[ luaay @ 27.05.2022. 22:31 ] @
Imam par fotografija iz 1960.i neke.
Želim da ih digitalizujem.
Da li da to uradim preko pametnog telefona i koju aplikaciju preporučujete ?
Ili da pak odem u fotografsku radnju i uradim skeniranje na masini u starom stilu?
[ Predrag Supurovic @ 27.05.2022. 23:34 ] @
Ako ćeš kvalitet onda skeniranje.

I fotografisanje može, ali sa ozbiljnijom foto opremom pogodnom za tu namenu.

Mobilni telwfon ima širokougaoni objekti a to znači da je na njemu sve izobličeno.

[ S A J A @ 28.05.2022. 08:29 ] @
Ja sam to radio skeniranjem. Na poslu imam skener, ponesem fotke, stavim neku dobru rezoluciju i skeniram. Slikanjem ti je mnogo teže da dobiješ dobar kvalitet. Što kaže Predrag, mora da koristiš zum objektiv gde telefon treba da bude dalje od slike, na primer 1 metar. U protivnom dolazi do izobličenja. Onda je problem što nemaju svi telefoni zum objektiv nego će ti raditi digitalno zumiranje koje nikako neće dati dobar rezultat. Čak i da imaš dobar telefon sa optičkim zumom, opet je zeznuto jer moraš telefon da držiš mnogo mirno (najbolje da imaš neki stativ) a moraš i da razmišljaš o svetlu. Sve u svemu, na običnom skeneru od 50e ćeš imati bolje slike nego da se drndaš sa slikanjem, čak i da imaš profi foto opremu.
[ Java Beograd @ 28.05.2022. 09:13 ] @
Skener, najveća rezolucija.

[ gilopile @ 28.05.2022. 09:29 ] @
Najbolje je skenirati.
Ali itekako moze lepo i da se uslika.
Obezbedis dobro svetlo, odaljis mob jedno pola metra i skljocnes.
Svaki tel danas ima 20+mpx i bice to odlicno sa te razdaljine kad kropujes sliku.
Rezolucija ce ostati i dalje ogromna i kvalitet slike takodje.
[ Predrag Supurovic @ 28.05.2022. 10:48 ] @
Citat:
gilopile: Najbolje je skenirati.
Ali itekako moze lepo i da se uslika.
Obezbedis dobro svetlo, odaljis mob jedno pola metra i skljocnes.
Svaki tel danas ima 20+mpx i bice to odlicno sa te razdaljine kad kropujes sliku.
Rezolucija ce ostati i dalje ogromna i kvalitet slike takodje.


Pre nego što uslikaš telefonom, prvo to isto uradi sa nekim papirom sa kvatratićima. Kad vidiš u šta će se pretvoriti kvadratići odustaćeš od ideje telefona ma kakvu rezoluciju da ima.
[ mjanjic @ 28.05.2022. 23:57 ] @
Telefoni danas koriste AI algoritme da "ispeglaju" sliku i nadoknade defekte koji se mogu pojaviti zbog greški u signalu na senzoru ili pri konverziji signala u piksele - kod ovog poslednjeg koraka neki SoC imaju poseban deo za obradu takvih signala, pa zato sa istom kamerom na telefonu daju najbolji rezultat. Konkretno, to je u slučaju SnapDragon čipa samo onaj najjači model.

Po meni, najbolje je koristiti neki foto skenere, ako neko ima Epson Perfection Photo (npr. V700), bolje da ti to skenira u nekoj idealnoj rezoluciji. Pod idealnom podrazumevam hardversku rezoluciju, jer se za sve preko toga ne dobijaju bolji detalji, već naprotiv, zbog ograničenja optike, dobija se rezultat koji nije baš najpogodniji za dalju obradu, a veličina fajla višestruko veća.
[ luaay @ 30.05.2022. 05:51 ] @
Ako se odlučim za telefon koji softver preporučujete za tu namenu ?
Pitam sve ovo jer sam donedavno dokumenta skenirao na mašini u pdf-u a onda sam skontao da to može preko telefona da se uradi sasvim dobro, Google drive ima opciju za convert u PDF pa sam mislio da je isti slučaj sa fotografijama.
[ S A J A @ 30.05.2022. 08:06 ] @
"Sasvim dobro" nije isto za dokumenta i za fotografije. Uzmi ta dokumenta pa pogledaj malo bolje, da li su sva slova podjednako oštra. Videćeš da nisu. Obično jedan deo dokumenta bude bolji, drugi lošiji, samo se to ne primećuje, jer za dokumenta nije ni bitno. Bitno da može da se pročita. Kod fotografija je bitno da budu kvalitetne. Prvo ćeš imati problema sa nejednakom oštrinom, zatim ćeš imati problem sa odsjajem, za razliku od dokumenata, fotografije su na "masnom" papiru pa hvataju odsjaje od svega. Pa još ako nisu idealno ravne, ti odsjaji ima da se vide. U skeneru se fotografija "stisne" pa sve bude ravno i ravnomerno osvetljeno i skenirano, ovako kad staviš na patos, pa to ne stoji ravno, pa te za***avaju odsjaji, pa ugao sa kog pada svetlo, pa white balance... svakako, srećno sa slikanjem :)
[ Java Beograd @ 30.05.2022. 09:04 ] @
Kad smo več na temi: Adobe Scan, besplatna Android applikacija za skeniranje, pravi PDF sa tekstom! Dakle, slova su prepoznata, i može copy teksta iz takvog PDF i onda paste, već gde treba.
[ B3R1 @ 30.05.2022. 11:13 ] @
Koliko para, toliko muzike ... Sve zavisi od toga sta ces da uradis kasnije s tom digitalnom fotkom.

Ako ti je potrebno za Instagram/FB, pa cak i za neki web sajt - dovoljan ti je i dobar telefon. Ne gubi vreme, zivce, energiju i novac u tom slucaju na bilo sta bolje.

Slicno vazi i za skenirane dokumente, koje ces kasnije stampati za neke administrativne potrebe - tu je u novije vreme telefon isto tako sasvim ok. Odstampani dokument ce biti citljiv i proci ce overu kod notara, sto je jedino i bitno. Za slanje dokumenata u PDF formatu - vise nego dovoljno.

Ako ti je potrebno za DTP i profesionalnu stampu ... eee, tu su vec stvari drasticno drugacije. Za knjige, casopise, brosure itd. treba ti minimum 300 pix/inch za standardne fotke. Za specijalizovane stampane publikacije (npr. anatomski atlasi za medicinare) ide se cak i do 1200 pix/inch. Tu vec moras da koristis profi skenere itd.