[ knezz @ 25.04.2022. 12:57 ] @
Biće besplatno da se predje, neće ništa da vas košta , međutim ja samo vidim ove oglase od 2000-3000 mesečno za neke kineske android case.
Biću slobodan da podelim kompletan proces i setup kojim sam ja obezbedio sve sto novi zakon o fiskalizaciji nalaze.

Sta je potrebno :

1. Računar na bazi windowsa.
2. Čitač smart kartica za PC
3. Android telefon
4. Printer

Skinuo sam login program na windows računaru zvan Eporezi, ubacio licnu kartu sa čipom i otkucao moj pin. Preporučio bi svima da prethodno instaliraju mup program Čelik, uz njega stižu svi potrebni sertifikati.
Posle uspešnog logovanja otvori se podrazumevani pretraživač na sajtu poreske uprave eporezi i tu sam iz levog menija izabrao: Izbor prijave i onda prvu opciju ECF , tu sam zatražio sigurnosni element u vidu digitalnog sertifikata, preporučio bi odma da zatražiti i sigurnosni element u vidu smart kartice.
Ujutru se opet logovao i u Poresko sanduče stigne link za download i ostali parametri za logovanje na android aplikaciju.

Pokrenuo play store na telefonu , skinuo app koji si zove
ESIR Poreska uprava RS​ kad pokrenete app u jednom trenitku ce vam zatražiti link za download digitalnog sertifikata, tu ubacite ovo sto vam je stiglo is poreske uprave , iskopirati parametre za logovanje i logovati app .

Uradio sam lagano probni račun, u principu sve je vrlo lako . taj probni račun sam proverio skenerom koji dolazi na mom šaomiju i lepo ga čita i šalje na sajt poreske .

Po meni ovo radi odlično i bas mi je zao sto su uslovili male maloprodaje sa LPFR om, jer bi nama, koji izdajemo 3 računa nedeljno ovo bilo mnogo bolje rešenje od 30e mesečno .
Ovo rešenje je dovoljno svima koji imaju samo online klijente ali svakako MI , Koji imamo fizički kontakt sa klijentima moramo obezbediti i LPFR , idemo o tome sad. LPFR je u stvari server Koji potpisuje račune i Koji čuva informacije o računima u slučaju zastoja sa komunikacijom sa serverima poreske uprave .

Poslao sam zahtev za bezbednosni element u fizičkom obliku u vidu smart kartice na isti način kao sto je objašnjeno gore.
Sutradan sam dobio u poresko sanduče odgovor gde piše da dodjem posle 48h da preuzmem karticu.
Bio sam u prolazu sledećeg dana pa sam svratio da pitam da nije stigla kartica, naravno mica ubica me je pitala dali znaš da čitaš i zašto si došao sad kad si trebao da dodjes sutra
Eto sutra sam prošetao do filijale i posle 5min čekanja , iako je bio dug red , ali ide brzo, uzeo sam kovertu potpisao i otišao kuci da isprobavam LPFR ove
Kartica , sigurnosni element je standardna za usb čitač izgleda kao lična karta. Ja kuci imam 2 čitača , omneykey i Gemalto. Omneykey čita licnu kartu normalno ali NE CITA sigurnosni element. Gemalto radi posao bolje i čita obe kartice .
Otvorio sam listu sa poreske uprave za LPFR i kontaktirao skoro sve koji su izradili LPFR za windows jer je moja ideja da mi LPFR radi na office računaru koji je na windowsu, a da ja korisitim mobilni na androidu sa ESIR om poreske uprave. Par njih još čekam ali sam probao vise od 15 tak LPFR ova. Dosta njih je izradilo LPFR za windows - ESIR windows kombinaciju i oni nisu kompatibilni sa android appom. Cene se kreću od 3 do 6 EURO mesečno ali je uglavnom to 5 euro. S obzirom da je gprs bio 3.5e nije super velika razlika.
Nisam siguran dali je reklamiranje dozvoljeno ali se jedan pokazao najbolje i ubedljivo najlakše za setovanje i instalaciju kao i komunikaciju sa firmom koja ga je napravila i radio je bez ikakvih problema od prve sekunde. Ja sam se odlučio bas za taj .
88soft.rs
Godišnja licenca košta 7200 rsd sa pdv om a mesečna 720 sa pdv om.
Ja sam ga probe radi instalirao na dva računara . Prvo sam ga testirao kod kuce na dobrom , novijem računaru, pa sam posle ponovio to isto na mom windows tabletu koji mi sluzi kao office računar, i tamo radi odlično. Znaci moj setup je :

1. ESIR poreske uprave android app na mom telefonu iz potpisa - 0e
2. Gemalto USB card reader sa bezbednosnim elementom u vidu smart kartice kao sto je lična karta - 10e za čitač
3. windows 10 tablet gde je instaliran server/proces - LPFR ( 5e+pdv mesečno) 70e za tablet
4. Trenutno je laserski printer , ali sam poručio termalni BT printer od kineza sa Alija dolazi za mesec ,dva - 20e

Nadam se da Sam nekome pomogao, ipak moze pristupačno, ne besplatno ali ako se uzme u obzir da hardware ljudi uglavnom već imaju a i da nemaju mogu da nabave za 100e , i uz subvenciju od države mogu priuštiti LPFR minimum 2godine.
Pozdrav[Ovu poruku je menjao knezz dana 25.04.2022. u 17:13 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao knezz dana 25.04.2022. u 17:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao knezz dana 25.04.2022. u 18:16 GMT+1]
[ Dane035 @ 26.04.2022. 16:11 ] @
Hvala za info.
Da li je potrebno neko povezivanje ESIR app sa LPFR softwerom 88lpfr za windows i kako si to odradio?
[ knezz @ 26.04.2022. 16:44 ] @
Naravno da ima povezivanje.
Kad otvorite program LPFR mišem pređite preko natpisa localhost , tu će vam se ispisati IP adrese na kojima server radi , kao i port.
Te informacije su potrebne da bi popunili polje SDC server u aplikaciji. Kad budete popunili sve kako treba , server će poslati sve informacije na app i prijaviti da je servis LPFR aktivan .
Počnite sa trening računom i vidite dali potpisuje sve kako treba.
Slobodno pitajte ako još ima nešto ne jasno
[ Dane035 @ 26.04.2022. 17:43 ] @
Podeseno. Radi ok. Dobra varijanta za nas koji vec imamo kompjuter u poslovnim prostorijama i ne zelimo dodatne uredjaje, kablove. Program je inace nezahtevan, oko 60MB memorije zauzima..
[ knezz @ 26.04.2022. 18:11 ] @
O nama sam i mislio, malim firmama koji nisu prodavnica, mada mislim da se može povezati i bar-kod skener , mislim da sam gore napomenuo da to meni radi na 7 godina starom kineskom Windows tabletu.
[ adejan @ 26.04.2022. 18:34 ] @
Citat:
knezz:

1. ESIR poreske uprave android app na mom telefonu iz potpisa - 0e
2. Gemalto USB card reader sa bezbednosnim elementom u vidu smart kartice kao sto je lična karta - 10e za čitač
3. windows 10 tablet gde je instaliran server/proces - LPFR ( 5e+pdv mesečno) 70e za tablet
4. Trenutno je laserski printer , ali sam poručio termalni BT printer od kineza sa Alija dolazi za mesec ,dva - 20e
Pozdrav,

Gde se može naći Windows tablet za 70€ i Gemalto card reader za 10€ u Srbiji?
[ knezz @ 26.04.2022. 18:40 ] @
https://m.kupujemprodajem.com/...s/135305146#mhs0-1650994658092

https://m.kupujemprodajem.com/...s/136028974#mhs0-1650994795768

Ima toga dosta što može završiti posao. Svaki Windows 10 uredjaj može poslužiti da hostuje server, čak šta više taj komp ne mora ni da bude sa ekranom , može biti mašina koje je zakačena na net . To je bila moja poenta.
Cene sam okvirno napisao , koliko sam ja platio, kada sam ih nabavio par godina unazad .
Dosta nas ima neki Windows office komp koji svakako zadovoljava kriterijume za server , to može da se kupi sad za sicu , stari laptopovi , završavaju. Mislim da mogu svi Windows sistemi od 7 pa na gore , ali to nisam testirao i neću da tvrdim. Znaci trošak je čitač kartica i štampač ako ga nema. Ja sam sve napomenuo okvirno u smislu poređenja sa prvim sledećim rešenjem koje se nudi na tržištu
Sve najlepše
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao knezz dana 26.04.2022. u 20:24 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao knezz dana 26.04.2022. u 20:52 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao knezz dana 26.04.2022. u 22:03 GMT+1]