[ aleksim @ 12.10.2022. 19:23 ] @
U Part okruženju (CATIA V5R20) odrađena komanda Chamfer, konkretno 5x45. U Drafting modulu nisam mogao da koristim komandu chamfer dimensions, posumnjao sam i iskotirao kao na priloženoj slici. Da li se neko susreo sa ovakvim problemom?
[ Tex707 @ 13.10.2022. 14:58 ] @
.
Probao sam kod mene na 6R2017 i isto se desava. Pretpostavljam da je zbog radijusa.
.
[ aleksim @ 14.10.2022. 13:23 ] @
Jeste da je u pitanju radijus, ali interesantno je što u Part okruženju regularno "prolazi" komanda chamfer 5x45... Ligično bi bilo (ako je slučaj sa radijusom) da onda bude ponuđena opcija Length1/Length2, a ne Length1/Angle. Odnosno da jedna od "dužina" bude tangentna na ostatak kružnice iz tačke gde se seku prava linija i deo kružnice. Ili ja ništa nisam ukapirao... :)
[ NePitajteMene @ 18.10.2022. 20:54 ] @
How Chamfers are Computed

The system uses the intersection of the two perpendiculars of the normal lines on supports to define the distances and angle values. The edge between the two surfaces is not used by the chamfer computation.

Ovo pise u html help stranici za objasnjenje komande Chamfer kad stisnes F1 nakon zadavanja komande.

U prevodu "sistem koristi presek 2 upravne linije na normale povrsi (povrsi koje se susticu u zajednickoj ivici, jel) da definise duzine i vrednosti uglova. Ivica izmedju 2 povrsi se ne koristi prilikom izracunavanja chamfer-a (skosenja)"

Znaci da iako se zahteva izbor ivice za odradjivanje komande, ocekivani intuitivni rezultat se dobija samo kada su povrsi ravne, pod 90 stepeni. Radijus koji se sustice sa vertikalom nije konstantna ravna povrs, nego kriva, te njena normala menja pravac u svakoj tacki obima te kruzne povrsi.

Da bi dobio cist "masinski" rezultat koji ocekujes, trebalo bi da radijus zavrsis sa pravim segmentom zeljene duzine chamfer-a pod 90 stepeni u odnosu na vertikalnu liniju u sketch-u...inace mozes da dobijes neocekivano i zbunjolu ;)

U prilogu je slika svih mogucih chamfer-a i uglova koje sistem moze da izracuna za 10/45 ili 10/10 chamfer kao primer

Pozz
[ aleksim @ 20.10.2022. 23:16 ] @
Možda je rešenje u korišćenju podopcije Reverse u okviru komande Chamfer...

[ aleksim @ 20.10.2022. 23:22 ] @
Šta je hteo pisac da kaže: na slici se vidi pravac i smer narandžaste strelice. "Željeni" rezultat se može dobiti ako pravac pomenute strelice bude tangentan na ravnu površ.
[ aleksim @ 21.10.2022. 06:46 ] @
Greška, trebalo je da napišem "pravac strelice mora biti paralelan ravnoj površi".
[ aleksim @ 06.11.2022. 21:08 ] @
Da ne otvaram novu temu, a i ovako ima veze sa Draftingom: postoji li način da se već napravljen dxf fajl automatski ažurira po izmeni izvornog CATDrawing-a, odnosno CATPart-a, ako se koristi komanda DXF (modul Generative Sheetmetal Design)?
[ aleksim @ 05.12.2022. 12:56 ] @
Pošto se već ovde govori o dxf - još jedno pitanje: kako definisati sopstveni stil linije savijanja (boja, tip linije, debljina linije) za napravljeni dxf fajl iz modula Generative Sheetmetal Design? Tražio sam među opcijama, ali ne nađoh... Pretpostavljam da neko zna kako.
[ aleksim @ 02.01.2023. 18:34 ] @
Svim učesnicima foriuma želim srećnu Novu godinu.
E sad pitanje: postoji li mogućnost da se na sklopnom crtežu automatski ažuriraju već dodeljene pozicije, nakon promene redosleda podsklopova i pozicija u 3D modelu i ponovnim dodeljivanjem brojeva (Generate Numbering, podopcija Replace) nakon promene redosleda? Isto pitanje se odnosi i na komandu Advanced Bill of material? Reč je o catia v5r20.
[ aleksim @ 14.08.2023. 23:07 ] @
Pozdrav kolegama forumašima.
Evo još jedne nelogičnosti: Drafting, prazan papir, izabrao sam osnovnu projekciju i pošto je pozicija bila duga, skratio sam je (broken view). Međutim, hteo sam tu osnovnu projekciju da zarotiram za 90 stepeni, zarotiram je i krenem da komandom projection view napravim dodatne projekcije. Kad ništa od "skraćivanja" pozicije u tim novim projekcijama?! Pokušam još jednom sa komandom Projction view, ali opet nema očekivanog rezultata. Napominjem da je opcija Propagation of broken and breakout specification aktivna. I onda "provalim": ako se osnovna (polazna) projekcija "skrati" komandom broken view, pa onda iz nekog razloga zarotira, onda se daljim korišćenjem komande Projection view ne dobija ispravan rezultat. Kad sam osnovnu i "skraćenu" projekciju vratio u "početni položaj", onda je sve normalno bilo sa komandom projection view.
Da li se još neko sreo sa ovakvim problemom i postoji li objašnjenje za ovakvo funkcionisanje komande Projection view?
[ aleksim @ 28.08.2023. 22:16 ] @
Izgleda da leto još traje.... Tek treba da oživi forum...