[ anita.aleksic @ 13.01.2022. 16:28 ] @
Pozdrav svima!!! Nova sam na ovom divnom forumu, pa se nadam da moj post ne krsi pravila. Ako nesto nije u redu, mnogo se izvinjavam!

U prilogu poruke cu ostaviti tabelu sa spiskom knjiga iz dela moje matematicke biblioteke. Ima oko 200 knjiga.

Zamolila bih sve one sa znanjem i iskustvom, a pre svega sa vremenom, da pogledaju tabelu, te da mi daju savet/predlog da li sam knjige dobro podelila po oblastima (mozda podela na oblasti nije dobra, ili knjige nisu u odgovarajucoj oblasti.......) ili su potrebne dopune oblasti, izmene i sl.

Jos vaznije, zamolila bih ako mozete na osnovu svog iskustva (koristili ste, culi ste.....) da mi oznacite/obelezite u fajlu koje knjige su najbolje za koju oblast (u smislu razumljivosti napisanog, sveobuhvatnosti teme....).

Takodje, bih zamolila da mi pomognete da napravim redosled oblasti prema redosledu ucenja.

Napomena: Postoji i poslednji deo "Visa matematika" tu nema potrebe deliti na oblasti, vec bih samo volela da mi oznacite koje su to knjige koje su najbolje (u smislu razumljivosti napisanog, sveobuhvatnosti teme ....).

Hvala svima, unapred!!!!!!!!!
[ stameni @ 22.01.2022. 13:14 ] @
Možeš li reći da li ove knjige imaš u papirnoj formi (kao klasične knjige) ili u elektronskoj (skenirano)?

Ja imam hrpu skeniranih knjiga iz matematike i fizike, ali su uglavnom na engleskom i ruskom jeziku.
[ djoka_l @ 22.01.2022. 15:36 ] @
Kao što reče stameni, u moje vreme smo se kleli u ruske zbirke zadataka.

Nemam blagu predstavu zbog čega si skupila tolike knjige iz matematike. Da li ti je ideja da studiraš matematiku ili nešto drugo? Koji nivo znanja trenutno imaš?
Od svih nabrojanih knjiga, ja imam samo Ljaška (naravno, na ruskom).
Osim te dve zbirke, u moje vreme se iz analize uglavnom koristio Demidovič (postoji i srpski prevod), mada sam se ja više držao Bergmana (na ruskom).

Tekođe znam da su Apsenove knjige dosta korišćene, najčešće od strane onih kojima matematika nije prvenstveno interesovanje. Nekako su jasnije od ostalih u istom rangu.

Onda, ni podela baš nije dobra. Recimo, poslovna matematika je isto što i finansijska i "gospodarska" matematika (samo što je "gospodarska" termin koji se koristi u Hrvatskoj). U odnosu na ostale knjige, te tri grupe su kao ljubavni romani u odnosu na klasiku - nešto za laku zanimaciju. Ako misliš da ideš na ekonomiju, onda ti ne treba ništa drugo, a ako ti je cilj neko ozbiljnije udubljivanje, odna ih bolje ostavi negde u podrumu.

Dalje, pod geometriju si stavila zajedno i Euklidsku i ne-Euklidsku geometriju. Dve potpuno drugačije stvari. Ne znam kakav je Hilbert, ali geometrija Lobačevskog definitvno treba da ide u svoju sopstvenu grupu (sa Hilbertom, verovatno).

EDIT: Pogledao sam malopre Hilbertovu geometriju na internetu - ne bavi se ne-Euklidskom geometrijom, ako je to ista knjiga...

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 22.01.2022. u 16:54 GMT+1]
[ Bradzorf012 @ 23.01.2022. 14:02 ] @
Ljaško, Bojarčuk, Demidovič itakodalje, nije da smo se kleli, nego je tako moralo.

Apsen mu dođe nešto kao Vene, samo na višem nivou. Ne služi ničemu.
[ B3R1 @ 23.01.2022. 14:19 ] @
Citat:
djoka_l:
Nemam blagu predstavu zbog čega si skupila tolike knjige iz matematike.

Meni se cini da je nasledila te knjige od nekoga u familiji ko se bavio matematikom. :-) Jer je podelila knjige prema naslovima (npr. "mere i integrali" spadaju u matematicku analizu).

Bas kao sto cu jednog dana naslediti od majke pun orman francuskih knjiga, njihovi knjizevnici od 12-20. veka ... a francuski jedva natucam ... kao lud sam bez toga ... :->>>
Citat:
Bradzorf012: Ljaško, Bojarčuk, Demidovič itakodalje

I to najcesce u ruskom originalu, stampane na nekom zuckasto-braon papiru najgoreg sovjetskog kvaliteta, hahaha ...
Citat:
nije da smo se kleli, nego je tako moralo.

Pa sad, nije moralo, ali ko je hteo da nauci vise - mogao je ... izuzetak je bila Matematicka gimnazija, tu je bilo de facto pod moranje ... :-)

I da, tada nije bilo Amazona, nego fizickih knjizara, pa krenes od knjizare Mladost (u SKC), Svjetlost (kod FSS), Jugoslovenske knjige (u palati Albaniji), podruma Knjizare SANU u Knezu i zavrsis u posebnoj ruskoj knjizari u zgradi SANU, levo od te velike knjizare (iz Ulice Djure Jaksica) ... kultna mesta ... uz castan izuzetak Knjizare SANU sada su tu radnje koje prodaju krpice, parfeme, patike, mobilne telefone ... sto je, naravno, mnogo vaznjie od knjiga. A cuo sam da su i u Knjizaru SANU hteli da usele nekakav Nike Superstore ili slicno, pa su se ljudi pobunili. Mislim stvaaarno ...

Jedino sto ti ni u gimnaziji, a ni na studijama, niko ne isprica surovu zivotnu istinu sa ovog grafika ovde ispod ... i sto vise izduzis vremensku osu udesno, ta kriva asimptotski tezi nuli, kako se udaljavas od vremena svojih studija ... bas tako, sve silne vise matematike i onda zavrsis sa Excelom. Cak i na poslovima gde ti treba ETF diploma:


[ Bradzorf012 @ 23.01.2022. 14:54 ] @
Ipak mislim da je moralo, ali to je neka šira tema. Inače, zaboravili smo Bermana.

Što se kvaliteta štampe tiče, tačno je da nije bio neki, ali sam davno na sajmu sasvim povoljno našao ukoričena izdanja Demidoviča i Maljceva(linearna algebra).
[ stameni @ 29.01.2022. 10:23 ] @
Preporuka OP-u (@anita.aleksic):

Ako želiš samostalno da proučavaš matematiku -- što je retkost, ali i za SVAKU pohvalu -- obiđi sajt Matematičkog fakulteta, i pokušaj tamo da pronađeš preporučenu literaturu za prvu (ili za prve dve) godine studija; kada to proradiš, znaćeš i sama šta, koliko i kako dalje

(Naravno, može da ti koristi i literatura sa srodnih fakulteta: Fizičkog fakulteta, ETF-a, novosadskog PMF-a ili FTN-a...)

Bilo bi dobro, ako ima nekog "taze" sa Matematičkog (bez obzira na to sa koje je strane katedre), da se javi i pripomogne.

Eventualno, ako naiđeš na poteškoće u nekim delovima preoručenih udžbenika, pogledaj nešto i van preporučenog. Na ovom forumu uvek je bilo dobrih matematičara, pa ako zaglaviš na nekom mestu, verovatno možeš i ovde dobiti pomoć

Mislim da nije dobra ideja da proradiš sve to što si napisala, jer je to isuviše mnogo.

Ipak...
[ mjanjic @ 01.02.2022. 17:47 ] @
Citat:
anita.aleksic:
Takodje, bih zamolila da mi pomognete da napravim redosled oblasti prema redosledu ucenja.


Ne postoji redosled učenja, to što se na našim fakultetima uči sve pomalo ne znači da tako treba ili da je samo tako ispravno. Negde u svetu na nekim drugim univerzitetima uči se usko specijalizovano ili su svi predmeti izborni pa neko posle savladanih osnova u 1. godini do kraja studija može kao glavi predmet da uzme algebru, numeriku, topologiju ili nešto drugo.

Taj spisak najbolje da dostaviš nekome na Matematičkom institutu SANU, pa da te posavetuje, jer će ti na bilo kom fakultetu dati nešto drugačije savete i smernice. Neki preferiraju literaturu od jednog autra iz određene oblasti, neki drugi literaturu od drugog autora. Čak iz određenih oblasti postoje "škole" koje se razlikuju od univerziteta do univerziteta, pa ti za algebru neće preporučiti istu literaturu neko sa PMF-a u Novom Sadu i neko drugi sa PMF-a u Nišu.

Čak i rangiranje određenih knjiga "po kvalitetu, čitljivosti, razumljivosti" nije moguće, nije svaki pristup za svakog čitaoca pogodan i dobar.

Ako ne znaš ništa ni o jednoj oblasti matematike, složi te knjige na policu kako misliš da treba, pa kad budeš naučila (ako nameravaš da studiraš), sama ćeš znati kako da ih rasporediš. Ako se matematikom nikad nećeš baviti, onda je najbolje da celu tu "biblioteku" pokloniš nekoj pravoj biblioteci.

Inače, u gimnaziji koju sam pohađao postojao je jedan profesor koji je bio zaluđen sakupljanjem knjiga iz matematike, i kad je bio pred penzijom ili je čak otišao u penziju, zaluđivao se da objavi neku zbirku zadataka - pa doneo profanima na fakultetu "zbirku" koja je u stvari bila gomila kopiranih delova različitih knjiga (od onih na srpskom i engleskom do knjiga na ruskom, poljskom, rumunskom, češkom, nemačkom...), a bio je i veliki broj listova na kojima su nalepljeni isečeni papiri od kopija tih knjiga... i ŠTA je njemu trebalo - da mu profesori matematike sa fakulteta u tom materijalu označe koje zadatke da ostavi za tu buduću zbirku, a koje da izbaci!!!

Po toj logici može i neka čistačica da iskopira 1000 zadataka iz raznih knjiga, pa da joj neki profesor označi koji zadaci su "dobri" za tu zbirku, i eto ona da postane autor zbirke zadataka iz matematike.


Zato, ponovo prihvati ovaj savet: mani se ćorava posla, ako ti sva ta matematika nije potrebna za posao, studiranje ili bilo šta slično, pokloni to nekoj biblioteci, jer će te knjige nekom drugom biti korisnije, a ti ćeš moći svoje vreme da potrošiš na ono što ti je trenutno važnije i korisnije.
[ miki069 @ 04.02.2022. 08:33 ] @
Boris_Apsen-Repetitorij_vise_matematike_IV

Nisam znao da postoji i četvrta knjiga.

Jel može slika naslovne strane i pogotovo sadržaj?
Ili samo sadržaj kao tekst. Ili samo oblasti.