[ Absolute beginner @ 01.07.2022. 17:34 ] @
Pozdrav dobri ljudi...

Uspeo sam da se ulogujem ovde posle dve godine. Mnogo godina je prošlo otkad sam prestao da pratim koliko toliko tehinku, tehnologiju ... Više ni sam ne umem (ili ne bih da se upuštam) u instalaciju OS i slične stvari... Da ne dužim; evo koji problem imam. Posedujem neki prastari comp - kupljen još 2003. koji davno ne koristim, prosto ga je vreme pregazilo; nikakve nadogradnje tu ne pomažu, čini mi se da je baš na ovom forumu i konstatovano da je ploča najveći probem (kad sam ja taj komp nekako hteo da iskoristim sa svoje stare roditelje da se uče radu na računaru i da koriste desktop viber...) Elem na tom računaru imam HDD od 160 GB koji sam eto u krajnjoj nuždi koristio kao bekap. Doduše bilo je slučajeva da sam uključivao taj komp i odradio tu i tamo neku stvar - ima programa koju su pod Windowsom xp pre radili nego na WIn 7, 8 ili 10. E sad.. pošto mi je na novom računaru (koji je kupljen sa SSD -om najmanjeg mogućeg kapaciteta koji više ni za sam Windows nije dovoljan) crkao je dodatni HDD, iz nekog isto tako starog laptopa, koji je davno imao bad sektore, pa sam ga ja formatirao, ne znam šta sve nisam radio da pola prostora koji kao nije bio zahvaćen tim lošim sektorima spasim i on je gurao ok negde dve - tri godine... ali skoro se desilo da je i fizički bio ceo disk oštećen.... tako da mu nema spasa. E sad da se vratim na onaj stari HDD i stari komp iz 2003. Vadio sam taj HDD iz tog starog kompa, pokušavao da ga nekim adapterom/kablom ATA-SATA (može ATA ili SATA disk da poveže direktno na ploču ili usb-om) povežem sa ovim novim računarom ali ga ne prepoznaje. Taj adapter je ok radio i za onaj mali toshibin HDD. Ali ovaj HDD nije prepoznao - niti kad bih ga povezao direktno na ploču niti preko USB-a. Kad sam odustao od toga i vratio ga u stari komp nakon pokretanja - krenulo je Checking NVRAM i tu se zakucalo.... ako bih oktačio HDD provera bi se odradila ali onda ne prepoznaje ponovo HDD - kao nema bootabilnog uređaja ili je nešto drugo pisalo...) Da napomenem da se taj stari komp - kakav takav bez problema pokretao pre ovog fatalnog vađenja HDD-a ne bih li lakše nešto sa njega prebacio, ali avaj...I naravno da sam krenuo sa Google pretragom "Cheching nvram stuck"... i nije pomoglo ni vađenje baterije.... zapravo taj krš od kompa ne vidi tastaturu kad se bootuje (USB sa kablom); ovu bluetooth u kompetu sa mišom čini mi se (sad se ni toga ne sećam) da jeste prepoznao, kad se bio desio neki problem da sam morao u bios da uđem. Izvinjavam se svima ako sam smorio sa ovim postom, ali dosta je toga na tom disku sačuvano, nekako mi nije išlo u glavu da je cloud i za to bolja varijanta a ne samo za nešto do 2 - 3 gb.

Komp jeste iz 2003, ali je grafička menjana negde oko 2012; iste godine je kupljen i ovaj WD HDD

Hvala svima unapred
[ ademare @ 01.07.2022. 22:28 ] @
To moze da bude svasta .

Samo sistemom elimnacije mozes tacno znati sta je u pitanju. To podrazumeva da imas sve jos po jedan komad.

Redosled sumnjivog - neispravnog .

1. HDD

2. RAM memorija

3. Ploca .

Licno sam imao ovo 2 i 3 ali posto je HDD seljen itd. On je ipak prvi kao sumnja .

Svojevremno sam tako bas svoj kompjuter cackao dosta dugo jer samo nisam sumnjao na Novu RAM kupljenu u prodavnici ! Da nisam to imao ne bih ti sada to ni napisao .

3. To sam imao kada sam prijatelju popravljao Komp posle pozara !

Kao sve O.K. samo nece da radi HDD .

Nije mu bilo hitno donese on to posle par meseci opet , ja pogledam otislo bukvalno 10-tak kondezatora u medjuvrevenu. Ocigledno da nisu valjali ni ranije , samo nije bilo vidljivo iz aviona
[ Absolute beginner @ 01.07.2022. 22:32 ] @
Meni je bitno da samo spasim nešto sa tog HDD-a, ali se sve manje nadam da ću u tome uspeti.