[ oracle_kid @ 18.11.2022. 20:00 ] @
Gledao oglase i ne mogu da pronadjem ili to više nije aktuelno zbog sveopšteg prelaska na optiku

dakle trebaju mi Single i Multi port RJ45 LAN kartice Pcie za Cat kabl koji već imam provučen po celoj kući s tim da ima veći protok od 1 Gbit.

1. Multi 2/4 port RJ45 10Gbit više komada
2. Single Rj45 10Gbit više komada

Ima li predloga ili je to uzaludna kupovina?
[ markovm @ 18.11.2022. 20:25 ] @
Multiport kartice svojstvene su uglavnom serverskom okruzenju. U vecini slucajeva su dvoportne zbog redundanse, i podrzavaju LACP (agregaciju) sa idejom povezivanja na switch stack.


U zadnje vreme 10BaseT postaje prilicno popularan u DC okruzenju zbog cene kablaze- pa mislim da nece biti problem da ih nadjes (barem dvoportne).

Takodje, mozes i da uzmes NIC-eve koji primaju SFP+ transivere - i onda ih mesto optikom napunis 10BaseT modulima. Veliki izbor imas na fs.com - rade besplatan shipping za Srbiju.

Poz,
Milenko.


[ oracle_kid @ 18.11.2022. 21:23 ] @
@markovm, hvala na odgovoru, ako možeš samo da mi pojasniš jer nisam pro za mreže

video i kod nas SFP kartice koje su čak jeftinije, ali mi nije jasno oko modula
koliko bi koštala otprilike zamena na 10Gbase-T i da li sve kartice sa SFP podržavaju zamenu?

hvala puno još jednom
[ oracle_kid @ 18.11.2022. 23:15 ] @
Nadjoh single i dual, ne bih da ovde navodim linkove firmi
cena za single 10GBASE-T oko 150€, dual 250-350€
[ Zlatni_bg @ 19.11.2022. 16:04 ] @
Netiks je jedan od retkih gde sam nasao ovakve stvari. Moras obratiti paznju na to koja CAT verzija je u pitanju, ako je ispod cat6 mislim da nema vajde.

Nazalost sad vidim da im je ta kategorija prazna: http://www.netiks.rs/kartice-pc-adapteri/10gb-mrezne-kartice - probaj da ih pozoves, vidi sta mogu da nabave.

Na sta ces da kacis sve to da pitam? Ja imam obrnut problem, imam klijente sa 2.5Gb/s ali nemam mogucnost po normalnoj ceni da nadjem switch/ruter sa vise od 2 multi-gig porta.
[ oracle_kid @ 19.11.2022. 17:26 ] @
Ovako, cela ideja je da se poveća brzina lokalne mreže, pošto nameravam da kupim novije rutere, trenutno je AC standard. Vidim da imaju već WAN od 2 5, i 10Gbit, uz to imam i par desktop računara sa 1G kartom

Pošto kao što reče, cena 10Gbit svičeva je trenutno previsoka za kućnu upotrebu
mislio da kupim 10Gbit quad kartice (bar 2komada i ubacim ih u računar koji već koristim kao file server i koji radi 24x7)
dakle da ga prepravim u switch i file server :)

Iskreno kada sam postavio pitanje, nisam imao pojma koliko su te 10Gb Quad kartice skupe
[ Zlatni_bg @ 20.11.2022. 10:45 ] @
Ja gledao jedan period i odustao zbog cene. Jedino sto ima logike trenutno je agregacija 1Gbps konekcija da izvuces malo vise iz toga. Ali i dalje treba dobar ruter.

Bilo da hoces 2.5G ili 10G, i dalje je enormno skupo i kao DIY pfsense ili jedan ruter sa 10Gbps LAN portom. Ako ces na 2.5G, mislim da ti vec treba multi-2.5G ruter. Sto nisam nasao u standardnim varijantama, ovo ostalo sto sam nasao skupo ko djavo...

Imam i ja tu muku, NAS u ozbiljnom RAIDu, izvlacim 1Gbps minus overhead i ostale stvari koje se prenose u toku transfera... Kao resenje, trenutni "patch" je dodatni 1Gbps link. Desavalo mi se da sve ode dodjavola na NASu kad radim transfer punom brzinom i pokrenem jos neki servis koji zauzima protok. Hard reboot je jedino pomagao, mreza ode dodjavola. Sa tim sekundarnim linkom, vratio sam stabilnost, ali je daleko od idealnog. Ne zelim da svuda vucem agg linkove.

Nesto sto mi je padalo na pamet je AX agregacija ukoliko je to pametna ideja uopste, gde mi latency nije bitan, a WiFi brzine umeju da premase gigabitni port, al' nemam kad da se zezam s tim.
[ markovm @ 20.11.2022. 22:26 ] @
Zdravo,

LACP agregacija (ako se na nju misli) nije resenje za povecanje brzine veze izmedju pojedinacnog klijenta i NAS-a - jer LACP uvek distribuira prenos na osnovu hash-a ne jedan od fizickih linkova, koji je opet ogranicen na 1Gbps. Drugim recima, agregacija pomaze ako imamo vise klijenata koji "napadaju" isti server u isto vreme, pa ce UKUPNA brzina prenosa od NAS-a ka svim klijentima bitit veca od 1gbps.

Slicna prica je za agregaciju linka do AP-a - ima smisla samo ako se gleda ukupna brzina svih klijenata povezanih na AP - za jednog klijenta, limit ce uvek biti 1Gbps (tj. jedan clan agregacije).


Kod skaliranja mreze, treba takodje uzeti u obzir i ukupne brzine koje ostatak opreme moze da postigne - neka moja skromna iskustva su sledeca (napominjem da nisam strucan za storage resenja):

- Dobar spindle disk, na sata kontroleru lokalno povezan max ±250MBps (tj. 2500Mbps=2.5Gbps).
- Dobar SSD (ali samo ako je preko NVMe kontrolera vezan na racunar) moze da istera 10Gbps (1000MBps=1Gbyte u sekundi).

SATA je teroijski ogranicena na 6Gbps (u praksi mnogo manje), pa je besmisleno sklalirati mrezu na 10G ako je ona na strani HDD-a. Prica je nesto drugacija ako (kako je gore pomenuto) koristimo neki striping RAID ili SAS diskove veceg broja obrtaja.

10Gbe switch neke SMB klase moze se naci za reda 1000+, PCI adapteri su oko 200E i to je cena investicije pod uslovom da imas razvucenu kablazu koja moze da istera 10G brzine.

Dok je 10Gbe nije bio dostupan, vidjao sam resenja gde su neke mreze radjene sa DAC kablovima (terminiran SFP+ na SFP+). Ovo su radile uglavnom video produkcijke kuce kada se trazila 10Gbe veza izmedju video editing stanica i video storage-a. Maksimalna duzina DAC kabla je uglavnom 15m. Ovo je sada besimisleno obzirom na cenu 10BaseT opreme.

Pozdrav,
Milenko.


[ bachi @ 21.11.2022. 06:40 ] @
Ako NAS podržava SMB3 protokol i multichannel onda je moguće dobiti maksimalnu brzinu prenosa. SMB2 ili 1 - jok.