[ pexus @ 18.02.2022. 18:11 ] @
Korisnik sam "SBB full optika" paketa brzine 500/50 Mbps.
Do Nokia rutera u sobi ide optički kabl, a od njega do deskotop računara (Win 10, i5, SSD, 16GB rama, 7 godina star ) klasičan lan kabl!
U računaru je "Realtek PCI GBE Ethernet Family Controller" koji podržava do 1Gbps...
Merenjem brzine (speedtest. com) dobijam ping:4, ~330/49 Mbps (u task menadžeru poisključijum sve background procese)
Kada iz desktop računara otkačim lan kabal i zakačim ga na "Asus TUF Gaming F15" laptop, merenjem dobijem zadovoljavajućih i stabilnih 487/49 Mbps!
Po ovome, problem je negde u desktop računaru. Pretpostavljam i da je SBB konekcija iza NAT-a pa i to još dodatno gnjavi PtP (torrent) downloade...
Ima li neko ideju gde je zagušenje što mi "sreću kvari"?
[ calexx @ 18.02.2022. 21:08 ] @
Koristiš isti način merenja brzine, meriš isti link, sve ostalo je ugašeno i ne radi? Jedino je sumnjiv računar, loši drajveri ili nešto što se "krije" u pozadini. Jesi li probao neki drugi OS na kompu, možda neki live linux? Zašto uopšte pominješ p2p?
[ Miroslav Cvejić @ 19.02.2022. 11:28 ] @
Da, problem je u Realtek čipu. Ako možeš kupi ljudsku mrežnu kartu sa nekim drugim čipom (intel, na primer).

Meni PS5 vuče 950mbit preko ethernet kabla dok laptop počne da se davi na preko 600mbit.
Brži download imam na AX WiFi kartici koju sam ubacio u laptop umesto originalne AC nego na Realtek Gbit LAN kartici.
[ pexus @ 19.02.2022. 14:34 ] @
Hvala na savetima.
@callexx
Nislio sam da su svi programi pogašeni jer ih nisam video u task manageru, ali nisu bili. Kada spominjem P2P programe ja mislim na dowloadovanje torrenta (qBittorent...) na kojima nikad nism zadovoljan jer i pored gomile seedera ja ostvarim tek nekih 15-ak MBps od mogućih bar 55 MBps. Ali to je verovatno posledica što SBB takve konekcije ograničava sa meni nejasnom nekom NAT vezom.... nisam baš izverziran sa korišćenjem drugih OS sistema, a nema vremena da pored ostalih poslova i to istražujem ( imam 55 godina :) )

@Miroslav Cvejić
Da, i ja sam pomišljao da se javim svom serviseru koji mi je i sklapao mašinu i da ga pitam o realtek mrežnoj kartici i mogućnostima za unapredjenja...
...
Juče sam uz pomoć Avast Cleanup-a, sredio gomilu "broken registry items", "broken shortcuts", "system junk", "browser cash" history..., "tracking & others cookies", stavio na spavanje gomilu nekih background programa koji su bili stalno aktivni, skenirao i optimizovao svih 5 diskova u mašini... i sada konačno dobijam pristojnih i stabilnih:


[ calexx @ 19.02.2022. 15:39 ] @
Pitanje je šta i odakle dovlačiš torentovanjem. Ako je sa privatnih trekera, onda te seče natovana veza i tu uglavnom nema pomoći. Probaj neki siguran link, recimo baš neki linux sa torenta, kod njih nema veze da li si natovan. A inače samim tim što si natovan imaš mnogo manje ostvarenih konekcija i to se rešava plaćanjem statičke adrese.
Ako nemaš alternativu za internet, sačekaj dok i SBB uvede IPv6 i onda bi trebalo da bude bolje.

Problem su često programi koji vuku link a teško se pronalaze, baš kako si sada nekako rešio.

Što se godina tiče, ne brini, mlad si ti još. ;)
[ pexus @ 19.02.2022. 18:22 ] @
Hvala za ono "mlad si".
Sinoć sam odmah testirao protok i video da ladno mogu da skidam par filmova preko torrenta (15-20 MBps) i da istovremeno preko steam servera igram CS-GO sa pingom od 15-20! Čak, delimično još mogu da pariram onim klincima tamo.