[ Kamenni @ 15.03.2022. 07:10 ] @
U firmi jedan (za sada jedan, nije mi se do sada vise niko zalio) laptop od korisnika, koji uopste nije ni slab niti je od jeftinih, i inace nemamo laptopove starije od dve godine i uvek se kupuje kvalitetna konfiguracija, kada je u firmi na lokalnoj mrezi
automatski se konektuje na deljene diskove i sve funkcionise kako treba. Problem nastaje kada radi Van lokala i pokrene explorer ne samo sto jako uspori racunar nego cesto ga i zabode na neko vreme i duze i po 5-10 minuta. Ako se pre pokretanja explorera konektuje vpn-om na firmu ponovo je sve ok. Jasno mi je da je problem sto hoce da se poveze sa deljenim diskovima i ne moze, ali mi nije problem zasto toliko traje, nemam problem ni sa jednim drugim korisnikom iako svi koriste i u firmi i kod kuce, a ima nas preko 100. Ne mogu a nadjem da neki program koji se pokrene trazi deljene diskove, nista.
Neki predlog?
Hvala unapred!
[ bachi @ 15.03.2022. 07:36 ] @
Smells like MTU spirit....

E sad, moraš da vidiš zašto.

Za početak updatuj mrežne i wifi drajvere. Prvo probaj sa najnovijim sa sajta proizvođača laptopa, a ako je i dalje, onda najnovije od proizvođača mrežne/wifi kartice.

Takođe, da li mu se to događa baš sa svake udaljene lokacije, ili samo od kuće?

Ako je od kuće, proveriti sa ISP-om šta se dešava, a ako imate politiku da bauljate i po privatnoj opremi od zaposlenih, pogledaj da nije do njegovog rutera.

Koje VPN rešenje koristite?
[ Kamenni @ 15.03.2022. 08:23 ] @
@bachi hvala na odgovoru!

Koristimo VPN preko Mikrotik routera.
Ali mozda se nismo razumeli, nije problem kada se konektuje na vpn nego naprotiv kada nije konektovan na vpn a nije ni u lokalnoj mrezi, jednostavno windows explorer zapucava, uspori rad celog racunara.
Cim on konektuje deljene diskove nema nikakvih problema.
Znaci da ga blokira nesto sto verovatno pokusava da koristi deljene diskove po mom misljenju.
[ bachi @ 15.03.2022. 10:35 ] @
Kad ne čitam sa razumevanjem. :d

Je l' ima neku prečicu u quick access folderu? Neki kreiran network shortcut?

Možeš recimo da pokreneš https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/procmon i gledaš koji proces šta otvara i tako uloviš koji program koji fajl na mreži poziva.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 15.03.2022. u 11:54 GMT+1]
[ Kamenni @ 15.03.2022. 11:12 ] @
@bachi, sve znas, da li ima nesto sto ne znas :-)
Hvala!
Probacu to ujutru. Ako zatreba pomoc, vikacu u pomoc ponovo!
[ DUSKEZ @ 15.03.2022. 13:55 ] @
Meni cesto zakuca explorer kad prebacivam hdd hdd ili hdd fles nesto vece od 4 6 gb u jednom delu zato radim to sa total commander moze i u lokalnoj mrezi za u netu verovatno da preko ftp ili bilo kako a meni kad baguje explorer ja ga osvezim ima sordum tool za to rexplorer.exe https://www.sordum.org/9192/restart-explorer-v1-6/ malo ja znam o svemu tome nadam se da sam makar zeru pomogao

srecno