[ Johnatan Arcer @ 26.12.2021. 12:05 ] @
Zdravo svima,
Koliko je sigurno da se windows server koristi umesto klasicnog rotera. (NAT, firewall, dhcp...)

Zastita bi bila samo njegov software-ski firewall?
[ Predrag Supurovic @ 26.12.2021. 16:22 ] @
Za cenu samo licence za Windows kuips lepo ljudski ruter i ne baviš se improvizacijama.
[ bachi @ 26.12.2021. 18:21 ] @
Citat:
Johnatan Arcer:
Zdravo svima,
Koliko je sigurno da se windows server koristi umesto klasicnog rotera. (NAT, firewall, dhcp...)

Zastita bi bila samo njegov software-ski firewall?

DHCP, DNS, WINS :) sasvim lepo rade.

Kroz RRAS/NAP radi i NAT, VPN, (statičko) rutiranje, ali ja stvarno nemam poverenja da stavljam Windows mašinu tako otvorenu na Internet i da mi ona bude glavni gejtvej do i od interneta. I da, u tom slučaju se koristi njegov softverski firwall.

Ako si baaaaaaaš tanak sa budžetom, podigni pod serverom hyper-v rolu i instaliraj pfsense community i njega koristi kao firewall/ruter. U zavisnosti od internet protoka, biće mu možda dovoljno jedno virtualno jezgro i 256-512MB RAM-a.
[ nkrgovic @ 26.12.2021. 21:05 ] @
Jos jedan glas za pfSense. Windows stvarno nije za internet, sta god Microsoft pricao, plus moze pfSense i na totalni krs od hardvera. Bukvalno, ako imas bilo kakav racunar sa 4GB RAM-a (moze i 2GB) koji ima AES-NI i ima dve mrezne karte - eto ga firewall. Trci krugove oko Windows servera, bez uvrede.

Iskreno, meni Windows server ima smisla za ono sto je core microsoft - Active Directory i Exchange - a i tu mi je MS 365 bolje resenje. Za sve ostalo, ne. Sad i .NET aplikacije trce u Linux-based containerima samo tako, uz malo truda oko programiranja.