E momci hvala vam, vec sam skinuo te tutorijale i skontao sam valjd aprincip, ali i dalje sam glup
Napravim konekciju sa bazom, i mogu, hajd tako da nazovemo, importovati tabele, ali forme i reporte opet moram praviti, ali sad u VB-u, je li tako, ili sam opet uprskao?
Ako moram, moram

, sad meinteresuje, da li mogu kopirati u nove forme kod iz onog VB editora koji dode uz Access, ili moram praviti nove kodove u VB-u?
Ako sam dobro shvatio, a vi me ispravite, u accessu, paradox-u ili bilo kojoj drugoj bazi ja trab da napravim samo tabele i/ili eventualno quer-ije, a forme i izvjestaje pravim u visual basicu??!!
Ako je tako ja mogu da zaboravim svoj program u MS Accessu, i da samo napravim raporte i forme unosa u VB-u koje sam vec napravio u Accessu...
NEMOJTE LJUDI KO BOGA VAS MOLIM!!
Ako sam u pravu, ne dao mi Bog, onda sve pjeske iz pocetka, a ako nisam, kako se dodavola povezuje baza sa visual basicom, jer dobio sam savjet jucer ovako kako sljedi:
"Ne treba ti vise nista, vec samo osnovno poznavanje jezika.Evo dacu ti jedno opisno
resenje, a ti javni ako negde zapne, pa da detaljisemo.Znaci za ono sto hoces da
napravis, prvo otvori jednu formu i na nju dodaj sledece kontrole : jedan Dbgrid
(Microsoft Data Bound Grid Control), jedan CommonDialog (Microsoft Common Dialog
Control), jednu Data kontrolu i 2 CommandButtona.Prvi CommandButton nazovi recimo
"Otvori bazu" i preko njega ces otvarati bilo koju MS Access bazu
(mdb).Znaci u Click_Eventu tog buttona pozovi commondialog kontrolu i proceduru za
povezivanje baze sa data objektom.A zatim vec pomenuti dbgrid povezati sa data
kontrolom.Drugo dugme nek ti bude "Izlaz" (mislim mozes i na X da izlazis
iz aplikacije, ali je ovako lepse

) i kada to kompajliras imaces exe fajl,
odnosno "programcic" kojim mozes da citas i/ili menjas podatke u odabranoj
bazi."
MARKOOOOO, molim te reci mi gdje da nadem te proklete kontrole

))
nemojte me zamjeriti, molim vas sto sam dosadan, ali pjeske sam naucio access, i dovodio sebe do ludila, i ako je sve sto sam dosada uradio bilo uzalud, ubicu svoj racunar

)
Eto, ako vam nije da ovom glupanu (citaj-meni) odgovarate i pomazete, onda ODGOVORITE i POMOZITE.
Pozdrav svima!!