[ nattallyl @ 08.02.2022. 13:40 ] @
Postovani,
prvi put se prijavljujem i ne znam da li sam odabrala dobru temu u padajucem meniju. Uputite me na drugu temu ukoliko sam promasila.Potrebna mi je pomoc kod narezivanja muzike na CD. Skinula sam neku muziku sa interneta preko Youtube -a i koristila konverter u mp3. Sada bih htela da to narezem na CD u audio format, ali ne uspevam. Pre sam to mogla.Koristim Nero program Izlazi mi ova poruka

It may be possible, that the files can be added, if a dedicated plug-in is installed.
E:\PARNI VALJAK - DISKOGRAFIJA\LOVCI SNOVA\PARNI VALJAK - GODINE PROLAZE.mp3.Ne ynam o cemu se radi? Sta treba uraditi ili instalirati? Da li postoji neka druga opcija.Postojalo je konvertovanje i u mp4. Ja sam odabrala mp3 kao i uvek.
Hvala unapred na pomoci.
[ calexx @ 08.02.2022. 14:22 ] @
Nisam odavno koristio Nero ali ni mp3 pa ne znam kako beše detalj sa tip plaginovima. U svakom slučaju program za rezanje prvo konvertuje tu muziku u wav i onda reže, najlakše rešenje je da mu se "podmetne" wav, mada je svakako bolja varijanta da se nabavi neki lossless jer je mp3 već ubio kvalitet zvuka. Nekome to nije važno ali ja sam uvek za to, naročito ako se pravi audio CD.
Ako ne može konverzija u wav (koji je uopšte "originalni" format tog snimka?) onda može da se proveri sa plaginovima za Nera, pod uslovom da saznamo i koja je verzija u pitanju.
[ Igoya @ 08.02.2022. 15:07 ] @
CDBurnerXP bi trebalo da ti odradi posao?!
Vidim jos uvek koristis Win7, tako da ne bi trebalo da bude problema.
Sto se tice kvaliteta... ionako si skidala sa YT, dakle nema potrebe za 320kbit mp3, a narocito ne FLAC.

(O autorskim pravima neki drugi put)

https://cdburnerxp.se/en/home

[ nattallyl @ 08.02.2022. 15:22 ] @
Vidim da si postavio link. Probacu da instaliram , pa cu videti.
[ ademare @ 08.02.2022. 15:30 ] @
Youtube originalno koristi VP9 .

https://en.wikipedia.org/wiki/VP9


Tu je vec preko nekog pretpostavljam onlajn servisa odradjena konverzija u MP3 .

Sada tu konverziju , konverzije , konverzije , treba snimati na CD kao audio format ?


To se ne isplati jer ce zvuk biti ocajan posle N konverzija .


Vidi negde nadji bolji izvor od Youtuba .
[ nattallyl @ 08.02.2022. 15:33 ] @
U pravu si za autorska prava. Nisam za nepostovanje autorskih prava. Sve je to ionako samo za licnu upotrebu, samo sto nekad ne radi player za audio izdanja koja su bar kod mene iskljucivo originali, sem ovih koje nemam i pokusavam da kompletiram ,a nekad je problem u racunaru koji se cesto gasi , pa ne mogu da slusam muziku u mp 3 formatu.
[ ademare @ 08.02.2022. 15:39 ] @
Ukucaj u Google DJLIST FREE pa sta te vec zanima , parni valjak itd.

Naci ces bolji kvalitet snimaka MP3 , nego iz YT konverzije .
[ nattallyl @ 08.02.2022. 15:50 ] @
Hvala na svim savetima i pomoci. Sada mi je bilo potrebno da pokusam da narezem taj cd. Preko deset godina nisam nista skidala niti rezala neki disk, jer mi nije ni bilo potrebno. Mislila sam da je do verzije Nera. Nisam neki zaludjenik koji skida svasta sa neta i krsi autorska prava. Ovo nije neko pravdanje. Za tim nema potrebe.
[ starka @ 08.02.2022. 17:52 ] @
Najbolji i najprostiji program za rezanje je besplatan Anyburn.
Moram li reći da je i najmanji?
Lepo se preuzima na internetu iz prvog rezultata, 😀
[ calexx @ 08.02.2022. 19:43 ] @
Možda jeste najmanji i najprostiji ali je daleko od najboljeg. Dugo nisam rezao nešto ozbiljno, za 10 minuta bih našao nedostatke ovom programu ali me nešto ne zanima da to radim. ;) Što se veličine tiče, sigurno postoje i manje komande koje to rade u terminalu ali opet ostaje ono ... najprostije.

Postoje razni forumi sa članovima kojima je to profesija, hobi, zabava i koji hoće i mogu da porede razne programe. Po njihovom (a i mom) mišljenju, najbolji je ImgBurn koji jeste veći od ovog pomenutog (3MB prema 2MB) ali zato ima toliko podešavanja da većina nema pojma čemu 80% služi. ;) Ja sam pronašao ono što je meni potrebno i to podesio, ostalo je kako jeste i mislim da mu realno nema konkurencije. Ponegde jeste komplikovanije dok se ne savlada. Zbog te komplikovanosti ga i ne preporučujem, svako koristi onaj program na koji je navikao a ako mu nije potrebno ništa bolje, onda je to i pravi izbor.

Na tim forumima su definisani EAC za ripovanje, ImgBurn za rezanje i Foobar2000 za slušanje muzike. Sve ostale praktično i ne razmatraju.
[ starka @ 08.02.2022. 20:00 ] @
Ma, meni rezanje treba za osnovno, poslednji put za posao neka gomila
diskova.
I jedva sam našla da kupim diskove, kamoli ostalo.
Bila sam presrećna što sam uopšte našla diskove.
Ipak, Nero mi je previše.
Čoveče, za onoliku veličinu i mogućnosti programa, očekivala bih kuću da
mi napravi, a ne da mi nareže disk, ito, možda...
Toliko često mu je svaki drugi bio neki prokleti eror.
😀
[ SlobaBgd @ 08.02.2022. 20:25 ] @
Pa kada je error onda je error, nemoj kriviti program što ti prijavljuje error, grešku, kod nekog fajla, diska, rezača ili već čega. Ako disk u jednom delu ili kompletan nije čitljiv, ako DVD rezač ne radi kako treba, ako fajlovi nisu ispravni, nema tog programa koji će ispraviti sve te greške nego će te greške (errors) prijaviti korisniku, pa neka on rešava problem.

Inače, slažem se da je Nero, bar tamo davno kada sam ga koristio, bio besmisleno veliki i pretrpan program. Ali ni druga krajnost - program sa rudimentalnim mogućnostima, nije rešenje, osim ako zahtevi korisnika nisu rudimentalni. A u ovom slučaju nisu.
[ calexx @ 08.02.2022. 21:52 ] @
Ja sam daaavno koristio WinOnCD ali je nešto počeo da zakazuje pa sam i ja prešao na Nero koji je bio upotrebljiv ali i dalje ima par sitnica* koje su bitne a drugi programi ih uglavnom nemaju. Pošto je i on imao falinke** jedva sam dočekao da priučim ImgBurn i pređem na njega. To što on ima u 3MB (poslednja verzija je napravljena 2013. godine i od tada nema novijih) nema nijedan drugi program, što opet ne znači da je komplikovan, osim kada se reže audio CD. To je teško da se objasni, naročito onima koji hoće sve da bude spremno na dva klika. Ja sam sebi spremio dva profila i to pokriva 95% mojih potreba ... kojih uglavnom i nema više.

Nero je pravljen na način razmišljanja zapadnih kupaca, ako već dajem pare za program za rezanje, onda neka tu bude i program za editovanje slika, zvuka i šta god može od alata za sličan posao. Naravno, nama ovde je uglavnom svejedno (ko je kod nas kupio takav program?) i onda možemo da šaramo.

*Kad sam već pomenuo, obe sitnice sam otkrio slučajno a važne su. Prva je da kod rezanja DVD Video diska proverava sadržaj fajla video_ts.ifo i ako nije sve tu, prijavi grešku. To mi se desilo kada sam nešto hteo da režem ali nije bilo dovoljno mesta na hardu a nisam primetio, onda neki od onih *.vob fajlova nije bio tu i Nero je prijavio. Posle sam probao desetak programa i nijedan to ne otkriva. Druga sitnica je da proverava .iso fajl, opet sam jednom dovukao neki .iso ali je veza bila prekinuta a nisam primetio. Kada sam hteo da ga režem, Nero je prijavio da je .iso kraći nego što bi trebalo i odmah sam ukapirao.
Greške jesu bitne za dobar rezultat rezanja.

**Ono čega se sećam je da Nero nije mogao da prihvati ime DVD Video diska sa više od 16 karaktera, vrlo je nebitno ali pošto volem da idem do kraja, ja bih napravio imidž pa u ImgBurn menjao ime i posle rezao, onda bi sve bilo u redu. Dok nisam ukapirao da i ImgBurn može da se nauči. ;)

I da, greške su česte kod rezanja ali najviše zavise od diskova i rezača, manje od programa. Zato sam diskove uvek kupovao na proverenom mestu a za rezače proučavao pola interneta da nađem dobar. Sada je sve to bzvz i skoro da se i ne koristi. :( Svejedno, svakako moram da imam rezač jer moram negde da pogledam sadržaj ovih par hiljada diskova. ;)
[ ademare @ 08.02.2022. 23:16 ] @
Sto se tice programa , vec je dat najbolji savet .

CD Burner XP .

Koristio sam ga godinama i radi bez greske .

Cak sam i prijatelju snimio Jedan CD audio za dete mu trebalo neki skolski disk .


Program sve " vari " , besplatan je i jednostavan za koriscenje .
[ Hackman @ 08.02.2022. 23:48 ] @
Pozdrav, zašto bi skidali neki program za rezanje diskova, kad sam
windows ima u sebi svoj program za rezanje koji odlično radi.
[ Hackman @ 08.02.2022. 23:55 ] @
Tih par hiljada diskova prebaciti u neki oblak😀 ja sam tako uradio
[ calexx @ 09.02.2022. 10:28 ] @
Kad bi se oblaci nalazili samo tako, a i zašto bih to radio? U pitanju je sigurno preko 6T a toliko mogu da nađem samo sa nekim fake nalogom. Na oblak sam prebacio ono što je još na hardu a i to samo kao rezervu, neću da zavisim od toga da li će sutra da se ugasi ili jednostavno nestane.
Citat:
Hackman:Pozdrav, zašto bi skidali neki program za rezanje diskova, kad sam windows ima u sebi svoj program za rezanje koji odlično radi.
Ovde je pitanje šta znači to odlično radi? Kao kada bi rekao ... zašto koristiti Photo Shop ako Windows ima Paint i čemu Office paketi kad postoji WordPad? Naravno, ako neko hoće samo jedan audio CD onda je verovatno svejedno ali ako se već kaže ... najbolje, onda to nije predlog. Možda recimo ... najbolje za ovaj slučaj.

Naravno, postoje i programi koji završavaju posao i koji odrade osnovne stvari bez dodatnih podešavanja ali su oni praktično bespotrebni pored integrisanih koji rade otprilike slično ili pored onih koji su namenjeni za ozbiljno rezanje.
[ starka @ 09.02.2022. 11:47 ] @
Slažem se za oblak.
Šta god da imam na oblaku, imam i na nekom flashu i ne trpam tone
materijala ni na oblak.
Jednostavno ne smatram da treba da posedujem celu internet imovinu i da
time mašem.
Nekad mi je to bilo zanimljivo, ali više nije.
Na Onedrive mogu da nakupim terabajt, ali nisam ni blizu 30 gb.
Jednostavno, nemam potrebu, mada je ok što znam da bar tamo ne moram da
razmišljam o ograničenjima.
Želim da imam posla sa minimalizmom:
Što manji dokumenti, što manje bilo šta.
Čisto, zbog praktičnosti.
[ calexx @ 09.02.2022. 12:43 ] @
Kada sam počinjao da nalazim nešto što me je interesovalo, oblaci nisu postojali a ni internet nije bio dobar za tako nešto. Zbog toga sam počeo da skupljam sve to u lokalu, što na kraju i nije ispalo najbolje. Tačnije, sabrao sam mnogo toga što me ne zanima ali je u tom trenutku delovalo interesantno pa nisam mogao da odolim. ;) Zato je lakše novim generacijama jer imaju izbor. Ja baš i nisam imao.

Slažem se za minimalizam, hardove sam izbacio iz redovne upotrebe, imam još 3 komada koji su u fiokama i povremeno ih uključim kad zatrebaju.
[ SlobaBgd @ 09.02.2022. 13:36 ] @
Citat:
starka:
Šta god da imam na oblaku, imam i na nekom flashu...

Ovo je takođe rizično, iz mnoštva razloga. Najpre, fleke NISU predviđene niti su pogodne za trajno smeštanje podataka. One su tu samo da se prenese neki materijal sa jednog kompa na drugi (i za specifične namene, kao što su Live Linuxi ili serviserski dijagnostički alati). Fleška se suviše lako pokvari, lako je uništi nepravilno rukovanje ili neispravan USB port na kompu, lako se izgubi, lako nam je ukradu, lako se zaboravi u nekom drugom kompjuteru, lako ispadne na pod pa je neko nagazi i polomi, ili slomi kućište fleške pa ostane samo elektronika... Zbog bezbednosti vaših podataka preporučujem da se ne pouzdajete u fleške. Čak i kada pomoću USB fleške (ali i optičkog diska) prenosite podatke sa jednog kompa na drugi, ne brišite ih sa izvornog kompa dok niste sigurni, sigurni! da su na ciljanom kompu ti podaci pravilno kopirani i čitljivi.
[ calexx @ 09.02.2022. 14:55 ] @
Baš tako, fleške su sigurne kao nonejm diskete u svoje vreme. Bezbroj puta sam morao da nosim negde razne sitnice i uvek sam pravio po nekoliko kopija jer znam da se često dešavalo da ljudi donesu na jednoj a ona otkaže. Pa još vrlo bitne stvari, prezentacije za seminar ili slično.

Fleške pravim tako da nijednog trenutka nemam gubitak ako otkaže ili nestane. Pored toga se one koriste da se odnese nešto u štampariju/kopirnicu a tamo je leglo virusa. Najčešće proverim flešku posle takve upotrebe i uvek nađem svašta na njoj. Sreća pa koristim linux kome to ne smeta. Pa ja i dalje nisam siguran u bezbednost SSD-ova a da očekujem da fleška od par evra bude pouzdana ...
[ starka @ 09.02.2022. 15:19 ] @
Meni je postao smešan taj oblak više, samo što još i mi sami ne odemo u
oblak, da nas neko fino digne na server i otarasi nas se kad server pukne.
No, ima rešenja za to:
Rediguješ forume na kojima si član i ne primaš srcu sve što ti ljudi
predlože.
No, pre nekoliko godina je i mene zakačio ransomvare, ali me zbog mog
minimalizma imovinski nije mnogo pogodio.
Pogodio me je samo stres, kad sam videla kako izgledaju te zaključane
datoteke i šta ljudski um sve može da smisli.
I nije me ni danas sramota da kažem kako ću narezati neki disk, pod
uslovom da imam gde da ga kupim.
Ok, imam Google diskić, OneDrive, ali imam i flash i karticu i poneki CD.
Au, da, postoje one teorije kako neki oblaci nikad neće biti ugašeni.
Samo vi verujte, pa kad bude onaj šok kao kad se ugasio megaupload, ja
više neću učestvovati u opštenarodnom stresu.
[ calexx @ 09.02.2022. 16:42 ] @
Naravno, zato ono starije čuvam na DVD diskovima koji su na polici, nešto novije je na hardu sa kopijama bitnijeg kao i na oblaku. To na oblaku je apsolutno nebitno, može i sutra da nestane, imam kod sebe. Hardovi su uglavnom ugašeni pa računam da će da potraju.
[ mrkabrka @ 09.02.2022. 20:16 ] @
Hm možda CDA format...
[ starka @ 09.02.2022. 20:25 ] @
I još nešto, u vezi tog kopiranja, postoje programi za sinhronizaciju
foldera.
Ja volim ručno da sinhronizujem, ali ima i jednostavnih, besplatnih rešenja.
Po meni, najprostije je Sinchronicity.
Ima ga i kao installer i kao portable verzija.
Tako recimo, knjige sinhronizujem sa flashom, sa Google drive i sa
Onedrive folderom.
Ne prečesto, ali nije teško.
Ovo govorim zbog početnika, kao i zbog onih koji sve znaju kako bi drugi
trebalo da rade, ali ne znaju kako bi sami.
Tako ne razmišljate šta ste, a šta niste kopirali.
Nego uparite levu i desnu stranu.
Leva je ona sa koje kopirate, recimo, hard, a desna je ona na koju
kopirate, recimo, flash.
Nije mene sramota ni gramofona, a kamoli starih kompjuterskih vrednosti 😀
Kad mi neko kaže da je flash zastareo, u sebi ga pošaljem tamo negde.
Onda ispada a smo i mi, ite-kako zastareli.
[ starka @ 09.02.2022. 20:34 ] @
I mora da ste čuli za one kojima je ozbiljno pozlilo kad im je otišla
gigabajtaža ili terabajtaža muzike koju su godinama, ili čak deceniju
skupljali na oblacima ili hardovima.
Ti ljudi doslovno neko vreme nisu svoji.
Stvarno, dožive emotivni gubitak, šok, kako hoćete.
Samo sam realna i pitam se kome se isplati da zbog računara doživi neki
nervni ili polunervni slom.
Svakog nas u početku ponese, ali ponavljati iste greške hiljadu puta,
više neće ni malo dete.
[ calexx @ 09.02.2022. 20:46 ] @
Ja sam jedan od tih ali mi nije pozlilo. Jednog dana je 2T hard počeo da štuca i odjavio se, posle ga je komp video kao 0GB i ništa nisam mogao da uradim. Tu je bilo preko TB muzike ali je sreća u nesreći bila to što sam možda mesec dana pre toga prebacio deo muzike (oko 900GB) na oblak, ostala je samo naša muzika i neka istočnoevropska. Kupio novi hard, dovukao sve nazad i neko vreme tražio pomenutu muziku koja nije imala rezervu. Problem je bio što nisam pre toga ažurirao bazu da bar znam šta tražim nego sam išao redom. Nešto nisam našao jer toga i nije bilo nigde, uzimao sam diskove od drugara a on ih je u međuvremenu prodao.

Nikakav problem, našao sam i više nego što mislim da sam imao i odmah apdejtovao bazu pa ako se opet nešto desi, bar da znam šta da tražim. Ali sada pravim i rezervne kopije onoga za šta mislim da se teže nalazi.
[ gilopile @ 09.02.2022. 21:24 ] @
Ljudi, kupujte hard diskove, dzaba su sada bukvalno. Ima oem po KP koliko zelite za neku sicu.
Bekap na dva harda i nema glava da boli.
Imao sam vise puta u proslosti taj polunervni slom samo zbog toga sto su HDD bili skupi jbg, pa se nije ni bekapovalo sve, vec ono nesto najbitnije na DVD...
Sada imam, ja mislim, jedno 3 bekapa svega na 4,5 HDD-a i to je to. Svi su offline i na sigurnom.

Sto se rezanja tice, koristio sam svasta i nikad problem oko toga.
Nero nisam onaj od 1,5GB jer sam u to vreme imao PI racunar sa 2GB HDD :D
Imao sam i imam jos Nero 6.6.0 koji je odlican, a nema ga ni 20MB.
Sada probao na win10 da ga instaliram i trazi neki vrag oko prava...Glupi win10.

Odlican je i XP burning ili kako vec, pomenuse gore. Sve to radi kako treba, nista komplikovano za narezati obican audio disk.
Kako rekose, ubacis mp3, on ga konvertuje i wav i reze i to je to.
Ako ne mozes s njim, onda nesto fali u OS-u.
Kod nekog na win7 odradis i cao.


Nero na xp i win7/win8 radio u fulu. win10 vecito neki kur*c trazi i zahteva iako sam sve odobrio.
[ Hackman @ 09.02.2022. 21:57 ] @
Ne znam ja već evo šest godina imam sve na mailru oblako i zadovoljan
sam bilo gde da sam mogu da pristupim. kad su u početku davali besplatno
po sto gb ja sam otvorio desetak naloga i sad samo platim neku smešnu
sumu oko dva tri evra u šes meseci i pičim i to ako treba da ubacim još
nešto. to je budućnost u ostalom diskovi mogu da se izgrebu a hard da
crkne ako tako gledamo.
[ Hackman @ 09.02.2022. 22:04 ] @
Oblak je budućnost, a sad su cene jako pristupačne nije kao u početkku
što je to bilo skupo, do sada sve što sam podigao je tamo čak sam i
drugarima davao nalog kad im nešto zatreba da skinu kada sam prebacivao
diskove
[ Hackman @ 09.02.2022. 22:14 ] @
Kada sam počinjao da nalazim nešto što me je interesovalo, oblaci nisu
postojali a ni internet nije bio dobar za tako nešto. Zbog toga sam
počeo da skupljam sve to u lokalu, što na kraju i nije ispalo najbolje.
Tačnije, sabrao sam mnogo toga što me ne zanima ali je u tom trenutku
delovalo interesantno pa nisam mogao da odolim. ;) Zato je lakše novim
generacijama jer imaju izbor. Ja baš i nisam imao.

I ja kada sam pre dvadeset godina počinjao nisu postojali oblaci, ali se
prilagođavam. Na vreme sam shvatio njihov  značaj samo treba  odabrati
onaj pravi za svoje potrebe,  a da vredi stvarn vredi pogotovo danas kad
su hardovi i fleške nekvalitetni a o diskovima cd da i ne govorimo
pitanje ko to još i koristi.
[ Hackman @ 09.02.2022. 22:20 ] @
slažem se za fleške imam jednu od 32 gb koja mi služi za preinstalaciju
windowsa i čisto ako nešto treba da prebacim negde inače je u fioci
formatirana posle upotrebe
[ calexx @ 09.02.2022. 22:38 ] @
Pa sad, da su džabe i nisu, cena se nije bitno menjala u poslednje vreme a sa KP ne bih kupovao nešto takvo. Otkud da znam da li je izvor đubrište u nemačkoj ili su ispali iz broda u Singapuru? Svakako da odustajem od njih, još samo da se potvrdi pouzdanost SSD-ova pa da ih i zaboravim.

Imam neki Nero 7 i instaliram samo Burning Rom i par alata, ne zauzme mnogo a radi. Ne sećam se kako je bilo na 10 ili 11, moguće da sam ih instalirao kao admin ... ako je trebalo. Ne koristim ga, nego je tu da se nađe.

Imam i ja na ruskom oblaku 1T, možda je tada trebalo da otvorim 2-3 naloga ali ajde, dosta je i ovaj za sada. Čak mislim da bih mogao da proverim, možda ima tu nešto i za brisanje.

Diskovi ne mogu da se izgrebu, još nisam video da je neki disk izašao iz kutije pa otišao negde da se izgrebe. ;) A hardovi mogu da crkavaju, zato sam tada i izabrao DVD. Hard je opcija samo ako ima bar dve kopije. CD koristim od sredine devedesetih, sa DVD sam počeo desetak godina kasnije i ne znam da mi je neki otkazao. Pa i da otkaže, to je malo u odnosu ako otkaže 2T hard kao što mi se desilo.
[ Hackman @ 10.02.2022. 00:15 ] @
mislio sam na cd eove da mogu da se izgrebu ne na hard diskove 🙂
[ DaneM. @ 10.02.2022. 00:26 ] @
Ova tema oko narezivanja diskova i pomenutog Nero softvera me podseti na doba kada je svaka novoizašla verzija tog softvera postajala sve glomaznija i glomaznija. Naročito pojavljivanjem 7.0 verzije i svih posle nje. A meni je trebala samo ona komponenta za narezivanje diskova. I reših da sredim taj problem tako što sam iskoristio fajlove starije verzije Nera 6.0 (oko 35-40MB) i od njih kreirao .EXE fajl od 14Mb koji se pokretao dvoklikom (tada je poslednji aktuelni OS bio XP) i bez ikakve instalacije odmah pokretao program Nero. Dakle za par sekundi nakon dvoklika - program za narezivanje diskova je startovan, bez onih nepotrebnih komponenti. Inače taj .EXE sam kreirao preko WinRAR-a, u pozadini se ustvari krila WinRAR selfekstrakting arhiva koja je nakon dvoklika, u privremeni Temp direktorijum otpakivala sve potrebne fajlove, registrovala program ubacivanjem validnog ključa sa mog računara i zatim pokretala glavni NeroBurningROM EXE fajl. Znači ovaj programčić je mogao da se startuje bukvalno sa USB fleša, na bilo čijem računaru, bez ikakve instalacije, pa sam ga zato i imenovao kao "Nero FLASH Edition". Sa pojavom Viste taj mini Nero je zahtevao još jedan korak potvrde zbog Vistinog UAC-a, ali je radio OK. Kasnije sam na netu video da su neki korisnici isto to uradili sa Nerom verzije 7.

Citat:
gilopile:
Nero na xp i win7/win8 radio u fulu. win10 vecito neki kur*c trazi i zahteva iako sam sve odobrio.


Evo ja ga iz radoznalosti upravo instalirah na Linuxu, preko WINE-a, i to baš tu verziju 6.6.0.16Pokrenuo sam ga i ova osnovna komponenta za narezivanje Data CD-a ne izbacuje nikakve poruke greške, dok recimo Nero Wave Editor neće da radi, fali mu neka Win komponenta, što je razumljivo.

Citat:
starka:
I mora da ste čuli za one kojima je ozbiljno pozlilo kad im je otišla gigabajtaža ili terabajtaža muzike koju su godinama, ili čak deceniju skupljali na oblacima ili hardovima. Ti ljudi doslovno neko vreme nisu svoji.Stvarno, dožive emotivni gubitak, šok, kako hoćete.Realno i jeste šok, kada vam kolekcija koju ste godinama skupljali tek tako nestane. Puf- i nema je više! Ni sam ne znam kako bih podneo da se moja kolekcija koju godinama skupljam, sređujem joj ID3 tagove, uredno ih pakujem u smislene foldere (a ne samo da ih nabacam na gomilu sa izmešanim žanrovima i td) tek tako nestane. Koliko sam samo sati proveo prebacujući (ripujući) muziku sa svojih LP ploča, pa ih onda sređivao, trimovao, editovao u SoundForge ili Nero Wave Editor-u. To je bilo vreme kada nisam znao (niti je bilo naznaka) da će se nekada pojaviti neki websajtovi ili servisi gde će sva muzika koja ti padne na pamet moći pronaći i na klik mišem downloadovati. Ali ti koji su doživeli šok zbog toga su sami krivi jer nisu imali bekap njima bitnih stvari. Upravo zbog ovoga ja koji sam "bekap frik" pored duplih kopija datoteka koje su mi bitne - imam i SPISAK svih datoteka koje se nalaze u bekapu, tako da ako se i desi da nekim slučajem izgubim fajlove -da bar znam šta sam sve imao tu. Ono kao: sediš, cirkaš pivo i plačeš i listaš šta si sve izgubio.


[Ovu poruku je menjao DaneM. dana 10.02.2022. u 01:38 GMT+1]
[ starka @ 10.02.2022. 03:20 ] @
Postojao je onaj CD copy sa koga smo izvlačili oštećene knjige na hard.
Grebao bi po ceo dan dok nešto ne izvuče, ozbiljno, a ja sam već nakon
dva sata imala želju da razbijem računar.
Međutim, kad sam prvi put čula za softver koji oporavlja diskove,
očekivala sam puno i bila presrećna.
I da, umeo je da izvuče oštećen file koji preskače, jer nije mogao da
radi dobro baš sto posto.
I setim se jednom, uzmem i izribam taj disk ko čovek, pa da vidite kako
je radio.
Mislim, stvarno ga izribam, onako, nekom blagom sapunicom.
E, taj ribež je često znao da popravi disk, češće od bilo kog softvera,
naravno, pod uslovom da nije baš izgreban.
😀
[ gilopile @ 10.02.2022. 04:38 ] @
Citat:
Hackman:
mislio sam na cd eove da mogu da se izgrebu ne na hard diskove 🙂

Hehe, pa Calexx je i mislio na CD-ove, kakvi hard diskovi da izadju iz kutije, treba jedno 8 srafova odvrnuti, pa centralne srafove osovine, pa tek onda izvaditi disk :D
Kada se pravilno koriste CD-ovi, do grebanja ce jako tesko doci.
Podrazumeva pazljivo vadjenje i vracanje u kutiju kada se zavrsi.
Ako ga koristite kao ja, izgrebace se. Nikada ga ne vracam vis u kutiju i na kraju ga nadjem negde po sobi isutiranog :D

@DaneM, e super si ga minimalizovao :) Kasnije se pojavise te mini verzije Nera, ali koliko me secanje sluzi, znali su da baguju, pa sam se uvek vracao na 6.6.0. i radio je kao sat godinama.
Tada sam probao jos neke tada nove programe koji su se pojavljivali ali uvek je nesto falilo na njima. Za data disk su bili ok....

Eto, djavolan radi na Linuxu, a na win 10 nece. Pokusao neke zezancije sa compability...nece ni da cuje.
Sada uglavnom koristim XP CDBurnerXP za Audio, .iso i data i to odradi bez greske. Tako da mi jedino nedostaje Nero express interfejs, mogao si cak i boju da mu menjas. Kompaktan i pregledan, milina.

Citat:

imam i SPISAK svih datoteka koje se nalaze u bekapu, tako da ako se i desi da nekim slučajem izgubim fajlove -da bar znam šta sam sve imao tu. Ono kao: sediš, cirkaš pivo i plačeš i listaš šta si sve izgubio.


E ovo ti je greska, Meni kada je crko HDD na kojem sam imao bukvalno sve zivo od pocetka PC ere, nisam ni zeleo da se prisecam sta je sve tu bilo. Odmah bi pao u bedak.
Alkohol se podrazumevao, nalivao sam se danima, jace nego uobicajeno ali ni to nije nesto bas pomoglo :)
Godine su trebale da se oporavim.
Meni je HDD ispao na beton, udario bas muski i kad sam ga skopcao bile su jake vibracije kao da su ploce ispale iz ose i samo je prokljucao i caos. :(
Nije moglo gore da crkne. Sve bih mogao da sredim i gomilu BS i elektroniku, nikakav problem, al kada glave zaribaju po plocama tu je kraj.
Tako da mi je i nada za opravkom umrla jer sam znao da sam sheban.[Ovu poruku je menjao gilopile dana 10.02.2022. u 05:53 GMT+1]
[ Java Beograd @ 10.02.2022. 08:07 ] @
Gomilanje muzike na bilo koje medije u današnje doba mi je apsolutno NEZAMISLIVO.
Posebno ne mogu da skapiram gomilanje toliko muzike koliko se ne može preslušati ni u narednih 10 godina.

- Počelo je od sakupljanja ploča jer, u to vreme, ako nemaš fizički taj "nosač zvuka" - ne možeš ništa ni da slušaš. Daš ceo mesečni džeparac za jedan LP album. Pa posle čuvaš, naravno.
- Onda su se paralelno počele da gomilaju i kasete.
- Onda je počela digitalna trevolucija: CD
- Kasetofon i kasete su pobacane, gramofon zaboravljen, a ploče trunule u podrumu
- Onda je pristigao mp3 na CD
- Onda je došao DVD ! I hop - na jednom DVD-ju - sve moje ploče iz mladalačkih dana ! Mašala.
- Onda su došle lude devedesete i piratska muzika. Jedan DVD sa naslovom: "Bajaga - SVE". Drugi DVD: "Zdravko Čolić - SVE"! I tako redom: "The Queen - SVE" ! Loodilo.
- Pokupovao više desetina "SVE" DVD-jeva. Da imam. Kad se zaželim da baš to slušam. Glupoost, naravno. Neke nikad nisam ni ubacio. Šta imam da slušam "Balašević - SVE", kad samo prva dva albuma valjaju? Ili Azra, na primer.
- Onda se CD+mp3 slušao u kolima
- Onda sam narezivao svaki dan po koji CD, što muzike, što filmova. Kupovalo se u pakovanju po 100 kom.
- Onda su počeli da se kvare CD/DVD pleyeri, i narezani diskovi počeli da otkazuju.
- Onda sam skapirao da oko preko 80% narezanih CD/DVD zapravo nikad nisam ni ubacio u player. Samo gomilao.
- Onda su došli striming servisi i gomilanju gigabajta muzike je došao kraj. Kraj besmisla.

Jeste, imao sam, između ostalog, ukupnu kolekciju Pink Floyda, ukupnu diskografiju, od prvih do poslednjih. I? So what? Gomilanje radi gomilanja. Rane radove preslušao jednom.
Jeste, imam i dalje gomilu muzike, na fleševima, CD/DVD, eksternom HD samo zato što me mrzi da pobacam.

- Danas, kad hoću da uživam u muzici - nađem play liste na strimingu, i STVARNO uživam!
- Kad dođu gosti u kuću, pe neću valjda da jurim pesme po kolekcijama. Izaberem neki od desetine Stingray kanala - milina.

- Štaviše, kad bih slušao samo ono šta sam nagomilao, nikad ne bih došao do, na primer koncerata Wintona Marsalisa, jer sam to slušao na strimingu.

Zato: ništa gomilanje, nema svrhe, nema smisla.[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 10.02.2022. u 09:22 GMT+1]
[ ademare @ 10.02.2022. 10:19 ] @
Ogromna vecina ljudi , da ne kazem svi su u jednom trenutku prosli kroz fazu " bekapovanja interneta ".

Nije da smo mi ovde u Srbiji bas bili previse zeljni , jer je piraterija bila do 2000. drzavno pozeljna , a posle su jos 5-6 godina prodavani piratski diskovi po ulicama .


Medjutim internet je pruzao i pruza Slobodu izboru .

Da li Pirat ima bas sve nase specificne zelje ? Naravno da nema . Nesto slicno kao razlika izmedju TV-a gde neko drugi servira sadrzaj i samostalnog izbora .


Danas je to naravno prevazidjeno .

Brze pogledam preko neta nesto sto me zanima nego dok pronadjem medju Zilion diskova
[ calexx @ 10.02.2022. 11:29 ] @
Citat:
DaneM.:Ova tema oko narezivanja diskova i pomenutog Nero softvera me podseti na doba kada je svaka novoizašla verzija tog softvera postajala sve glomaznija i glomaznija. Naročito pojavljivanjem 7.0 verzije i svih posle nje. A meni je trebala samo ona komponenta za narezivanje diskova.
Kao što sam napisao, različite su (bile) potrebe nas ovde i zapadnih korisnika koji su ga debelo plaćali i očekivali da program radi sve i svašta vezano za rezanje, od editovanja zvuka do editovanja omota. Mi smo za to koristili SoundForge i PhotoShop jer smo bili dovoljno bogati ;) da i to sebi priuštimo.
Citat:
DaneM.:Evo ja ga iz radoznalosti upravo instalirah na Linuxu, preko WINE-a, i to baš tu verziju 6.6.0.16
Za linux mi je sasvim dovoljan i K3b mada mislim da ima sitne falinke ali u tom slučaju koristim ImgBurn. U poslednje vreme samo na Windowsu jer već mesecima ne radi na linuxu. Nisam ni tražio zašto jer mi je lakše da za desetak sekundi restartujem komp a i sada baš baš retko režem.
Citat:
DaneM.:Realno i jeste šok, kada vam kolekcija koju ste godinama skupljali tek tako nestane. Puf- i nema je više!

SPISAK svih datoteka koje se nalaze u bekapu, tako da ako se i desi da nekim slučajem izgubim fajlove -da bar znam šta sam sve imao tu. Ono kao: sediš, cirkaš pivo i plačeš i listaš šta si sve izgubio. :-)
To se meni desilo i baš tako, bez ažurirane baze koju imam. :( Svi CD/DVD diskovi koje sam narezao su u bazi dok ono sa harda ne ubacujem jer ima još da se sređuje i tako ... veliki grešak. Sad sam to ispravio, čak sam i sve hardove ubacio u bazu pa da bar znam šta gubim ako gubim. Najčešće je to manje bitno, osim pomenutih domaćica i jednog foldera gde sam dovlačio godinama ... ma decenijama svakakve programčiće i programe.
Moja je sreća što se nisam bavio pločama a relativno na vreme saznao za sajtove gde može da se nađe ;) dobra muzika kvalitetno odrađena. Ploče me i dalje ne zanimaju.
Citat:
starka:I setim se jednom, uzmem i izribam taj disk ko čovek, pa da vidite kako je radio.
Mislim, stvarno ga izribam, onako, nekom blagom sapunicom.
E, taj ribež je često znao da popravi disk, češće od bilo kog softvera, naravno, pod uslovom da nije baš izgreban.😀
Problem sa "originalnim" diskovima je mogao tako da se reši, obično bi ogrebotina pravila probleme i poliranje je moglo da pomogne. Nisam se mnogo bavio time jer, kao što sam napisao, moji diskovi nisu izlazili iz kutije da bi se negde grebali. ;)
Citat:
gilopile:Hehe, pa Calexx je i mislio na CD-ove, kakvi hard diskovi da izadju iz kutije, treba jedno 8 srafova odvrnuti, pa centralne srafove osovine, pa tek onda izvaditi disk :D
Kada se pravilno koriste CD-ovi, do grebanja ce jako tesko doci.

Eto, djavolan radi na Linuxu, a na win 10 nece.
Da ne odgovaram na obe poruke, kada sam počeo da se bavim rezanjem, prazni diskovi (CD) su bili maltene 50DEM a kompovi dovoljno slabi da se bilo kakav klik mišem ili otvaranje prozora uglavnom završavalo pucanjem rezanja. Pa bi onda svi prestali da dišu i da se kreću dok ne završi a to je na 1x umelo da potraje. Tada sam naučio da pazim na diskove, pa i kasnije kada su bili skoro dž, to je ostalo. Moji prvi narezani diskovi od pre četvrt veka nemaju ni otisak prsta a ogrebotine su van svake priče. Oni koji su počeli da se time bave kada su diskovi pali na pola marke moraju da imaju drugačije iskustvo i pristup.
Citat:
gilopile:E ovo ti je greska, Meni kada je crko HDD na kojem sam imao bukvalno sve zivo od pocetka PC ere, nisam ni zeleo da se prisecam sta je sve tu bilo. Godine su trebale da se oporavim.
Meni je HDD ispao na beton, udario bas muski i kad sam ga skopcao bile su jake vibracije kao da su ploce ispale iz ose i samo je prokljucao i caos. :(
Nije moglo gore da crkne. Sve bih mogao da sredim i gomilu BS i elektroniku, nikakav problem, al kada glave zaribaju po plocama tu je kraj.
Tako da mi je i nada za opravkom umrla jer sam znao da sam sheban.
Moj slučaj, hard na kome je bio direktorijum ;) TM sa poddirektorijumima Send i Recv i koji je ostao od prve konekcije na Sezam se samo odjavio i bios ga vidi kao 0GB, oni koji se time ozbiljno bave kažu da je firmware problem ali da to ne može da se reši u kućnim uslovima nego kod njih, u zamenu za nekoliko stotina gorepomenutih marona. Nemam višak para a hard čuvam ako se nekad desi da to postane rešivo. Ti si možda mogao da probaš kod njih, verovatno bi spasili dobar deo podataka.
Citat:
Java Beograd:Gomilanje muzike na bilo koje medije u današnje doba mi je apsolutno NEZAMISLIVO.
Posebno ne mogu da skapiram gomilanje toliko muzike koliko se ne može preslušati ni u narednih 10 godina.

- Štaviše, kad bih slušao samo ono šta sam nagomilao, nikad ne bih došao do, na primer koncerata Wintona Marsalisa, jer sam to slušao na strimingu.

Zato: ništa gomilanje, nema svrhe, nema smisla.
Ovde mogu da prihvatim samo detalj ... u današnje doba ... a sve ostalo je relativno. Kada sam ja to počeo da radim, striming servisi su bili možda u nečijim fantazijama a uz to, pitanje je koji su njihovi planovi i ciljevi. Da li imaju samo ono popularno ili idu do kraja? Da li tu mogu da nađem i nešto što i dan danas ne uspevam nigde da pronađem? Ja sam malo više kupovao ploče i nema teorije da stanu na jedan DVD. Verovatno na neki dvocifren broj, ali opet ostaje pitanje ... čemu mp3? Ako hoću zamenu za ploče, to svakako nije mp3 što dodaje još jednu nulu na broj diskova.

Kad već pominješ neko ime, prvi DVD sa lossless muzikom Wintona Marsalisa sam narezao pre oko 15 godina. Na kom striming servisu si ga tada slušao? Mislim, neko sluša muziku kad mu dođu gosti, nekoga to zanima i malo više.
Kao što sam već pisao, rezač može da se pokvari, CD/DVD uglavnom ne mogu.

Svakako muziku slušam sa kompa jer mi završava posao ali su tu i dalje stotine audio diskova koje slušam uglavnom kad komp ne (može da) radi pa moram da nađem alternativu.
Citat:
ademare: Brze pogledam preko neta nesto sto me zanima nego dok pronadjem medju Zilion diskova ;)
Slično i ja radim, ali više iz lenjosti nego uštede vremena. Sve narezano je zapisano u bazi, za minut mogu da vidim na kom je disku i uzmem taj disk ali ... internet mi je brži od kopiranja sa DVD a i ne moram da ustajem da bih uzeo neki disk.

Ta bekapovana muzike mi je rezerva da imam šta da slušam kad jednom to postane zabranjeno ili kada ne bude postojalo besplatno slušanje muzike.
[ starka @ 10.02.2022. 14:15 ] @
Sećam se da su se oko 2010. pa i kasnije, ljudi emotivno vezivali za
servere.
I kad se ugasi nešto, bio je crveni alarm.
Kod diskova nije baš bilo tolikih šokova.
Ili da, kad se promeni politika servera.
[ Java Beograd @ 10.02.2022. 14:29 ] @
Citat:
calexx:Ovde mogu da prihvatim samo detalj ... u današnje doba ... a sve ostalo je relativno.

Pa da, to i kažem. Ranije nisi mogao da slušaš muziku ako ne kupiš "nosač zvuka". Svi smo hteli ili ne bili "kolekcionari ploča", neko više neko manje.
U današnje doba, kad praktično više ni nema nosača zvuka (klinci kapiraju CD isto kao i ploču ili kasetu), kad je muzika na strimu, praviti N terbajta bekapovane muzike ... ne znam, meni nema smisla.
[ calexx @ 10.02.2022. 14:51 ] @
Pomenuo sam, ne slušaju svi popularnu muziku koju uvek lako možeš da nađeš. A da se ja maltretiram kad mi se sluša nešto konkretno baš i neću. Kada mi se odjavio pominjani 2T hard, mnogo toga nisam mogao opet da nađem pa sam obilazio i prijatelje i tražio na nemogućim mestima.
[ Hackman @ 10.02.2022. 22:53 ] @
Hehe, pa Calexx je i mislio na CD-ove, kakvi hard diskovi da izadju iz
kutije, treba jedno 8 srafova odvrnuti, pa centralne srafove osovine, pa
tek onda izvaditi disk :D
Kada se pravilno koriste CD-ovi, do grebanja ce jako tesko doci.
Podrazumeva pazljivo vadjenje i vracanje u kutiju kada se zavrsi.

Ako ga koristite kao ja, izgrebace se. Nikada ga ne vracam vis u kutiju
i na kraju ga nadjem negde po sobi isutiranog :D

@Gilopile

U početku sam diskove držao u onim plastičnim kutijama što se zatvaraju,
i to je nekako išlo dok nisam shvatio da se toga mnogo nakupilo, onda
sam kupio one futrole kao albumi i tu sam ih čuvao. E  sad zanimljivo je
da su neki od tih diskova bili izgrebani, a da ih nikad iz futrole nisam
izvadio od kako su narezani, tek kada sam počeo da prebacujem sa diska
na oblak shvatio sam da neke ne mogu da prekopiram ma šta da sam
pokušao, onda sam se za neke stvari snašo i skinuo sa neta ono što nisam
mogao da prekopiram a neke stvari su ostale da sačekaju dok se nekad ne
pojave da mogu i njih.
[ calexx @ 10.02.2022. 22:59 ] @
To je jedno od najgorih rešenja jer koliko sam čuo, tu se najlakše sami od sebe ogrebaju. Ja sam napravio policu na zidu za veliki broj diskova, čak sam u jednom trenutku sve diskove prebacio u tanke kutije da stane (duplo) više dok sam DVD koncerte prebacio u tortilje jer su oni manje bitni ... sada i nebitni jer je PAL slika odavno out. Sva lossless muzika je u tankim kutijama u polici, ostalo je mesta i za neku količinu audio diskova u normalnim kutijama i to se više ne dopunjuje. Meni taman.
[ Hackman @ 10.02.2022. 23:18 ] @
[ Hackman @ 10.02.2022. 23:27 ] @
Izgleda da je tako, ja nisam pravio police mislio sam da ce ove futrole
da pomognu kad ono 😔
[ DaneM. @ 11.02.2022. 00:44 ] @
Citat:
calexx:
Moj slučaj, hard ... se samo odjavio i bios ga vidi kao 0GB, oni koji se time ozbiljno bave kažu da je firmware problem ali da to ne može da se reši u kućnim uslovima nego kod njih, u zamenu za nekoliko stotina gorepomenutih marona. Nemam višak para a hard čuvam ako se nekad desi da to postane rešivo.


Dobro je da si sačuvao taj hard, da ga nisi bacio. Ja sam dva HDD-a (koji su se čudno ponašali i odjavljivali sa sistema i ponovo prijavljivali, bili samo vidljivi u BIOS-u) spasao sledećom metodom: odvrnem im onih nekoliko šrafova sa donje strane štampane ploče sa elektronikom, imaju Torx glave i ima ih 4-5, nekada i 6, koji drže tu ploču i pažljivo je skinem. Ispod se nalaze konektori koji naležu na ploču (pošto razumljivo HDD mora biti hermetički zatvoren i ovo je jedini način za povezivanje s unutrašnjim komponentama) i ponekad se desi da izgube kontakt iz ko zna kojih razloga: vibracije, vlaga, gremlini... i samo treba te kontakte malo očistiti, ali onako fino, nikako grubim predmetima. može recimo neka vodena šmirgla sa maksimalnom granulacijom ili još bolje kontakt sprej, pa finom krpom prebrisati i te kontakte koji vire iz samog harda (ja za to koristim neki super tanki vrh od minijaturnog ravnog šrafcigera) i ona kontakt ostrvca na štampanoj ploči i na kraju polako opet vratiti sve na svoje mesto. Obrati pažnju na šrafove da svaki opet vratiš odakle je i odvrnut.Kontakti na HDDu kada se skine ploča izgledaju otprilike tako kao na gornjoj slici. Pomenuti diskovi i dan danas rade, svaki dan su u pogonu. Ne kažem da će tebi ova metoda pomoći kao što je meni, ali nemaš šta da izgubiš ako pokušaš.
Citat:
calexx:
Za linux mi je sasvim dovoljan i K3b mada mislim da ima sitne falinke ali u tom slučaju koristim ImgBurn.

Ni jedan softver nije savršen, slažemo se, zato i koristimo više njih pa se nadopunjuju. Što ne možemo sa prvim- odradimo sa onim drugim.
Citat:
nattallyl:
Hvala na svim savetima i pomoci. Sada mi je bilo potrebno da pokusam da narezem taj cd. Preko deset godina nisam nista skidala niti rezala neki disk, jer mi nije ni bilo potrebno.

I, kako se završila ova avantura sa narezivanjem? Nisi nam javila da li je operacija uspela. BTW, drago mi je da čujem da se neko još uvek zanima za optičke medije koji se u današnje vreme smatraju reliktom prošlosti. Ne sećam se kada sam poslednji put video nekog iz moje okoline da drži neki muzički ili DVD disk u rukama. Pre par meseci kada sam se lečio od Covid-a susretao sam pacijente koji su po zdravstvenoj ustanovi nosili svoje snimke pluća na CD-ovima, e njih sam jedino video . Danas kada bih nekom od dece iz komšiluka pozajmio nešto od svoje kolekcije filmova ili muzike na optičkim diskovima- ne bi imali na čemu da ih reprodukuju. Kod svoje kuće retko ko ima CD plejer, kućni računari (koji su obavezno imali DVDRW drajv) su zamenjeni telefonima a većina novih laptopova nemaju optički drajv.
Citat:
Java Beograd:
U današnje doba, kad praktično više ni nema nosača zvuka (klinci kapiraju CD isto kao i ploču ili kasetu), kad je muzika na strimu, praviti N terbajta bekapovane muzike ... ne znam, meni nema smisla.

Upravo tako, ali to važi samo za ovu mlađu publiku koji su odrasli uz striming servise i ne mogu da zamisle da neko hoće da nešto ima kod sebe, downloadovano, uskladišteno. Evo primera od pre 15 tak godina (da ne idemo dalje): kada su mi klijenti donosili svoje računare ili laptopove zbog instalacije sistema, particije koje su bile odvojene za multimediju su bile prepune svega i svačega. Čak sam dodavao i nove hard diskove u konfiguracije kada se ovi prvi napune. A sada ,kada mi nakon godinu ili dve dana donesu laptop da im sredim - ja onu particiju koju sam im kreirao za multimediju zateknem potpuno PRAZNU, nema ništa na njoj. Niti je otvaraju niti znaju čemu služe ti prazni gigabajti koje vide kada kliknu na "This PC". Čak štaviše- nema ništa ni u C:\ particiji u folderima sa muzikom ili fotkama i videom, uključujući i desktop. Sve ali bukvalno SVE se sada konzumira onlajn. Čak i laptop je sada zapostavljen, sem za poslovnu primenu. Smartfon i Smart TV-i su uzeli primat kao sredstva za konzumaciju medija uz Android TV boxove i risivere TV provajdera. Sve je tamo negde u oblaku, samo utipkaš šta te zanima... Ne treba ni da tipkaš - klik na dugme sa sličicom mikrofona na daljincu i kažeš mu šta da ti pronađe- i ...kreće reprodukcija.

Elem da se vratimo na temu. Pošto je sve u oblaku - evo šaljem link do .ZIP datoteke sa mog MEGA naloga gde sam uplodovao NERO za Linux , ali baš za linux, nije Windows instalacija i ne instalira se preko WINE emulatora. U ZIP arhivi su .DEB i .RPM instalacione datoteke za 32-bitne i 64-bitne sisteme.Ova verzija Nero Linux-a je matora više od 10 godina ali Interesantno je da na mom derivatu Linux Mint-a pokazuje da su sve međuzavisnosti prisutne i može odmah da se instalira. Nadam se da će tako biti i kod vas. Pa ko hoće da isproba može da downloaduje ZIP sa OVOG linka.


[ gilopile @ 11.02.2022. 04:24 ] @
@DaneM. U pravu si sto se tice tog 20pin konektora za komunikaciju glave sa PCB.
To se desava na svim modernijim HDD jer su vodovi, tipa, 30,40 mikrona debeli,a kroz njih ide veca struja nego li mogu da istrpe pa bukvalno oksidiraju od prevelike temperature.
To se nije desavala sa, npr, Maxtor ATA, WD ata i starijim. Maxtor ima bas podebljane pinove i nema sanse da tu nesto krene po zlu.
Neki su imali cak i iglice kao kontakte i konektor, isto tako i neki modeli 2,5`.

Najbolje je ispolirati, nikako smirglati i grebati. polir pasta, moze cak i zubna pasta i protrljati i ima da se sjaje ko novi. Moze i novinski papir i malo zubne paste i bude ko zmaj.

Uglavno se zbog toga dobijaju RW error, CRC i sl.

Ja na mojim backup diskovima to ispoliram na svakih godinu dana, bez obzira dobijao neke greske u SMART ili ne :)
Sve se da srediti, samo da su mehanika i ploce OK. Sve moze sa donor ploce osim BIOS ili main kontrolera gde je isto BIOS u nekim modelima.
U 80% slucajeva na PCB odlaze zastitne sotky diode ili smooth IC sto se resi za pola sata.
To je ono kad upalis komp, a istog momenta se ugasi jer je 5V u HDD u kratkom spoju.

Odosmo svi u debeli OFF :D
[ calexx @ 11.02.2022. 08:29 ] @
Dobro si predložio to skidanje ploče, ne sećam se da sam to probao pa ću večeras ... nemam nastavak za tako male torx šrafove (tj imam tu negde pakovanje u kome sam kupio komplet, možda i nađem) pa lepo ponesem hard i svratim u prodavnicu pa probam, koji pasuje kupujem. Da probam i to, zato je i ostao živ.

Što se skladištenja muzike tiče, mi smo se davno interesovali, tu i tamo razmenjivali ploče, presnimavali ... danas klincima muzika ne znači ništa, slušaju ono što im se servira, sve im traje po sezonu i onda sledeće. Jedino mesto gde "slušaju" muziku su klubovi gde ide muzika na metar koja udara u stomak ali preskače uši.

NeroLinux je bio zvanično izdanje, nisam siguran da još postoji ali znam da sam ga probao i radio je ono što rade programi integrisani u windows ... može da odradi osnovni posao ali ništa više od toga. I nije fraj, što odstupa od linux navike.
[ ackopk @ 11.02.2022. 10:39 ] @
Jeste totali off topic ali sama se tema tako okrenula... koji je zivotni vek diskova, sada je vec jako puno proslo vremena od pocetka masovne upotrebe i ja sam, iako sam relativno mlad, vec imam diskove stare oko 17-18 godina.
Generalno sada trenutno skoro sve se nalazi na cloudu, sve se strimuje, fotografije vucem po eksternim hdd, muziku, filmove.... vec sam imao peh da je jedan hdd pukao iz cista mira, jedva sam uradio neki backup i to tek nakon formatiranja i instalacije nekog firmware-a
Sta je po vama najbolji nacin cuvanja podataka za sada a i u buduce?
[ calexx @ 11.02.2022. 11:09 ] @
Kada je počelo narezivanje, prva informacija je bila da se očekuje do godinu dana trajanja CD-a po rezanju. Posle je to produženo, mislim da je u jednom trenutku važilo da traju 100 godina. Sebi sam narezao prvi CD pre četvrt veka, DVD pre ~15 godina i sve radi, uz dobro čuvanje.

Sada je sve malo drugačije, kada se CD pojavio, bio je odličan za backup jer je tada mogao ceo hard da stane na jedan, DVD je već kasnio prema veličini a danas skoro da i nemaju primenu, osim možda za muziku.

Možda sam i ovde pisao, filmovi i koncerti sa ovim kvalitetom više ne mogu na DVD pa ostaje da se koristi ili blu-ray ili nešto novije. Trenutno su hardovi negde između, SSD se pojavljuje kao ogroman napredak ali se još ne zna koliko su pouzdani. Ni blu rej diskovi neće još dugo da budu dovoljni a i nekako je ostalo preskupo i onda ostaje kombinacija da se za OS koristi SSD a da hardovi pređu u čist backup.

Ja sam već krenuo na tu stranu, imam par SSD-ova za OS i tri harda koje sam prebacio u fioke i uključujem po potrebi. Ako im cena padne kada SSD pokaže pouzdanost, eto prilike da se nabave za sve ovo. Pa onda par kopija i oblak i to bi bilo dovoljno. A možda i SSD krene cenom naniže pa bi to bilo najbolje, mala fizička veličina, brzo kopiranje i eto bekapa i bez police. :)
[ calexx @ 11.02.2022. 16:02 ] @
Citat:
DaneM.:Dobro je da si sačuvao taj hard, da ga nisi bacio. Ja sam dva HDD-a (koji su se čudno ponašali i odjavljivali sa sistema i ponovo prijavljivali, bili samo vidljivi u BIOS-u) spasao sledećom metodom: odvrnem im onih nekoliko šrafova sa donje strane štampane ploče sa elektronikom, imaju Torx glave i ima ih 4-5, nekada i 6, koji drže tu ploču i pažljivo je skinem. Ispod se nalaze konektori koji naležu na ploču (pošto razumljivo HDD mora biti hermetički zatvoren i ovo je jedini način za povezivanje s unutrašnjim komponentama) i ponekad se desi da izgube kontakt iz ko zna kojih razloga: vibracije, vlaga, gremlini... i samo treba te kontakte malo očistiti, ali onako fino, nikako grubim predmetima. može recimo neka vodena šmirgla sa maksimalnom granulacijom ili još bolje kontakt sprej, pa finom krpom prebrisati i te kontakte koji vire iz samog harda (ja za to koristim neki super tanki vrh od minijaturnog ravnog šrafcigera) i ona kontakt ostrvca na štampanoj ploči i na kraju polako opet vratiti sve na svoje mesto. Obrati pažnju na šrafove da svaki opet vratiš odakle je i odvrnut.
Sve u svemu, poruka je bila korisna, ne baš po planu ali je iskočilo nešto iz drugog plana. ;)

Jutros pogledam, nemam taj torx pa spakujem hard u džep i krenem da tražim. U ozbiljnoj radnji nemaju vrh, imaju samo ceo šrafciger ali košta 500+ a ne bacaju mi se pare za nešto što nema izgleda na uspeh. Malo dalje naiđem na kinesku radnju, uđem i ceo komplet drška plus 15 raznih malih vrhova 120 kinte pa ga kupim i bez provere, za te pare se ne isplati da otvaram. Dođem kući, nađem odgovarajući pa krenem da radim. Odmah sledeći problem, ne znam gde da nađem neku gumicu za početak. Setim se jedne olovke-gumice sa četkicom na kraju, nađem je, očistim ali ništa.

Elem, ja ništa ne bacam ako nije zaslužilo bacanje pa sam tako pored ovog harda sačuvao i jednog WD afroameričkog od 1T, pogledam a ono apsolutno ista pločica. Taj je otkazao još ranije i to brzo po kupovini ali se baš tada Pakom raspadao i nisam mogao da ga rešim pa je i on ostao. Za početak skinem pločicu, očistim kontakte, vratim i probam. RADI!!! On je davno otpisan, po fajlovima mi deluje da je poslednji put korišćen krajem 2012. godine. On i nije toliko bitan jer nije otkazao odjednom i stigao sam da ga bekapujem ali opet ima ponešto. A i bleki 1T nije za bacanje.

Nema neke šanse ali ipak probam njegovu pločicu na onom 2T i ne radi. Ostaje da još malo očistim kontakte i sačekam bolju priliku, ili neki drugi način ili sličan hard ... ko zna, možda i promrda.

Ako naiđeš u ove krajeve, obavezno se najavi pa da zalijemo ovo nečim masnim, ni trava ne raste ako se ne zaliva. :)
[ mjanjic @ 11.02.2022. 16:26 ] @
Mi pre neki dan na poslu otvorili WD 2.1GB star nekih 25 godina ili tako nešto, unutra kao nov :)
Nemam pojma odakle mi, mislim da je iz nekog starog računara donetog iz Nemačke na kome sam nekome instalirao Win 3.11 (na njemu bio Win 3.11 na nemačkom), bila valjda neka 386-ica sa malecnim pasivnim hladnjakom, ali me zaprepastio miš koji je radio perfektno iako je bio sa kuglom - kugla bila 3-5 grama, jer je šuplja, ali su osovine točkića tek nešto malo tanje od prsta, pa nema onog preskakanja kad se zaprljaju kao kod ovih "modernih" miševa.
[ Java Beograd @ 11.02.2022. 18:37 ] @
Miš sa kuglom ... brate !!!

Skupljao je "mišiju kaku", pa je kuglu valjalo izvaditi i očistiti.
[ calexx @ 11.02.2022. 18:58 ] @
Pa kao da je to neko čudo, imam ja to po sobi ali se posakrivali negde po ćoškovima, ko da ih nađe. ;) Sad da počnemo sa tim praistorijskim komponentama, evo tu imam neke SIPP memorije, hard od 80MB i tako svašta. :)
[ Java Beograd @ 11.02.2022. 19:09 ] @
Ja to bacam ... mislim, stare, nepotrebne računarske komponente, stari hardver, kartice, flopy drive i slično.
[ calexx @ 11.02.2022. 19:31 ] @
Nikad se ne zna, da sam i ja tako bacao neispravne komponente, ne bih sada dobio 1T WD black hard. :)
[ DaneM. @ 12.02.2022. 08:33 ] @
Citat:
calexx:
Ako naiđeš u ove krajeve, obavezno se najavi pa da zalijemo ovo nečim masnim, ni trava ne raste ako se ne zaliva. :)

Dogovoreno! Dobro je da si bar jedan osposobio.
[ calexx @ 12.02.2022. 09:14 ] @
Apsolutno neplanirano i neočekivano, eto kolika je koristi od širenja neke obične diskusije na sve strane. :) Za tog blekija sam bio siguran da je ispustio beli dim jer se ponašao totalno nenormalno i on je bio otpisan bez ikakve namere da ga jednom opravim. Ovaj 2T će ponovo na kanal pa kako bude, mada mi je jednom rečeno da je u pitanju firmware i da tu nema kućnog leka. Kada se to desilo, negde sam pročitao da valjda Seagate ima alatku za taj problem dok WD nema ali sada ništa više nije nemoguće.
[ DUSKEZ @ 14.02.2022. 21:51 ] @
Citat:
Igoya:
CDBurnerXP bi trebalo da ti odradi posao?!
Vidim jos uvek koristis Win7, tako da ne bi trebalo da bude problema.
Sto se tice kvaliteta... ionako si skidala sa YT, dakle nema potrebe za 320kbit mp3, a narocito ne FLAC.

(O autorskim pravima neki drugi put) :)

https://cdburnerxp.se/en/home

bravo ja kad instaliram xp kad naidje neki slabiji lap to uvek instaliram drago mi je da je stari tool i nekom jos must have app

[ calexx @ 14.02.2022. 22:34 ] @
A šta instaliraš kad naiđe još stariji lap na koji ne može ni xp? Windows 98 ili 3.11wfw?
[ DUSKEZ @ 15.02.2022. 08:44 ] @
Neznam druze nisam toliko slab lap imao

[Ovu poruku je menjao DUSKEZ dana 15.02.2022. u 10:34 GMT+1]