[ mark-ceo @ 19.04.2022. 17:35 ] @
Znam da je vise za madzone, ali dok sam dosao do uzroka problema proslo je 2 meseca. Koristim tri monitora i gase mi se naizmenicno bez ikakvog pravila. Prvo sumnjao na graficku kartu, onda na produzne kablove, ali se ispostavilo da nije nista od toga. Uzrok je nova stolica koju sam uzeo u IKEI. Malo malo pa me pukne struja i onda sam primetio da se tacno u tom momentu gase monitori. Stolica odvojena fizicki od svega ali tacno kada me pecne elektricitet ili kada sednem na stolicu gase mi se monitori. Da li neko ima ideju kako da je razelektrisem? Znam da je ime teme retardirano ali takav mi je i problem.
[ JankoNIS @ 19.04.2022. 17:43 ] @
Nabavi narukvicu za uzemljenje, koriste je elektronicari, pre nego sto sednes u stolicu stavi je na ruku. Tako izbegavas gomilanje statickog elektriciteta kada dodjes u kontakt sa stolicom.
Odeca koju nosis takodje pomaze stvaranju tog elektriciteta. Vunene stvari su fabrika struje.
Jeste malo dosadno da to radis, ali ces izbeci ove probleme.
Narukvica mora biti propisno prikljucena na uzemljenje, inace nema svrhe.
[ MajorFatal @ 19.04.2022. 18:29 ] @
...ili uzemlji stolicu, prikači je nekom žicom .. znaš u štekerima za struju da imaju dve rupice za viljušku e tu ti je napon, ne tu da je prikačiš, nego sa strane tj gore i dole imaju one žičice što vire kao e one su za uzemljenje .. kao na slici ..
[ gilopile @ 19.04.2022. 18:36 ] @
Nece nista dobiti ako uzemlji stolicu, jedino da je konstrukcija od metala, sto cisto sumnjam da se prave.

Mozda neka antiatatik presvlaka ili jastuce, sta god.
Jesu li kompovi i monitori adekvatno uzemljeni?
Monitori su pretpostavljam LCD i da se gasi samo pozadinsko?
CCFL inverteri su bas osetljivi na staticki elekt.
[ component @ 19.04.2022. 21:33 ] @
Kako se prenese elektricitet na monitore? Ne verujem da baš dira rukom monitore u tom trenutku. Preko stastature i miša?

Probaj bežičnu tastaturu i miša pa reci da li se isto dešava?
[ MajorFatal @ 19.04.2022. 22:16 ] @
Dobiće da se oslobodi statičkog elektriciteta? Nekad su savetovali ako radiš nešto sa hard diskom prvo se razelektrišeš onako kako sam napisao, ako već nemaš tu rukavicu?
[ Burgos @ 20.04.2022. 08:57 ] @
Probaj sa drugim HDMI kablovima. Imao sam isti problem, resio sam ga sa kvalitetnim HDMI kablom sa feritnim prstenima na kraju.
[ mjanjic @ 03.05.2022. 21:06 ] @
Da, ista je priča sa USB kablovima, u nekom snimku na YT lik objašnjava neki problem sa USB kablovima, ne sećam se da li se radi o Web kameri, skenerima ili nečem trećem, ali kada koristi obične kablove, ima problem sa smetnjama zbog nekih kuhinjskih aparata, a kada koristi USB kablove sa feritnim jezgrom, problem se ne pojavljuje.