[ vojvoda1010 @ 31.12.2021. 07:26 ] @
kako da napravim "2 kolone" u prvoj tekst na jednom jeziku a pored je prevod na engleskom???
[ flighter_022 @ 31.12.2021. 14:14 ] @
Najlakse je ne sa formatiranjem u 2 kolone nego sa tabelom sa sakrivenim linijama. Za svaki novi pasus napravis novi red u tabeli, tako da je pocetak na srpskom poravnat sa pocetkom na engleskom ili nekim drugim jezikom.
[ madcama @ 01.01.2022. 01:15 ] @
Ne mora da znači da će pasusi biti poravnati. Ali svakako je lakše formatiranje uz tabele.
[ B3R1 @ 01.01.2022. 12:58 ] @
Mislim da je tu najelegantnije resenje fomatiranje teksta u 2 kolone, poput formata koji se koristi za naucne radove (Layout => Columns => More Columns => Two), nadalje podesis parametre i to ti je to. Kada popunis kolonu celim pasusima, uradis Insert => Break => Column Break, onda u desnu kolonu upises prevod ta tri pasusa. Nakon prevoda uradis isto to (Insert => Break => Column Break). I tako redom do kraja dokumenta. Predost je sto se ne maltretiras s tabelama koje se nezgodno ponasaju kada ih prelamas preko vise strana. Jedina stvar koju moras da pazis je da ne obrises Column Break. Pasuse svakako neces moci idealno da poravnas ali to i nije toliko bitno. Bitno je da su pasusi odvojeni cestitim razmakom.

Tabele su nocna mora. Oznacavanje teksta u tabeli je grozota - krenes da ga oznacavas i odjednom ti Word oznaci celu celiju tabele - po principu sve ili nista. Jedan moj klijent koristi template sa tabelama i zahteva od nas da tu upisujemo svoj tekst. Kad god radim s njihovim template-om poludim, pogotovo kada se tabela prelama na vise strana - tada Word krene da mi skace sa strane na stranu dok ne poludim i ne razbijem nesto oko sebe. Zaboravi tabele!
[ mjanjic @ 01.01.2022. 23:18 ] @
Idealno bi bilo imati Textbox-ove kao kod Indesign-a i sličnih programa za prelom teksta, koje možeš da povežeš tako da se višak teksta "preliva" u odgovarajući Textbox na sledećoj stranici.

U stvari, to i postoji, napraviš Textbox-ove preko Insert taba (odnosno, ribbon-a) i podesiš ih kako ti odgovara, a potom u Format tabu imaš opciju Create Link (u sekciji 'Text'), klikneš na tu opciju kada ti je selektovan Textbox sa koga hoćeš da se tekst nastavlja u Textbox-u na koji klikneš nakon klika na "Create Link".