[ dejan_bg @ 02.02.2022. 10:59 ] @
Da li je u nasoj zemlji moguc povracaj PDVa za fizicko lice i po kojim osnovama?

Konkretnije bih usmerio podpitanje na recimo IT/kancelarijsku opremu.
Shodno promenama na trzistu dosta firmi omogucava rad od kuce. Meni je zvanicno odobreno da imam full rad od kuce, medjutim nase firme nisu bas "lake" na novcu pa samim tim nisu ni u fazonu da ti daju pare za opremanje stana kako bi to imalo vise smisla.
Dakle, ciljam pre svega na pomenuto, IT oprema i kancelarijski materijal, sredjivanje prostora.
Kupovina stolice, stola/ormana
kupovina monitora
kupovina printera/sitne IT opreme
Sredjivanje sobe (krecenje/gletovanje itd).


Imajuci u vidu da firma ne pokriva nikakve troskove sem topolog obroka a realni su:
Voda
Struja
Internet
Komunalije?
Hrana?


Ako eksplicitni zakon jos uvek ni ne postoji, pitanje onda da li ce ikad i postojati....ili ce biti za 20godina

Pozdrav
[ djoka_l @ 02.02.2022. 11:45 ] @
Nije.

A to nigde i nije slučaj. Osim pod jednim uslovom - ako si ikada u inostranstvu kupio neku skuplju robu, na primer u EU, onda možeš da tražiš obrazac sa povraćaj VAT-a, pa onda na granici, pri izlasku iz EU, da povratiš te pare.
Naravno, na tu robu će ti carina obračunati PDV, pa na tako uvećanu vrednost odrediti iznos i carina. Jednino što si dobio je da nisi platio VAT u, recimo Austriji, nego u Srbiji.

Takođe, postoji nešto i što se zove porez po odbitku. Recimo, ti si rezident Srbije, a pružaš uslugu nekome u BIH, na teritoriji BIH. Tada ne obračunavaš PDV i plaćaš u Srbiji, nego računaš porez po odbitku, koji plaćaš u BIH.

PDV se, u smislu koji ti pitaš, NIKADA NE VRAĆA.
A druga stvar je da PDV obračunavaju i plaćaju samo oni koji su u sistemu PDV, a ti nisi.

Recimo, prodaješ računare, pa onda od veletrgovca kupiš računar koji košta 1000 jedinica bruto, što zmači da je cena računara 800 + 200PDV. Ti onda prodaš taj računar u svojoj radnji za 1500 jedinica. PDV na to je 300 jedinica, a kako si već platio 200 jedinica veletrgovcu, ti si dužan državi 100 jedinica PDV-a.


Sa druge strane, ako ti kao fizičko lice radiš za nekoga, pa ti on plaća, na to se plaća porez na prihod. Totalno drugi porez u odnosu na PDV. Porez se računa na bruto uplatu UMANJENU za normirane ili stvarne troškove (ako možeš da dokažeš stvarne troškove). Uglavnom, više se isplati da koristiš normirane troškove nego da se natežeš sa poreskom upravom.
[ bokinet @ 02.02.2022. 17:38 ] @
da dodam na @djoka_l

To sto imate propratne troskove oko opremanja svoje sobe i sl. kako bi stvorili za rad od kuce mozete dogovoriti sa poslodavcom tj. firmom da vam naknadi (jednokratno ili mesecno kroz naknadu tj. zaradu).

Drugo, za poslodavca sto se tice IT struke je povoljnije da mu covek radi od kuce jer tada ima usteda posebno ako ima vise IT ljude koje mora da pazi i da im obezbedi i uslove i sve ostalo sto se tice osnovnih svakodnevnih potreba.

Trece, zasto bi drzava trebalo da naknadi PDV za nesto sto bi mozda bila obaveza poslodavca ako ste vi radnik kod tog poslodavca (opet cinite uslugu poslodavcu)?
[ Predrag Supurovic @ 02.02.2022. 20:07 ] @
Citat:
dejan_bg:
Shodno promenama na trzistu dosta firmi omogucava rad od kuce. Meni je zvanicno odobreno da imam full rad od kuce, medjutim nase firme nisu bas "lake" na novcu pa samim tim nisu ni u fazonu da ti daju pare za opremanje stana kako bi to imalo vise smisla.


Onda tebi fimra nije omogućila rad od kuće nego ti ej dozvolila da radiš od kuće.

Da ti je omogućila, opnda bi pokrila i sve što treba da možeš da radiš od kuće.


[ Miroslav Cvejić @ 02.02.2022. 21:48 ] @
Kad su nas oterali iz kancelarije, prve godine smo dobili 300€, druge godine 150€.
Pored toga nam mesečno daju 30€ za troškove interneta.

Na sve ove iznose je plaćen porez dodatno. Tretira se kao bonus na platu.