[ Onaj_od_pre @ 20.11.2022. 13:57 ] @
Najavili su do kraja 2023. godine cela Srbija će biti pokrivena 5G signalom... Jel to konačno optika naišla na konkurenta? I šta dobijaju obični korisnici... novi ruteri, nove mreže, mooooožda obavezan IPv6...

Daklem?
[ B3R1 @ 20.11.2022. 14:26 ] @
5G nije konkurencija optici.

IPv6 nije nikakav luksuz, vec nuzno zlo koje ce svi ISP morati da uvedu, pre ili kasnije, jer NAT ima svoje limite ma koliko se oni trudili da to budze. I to nema veze ni sa 5G, vec sa povecanjem broja korisnika.
[ bachi @ 20.11.2022. 14:48 ] @
Nije konkurencija optici u tehničkom smislu, ali će biti konkurencija optici i kablovskoj u smislu ako budu nudili korisnicima po nižim cenama i tamo gde ne postoji kablovska infrastruktura.

Već vidim primenu u fixed wireless priči gde se čitave zgrade i naselja, naročito u zabačenim mestima povezuju 5g mrežom i to će sve raditi sa niskom latencijom i sasvim zadovoljavajućom brzinom.

Takođe vidim prostora gde više operatori neće papreno naplaćivati protok kao što to sad čine, a u bliskom budućnosti vidim i flat pakete i na mobilnim uređajima u osnovnim paketima.

IPv6 je neminovnost koja mora doći, Beri je napisao zašto, mada mene lično jeza vata od ipv6. :(
[ markovm @ 20.11.2022. 21:48 ] @
Kako kazu u "Optisanima" - dobra zica (ili tako nesto) kada miniraju centralu.

Za svog kratkog zivota :) bio sam svedok nekoliko najava da ce zicane (opticke) komunikaciji izumreti evolucijom radija - ali su ove dve tehnologije uglavnom do sada sustizale i radio - bar do sada - nikada nije prestigao "zicanu" komunikaciju - naprotiv - uglavnom je bio stimulans za unapredjenje istih.

Primer za to je poslednja generacija Wi-Fi-a koja nudi brzine vece od 1Gbps. Ovo je imalo uticaj na Ethernet svet koji sada nudi Multirate ("N-BaseT") sa brzinama od 2.5 i 5Gbps sa ciljem kako bi "napojio" bezicne pristupne tacke po standardnim Ethernet kablovima.

Jedan od problema 5G mreze je i cena klijenstkog komunkiacionog modula. Glavni pokretac 5G-a i IPv6 su IoT uredjaji.

Ako pogledamo broj uredjaja na u prosecnom modernom domacinstvu, on je uglavnom 3-4 puta vec od broja clanova jednog domacinstva (pored mobilnog telefona, racunara koji svaki ukucanin u proseku ima, tu su i pametni TV, pametni zvucnici, nadzorne kamere, pametne sijalice i td.). Wi-Fi ili Ethernet komunikacioni moduli (koji se ugradjuju u ovakve uredjaje) imaju cenu od par dolara.

Proizvodna cene 5G ili cak LTE komunikacionog modula za npr. TV ili racunar i dalje se krece u rangu nekoliko desetina dolara mozda i preko 100, i to je glavni. razlog zasto 5G jos dugo nece biti pristupna tehnologija za krajnje uredjaje (osim za telefone). Ono gde ce 5G masovno uci je last mile, tj. kao tehnologija povezivanja kucnih CPE uredjaja na mrezu.

Da li ce pobediti optiku, opet zavisi od tip okruzenja u koje se implementira. U zonama visoke gustine stanovnistva, gde je optika ili HFC vec prisutan (mislim da je xDSL tehnologijama dosao kraj vec pre 10 godina) - nema potreba za promenom pristupnih vodova. Moderne opticke instalacije podrzavaju brzine od 10Gbps po pojedinacnom korisniku.

U ruralnim predelima 5G je logicniji izbor, prvenstveno zbog brzine implementacije (ne zahteva kopanje).

U zemljama koje su u nasem relativnom okruzenju (HR, SLO, Austrija) drzava vec zavrsava projekte "optika do kuce" - sa ciljem da u svim ruralnim zonama da mogucnost povezivanja na internet (Internet se smatra osnovim pravom slicno vodi ili hrani). Nazalost ovo nije slucaj u RS, gde je opticki privod i dalje eksluziivno rezervisan za gradska podrucja.

Pozdrav,
Milenko.
[ mjanjic @ 20.11.2022. 23:12 ] @
Razmišljajte ovako: 5G koji se trenutno implementira u mobilnim mrežama je u rangu Wi-Fi standarda za 5Ghz frekvenciju. E, sad, stavite svoj kućni ruter u drugu sobu i pokušajte da se na njega spojite preko 5G (Wi-Fi na 5GHz), pa recite kako ide ;)
Ako ide ok, onda izgleda da nemate mnogo armature i sl., ali generalno, dovoljno je da ruter stoji iza računara, monitora, TV-a, i eto problema.

E, pa, isto je sa 5G, neće moći antena da bude negde u sobi ili podrumu, moraće da bude na krovu, terasi, prozoru, a odatle opet kablom do uređaja u kući :)
Ako je već tako, u cilju uštede energije i manjeg EM zagađenja okoline, na stambene i poslovne objekte biće bolje da se postavljaju usmerene anetene, jer nema potrebe da zrače u svim smerovima.

I jedan primer iz Holandije: na nekom šetalištu postavili 5G antene na svaki drugi stub rasvete, i zanimljivo je da je, bar kad sam negde video fotku, lišće drveća oko stuba rasvete gde nema 5G antene bilo zeleno, a tamo gde ima antena lišće je bilo požutelo.
I svetlu te činjenice, ne verujem da će neko hteti da mu u dnevnoj sobi bude uključena 5G antena 24/7, čak se i za Wi-Fi na 2.4GHz preporučuje da ga isključite kad vam nije potreban :)))
[ bachi @ 21.11.2022. 06:37 ] @
@mjanjic, to o čemu ti pričaš je tačno kada je reč o visokim 5G frekvencijama. Što viša frekvencija = brži protok = manja pokrivenost. 5G može da radi i na 3G/4G frekvencijama, a u tom slučaju je veća pokrivenost.
[ Onaj_od_pre @ 21.11.2022. 08:34 ] @
@mjanjic, ti si gospodine pomešao 5 Ghz wifi i 5G standard. To su sasvim leve frekvencije. 5G mreža je optimizovana za primopredajnike, oni stubovi za mobilnu telefoniju... A ti kući možeš da imaš ruter na 2,4 ghz ili 5 ghz kako ti hoćeš... 5G standard ima dve plivajuće frekvencije, koliko mi se čini jedna je oko 600 mhz a druga malo veća... Tako da nije to to.

Neka kaže neko stručniji.
[ bakara @ 21.11.2022. 10:17 ] @
@mjanjic ne razume da 5G ne znaci 5Ghz vec petu generaciju mobilne telefonije.
[ bachi @ 21.11.2022. 11:18 ] @
Malo, da.

Evo, ova slika će da pomogne.
Da ponovim, što viša frekvencija, veći je protok, ali manja pokrivenost.


Izvor: https://www.nokia.com/networks/insights/spectrum-bands-5g-world/
[ zecos @ 06.01.2023. 22:42 ] @
Nema 5G-a bez optike tako da lagano, nece on jos skoro.... 5G nije konkurencija optici, nego 5G ne moze da radi bez optike koja mu "dotura" internet laicki receno.
[ B3R1 @ 07.01.2023. 14:40 ] @
Citat:
zecos: Nema 5G-a bez optike tako da lagano, nece on jos skoro.... 5G nije konkurencija optici, nego 5G ne moze da radi bez optike koja mu "dotura" internet laicki receno.

U ovoj temi pod pojmom "optika" ljudi podrazumevaju optiku u pristupnoj ravni (FTTH), ne onu magistralnu, koja povezuje rutere, sviceve, bazne stanice ... i razne druge komponente mobilne mreze (SGSN/GGSN, SecGW, MME itd.). Naravno da bez te magistralne optike nema ni 3G, kamoli 5G ... :-)
[ bakara @ 07.01.2023. 15:03 ] @
Pa optika je vec svuda do cvorista...
[ whitie2004 @ 08.01.2023. 12:58 ] @
Da, samo sto 5G ( 6G ) predpostavlja da se ova zivuljka naseli na svaku drugu banderu na ulici ... a mi nemamo ni ispravnu sijalicu na toliko bandera !!!
[ zecos @ 08.01.2023. 13:05 ] @
Bas tako! Zato i kazem da nece to jos skoro! U mom mestu nema ni optike sem u samom centru grada i nemaju nameru da je šire dalje izgleda u skorije vreme...
[ Onaj_od_pre @ 08.01.2023. 13:22 ] @
Već danas postoje telefoni sa 5G opcijom i ne vidim da su nešto veće snage. Nisam u toj oblasti, ali verovatno neku ulogu igraju i stacionarni sateliti.
[ zecos @ 08.01.2023. 13:40 ] @
Mobilni telefoni nikad nisu imali veze sa satelitima, sem namenskih mobilnih satelitskih telefona...
[ Onaj_od_pre @ 08.01.2023. 14:34 ] @
Mislio sam, ne dolaze baš do svakog repetitora optika. Evo u mojoj blizini ima nekoliko repetitora, selo brdovito... ne verujem da je tu došla optika. Inače pogledaj frekvencije 5G mreže, to je prilagodljiv sistem koji ima više 'bandova' i onda se prilagodi stanju na terenu. Ne mora da se menja infrastruktura i da se 'kače' predajnici 'na svaku drugu banderu'.
[ ademare @ 08.01.2023. 16:53 ] @
Da napisem svoja 2 centa

Problem nije u 3G , 4G , 5G , 16 G !

Vec u ceni i kolicini interneta !

Internet ima svoju cenu koja nije mala ! Kojim G stize Nema veze sa cenom !

Znaci ako imas fiksno X GB mesecno samo ces brze da ih potrosis sa 5G nego sa 4 G jer ti brze stize !

Cena za sada mi izgleda da nece ici Dole nikako !


5G , 16 G ima prednost ako bi postojao No limit Net , kao sto je stacionarni Net !


A to je malo verovatno da ce stici u doglednoj Buducnosti !
[ bachi @ 08.01.2023. 17:44 ] @
Citat:
whitie2004:
Da, samo sto 5G ( 6G ) predpostavlja da se ova zivuljka naseli na svaku drugu banderu na ulici ... a mi nemamo ni ispravnu sijalicu na toliko bandera !!!

Bukvalno par poruka iznad sam pisao o tome da to ne mora tako.
[ zecos @ 08.01.2023. 17:57 ] @
@bachi u cemu je onda poenta 5G mreze nego u brzini? onda nema potrebe za uvodjenjem 5G ako ce da ima isti protok kao i 3G i 4G mreza!
[ markovm @ 09.01.2023. 07:11 ] @
Citat:
zecos: @bachi u cemu je onda poenta 5G mreze nego u brzini? onda nema potrebe za uvodjenjem 5G ako ce da ima isti protok kao i 3G i 4G mreza!


Brzina, kasnjenje, Jitter (varijabilnost kasnjenja), broj klijenata po celiji, energetska efikasnost (bita po Wh u prenosu), postojanje Low power profila za IoT implementacije etc.

Neko bi rekao i snaga, ali blize sam verovanju da ce se broj celija povecavati, izlazna snaga smanjivati, kako bi se postigla veca gustina klijenata.

Poz,
Milenko.
[ whitie2004 @ 09.01.2023. 08:01 ] @
Citat:
bachi:
Citat:
whitie2004:
Da, samo sto 5G ( 6G ) predpostavlja da se ova zivuljka naseli na svaku drugu banderu na ulici ... a mi nemamo ni ispravnu sijalicu na toliko bandera !!!

Bukvalno par poruka iznad sam pisao o tome da to ne mora tako.

Bukvalno nigde nisam spomenuo da bilo sta mora !!

Kod predpostavki se radi o ocekivanjima i sasvim je ok da se moja i tvoja ocekivanja razlikuju. Ti od 5G ocekujes da glatko catujes i za to je dovoljan jedan repetitor na Avali. Mene, opet, Huawei zatrpava sa nekom reklamom kako su 5G zakopali 300 m pod zemlju u neki tamo rudnik. I tu naselili mnogo kamera, senzora i pametnih masina. Ili nesto slicno u komsiluku ...

https://www.huawei.com/en/medi...&utm_campaign=media-center

Ako si mislio da ne mora biti toliko pregorelih sijalica - tu nam se ocekivanja poklapaju.