdanje?
Pozdrav
[ SpelingMistakes @ 06.05.2004. 15:35 ] @
CAM Computer aided manufacturing - Inace imas to u opisu foruma - Nista specijalno ali cisto mala napomenica :)
Speling
PS da li se Crep moze smatrati standardnim oblikom, i da li kad neko projektuje kucu ide do tih detalja - npr koju ce dasku postaviti ispod crepa, koji najlon i slicno - Mislim primer jeste ok, ali je mozda nesrecno izabran - Sta cemo kad projektujemo zgrade, ili sve vise zeljene nestandardne zgrade sa "cudnim" formama i slicno.
Pitanje za bese pokretaca ove teme kad smo vec kod toga - Zar nisu sve trafike "dovedene u red" nekakvim standardima, tacnije standardizovane su - kakav onda dizajn trafike? Secam se da su po Beogradu to uradili - znaci standardnih nekoliko tipova kioska i to je to - normalno neko je za to uzeo debele pare :)
[ tex777 @ 06.05.2004. 20:37 ] @
Citat:
<snip>
tex777 - Sta je CAM i sta znaci ta skracenica? (pocetnicko pitanje jednog studenta arhitekture) Meni pretpostavljam ne treba, ali bi cisto voleo da znam.
Speling ti je odgovorio konkretno...evo jos malo detalja. Kada se dovrsi CAD, tj. kada imas gotov model nekog predmeta i zelis da ga izradis na nekoj CNC masini (masini sa numerickim upravljanjem) onda "prelazs" u CAM...tu se na osnovu modela (i, naravno, znanja o rezimima obrade) definisu putanje alata i rezimi obrade....na kraju se tzv. postprocesiranjem (univerzalni program koji napravi CAD-CAM paket i koji je obicno u APT formatu treba da se prebaci u program "razumljiv" za odredjenu masinu ili kontroler masine) dobija finalni produkt - G-code program koji se ubacuje u masinu koja izradi predmet prema 3D modelu.
Sto se tice tvoje potrebe za znanjme CAM-a, apsolutno si u pravu, nece ti nikada trebati. Da bi se neko ozbljno bavio CAM-om treba da bude masinski inzenjer (mnoge firme kada zaposljavaju ljude za rad u CAD-CAM kombinaciji insistirau da osoba bude BSME).
[ Faxy @ 07.05.2004. 01:17 ] @
Hvala na obijasnjenju za CAM, ne treba mi ali je lepo znati sta je i kako funkcionise.
[ Faxy @ 08.05.2004. 02:00 ] @
Speling - NE! oblik crepa ne moze se smatrati standardnim jer zavisi iskljucivo od proizvodjaca. Neki normativi postoje ali generalno ne diktiraju finalni oblik. NE! u projektovanju kuca se ne ide do tih detalja, pogotovu u idejnim resenjima koje radi arhitekta. Gotovi crepovi u ArchiCAD-u mogu da posluze ako zelis nekom na brzinu u 3d-u da prikazes detalj krova i nacin redjanja crepa (mala vajda ali nije lose, pogotovo kad te na faksu teraju da te detalje crtas u 3d). Kad projektujem cudne forme - parametarski mogu da ih uradim u CATIA-i (sigurno i u ProE-u samo kada bih ga znao), a otprilike u MAYA-i sa NURBS-ima (sigurno moze i u Alias Studio-u ali ga nemam i ne znam da radim u njemu - na zalost).
Sto se tice trafike radio sam konkurs za "Duvan", odnosno za jednu firmu, posto konkurs zahteva izvodjacki projekat sa cenom sto ja sam nisam mogao da izvedem. Konkurs je sadrzao veoma sture podatke - tacnije samo kvadraturu koja je iznosila od 4 do 6 m2. Mislim da covek koji je postavljao uslove dosta neupucen zapravo trazila se kompjuterska animacija!? - verovatno je misli prezentacija. Pa zamisli da napravis trafiku i animiras je!? A onda je posaljes mail-om (kako je navedeno u tom konkursu) - *.avi od bar 50MB - no coment!? Prvo trafike nisu dovedene u red kao, nazalost, i mnogo toga u ovoj zemlji. A to da li su postavljeni neki standardi stvarno ne znam, ovde kod mene u Nisu ne verujem, a cisto sunjam i za ostatak Srbije (i Crne Gore). Mislim da to sto te navodi na takvo misljenje jeste to sto svi kiosci isto ili vrlo slicno izgledaju, ali to je zato sto ih proizvodi vrlo mali broj firmi, (kod nas u zemlji) koje ne polazu mnogo na dizajn (ili polazu ali im ne ide). NPR. Kada bi dosao na jug Srbije, jos nize od mene, i pogledao kuce verovatno bi ti se ucinile standardizovanim jer ih je pravilo nekoliko dundjera koji glume sve: i arhitektu i geodetu i gradjevinca i staticara... Jednostavno dodje i kaze "Tu 'ce ti bude dnevana soba, tu kujna, tu... a kad komsija digne vecu kucu od tebe ti udri jos jedan isti takav sprat".
Mala satira - ako je neko od uticajnih ljudi slucajno primeti, neka se zapita sta sam ovim zeleo da kazem pa neka pokusa da katastrofalno stanje ISPRAVI.
I na kraju pitanjca: Koliko kosta Alias Studio Tool? (Licencirani naravno!) Gde (na kom sajtu) mogu da pogledam cene CATIA-inih modula. Ako je na oficijelnom sajtu koji je ogroman, onda jel' moze neko da mi posalje link? - HVALA.
Pozdrav,
[ cs_coyote @ 08.05.2004. 13:42 ] @
I na kraju pitanjca: Koliko kosta Alias Studio Tool? (Licencirani naravno!) Gde (na kom sajtu) mogu da pogledam cene CATIA-inih modula. Ako je na oficijelnom sajtu koji je ogroman, onda jel' moze neko da mi posalje link? - HVALA.
Pozdrav,
Iz mog iskustva, za ozbiljnije CAD pakete je veoma tesko online naci cene. Razloga je vise, i najvazniji je cinjenica da ih prodaju dilerske firme, koje pruzaju kompletan servis (tehnicka podrska itd.) Najpoznatiji dileri za Catia (u Nemackoj) su Incat www.incat.com, za PTC Inneo Solutions (bivsi Rand) www.inneo.de a za Unigraphics UGS PLM Solutions www.eds.de
Direktnim kontaktiranjem se dobija osoba za kontakt koja je automatski zaduzena da te gnjavi i davi dokle dok se ne odlucis da kupis njihov proizvod :)
Marze su im ogromne, tako da mesta za pogadjanje ima mnogo, tako sam ja kupio 2 licence UGa po normalnoj ceni, ali sam za mesecne troskove odrzavanje dobio rabat od 35%.
A pre godinu i po dana sam svratio na stand Incat-a i samo rekao da me interesuje Catia i ostavio vizit kartu. Zivkali su me i slali prospekte 8 meseci a epilog je da je moja firma dobila rabat od 40% (20k evra za jednu licencu HD2+ST1) i sa programom instaliranim na Dell-ovom laptopu od 5k evra, koji evo vec pola godine koristim u sretji i veselju iskljucivo za CAD :)
[ SpelingMistakes @ 09.05.2004. 16:22 ] @
Cisto da dodam da neki od napomenutih vise nisu u ljubavi :)
http://www.tenlinks.com/NEWS/PR/RAND/103103_ptc.htm
Ne samo da su marze ogromne, nego ponekad u ugovorima ne pisu neke stvari, tako da posle nekog vremena moze covek da shvati da mu naplacuju (distributeri i podrska) neke stvari koje mu apsolutno nisu potrebne - sve ovo vezano za pricu oko cene i kupovine
Faxy - Hvala na iscrpnom odgovoru, ali taj odgovor je samo potvrdnio moje razmisljanje - ocu reci moj stav - tako da nismo daleko sto se tice pogleda na stvari -
A oko prodaje i cena :)
Authorized Reseller
Phone:+ 381 11 3248 125
Fax:+ 381 11 3248 078
Website:
Email: [email protected]
Authorized Products:
- Maya
- Maya for Mac
- StudioTools
- PortfolioWall Presenter
Mada s obzirom da ih znam, oni brinu samo o sebi, i ne vode racuna bas o prodaji softvera - Pogledaj i sam njihov sajt - Mislim da je cena negde izmedju 3 i 5.000$
Speling
[ Faxy @ 10.05.2004. 02:10 ] @
Hvala na odgovorima tj. linkovima
Speling - razlike u stavu: - kako se u nasoj zemlji radi i kako di trebalo da se radi - kod normalnih ljudi ne bi trebalo da se razlikuju vise od 10%. Zalosno je to sto ima malo ljudi koji to uvidjaju a jos zalosnije sto nemaju moc da to isprave.
POZDRAV!
[ Ctrl-Alt-Del @ 07.06.2004. 21:07 ] @
Pozdrav postovanoj gospodi koja se bave ovom jako lepom i korisnom temom!
Samo kratko za danas, dragi Speling Mistakes znam da preferiras ProE ali citajuci malo po ovom forumu primecujem da sve vise naginjes ka mojoj CATIA-i sto mi je jako drago. Ako trebaju casovi stojim ti na raspolaganju.
Pozdrav sa autoputa Bgd-NS
[ SpelingMistakes @ 07.06.2004. 21:57 ] @
ha ha ha - Bas sam se nasmejao  Mislim od Srca - nista lose
Prvo drago mi je da imamo "jos jednog novog ucesnika u diskusijama" a sa druge strane to sto ti se cini da naginjem ka Catiji je pogresan utisak. Za moderatore ovde vazi jedno "nepisano" pravilo, koje je izrekao jedan moj kolega savetujuci me, i kojeg pokusavam da se drzim od kako sam to postao - vazno je da moderator ostavi utisak da je iznad desavanja, tj da ne dozvoli da bude uvucen u flame oko toga koji je softver u ovoj situaciji bolji. Catija i ProE su podjednako dobri, tako da u mojim postovima NEMA VISE mesta "licnim afinitietima" - stoga pokusavam da dam sansu i drugim softverima pored ProE-a, i nadam se da mi to ide "od ruke". Toliko oko toga
PS Cini mi se da se mi gospodine tri dugmica vrlo dobro znamo  He he he ili se mozda grdno varam
Kako god Dobrodosao Nam Ti
[ Ctrl-Alt-Del @ 08.06.2004. 20:23 ] @
Postovani kolega naravno da se znamo...jako dobro. Jako mi je zanimljivo da mogu javno da usmerim tvoje misljenje (u smislu da ne mozes da mi protivrecis dok sam u procesu obrazlaganja). Znaci pravi parlamentarizam. Salu na stranu CATIA je zakon!!!
Naravno da obojica znamo (a nadam se i posetioci ovog foruma) da je CAD softver najmanje bitna stavka u celom procesu ako postoji ideja i znanje da se realizuje zato ljudi navalite i modelirajte, stvarajte i uzivajte u procesu.
P.S. Privatna poruka Spelingu...ako budem imao slobodnog vremena videcemo se uskoro.
[ SpelingMistakes @ 08.06.2004. 23:37 ] @
Ha ha ha
Ponovo smeh
He he he
Moj kolega - inace za one koji to ne znaju moj dugogodisnji prijatelj i saradnik - mi do sada nijednom nije pokazao sta to Catija moze a ProE-ne  Inace je dugogodisnji korisnik ProE-a  - bio, a onda je pre dve godine otprilike - prevarili ga sta ces - presao kanda na catiju. Stalno mi se zali i dolazi do mene da mu stosta radim u ProE-u - ali i dalje je ubedjen da je Catia bolja. Who knows - Videcemo
He he he Pozdrav svimai i malo off topic diskusije nije na odmet  Pogotovu kad je saljiva 
[ aleksim @ 31.07.2004. 18:17 ] @
Posto radim u projektnom birou jedne drustvene firme ( inace sam po zanimanju dipl. inzenjer masinstva), koja ce uskoro promeniti svoj status, logicno je da imam kontakta sa tehnickom dokumentacijom. Nasi crtezi, sklopni, kao svoj prateci dokument imaju sastavnice, tj. specifikacije materijala. Kako da u CATIA-i izvedem da mi napravi sastavnicu sklopnog crteza kao poseban dokument ( tj. fajl) i nama odgovarajuceg izgleda? Znam da postoji opcija Bill of material, ali u tom slucaju se dobije sastavnica na samom sklopu. Sta ako imam vise desetina pozicija od kojih su neke opet sklopovi za sebe, kakav bi to format trebao da bude pa da ih sve zajedno prikaze?
Jos nesto, posto moje kolege koriste ACAD, a i ploter nam je konfigurisan uz server i “vidi” samo dwg i sl. forme( CATIA formate ne – ko razume shvatice), moram da prebacujem *.CATDrawing fajlove u dwg ili dxf, sto i nije problem. Medjutim iako sam u Drafting-u podesio iste layer-e kao u ACAD-u, kad takav, CATIA crtez koji prebacim u dwg, otvorim iz ACAD-a od layer-a nista, ne vidi ih, pa sve mora ponovo da se kotira u ACAD-u. Zasto? Postoji li nacin da se to izbegne?
Nadam se da nisam promasio mesto...
[ IvanRD @ 01.08.2004. 16:08 ] @
Nisam detaljno citao sve postove, pa ako nesto ponavljam izvinjavam se...
Bavim se Product Design Engineering-om u Australiji, imam iskustva i u vizualizaciji arhitektonskih objekata i hteo bih da objasnim kako se stvari rade ovde (iz mog ogranicenog iskustva).
Sto se tice 3D-a ovde se koriste i Max i Maya i Cinema3D, ali za vizualizacije koje se nalaze u casopisima i na bilbordima ovde je jos uvek mnogo prisutno rucno slikanje...
Sto se tice Arhitekture, sve se uglavnom radi u 2D, i to u Autocadu. Iako se svi slazemo da je ubedljivo najgori od svih napomenutih CAD packeta, ipak tu ima i drugih faktora koji su u igri. Od menadzmenta koji je spor da implementira promene, pa do veceg broja iskusnih ljudi koji umeju efikasno da koriste AutoCAD ( u poredjenju sa drugim cad-ovima), pa i do cene samog softvera itd...
CATIA se razvila kao softver za projektovanje u sledecim industrijama:
Aerospace & Defense
Consumer Goods
Automotive Consumer
Packaged Goods
Electrical & Electronics
Shipbuilding
Fabrication & Assembly
Svakako da mozes da ga koristis i u arhitekturi i za vizualizacije (cuo sam da ima nekih u Evropi sto je koriste za kompleksne oblike), ali da sam na tvom mestu ja bih prvo pokusao da nadjem nesto slicno sto je specificno namenjeno arhitekturi, sto ce da ti olaksa stvar.
Ovde samo najvece firme koje mogu da priuste licence koriste paremtarski softver i to sumnjam da im je CATIA prvi izbor. CATIA-u ovde koriste samo ozbiljni masinci koji se bave automobilskim delovima i slicno. Cak i masinci ovde koriste AutoCAD - mada to je da poludis...
Za vizualizaciju arhitektonskih stvari bih stvarno preporucio da pogledas kakvi su ovi parametarski CAD-ovi koji su specijalizovani za arhitekturu. ProE i Catia su super programi, ali ja bih mislio da bi ti bilo efikasnije ako vec imas veliku bazu standardnih arhitektonskih delova pre nego sto pocnes da projektujes zgradu. Ako vec nastavis da radis u CATIA-i, bilo bi ti pametno da napravis svoje standardne delove koje ces posle samo da ubacujes po potrebi. Jos jedan program koji bi ti mozda bio koristan je IronCAD (imaju demo za d/l), pa pogledaj i proceni sam. Od Autodesk-a bih pogledao Revit da sam na tvom mestu, jer deluje kao vrlo fin program (parametraski itd...)
CATIA je super ako ces stalno da pravis strasno kompleksne organske povrsine i slicno, ali za vizualizaciju arhitektnoskih objekata mi se cini da ti to nije najvaznije za rad i da je mozda "overkill".
Sa srecom u tvojoj potrazi za najefikasnijom metodom rada, nadam se da ovde gore ima i korisnih informacija,
Ivan
[ Faxy @ 01.08.2004. 23:43 ] @
Pozdrav svima evo opet mene.
IvanRD - Sta mislis za moj izbor software-a
1. ArchiCAD - Projektovanje u arhitekturi, Izrada 2D planova, Modeliranje virtuelnog 3D objekta sa kompletnim predmerom i proracunom materijala itd. (program kosta 5.000 evra i nalazi se u varijanti za Win2000/xp i MacOS-u, pravi ga madjarski Graphisoft).
2. Maya - Smatram da je broj 1 softver za vizualizaciju! Ovde renderujem i pravim materijale. Pnekad odmodelujem neke skatljive povrsine koje u ArchiCAD-u ne mogu. (Maya complet kosta 1.999$ nudi sve ukljucujuci skupi i mocni iMentalRay sem modula: fur, hair, live, fluid i clouth koji se nalaze u unlimited verziji od 6.999$ a cija je upotreba u arhitektonskoj vizualizaciji diskutabilna. Maya se nalazi u varijanti za SVE OPERATIVNE SISTEME: Win2000/xp, MacOS, Linux, Irix)
3. Catia - Koristi je retko samo za precizna parametarska modelovanja slozenih povrsina. Znam samo nekoliko osnovnih modula.
PS - Prvo sam probao kombinaciju AutoCAD i MAX ali mi se ArchiCAD-MAYA mnogo vise svidja.
[ IvanRD @ 02.08.2004. 00:44 ] @
Zvuči dobro... mada nisam nikad koristio Archicad pa ne znam kakve su mu mogućnosti odgledao sam neke demo filmove i deluje kao ok program.
Ja licno volim Max, ali to je cisto zbog toga sto sam na njega navikao, a i volim lakocu i lepotu Brazil renderera. Ako bolje znas Maju i MentalRay to ce isto super da ti odradi posao...
Bilo bi interesantno direktno uporediti Revit i Archicad...
Ivan
[ sasa73 @ 25.10.2004. 20:02 ] @
Instalirao sam Catia V5R14 (2 CD-a), ali mi nije aktivan help. Da li mi je potreban dodatni CD sa instalacijom helpa? Ima li neko tutorial za Catia v5?
Unapred hvala.
[ tex777 @ 01.11.2004. 08:00 ] @
Potreban ti je dodatni CD i najverovatnije ih ima 3 ili 4 komada.
[ aleksim @ 02.11.2004. 20:42 ] @
Vec sam postavljao ovo pitanje ali niko nije odgovorio. Da pokusam jos jednom: Kako da dobijem sastavnicu sklopnog crteza u Drafting modulu CATIA-e, a da ona bude adekvatnog izgleda? (znam da postoji Bill of material, ali hteo bih da imam drugaciju sastavnicu...)
[ Galinero @ 18.11.2004. 10:01 ] @
Upravo sam počeo koristiti Catiu V5 i interesujeme jedan problem koji bih trebao u školi da napravim.
Kako izraditi zubčanik u Catiji V5? Ako netko zna, molio bih stvarno. Jedino što sam na netu pronašao bila je ova slika jin-gear.gif
[ tex777 @ 20.11.2004. 14:04 ] @
Mozda bi bilo bolje da pevas cirilicu umesto da CAD-iras zuPcanike...sa takvim imenom i prezimenom se daleko stize..:)...a i ne treba ti nikakva skola...:)
Sorry, morao sam..:)
[ aleksim @ 12.12.2004. 14:41 ] @
Pozdrav svima!
Interesuje me da li u CATIA-i postoje razlicite vrste celika (C
0363, C 2130 itd) i ako postoje kako da "dodjem"do njih?
[ tex777 @ 12.12.2004. 21:47 ] @
Ne postoje, ali mozes da ubacis bilo koji materijal koji hoces.
[ aleksim @ 13.12.2004. 23:38 ] @
Da li neko zna kako da zavarim dva "U" profila, suceono, V-savom. Da
ne bude zabune, mislim na CATIA-u.
[ SlavishaT @ 21.12.2004. 12:28 ] @
Mozes koristiti STRUCTURE DESIGN za modeliranje ta dva profila. Mozes ih i izmodelirati u PART DESIGN, postaviti ih u ASEMBLY DESIGN kako ti odgovara.
Varove dodajes u WELD DESIGN. Odaberes tip vara i selektujes na modelu sta treba.
[ aleksim @ 21.12.2004. 22:38 ] @
Sve je to ok, znao sam to i pre, ali nece da prihvati V-sav na radijusu
U-profila. Da budem malo precizniji, zelim dva U-profla da zavarim suceono
V-savom, ali PO OBIMU poprecnog preseka tog profila. Sve odradim kako treba
ali dobijem zavar samo na "pravim delovima".
[ Faxy @ 27.12.2004. 11:26 ] @
Jedno pitanje:
Pokusavam da sa sto je manje gubitaka moguce, model (part modeling), iz CATIE prebacim u Alias MAYU, kao poligonalni. Provalio sam da je *.stl izvoz najbolji samo mi nije jasno gde se u CATIAi steluje *.stl izvovz.
Zeleo bih da dobijem nesto precizniji model (sa vise poligona) od default-a.
P.S. Ovo sam sam provalio a mozda nekome zatreba: Ako iz CATIE zelis da prebacis model (part modeling) u MAYU kao NURBS. Iz CATIE snimis objekat kao *.CATPart i uvezes u Alias StudioTools v12 iz njega snimis kao .wire koji maya bez greske uvozi kao NURBS (samo treba nastelovati tesalaciju).
[ aleksim @ 03.02.2005. 22:33 ] @
Zna li neko koje su novine u CATIA V5R14 u odnosu na V5 R13?
[ moonliner @ 06.02.2005. 15:30 ] @
Prvo, POZDRAV SVIMA ali pre svega ljudima koji organizuju i drze u zivotu [es].
Malo kasnim ali mozda ce nekom pomoci ono sto cu reci. Prvo polemike tipa sta je bolje AutoCAD, Inventor, CATIA, Pro E, SolidWorks (dalje SW), SolidEdge (dalje SE) itd itd .... smatram izlizanim jer lici na ono "Sta je starije kokoska ili jaje?" ili ono (sto sam cuo i pod ovom temom) "Linux ili Windows ili ... ?" Diskusije na tu temu verovatno postoje od nastanka racunara.
Kako ja to vidim, razliciti ljudi <-> razlicite sklonosti, a sve, pa i mi sami, imamo prednosti i mane. Moja iskustva su sledeca:
poceo sam od AutoCAD-a (logicno), davno bese (nije hvalisanje zaista), verzija 10 na 286 sa "neverovatnih" 1 MB RAM-a i 40MB HDD-om. Danas je tu iskljucivo SW i Catia (cak je ista firma u pitanju: "Dasault Systemes" - ako dobro napisah, a opet su tako razliciti paketi, neko ce da kaze i drugacije namene....pa mozda). SE koristim ako mi zatreba ozubljenje (i jos po nesto) inace ne moze da prismrdi prethodno pomenutim, i naravno AutoCAD da se doteraju crtezi i dalje je neprikosnoven. A zasto opstaje?? pa po mom misljenju, univerzalan je, i uprkos komentarima, za mene jednostavan. Toliko o tome. Probao sam i neke druge pa izmedju ostalih Inventor i ProE wildfire (ako tako bese, valjda ver 2001). Bukvalno sam otvorio i zatvorio, priznajem. Ne znam, nisu imali "atmosferu".
Toliko o tome, back to topic:
Citat: aleksim: Sve odradim kako treba
ali dobijem zavar samo na "pravim delovima".
Meni se cini da to i nije moguce, pa preostaje rucno: "user weld". Ali to malo komplikuje stvari. Moras u assembly modul....pa assembly feature. U svakom slucaju "igranka do zore". Pogledaj help ako ne uspes nista drugo.
Citat: aleksim: Vec sam postavljao ovo pitanje ali niko nije odgovorio. Da pokusam jos jednom: Kako da dobijem sastavnicu sklopnog crteza u Drafting modulu CATIA-e, a da ona bude adekvatnog izgleda? (znam da postoji Bill of material, ali hteo bih da imam drugaciju sastavnicu...)
E tu vec ima leka:U assembly-ju imas meni "analyze -> bill of material" tu preko Define format definises izgled liste, ali ne znam da li moze da se menja izgled naslova kolone, mislim da moze ali nisam siguran. Onda se vratis u Drafting i isto imas: (valjda bese) "Insert -> Generation -> Bill of material" s tim sto ako hoces, otvoris novi sheet pa ga ubacis tamo. Ima i drugi nacin. Kad definises izgled liste, izvezes u excel. Onda u excel-u nasminkas sta ti treba i izvezes takvu tabelu u csv fajl. U drafting-u potom imas "table from csv" i to je to.
Citat: aleksim: Zna li neko koje su novine u CATIA V5R14 u odnosu na V5 R13?
Ja sam naleteo na to jedinu u help-u. Svaki od modula (mislim na help) sa leve strane ima stavku "What's new?"
Dosadasnje iskustvo mi govori da su unapredjenja (uglavnom) minimalna i uglavnom pojednostavljuju prethodne (komplikovanije) procedure.
Citat: aleksim: Interesuje me da li u CATIA-i postoje razlicite vrste celika (C
0363, C 2130 itd) i ako postoje kako da "dodjem"do njih?
Cini mi se da u strukturnoj analizi (Generative structural analysis) treba da ima stavka "User material". Ali mislim da je to samo za analize.
E i da JA nesto pitam:
Ima li neko, literaturu / url (po mogucstvu elektronska izdanja), bilo sta vezano za detaljnije razmatranje modula: Generative Shape Design, FreeStyle, Automotive Body in White Fastening i Automotive Class A.
[ saleng_42 @ 08.02.2005. 09:48 ] @
Citat: moonliner:
Probao sam i neke druge pa izmedju ostalih Inventor i ProE wildfire (ako tako bese, valjda ver 2001). Bukvalno sam otvorio i zatvorio, priznajem. Ne znam, nisu imali "atmosferu".
Zanimljivo kako su ukusi različiti 
Na primer, ja bih napisao isto, samo bih umesto "Inventor" stavio "Solidworks". Mada, nije baš da sam SW samo otvorio i zatvorio. Otišao sam i malo dalje.
Moraću da probam taj SolidEdge...kad-tad... 
[ moonliner @ 09.02.2005. 09:10 ] @
Citat: saleng_42: Zanimljivo kako su ukusi različiti
Slažem se. A želeo bih da se dopunim (ne pivom naravno), čisto da ne budem pogrešno shvaćen.
Inventor zaista nije loš. Video sam simulacije nekih zanimljivih mehanizama. Verovatno se zato (nakratko) i javila želja kod mene da ga "pogledam".
SW koristim čisto za modeliranje, mada ima neke interesante nadgradnje kao što je recimo COSMOS paket (MKE, kinematika, fluidi ...), pa i CAM Works...
Znam da me je interesovalo, a vezano je za Inventor, možda ti to znaš, da li ima mogućnost kinematske i dinamičke analize mehanizama? (Isto pitanje i za poznavaoce PRO-E-a)
Da malo pojasnim, recimo u CATIA-i kad sastaviš neki mehanizam i odradiš simulaciju, možeš (a ne moraš) uspostavom koordinatnih sistema za različite part-ove da dobijaš dijagrame pomeranja, brzine (valjda diferencirano po vremenu) i ubrzanja (valjda opet dt) bilo kog koordinatnog sistema u odnosu na bilo koju drugi. Nažalost mislim da posle toga nema nikakva dinamička analiza.
Pozdrav
[ saleng_42 @ 09.02.2005. 10:53 ] @
"moonliner" wrote:
Citat:
Citat: saleng_42: Zanimljivo kako su ukusi različiti :)
Slažem se. A želeo bih da se dopunim (ne pivom naravno)
Šta fali pivu ? :)
Citat:
čisto da ne budem pogrešno shvaćen.
Inventor zaista nije loš. Video sam simulacije nekih zanimljivih mehanizama. Verovatno se zato (nakratko) i javila želja kod mene da ga "pogledam".
SW koristim čisto za modeliranje, mada ima neke interesante nadgradnje kao što je recimo COSMOS paket (MKE, kinematika, fluidi ...), pa i CAM Works...
Nema problema, nisam ja ni mislio da si hteo nešto loše da kažeš :)
Zaista mislim da kad se tiče poređenja SW i Iv, razlike se svode na
pitanje ukusa, ili, možda je tačnije, navike. Stoji doduše ova primedba
o nadogradnjama za SW, koje pretpostavljam izdaje isto Dassault. Kod Iv
su to "third party plugins", osim MKE koja je ugrađena u najnoviju Pro
verziju.
Citat:
Znam da me je interesovalo, a vezano je za Inventor, možda ti to znaš, da li ima mogućnost kinematske i dinamičke analize mehanizama? (Isto pitanje i za poznavaoce PRO-E-a)
Da malo pojasnim, recimo u CATIA-i kad sastaviš neki mehanizam i odradiš simulaciju, možeš (a ne moraš) uspostavom koordinatnih sistema za različite part-ove da dobijaš dijagrame pomeranja, brzine (valjda diferencirano po vremenu) i ubrzanja (valjda opet dt) bilo kog koordinatnog sistema u odnosu na bilo koju drugi. Nažalost mislim da posle toga nema nikakva dinamička analiza.
Nažalost, Inventor ovo nema, osim ako slučajno nije ubačeno kao deo
"Design Accelerator" dodatka, za koji nisam siguran šta sve sadrži. O
njemu, zanimljivo, i na a-desk sajtu piše čudno malo. Inače je to u
osnovi bivši Mechsoft, ali ne znam da li su i šta skidali/dodavali.
[ SlavishaT @ 10.02.2005. 10:20 ] @
Pozdrav.
Moonliner i Sale imam pitanje, sigurno ste bolje upuceni:
Koristi li ijedna firma sa ovih prostora kinematsku analizu (nebitno u kom paketu) u svojim projektima. Mozda ima neka koja radi alatne masine recimo.
Citat: moonliner:
Ako se brzina racuna diferenciranjem puta po vremenu morao bi zadati zakon puta ( x=x(t); y=y(t); z=z(t)). Mislim da se brzina ne izracunava na taj nacin, jer je putanja svih tacaka vec definisana samom definicijom mehanizma.
Zadaje se brzina izvrsavanja neke komande u mehanizmu (laws). Pokusavam da na SUS motoru koga sam izmodelirao i uspio odraditi simulaciju sa komandama da odradim i "Simulation With Laws". No, imam problem, pa ako si radio s tim mozda mi i pomognes:
Zelim da zadam ugaonu brzinu radilice, i da na osnovu nje mjerim brzinu i ubrzanje tacke na klipu (bilo koje, svejedno je).
Radim kako je objasnjeno u helpu: komandi kojom definisem ugao radilice zadajem formulu za vrijeme (kako je to uradjeno u helpu za vratilo frikcionog mehanizma) 1s*25deg. Nece da prodje, vjerovatno nisam prije toga neke stvari definisao, ili citav mehanizam nije dobro definisan.
Nemam sada ni vremena, kod kuce cu za vikend malo bolje prouciti help. Idem da ucim masinske elemente, nemam od ovog trenutno nista ;-)
Cucemo se, uzdravlje.
Evo uspio sam, pravio sam gresku u sintaksi. Prilozicu i sliku sa grafikom (ugao radilice; vrijeme). Sada "Simulation With Laws" ide i nece biti problem mjeriti brzinu tacke na klipu.
Pitanje: da li se moze zadavati promjenljiva brzina izvrsavanja komande? Ova moja je konstantna: za jednu sekundu radilica se okrene za 25 stepeni, sto se i iz grafika vidi. Funkcijom mozda (V=V(t) ili w=w(t)-ugaona brzina) Ako moze, onda sam te Moonliner pogresno ispravio i unaprijed ti se izvinjavam.
Ljudi izvinite sto sam vas mozda zamarao ovom porukom, ali pisao sam ju dok sam radio i necu da ju prepravljam.
[ SlavishaT @ 10.02.2005. 11:11 ] @
Zaista sjajna stvar. Povecao sam ugaonu brzinu radilice tako da za jednu sekundu "prebrise" 90 stepeni. Prilozio sam uz ovu poruku grafik brzine tacke (svih tacaka jer se klip krece translatorno) na klipu u odnosu na blok motora i njegov koordinatni sistem (u pitanju je brzina duz z-ose). Vide se maksimalna brzina klipa i trenuci kada je klip u mrtvim tackama.
Pozdrav
[ moonliner @ 10.02.2005. 14:38 ] @
Citat: SlavishaT: Pozdrav.
Koristi li ijedna firma sa ovih prostora kinematsku analizu (nebitno u kom paketu) u svojim projektima. Mozda ima neka koja radi alatne masine recimo.
Ne znam, mislim da ima jako malo kupljenih licenci čak i za module koji se tiču modeliranja, a da nespominjem kinematiku, ili MKE ...
Inače ja je koristim čisto privatno, da sebi malo olakšam muke a i zato sto mislim da je strašan "paketić".
Citat: SlavishaT: Zaista sjajna stvar. Povecao sam ugaonu brzinu radilice tako da za jednu sekundu "prebrise" 90 stepeni. Prilozio sam uz ovu poruku grafik brzine tacke (svih tacaka jer se klip krece translatorno) na klipu u odnosu na blok motora i njegov koordinatni sistem (u pitanju je brzina duz z-ose). Vide se maksimalna brzina klipa i trenuci kada je klip u mrtvim tackama.
Pozdrav
 Fino, to bi bilo to.
Ono što bih ja voleo da vidim je dinamciko ponasanje ovakvog sistema. Naime sigurno nije isto ako je klip recimo čelični, ili recimo keramički. Ili ako se radilica vrti traktorskih 2500 o/min ili formulinih 19200 o/min (BMW Motor P83 - 900 KS).
Citat: SlavishaT:
Pitanje: da li se moze zadavati promjenljiva brzina izvrsavanja komande?
Koliko ja znam ne može. Voleo bih da me demantuješ ti ili neko drugi. Mada meni je i ovo dovoljno kad vec nema (ja sad ko baba narikaca) dinamike tj. uticaj mase.
Caos
[Ovu poruku je menjao moonliner dana 10.02.2005. u 17:00 GMT+1]
[ moonliner @ 10.02.2005. 15:29 ] @
Citat:
Ako se brzina racuna diferenciranjem puta po vremenu morao bi zadati zakon puta ( x=x(t); y=y(t); z=z(t)). Mislim da se brzina ne izracunava na taj nacin, jer je putanja svih tacaka vec definisana samom definicijom mehanizma.
Zadaje se brzina izvrsavanja neke komande u mehanizmu (laws). Pokusavam da na SUS motoru koga sam izmodelirao i uspio odraditi simulaciju sa komandama da odradim i "Simulation With Laws". N
Ovo mi je promaklo, pa samo da se nadovežem.
Da, znam da CATIA neradi tako. Čini mi se da se jednostavno za svaki položaj ("number of steps" u okviru komande "simulation with laws") beleže koordinate zadate tačke u referentnom sistemu i tako se dobije dijagram koji si nam pokazao. Na osnovu njega za svaki taj isti položaj je jednostavno izračunati brzinu (znaš put i vreme) i ubrzanje (znaš brzinu i vreme). Dakle što je rezolucija (broj "number of steps") veća dijagrami su precizniji. Možda malo primitivno, ali efikasno.
Pozdrav
[ saleng_42 @ 10.02.2005. 17:26 ] @
Citat: SlavishaT: Pozdrav.
Hmm...pa najkraći (a i najgluplji  ) odgovor je da da verovatno koriste firme kojima to treba, a imaju inženjere dovoljno "u toku" da znaju da koriste odgovarajuće pakete. Sad, koje su to firme i koliko ih ima, ne bih mogao da pomognem, ali mogu da kažem drugu stvar. Uvek postoji mogućnost da tvojim dolaskom, firma u kojoj se zaposliš počne da koristi naprednije metode rada  Koliko upornosti, živaca itd. će biti potrebno za tako nešto...
[ aleksim @ 10.02.2005. 22:36 ] @
Pozdrav!
Sto se tice upotrebe CATIA-u firmama, uglavnom se svodi na
individualni entuzijazam (moj primer). Kad posumnjam da neki deo ili sklop
nece izdrzati opterecenje, izmodelujem pomenuti deo (sklop) i ispitam
statickom analizom u CATIA-i. Jos nesto, posto se kod nas dosta radi sa
savijenim profilima, raznih oblika, uvek je "problem" odrediti razvijenu
meru (povrs), narocito kad savijeni deo ima neka specificna usecanja- zato
je Sheet metal design zakon! Koliko znam, V5R13 ima modul za dinamcku
analizu, ali nisam provalio kako radi (citaj nemam help za r13!), nesto sam
pokusao i kad je poceo Computation, posle pola sata rada zauzece procesora
je bilo 100% non-stop, a zauzece memorije 1.6 GB i jos bi trajalo da meni
nije pukao film, i prekinuo proracun.
Kao sto rece saleng_42, kad mlad inzenjer dodje u firmu, od njega
zavisi dosta stvari, ali mnogo zivaca treba i upornosti da bi se neko "novo"
znanje primenilo. Neverovatno je koliko su ljudi, rukovodeci, ucaureni
("Imate ACAD pa crtajte, nemoj da izmisljas besne gliste"), a sa druge
strane traze od tebe da nesto "uradis u 3D" kad treba da dodje neka strana
delegacija pa treba prezentovati proizvode. Kinematikom se nisam puno bavio
tako da su vasa iskustva dragocena kako za mene, tako i za ostale na ovom
forumu.
Imam pitanje: kad projektujete neki svornjak i cauru, potreban je
zazor da bi svornjak prosao kroz cauru. E sad, kad treba da odradim rotaciju
caure oko svornjaka, koliko kapiram modul o kinematici, ne sme da postoji
zazor izmedju caure i svornjaka. Da li se vrsi prepravljanje sklopa ili je
moguce dobiti, na neki nacin, okretanje caure oko svornjaka bez eliminacije
zazora?
[ SlavishaT @ 11.02.2005. 10:38 ] @
Da li propisujes "Revolute Join" za ose svornjaka i caure? Ne bi trebalo da bude problema oko rotacije cak i ako postoji preklop (senzor ga u tom slucaju identifikuje - CLASH ).
Najvjerovatnije nisi selektovao dio koji treba da miruje. Ako selektujes svornjak kao "Fixed Part" rotirace caura oko njega, a ako selektujes cauru svornjak bi morao da rotira u njoj.
Klikni dva puta na "Revolute Join" u stablu ili na "Cylindrical Join" ako si njega propisao, i u dialog box-u cekiraj "Angle Driven". Mozes upisati granice rotacije, po default-u su -180 i 180 stepeni (cini mi se). Poslije OK dobices poruku da se mehanizam moze simulirati. To je to, ako mehanizam cine samo svornjak i caura.
Pozdrav
[ moonliner @ 11.02.2005. 11:16 ] @
Citat: aleksim:
Imam pitanje: kad projektujete neki svornjak i cauru, potreban je
zazor da bi svornjak prosao kroz cauru. E sad, kad treba da odradim rotaciju
caure oko svornjaka, koliko kapiram modul o kinematici, ne sme da postoji
zazor izmedju caure i svornjaka. Da li se vrsi prepravljanje sklopa ili je
moguce dobiti, na neki nacin, okretanje caure oko svornjaka bez eliminacije
zazora?
Malo mi nije jasno šta zapravo želiš da postigneš, ali da probamo ovako. Pretpostavljam da naime želiš da ostvariš tzv screw joint (vijčana veza). Za takvu vrstu veze za ulazne podatke dovoljno je da navedeš osu svornjaka(klikom na cilindričnu površ) osu čaure (klik na njegovu cil. površ) i korak (navoja). Po tom pitanju help je sasvim ok objasnio ovaj postupak.
Inače, generalno, u kinematici CATIA uopšte ne razmišlja o tome koliki su part-ovi koji se sprežu (mislim gabaritno) i koje površine treba tj. ne treba do dođu u kontakt, ili koliki su zazori. Jednostavno korisnik definiše kakvu vrstu veze želi, u zavisnosti od toga, obezbeđuje ulazne podatke: tačka, linija, površ i potom pušta simulaciju.
Pa tako na pr. malo sam se igrao sprezanja zupčanika tzv. gear joint. Oni mogu biti predstavljeni kao cilindri (kao u help-u), kao pravo ozubljenje (kao lukovi ili kao evolvente i sl.) ili čak kao kocke  . Možda smešno ali CATIA zaista ne pravi razliku.
Meni je kinematika koristila za dve namene: da li će u mom mehanizmu doći do "zadiranja" jednog part-a u drugi (tzv. interference detection) i za crtanje trajektorije kojom se neka tačka mehanizma kretala (trace).
Ne znam da li još neko ima neku ideju oko ovoga?
Citat:
Jos nesto, posto se kod nas dosta radi sa
savijenim profilima, raznih oblika, uvek je "problem" odrediti razvijenu
meru (povrs), narocito kad savijeni deo ima neka specificna usecanja- zato
je Sheet metal design zakon!
Ovi bi meni bilo stvarno zanimljivo. Pre nego što "zagrebem" help, možeš li mi reći da li bi CATIA mogla da razvije i neku konusnu površ, kao što je na pr. zarubljena kupa? Ako bi to moglo, to bi mi rešilo neke zaista lepe probleme. Do sad sam se uvek zezao sa mechsoft-ovim sheet metal-om, ali on obrađuje samo uobičajene probleme.
Citat: Koliko znam, V5R13 ima modul za dinamcku
analizu, ali nisam provalio kako radi (citaj nemam help za r13!), nesto sam
pokusao i kad je poceo Computation, posle pola sata rada zauzece procesora
je bilo 100% non-stop, a zauzece memorije 1.6 GB i jos bi trajalo da meni
nije pukao film, i prekinuo proracun.
 da, po tome je CATIA poznata, još ako mu pustiš neku optimizaciju na bazi MKE, pa slobodno možeš da odeš na godišnji odmor, naravno nju ostaviš da vredno radi. A tek da ne spominjemo šta bi bilo ako postaviš neki adaptivity. Ihiiiiiiiii.....možeš i unuke dočekati  (ili za neke: praunuke)
I očigledno si model dobro postavio, jer ako nisi brzo računanje "pukne" (čuvena greška singulariteta). Mada kako sam ja video samu dinamiku brzo odradi, bukvalno par secundi, kao i frekventu analizu koja je inače preduslov za dinamiku.
[ aleksim @ 11.02.2005. 21:22 ] @
U V5R13, tacnije u njenom modulu Generative Sheetmetal Desing,
postoji toolbar Hopper, koja omogucava kreiranje konusnih povrsina, odnosno
mozes dobiti zarubljenu kupu i na kraju njenu razvijenu povrs. I to nije sve
sada je moguce dobiti i cevi zeljenih precnika i zeljenih debljina zida
cevi, kao i njihovu razvijenu povrsinu. Ako smem da kazem imam neka iskustva
sa tim stvarim po prirodi posla, a kad nema CATIA-e, uzmes lepo olovku,
napises dve-tri formule i izracunas razvijenu povrsinu!:). Kad je slucaj
malo komplikovan (tipa otvor ili neki zleb na samom konusu), onda je tu
CATIA nezamenljiva. Kod nas je princip: sve sto mozes - odradi u razvijenoj
povrsi, pa posle savijaj! Sta sam jos primetio, opcija Recognize je
"uznapredovala", nacrtas bilo koji profil u Part-u, pad-ujes ga koliko ti
treba, i onda otvoris Generative Sheetmetal Desing , kliknes na Recognize i
u dijalogu selektujes Full recognition. Odmah ti od part-a naprvi
sheetmetal, kome mozes odrediti razvijenu povrs. I tako do zore...
[ moonliner @ 11.02.2005. 22:45 ] @
Citat:
I to nije sve sada je moguce dobiti i cevi zeljenih precnika i zeljenih debljina zida
cevi, kao i njihovu razvijenu povrsinu. Ako smem da kazem imam neka iskustva
sa tim stvarim po prirodi posla, a kad nema CATIA-e, uzmes lepo olovku,
napises dve-tri formule i izracunas razvijenu povrsinu!:). Kad je slucaj
malo komplikovan (tipa otvor ili neki zleb na samom konusu), onda je tu
CATIA nezamenljiva.
STRAVA. E kao da si mi pročitao misli. Ono moje pitanje za zarubljenu kupu je samo test, reko' ako može to, može i više. Mene zanimaju neke stvari tipa: ubadanje cevki različitih prečnika sa osama koje se mimoilaze, ili prelazak sa cilindričnog preseka na kvadratni ili pravougaoni sa offset-om osa, itd. Ne znam samo zašto me je toliko mrzelo da malo i to proučim, pogotovu što nisam mogao da podnesem neke zafrkancije kako to ne može bez nacrtne geometrije i "razvijanja plaštova".
Hvala, oma' se bacam na sheet metal.
[ aleksim @ 30.03.2005. 15:19 ] @
Pozdrav!
Da li neko zna kako, ako je moguce, u CATIA-i dobiti dimenzije polaznog
materijala (pripremni komad ili kako se vec gde naziva) prilikom izvlacenja
(plasticno deformisanje)? Probao sam sa nekim jednostavnim oblicima, odradim
ih u Generative Sheetmetal-u, sve ok, ali kad odradim unfold ne dobijam
ocekivano.
[ aleksim @ 01.08.2006. 22:11 ] @
Nasao sam na net-u, ali mi ne polazi za rukom:
http://www.catiacommunity.com/...a_submitanswer.php?cpfeatureid769
Mozda neko od vas moze da mi pojasni:)
[ aleksim @ 28.08.2006. 16:48 ] @
Postoji li nacin da se u Drafting modulu, pored prikaza osnovnih projekcija nekog sklopa, u dodatnom pogledu (view), prikaze exploding sklopa?
[ aleksim @ 28.08.2006. 21:47 ] @
Pronasao sam nacin:), nije elegantan ali pomaze: snimio sam assembly
pod drugim imenom, odradio exploding takvog assembly-ja i ponovo snimio sa
Save as... taj isti assembly. Onda sam otvorio izvorni assembly, pa
Darfting, isto to i za modifikovani-"eksplodirani" (tu sam odradio Isometric
view) i iskopirao Isometric view u CATdrawing polaznog assembly-ja... A neko
ce pronaci vec bolje resenje:)
[ srgarobocap @ 31.08.2006. 17:36 ] @
Pozdrav svima!
Imam jedan mali problemcic koji me muci vec neko vreme.Pokusavao sam na mnoge nacine da dodjem do odgovora ,ali bez uspeha.Cak sam i na faksu ostao bez odgovora od strane mojih profana.Inace studiram masinstvo u Bg-u.Radi se zapravo o tome da ne mogu da podesim standard u drafting modu u Catia-ji.Po difultu je ANSI standard,a nikako ne mogu da prebacim u ISO standard.Milion puta sam citao help ,ali iz onog cuda nisam uspeo da provalim,nema sanse.Koristim verziju V5R14.Prinudjen sam da tehnicke crteze prebacujem u AUTOCAD-u pa da tamo kotiram.To me strasno nervira.Ako neko ima resenje za ovaj problem bio bih mu jako zahvalan na pomoci!POZDRAV
[ PH42-CNC @ 31.08.2006. 19:41 ] @
Tools -> Standards -> pa u kategoriji izaberes drafting a u desnom padajucem meniju izaberi ISO.xml i to bi trebalo da je to.
To je CATIA V5R16, mislim da je tako i u cetrnaestici.
Inace i ja koristim AutoCAD za sminkanje crteza jel je u njemu mnogo lakse ili sam mozda ja tako navikao. (Dozvoljava stelovanje sto je kod studenata jako popularno 3+2=7.5)
P.S. Na kom si smeru? (Ovi sa proizvodnje nemaju pojma CATIA-ju)
[ srgarobocap @ 01.09.2006. 01:24 ] @
Zdravo!
Milija probao sam ranije istu foru preko tools-a,standards,drafting,i podesim ISO.xml ,ali i dalje kod mene nece da proradi kako treba.Kad npr. hocu da iskotiram neki crtez,podesim debljinu linije,izaberem recimo font za slova,i recimo povucem liniju,on je nacrta,ali svaki naredni put on me vrati na difult podesavanje i to me definitivno izludjuje.U helpu postoje neki primeri koje kada otvorim i u njima pokusam recimo da podesim debljinu linije ,svaki naredni put on primenjuje isto podesavanje,vuce linije iste debljine.U gornjem desnom uglu kada otvorim taj dokument ,na style pise Original properties i User default properties.To kod mene ne pise kada otvorim nov drafting dokument.Citao sam help i tamo spominju neko podesavanje ali samo ako si administrator.Isprobavao sam neke kombinacije ali nije upalilo.U AutoCAD-u nemam tih problema i on radi kao zmaj ,a Catia nece,HAOS!Nije mi problem da radim u AutoCAD-u ,ali mi je Catia interesantna ,pa me ovaj problemcic bas iritira.Mora da postoji neka caka.Posumnjao sam da nije u pitanju crack,da mozda on ne pravi problem.Milija kakva je situacija u v5R16,da li ona radi OK?Ako je u njoj sve ok bolje da onda pokusam nju da nadjem.Ja sam na smeru MOTORNA VOZILA , i veruj mi da je malo ljudi upuceno u ovu problematiku,a najvise me razocarava to sto ni profani ni asistenti nisu bas adekvatno osposobljeni da nam prenesu znanje iz ove oblasti pa smo prinudjeni da se sami snalazimo.Hvala ti u svakom slucaju,ako otkrijes caku javi mi,unapred hvala!
Veliki pozdrav!
[ PH42-CNC @ 01.09.2006. 03:38 ] @
Ovo bi trebalo da bude odgovor na dato pitanje. Da potrebna ti je admin ligovanje, a objašnjenje je u PDF-u. Kaži mi da li radi jer sam skoro formatirao i mrzi me da instaliram CATIA-ju.
[ srgarobocap @ 01.09.2006. 14:33 ] @
Milija probao sam ovo uputstvo i radi ,ali ima samo jedan mali problemcic.Trazi mi pre nego sto se ulogujem kao administrator da odem u ENVIRONMENT EDITOR i da tamo odredim lokaciju gde ce da sacuva podesavanja.Fajlovi se zovu:
CATReferenceSettingPath
CATCollectionStandard
I ja podesim lokaciju gde ce da sacuva podesavanje.Recimo prvo sam probao na Document and settings/sasa/aplication data/Dassault Sistems/CATSettings , i tu sacuvam to podesavanje iz editora sto mi trazi.Zatim pokrenem catia-ju u administrator modu i prema uputstvu iz pdf ja podesim na tools/standard/drafting izaberem ISO.xml i onda odem na OK i on zapamti to podesavanje,a zatim iskljucim program.E kada ga ponovo pokrenem on mi na tools/standard /drafting opet prikaze ANSI.xml .Verovatno nisam u ENVIRONMENT EDITOR-u podesio dobro lokaciju gde ce da sacuva podesavanje.Probao sam to podesavanje da snimim u posebnom fajlu na program files/Dassault Sistem/B14/intel a/startup/ ,ali kada opet pokrenem program posle izvrsenog podesavanja i admin modu opet mi prijavi da je ANSI.xml .
Mora da postoji direktorijum gde cuva podatke koje pokrece prilikom startovanja programa ,jer nesto slicno me je mucilo i u 3DStudioMAX-u 6,tamo sam uspeo da nadjem gde cuva to podesavanje ali mi ovde ne polazi za rukom.I ranije sam trazio taj fajl gde cuva kompletno podesavanje jer kada god reinstaliram program trebam ponovo da ga podesavam a to je ubistvo.Ima milion fajlova tako da mi redovno promakne ono sto trazim,ali ne odustajem.
Milija hvala ti puno na pomoci,bicemo u kontaktu ,ako budem otkrio caku javicu ti.Sigurno je neka sitnica ali ja nikako da je uocim.
Veliki pozdrav!
[ PH42-CNC @ 01.09.2006. 14:41 ] @
Ipak sam morao instalirati CATIA-ju da probam da li ovo gore radi i neće.
Ali onda posle 2 sata traženja naletim na rešenje problema. 
I provereno radi. 
Samo pažljivo prati tekst.
To start CATIA in Administrator mode, modify your desktop launch shortcut in something like:
"C:Program Files\Dassault Systemes\B15\intel_a\code\bin\CNEXT.exe" -admin
After that, in Start -> Programs -> CATIA -> Tools click on Environment Editor option the
add the variable "C:Program Files\Dassault Systemes\B10\intel_a\docs\admin" to the CatReferenceSettingPath and CatCollectionStandard entries.
Of course, first you must create the Admin folder on the respective path.
http://www.catiacommunity.com/...5de10315bdcf3da6ae17ba48a3c5ce
P.S. Test iz termo mi je u utorak  , a ja gledam CATIA-u. (JEbiga ima drugi rok)
Dok sam ja pisao ovu poruku ti si već dao odgovor. Probaj sa ovim. Kod mene radi.
[ srgarobocap @ 01.09.2006. 15:50 ] @
Milija prijatelju ono sto sam probao ,kada sam ti pisao ,radi.Folder koji sam napravio i gde sam sacuvao podesavanje je OK.U njemu smesta podesavanja i tu ih cuva.To je bilo resenje.E sad kada sam u administrator modu podesio ,a pre toga sve ono iz enviromenta ,kreirao sam vlastiti style u tools/standard/drafting pod nekim drugim imenom .Zatim sam izvrsio korekcije oko debljine linija ,fonta i drugih zezalica ,otiso na OK ,izasao iz catia-je,i pokrenuo ponovo program.Otvorio sam drafting i pod standar opciju u onom malom prozorcicu izabrao ime fajla (taj fajl se meni nalazi na document and settings/sasa/aplication data/dassaultsystemes/CATSettings/sasa/drafting) .I to je to,radi kao zmaj ,sva ona podesavanja koja sam mu zadao on mi prilikom startovanja sesije pokrece kao difult podesavanje.Prijatelju nemas pojma koliko sam hepi zbog ovoga ,ali nista ne bi uradio da nije bilo tebe.Tvoj sam duznik za ovo!
El znas sta je najtuznije od svega?Sto covek na faksu ne moze nista pametno da nauci ,gomila gluposti koja nam u zivotu nece trebati.Umesto da nas teraju da radimo u nekom od softverskih paketa ,mi se jos cimamo da sve radimo rucno,UZAS!Malo je ljudi koristi ove softvere ,zao mi je zbog toga,voleo bih da nas ima vise i da se sastajemo i radimo na zajednickim projektima.To nije nemoguca misija ,nesto slicno sam pokusao da izvedem na mom smeru ali nisam naisao na odziv svojih kolega,tako da je ideja o zajednickom projektu propala.Ljudi nisu svesni sta su propustili,nisu ocene i diploma najvaznija stvar na svetu.Bez znanja ovih programa mozemo samo da se slikamo sutra kada se budemo zaposlili.Mozda neznanje kod nas u zemlji i prolazi ,ali preko grane sigurno ne!
Milija studiras masinstvo ovde u BG-u ili negde drugde?
POZDRAV
[ aleksim @ 28.10.2006. 15:45 ] @
>
Da li je moguce u modulima Piping design ili Tubing design koristiti
"suplje" cevi? Probao sam uobicajenim toolbar-ovima (Route a Run i Route
from spline), ali uvek dobijem pun presek cevi. Ili postoji neki katalog u
okviru CATIA-e koji nisam pronasao ili je nesto drugo u pitanju? Doduse,
moguca je dorada ovih cevi kao part-ova:), ali to nije to.
Sasa
[ aleksim @ 20.02.2007. 22:09 ] @
Moze li mi neko reci zasto step (ili stp) fajl zauzima vise memorije
od CATPart ili CATProduct fajla?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|