[ stameni @ 05.07.2022. 20:12 ] @
Imam kod Oriona dinamičku IP adresu, i potrebno mi je da na neko kratko vreme podignem Apachea. Glavni operativni sistem je Ubuntu 20.04 LTS Desktop, u njemu je poteran VirtualBox, pod VB-om je instaliran Lubuntu 22.04 LTS Desktop, a u okviru njega -- sam server Apache. Apache se inače vidi dobro iz localhosta, ali spolja ne. Na Eltex 1421G routeru, u meniju Advanced Setup / NAT / Virtual Servers, podešeno je da se saobraćaj sa TCP portova 80, 443 i 8080 "spolja" prosleđuje VirtualBoxu na iste te portove. Takođe, u Advanced Setup / NAT / Port Triggering podešeno je u suštini isto to. Pod podešavanjima virtuelne mašine u odeljku Port Forwarding za tu mašinu stavio sam da se saobraćaj sa portova 80, 443 i 8080 prosleđuje na iste portove mašine na adresi 10.0.2.15. U firewallu na Lubuntuu sam enbleovao saobraćaj za ova tri porta. Pingovanje ide kako treba, jer se, da tako kažem, sve vidi ![]() Code: 127.0.0.1 localhost 10.0.2.15 (IP adresa virtuelne mašine) 10.0.2.2 (verovatno IP adresa default gatewaya virtuelne mašine) 192.168.1.8 (verovatno IP adresa na Ubuntuu) 192.168.1.1 (router) www.google.com Orionova WAN adresa se ne pinguje. Zanimljivo je da prilikom pristupa WAN adresi Firefox trenutno prijavljuje da ne može da pristupi sajtu, dok kada se gađaju adrese iz bliskog opsega pokušaji traju znatno duže. Verovatno negde nešto grešim, ali nemam pojma gde, pa bih molio za pomoć ![]() |