[ Bojan J @ 17.12.2021. 09:07 ] @
Pozdrav,

U firmi imam Telekomovu optiku, sa /29 subnetom, zavrsilo na mom Cisco 1941 i to sve radi OK. Medjutim, pojavila se potreba za backup link-om. Planirano je da uradimo WAN failover na 1941 tako sto bi smo napravili ip-sla i sve je bilo OK do dela gde mi treba adresa unutar Telekoma koja nije dostupna van Telekomove mreze. Od bekap provajdera bi koristili nas gateway kod njih i koji nije dostupan spolja preko Telekoma, ali Telekomov gateway je dostupan spolja i preko drugih provajdera. U tom slucaju bi imali stalni flap u slucaju prekida primarnog linka odnosno Telekoma. Pitanje je da li neko zna neku adresu koju bi mogli da iskoristimo ili neki drugi nacin kako da to resimo? Telekom je do nas dosao optika na media konverter.
[ Qazio @ 17.12.2021. 13:43 ] @
Nisam siguran da treba toliko da komplikujes.
Na IP SLA imas primarni i backup link.
Podesis ping na 8.8.8.8 i on ce uvek da pinguje gde ce source biti primarni link.
Kada padne on ce preci na backup, ali ce da nastavi da pinguje sa source primarni link.
Kada se ping tj konektivnost sa primarnog ponovo uspostavi vratice se na primarni i to je to.
[ Bojan J @ 17.12.2021. 22:21 ] @
OK, mogu da probam. Ako mislis "Podesis ping na 8.8.8.8 i on ce uvek da pinguje gde ce source biti primarni link." da mu kazem da icmp-echo 8.8.8.8 source interface biti GigabitInterface0/1.64 (sto mi je Telekom internet) jer ce u suprotnom moci da dodje "okolo" i da mi flapuje?
[ Qazio @ 17.12.2021. 22:40 ] @
Bas tako, imas tu podesavanja na koliko pinguje vodi racuna da ne pingujes precesto jer ce te server otkaciti, a takodje podesi da radi na tri izgubljena pinga da ne bi flapovao bez veze.
Kad saberes, bices 30 sec bez neta, ako ti je to prihvatljivo.
Mislim nisam siguran da li si me razumeo, ne radis podesavanje icmp generalno na nivou rutera, vec to mozes uraditi kroz SLA.
Iskren da budem nisam siguran da li to moze na 1941, i koji je tacno format komande, na asi je to vrlo lako uraditi, proguglaj malo