[ bordzija @ 06.07.2022. 00:41 ] @
Prvi put sam radio posle 12 godina a sad su zapušene već posle 5 godina. U čemu je problem pa je to tako brzo? Isti je intenzitet korišćenja 3 meseca godišnje. Imam dve iste i ista je situacija. Druge dve isto čišćene u još gorem stanju.
[ gti2 @ 06.07.2022. 06:20 ] @
Problem je u tome što si to trebao da radiš svake ili svake druge godine 🙂
Izvadiš je i opereš, samo četkanje nema toliki učinak.
[ Java Beograd @ 06.07.2022. 08:04 ] @
Jel može neki video klip kako se vadi turbina ?
[ bordzija @ 06.07.2022. 16:46 ] @
Ne vadim turbinu ja je čistim kroz otvor skinem krilce, stavim napravljenu vreću ispod. Naprskam dobro hemijom turbinu i dobro je istrljam četkom. Posle samo isperem bude ko nova. i radi ko avion. Nije mi jasno da se toga nakupilo posle samo 5 god.

Pazim samo da mi voda i hemija ne ode u motor turbine, stavim komadić foreksa kada ispiram prskalicom.

Neke klime brže to navataju neke nisam nikada čistio niti ima potrebe za time.
[ bordzija @ 06.07.2022. 16:50 ] @
Inače se rastura skidaš prednju plastiku, vadiš elektroniku, odvajaš isparivač sa leve strane i na tu stranu izvlačiš turbinu. Pipav posao ovako se isto dobro odradi.

Mislim da ta plastika turbine ima neki antifungicid premaz pa nema gnjida posle popusti?
[ bordzija @ 08.07.2022. 16:39 ] @
Očistio turbinu za pola sata. Skinuo krilce, zavukao plastični džak ispod, zalepio trakom, naprskao turbinu domestosom razblaženim u prskalici, istrljao malom četkicom i posle isprao prskalicom sa toplom vodom. Sada turbina duva ko luda pre toga zujala i polako vrtela. Sada opalim turbo a ona mi oduva kosu sa glave :-)
[ bordzija @ 10.07.2022. 07:23 ] @
E da kada se završi onda se klima uključi dok je džak na klimi kako bi turbina otresla preostale komadiće buđi. Par minuta da izduva u džak. Sutra čistim još jednu istu klimu u potkrovlju.
[ Java Beograd @ 10.07.2022. 13:56 ] @
Ja sam danas svoju klimu očistio.

- Sklonio celu prednju masku
- Sklonio krilca i potkrilca

(sve raskopljeno oprano i osušeno)

- Usisivač i četka

Produvala klima, samo tako.

Imam jedan poseban termometar, sa Alija, mnogo je zgodan za ovakvo merenje temperature.

Termometar kaže da je izlaznog vazduha 5oC Mislim da je to OK.
[ bordzija @ 10.07.2022. 20:53 ] @
To je odlično ja ne smem da skidam tu prednju masku jer je krta ko staklo i raspašće se komplet. Tako da mi je ova varijanta sa slikarskom četkom idealna. Ceo posao gotov za pola sata.

Zanimljivo da je motor turbine zujao i polako vrteo a sada samo šiša ponovo je nečujna klima. Izgleda da moram da im čistim turbine svake 3 godine jbg. Nakoti se taj gnoj brzo.

Klime su inače montirane 2004e godine. Dakle rade 18 godina po 4-5 meseci godišnje.
[ bordzija @ 11.07.2022. 18:07 ] @
Akcija ponovljena pola sata posla

[ bordzija @ 19.05.2025. 01:58 ] @
Danas mi se žena žali kaže fujitsu llce ima neki zvuk... Rekoh nemoguće to je fujitsu ona kaže aj vidi. Stvarno u najvećoj brzini unutrašnjeg vent bruji. Zavučem se ja i vidim da je prljava turbina jbg 8 godina je stara. Sednem na internet da vidim cene čišćenja kaaad se nisam šlogirao. Veliko čišćenje 6.500-8000 din.

Opet ja isečem kesu za đubre, konopče, oblepim, rasturim, protrljam i isperem vrućom vodom. Klima ko nova ne čuje se :)

Opet nečujna. Inače sa njom nikad nikakvi problemi ugl je držimo na silent u eko režimu. Hladi odlično, greje još bolje.
Posao od sat vremena.

[ bordzija @ 19.05.2025. 20:17 ] @
Danas očišćena i midea stara pa skoro 20 godina. Prvi put sam čistio turbinu i uopšte nije imala naslage. Sutra ću da ofarbam plastiku jer je požutela pa sklapam.

[ bordzija @ 21.05.2025. 12:54 ] @
Pofarbao u saten belu sprej iz lidla za radijatore. Ošmirglao vodenom 400 oprao, namazao valjkom podlogu ceresit Cn94, prsnuo 2-3 ruke. Nije idealno ali belo. Posle ću i onaj drugi deo od klime na zidu da prsnem ovo se suši.

[ Java Beograd @ 21.05.2025. 13:13 ] @
Taman sam hteo da napišem "bravo bordži", jer stvarno dobra ideja i vredan rad, a onda sam izguglao "Ceresit CN 94" i našao da je to podloga za keramiku, kad se lepi pločica na pločicu!

Pa kako si mogao TO da upotrebiš?!?
[ bordzija @ 21.05.2025. 13:44 ] @
Lepo hvata kao za oko pogledaj malo specifikacije mi smo ga koristili za masnu boju pa preko gletovali ravnali zid nema jednu naprslinu i posle 8 godina. Ugl smo i pločice lepili tako da nema bolje.

Pre godinu dve sam farbao branik na ladi, koristio šprisgit krenulo da popušta po ivicama. Danas samo ovaj ceresit ili podloga za krečenje.

Pre 10 god sam radio izolaciju jednog vlažnog ćoška u kući na moru. Stirodur, mrežica, lepak, isperdašio, naprskao podlogu i posle samo prekrečio. Evo dan danas ko novo. Inače se ne gletuje u primorju.

Dakle za ovo podloga avion.
[ Java Beograd @ 21.05.2025. 14:00 ] @
Pa ajd, neću da kažem "ne", jer nisam to koristio, ali zaboga ima toliko drugih, PRAVIH prajmera za plastiku!

Kapiram, ovo je neka "akrilna podloga", standardna, sa nekim aditivima i ogovara svrsi.
Ali, ako si valjkom nanosio, mislim, jasno je koliko to može da bude ravno.

Po meni, bolje da si sprejem isprskao direktno preko ošmirglane i oprane (+ osušene) maske klime.
[ bordzija @ 21.05.2025. 14:19 ] @
Ravno jer je vodenasto da upije podloga to ti je kao neki superlepak u principu. Druge prajmere više ne koristim naročito ove krdže iz sprejeva.

Svi ti prajmeri su ti isto, lepak običan.
[ bordzija @ 22.05.2025. 16:18 ] @
Bajo moj klima ko nova, još malo i inverter! 🤩