[ test1234 @ 17.06.2022. 11:50 ] @
Ovaj model mašine izbacio E12 i nikako ne prihvata nikakve resete, ne može da se ugasi/upali. U pozadini klikće i prima komande sa tastature ali na displeju nema promena, mašina je inverter. Imamo dve potpuno iste mašine i isto se ponašaju. Nove su. U garanciji su a ja kao ovlašćeni majstor sve što znam i imam ne pomaže. Upomoć.
[ baresi @ 17.06.2022. 19:04 ] @
Kažu greška sa upravljanjem motora.
[ test1234 @ 17.06.2022. 21:26 ] @
Vidi, situacija je ovakva, stranka kupila gore navedenu mašinu u Gorenje studiju, Bgd, jucče i danas je vratila sa ovom greškom.

Donesena kod nas u servis da vidimo šta joj je.

U svoj raspoloživoj dokumentaciji nema rešenja.

Jednostavno komandna ploča ne prima nikakve komande sa svim nama poznatim postupcima a imamo pristup svoj servisnoj dokumentaciji Gorenja.

Da bruka bude još veća, imali smo u servisu jednu istu takvu mašinu ispravnu, pa smo sa nje skinuli komandnu ploču, koja je na pomenutoj mašini, toj drugoj radila ispravno. Kada smo je premestili na ovu pokvarenu, vraćenu, pokazala istu grešku, E12. I sada imamo dve identično zaključane ploče kojima ništa ne možemo sa nama pristupačnim i poznatim metodama.

Radili smo sve moguće zamene/kombinacije komandnih ploča.

Naime ova mašina ima elektronsku upravljačku ploču koja se nalazi ispod maske i inverterska ploča koja se nalazi na dnu pored inverter motora.

Svaka pomoć bi baš dobro došla.

Mi kao ovlašćeni serviseri možemo da dobijemo bilo koju ploču jer je mašina/aparat u garanciji ali sada nismo sigurni šta nam je neispravno.
[ _dzo.ni_ @ 18.06.2022. 10:31 ] @
Verovatno je Inverter u kvaru. Nešto mora da je u KS dole pa da je obe gornje ploče shebao.

Probaj odpojiti inverter sa gornje ploče i vidi šta kaže. Ne znam da li instant prepoznaje grešku u komunikaciji ili tek kada se pokrene program. Ako ne prepoznaje odmah, onda će to dobro doći jer se možda ploča uspe pokrenuti. Ako uspe, pravac servisni mod i redom sve istestiraj osim motora naravno (da eliminišemo ostatak mašine, pumpe, grejač, ventili..) :D. Pregledaj i istoriju grešaka tu možda se još nešto krije pre 'E12'. Mada sam 100% siguran da je Inverter crkao.

To su noviji modeli od gorenja sa ažuriranom programskom šemom i načinom rada. Pitaj boga šta su još izmenili pošto su to upravljačke ploče drugačije nego na prethodnoj 'Essential' seriji što bi trebala biti slična ovoj na neki način.
[ test1234 @ 20.06.2022. 21:19 ] @
Odvojio inverter od gornje ploče i opet isto, E12 i triput zapišti. Od komandi prihvata samo zaključavanje/otključavanje tastature.

Otprilike svi sa kojima sam razgovarao se slažu da je crkla donja inverterska ploča.

Poručili smo novu pa javljam kad stigne.
[ PoP_92 @ 21.06.2022. 11:00 ] @
Druze sada mi je bio majstor za ovu ves masinu. Kuljena je nova i ukljucena u struju, kada sam hteo da je pustim da dezinfikuje i pojavio se bukvalno isti problem kao kod tebe. Nije ni vodu stigla da uvuce. Majstor koji je bio rekao je da je crkla elektronika na samom inverter motoru i da se to desava nekada pre nekada kasnije a nekada to ne crkava i da je bas cudno sto je odmah crko ali kao desava se. Tako da znas sta je problem... :)
[ _dzo.ni_ @ 21.06.2022. 13:38 ] @
E al džaba tebi novi inverter kada je i gornja zaključana.. Odlično napravljen sistem da kad crkne jedna elektronika crkne i druga :D
[ test1234 @ 22.06.2022. 06:45 ] @
Citat:
PoP_92:
Druze sada mi je bio majstor za ovu ves masinu. Kuljena je nova i ukljucena u struju, kada sam hteo da je pustim da dezinfikuje i pojavio se bukvalno isti problem kao kod tebe. Nije ni vodu stigla da uvuce. Majstor koji je bio rekao je da je crkla elektronika na samom inverter motoru i da se to desava nekada pre nekada kasnije a nekada to ne crkava i da je bas cudno sto je odmah crko ali kao desava se. Tako da znas sta je problem... :)
Ajd ako ti nije problem, slikaj radni nalog od kolege koji je bio iz Gorenja. Voleo bi da se čujem snjim. Sve podatke zatamni, ove lične prirode.
[ PoP_92 @ 22.06.2022. 08:38 ] @
ovo je servis

A nisam pored naloga trenutno ako ti bas nalog treba kasnije cu moci da ti prosledim.
[ test1234 @ 24.06.2022. 06:37 ] @
U medjuvremenu se situacija promenila. Na servis u garanciji je došlo još tri ovakve mašine. Dve sa istim, E12 greškama i jedna samo sa mehaničkim oštećenjem a ispravnim elektronikama.

Na sve četiri mašine sa neispravnim elektronikama smo za svaki slučaj izbacili fabričke džekove i na krajeve žica sa kleštima za buksne napravili pojedinačne priključke sa propisanim mesinganim izolovanim buksnama i isproveravali svaki vod posebno.

Zatim smo ispravne elektronike i motor pojedinačno kačili na svaku mašinu da bi eventualno elominisali neku mašinu sa neispravnom instalacijom.

Na kraju rezultat je bio da je na sve četiri mašine bila neispravna gornja upravljačka ploča.

Primetio sam da na tim gornjim upravljačkim pločama ima dva potpuno itovetna džeka/izvoda na štampi, sa oznakom J15, okačiću i sliku malo kasnije, sa 6 izvoda. Izmedju ostalih ima +5V, GND i reset.

Moje pitanje bi bilo, da li bi smeo da se upustim u reset tih ploča, ili bar jedne, i molim za neki savet kako to da uradim.
[ test1234 @ 24.06.2022. 20:52 ] @
Evo ponovo slike od elektronske upravljačke ploče :Moje pitanje da li su magistrale na J15 i J16 iste/paralelni izvodi ili ne i da li se ploča nekako može resetovati i kako. Ja sam pokušao otpornikom od 1K 1/8 W da prespojim GND i RESET i ploča se ugasi ali posle odredjenog vremena se opet upali sa istom greškom E12
[ _dzo.ni_ @ 24.06.2022. 21:07 ] @
Jel to na "suvo" paljena ploča tj nije nista od drugih delova masine bilo prikaceno na nju?
[ test1234 @ 25.06.2022. 06:30 ] @
Probao sam i jedno i drugo.

Zakačim samo napajanje 220V ili prikačim sve kabliće sa svim elementima, rezultat isti E12.

Pokušam sa otpornikom prespojiti GND i Reset, samo se ugasi na par sekundi i opet E12. Sve dok je otpornik spojen ploča bude ugašena.
[ test1234 @ 25.06.2022. 13:47 ] @
Evo i druge strane upravljačke ploče:
[ PoP_92 @ 24.07.2022. 00:18 ] @
Danas sam dobio novu masinu. Serviser mi je rekao kada je takav problem crkne ploca na inverter motoru i da moraju da se menjaju obe ploce na njemu iako je crkla samo jedna. Nema nacina da se stara ploca upari sa novom. Ja se ne razumem u tu tematiku ali pretpostavljam da su ovi iz gorenja napravili to bas tako... Nadam se da sam ti pomogo ovim odgovorom.
[ test1234 @ 24.07.2022. 07:13 ] @
Ne moraju obe da se menjaju nego samo ona koja je neispravna. U mom slučaju su problem samo gornje ploče a izazvano je lošim ožičenjem izmedju inverterske ploče i motora. Ako si pažljivo pročitao sve postove, ja sam uspeo sa jednom ispravnom gornjom pločom da pokrenem pet različitih mašina.
[ bordzija @ 02.08.2022. 18:07 ] @
Gorenje servis u EU kada je bilo kakav kvar u pitanju odmah menja sve redom:

Glavnu ploču, motor, bravicu vrata, grejač i pumpu. Dakle sve se menja po difoltu.

Čudi me da ovlašćeni servis to ne zna? Šta posle rade sa svim tim delovima valjda testiraju u servisu ili šalju nazad u kinu pa ovi ponovo sklapaju mašinu.

Kod mene jutros bilo veselo :)