[ calexx @ 03.10.2022. 10:40 ] @
Pre nekoliko nedelja je veš mašina iz naslova počela da se buni i otkazuje poslušnost. U toku pranja je stala a displej je bio zatamnjen tj skoro da se nije videlo ništa na njemu. Posle sam probao ispiranje i centrifugu, ovo prvo odradi do pola, drugo celo ali vidim da displej pomalo treperi i menja osvetljenje. Mislim da je u jednom trenutku izgubio podešavanje jezika pa sam vratio srpski.

Na Gorenje sajtu piše da je taj problem vezan sa gubitkom kontakta i da se rešava čišćenjem, što mi deluje logično, u kompu počne da brlja memorija, očistimo kontakte i opravi se. Mašinu koristim ~13 godina, ne koristi se često tj u proseku jednom nedeljno ali svakako vidim prljavštinu oko dugmića (oseća se da se ponekad malo i zalepe posle pritiska) kao i oko dugmeta za izbor pranja. Ko zna kako je unutra. Zato sam u poslednje vreme kad god se setim pritiskao dugmiće i okretao dugme koliko da "opravim" kontakte.

Pretpostavljam da je tu problem, deluje da se neki kontakt izgubi u trenutku pa se mašina zbuni tj odradi to što pročita. Sinoć sam je ponovo uključio (nestalo čistih peškira) i prvo je počela pa stala i resetovala podešavanja a posle pauze i starta krenula. Radila je prilično dugo pa sam proverio, mislim da je opet negde stala pa sam opet odradio ispiranje koje je ovog puta prošlo.

Da li da probam da sam očistim te kontakte ili da pozovem servisera ili ovlašćeni servis? Garancije naravno nema, mogu sve ovo ali nisam siguran šta da uradim. Gledao sam neke klipove, vidim da se odšrafi nekoliko šrafova pa ne deluje prekomplikovano ... ili da nekako izbegnem zmije u novčaniku i platim majstoru? ;) Mada mi se čini da je počela malo jače da lupa, možda je ipak potrebno da je pogleda ozbiljan servis(er) jer možda ima tu još nešto da se uradi.
[ test1234 @ 09.10.2022. 09:24 ] @
Tek sad videh, valjda nije kasno, prekontroliši grejač, hoće da ovako brlja zbog grejača kada grejač ne crkne nego samo prema masi ima nekoliko Kiloma/megaoma.
[ calexx @ 09.10.2022. 14:21 ] @
Nije kasno, još nisam ništa uradio. Grejač spada u poziv za majstora, jedino sam hteo da probam to sa čišćenjem kontakata jer mi stvarno deluje da negde zapinje, napisao sam da se dugmići skoro pa lepe kad ih pritisnem a i vidljiva je prljavština oko njih. Toliko bih smeo da probam, grejač ne spada u tu priču. Oko struje se i razumem ali sve što ima veze sa vodom mi je strano, ne umem ni slavinu da zamenim, kad god sam probao negde bi curilo. ;)

Svejedno, preksinoć sam je opet pustio, odradila je pranje otprilike do pola ispiranja, tj do pola sata pred kraj i stala je sa resetovanim programom. Onda sam pustio samo ispiranje i ceđenje, oba programa normalno prošla i smanjio sam gomilu prljavog. Večeras ili sutra pustim sledeću, mislim da imam bar još tri pranja (sada ne punim uobičajeno nego malo više od pola) pa ću posle da razmislim kako dalje.

Samo sam hteo da znam da li je neko ovo radio, rasturao prednji panel da očisti kontakte, to mi je prvi sumnjivac. Ako to ne upali, onda majstor.

Hvala.
[ test1234 @ 10.10.2022. 06:48 ] @
Tasterčiće slobodno očisti vlažnom četkicom za zube natopljenom nekim deterdžentom za ručno pranje sudova. Struja nije odmah iza njih, ima jedna plastika u medju prostoru koja ne dozvoljava da voda direktno ide na struju. A grejač mora nekim intrumentom boljim prema masi da se ispita.
[ calexx @ 10.10.2022. 10:44 ] @
Za sada odlažem, mašina radi kako-tako pa tek kad operem sve što se sabralo, rasturam da vidim te kontakte. Možda voda ne može da dođe ali prašina i vodena para nalaze put, zato i piše da je to jedan od mogućih kvarova. Grejač ću da proverim ako se pojavi kad skinem poklopac, da ga tražim nemam nameru. ;)
[ test1234 @ 29.04.2023. 09:42 ] @
Probaću shemu ovde

One dve male tanke crvene žičice sa grejača su od NTC-a

Ventil vrela voda je dodatna opcija i to kod tebe nema.


Sad tek vidim, na tvojoj ploči je bukvalno napisano koji džek je za šta a i sami džekovi su jedinstveni tako da nikako ne možeš da pogrešiš, jednostavno konstrukcija ne dozvoljava da im zameniš mesta.

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 29.04.2023. u 10:53 GMT+1]